|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2021-06-18 22:48:57, péntek
|
|
|
Fogyasszunk a lehető legtöbbet a bogyós gyümölcsökből, mert a gyümölcsök közül ezek a legegészségesebbek. Annyi pozitív hatásuk van, hogy a szervezetünk hálás lesz, ha bőségesen kap belőlük. Nem véletlen, hiszen nagyon magas az antioxidáns-tartalmuk, rengeteg vitamint tartalmaznak, így a rendszeres fogyasztójuk nagy valószínűséggel elkerülheti a súlyos és krónikus betegségeket.
A bogyós gyümölcsök nyáron teremnek, a piros és fekete ribizli, a bodza, az eper, a málna, illetve az áfonya mind nagyon finom és csodás hatássokkal rendelkeznek. Sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek segítenek a szabad gyökök okozta károsodások megelőzésében és a gyulladás csökkentésében. A bogyós gyümölcsök antioxidáns C-vitaminban is gazdagok, amely növeli az immunitást, támogatja a kollagéntermelést, illetve a mellékvesék és a pajzsmirigy működését, valamint csökkenti az allergiás válaszokat.
Az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök megvédhetnek bennünket a rákos betegségektől is, hiszen megakadályozzák a gyulladást és a DNS-károsodást, elősegítik a rákos sejtek halálát és gátolják a szaporodásukat. Kutatások azt mutatják, hogy ezek a gyümölcsök bizonyos típusú rákos betegségek ellen hathatós védelmet nyújthatnak, leginkább hasnyálmirigy-, vastagbél-, emlő-, nyelőcső-, illetve tüdőrák esetében.
A bogyó gyümölcsök rendszeres fogyasztása az agyunknak is jót tesz, hiszen az eper és az áfonya hatóanyagait összefüggésbe hozták a kognitív hanyatlás alacsonyabb kockázatával. Más tanulmányok pedig arról írnak, hogy a bogyós gyümölcsök segíthetnek megelőzni az agy öregedését, illetve ezek a gyümölcsök javítják a memóriát, védenek az olyan neurodegeneratív betegségektől, mint például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.
A krónikus gyulladás számos betegség kockázati tényezője lehet, gondoljunk csak az elhízásra, a szívbetegségre, az autoimmun betegségekre vagy az ízületi gyulladásra és a cukorbetegségre. Ezek a színes bogyók tele vannak antociánokkal, amelyek modulálják a gyulladásos utakat a szervezetben, így csökkentik a szervezetben a gyulladást. A gyümölcsök antioxidánsai az immunrendszert is támogatják, amely fontos szerepet játszik a gyulladás megelőzésében.
A bogyós gyümölcsöknek magas a rosttartalma és alacsony a glikémiás indexe, ami segít fenntartani a helyes vércukorszintet. Rendszeres fogyasztásuknak köszönhetően csökkenthet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Az antioxidánsokban gazdag bogyók javítják a szív és az érrendszeri egészséget, hiszen hatásukra csökken a koleszterin és a triglicerid szintje, illetve normalizálódhat a vérnyomás, de a metabolikus szindróma kockázatát is minimalizálhatják ezek a gyümölcsök.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-06-18 22:43:49, péntek
|
|
|
A máj az egyik legnagyobb szervünk, amely közel 500 funkciót lát el a szervezetünkben. Feladatai közé tartozik a fehérjeszintézis és a zsír metabolizációja, de a szervezet méregtelenítési folyamatai is a májban történnek, és itt tárolódnak a vitaminok és az ásványi anyagok is.
Azok az ételek, amelyeket megeszünk és azok az italok, amelyeket megiszunk, hatással vannak a májunk működésére és egészségére. Nagyon sok olyan dolgot tehetünk az életünkben, amelyek negatívan hatnak erre a létfontosságú szervünkre. Nézzük is, melyek ezek.
A víz segít a test méregtelenítésében, a dehidratáció szintje azonban az egész szervezet működését befolyásolja. A májnak elegendő folyadékra van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan működjön. Ha kevés vizet fogyasztunk, sokféle megbetegedést vonhat magával, többek között a máj egészsége is kárt szenvedhet.
A túlzott mértékű alkoholfogyasztás szintén károsan hat a szervezetre. A nagy mennyiségű alkohol gyulladást generálhat, ami májcirrózist és egyéb májbetegséget is okozhat.
A dohányzás nemcsak a tüdőrák, hanem a májrák kialakulásában is aktívan részt vesz. A cigarettafüst oxidatív stresszt okoz, ami hatalmas terhet ró a májra, hiszen a vegyi anyagok ide kerülnek, viszont nem tud ennyi káros anyagot nap mint nap kiszűrni, míg végül megbetegszik.
Az elhízás túl sok zsírszövetet és zsírsejtet eredményez, ennek hatására a májszövet is károsodik. Az elhízás éppen olyan mértékben károsíthatja a májat, mint amennyire a mértéktelen alkoholfogyasztás.
A túl sok cukor szintén árt a szervezetünknek, hiszen növeli a májban a zsírsejtek mennyiségét. A cukor gyakori és nagy mennyiségű fogyasztása tehát szintén májkárosodáshoz vezethet.
A stresszes életmód, ami hosszútávon jelen van az életünkben, szintén problémát jelenthet a májunk számára. Kutatások igazolják, hogy a tartósan fennálló harag és düh negatív kihatással lehet erre a szervünkre.
A rendszeres mozgás jobb egészségi állapotot eredményez és ez a májra is hatással van. A testmozgással ugyanis kalóriát égetünk és izzadunk, ezzel pedig támogatjuk a máj méregtelenítő folyamatait.
A legjobb, amit tehetünk, ha rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálaton, hiszen a laborvizsgálatok a máj funkcióit is ellenőrzik, így mindig tudni fogjuk, hogy éppen milyen is a májunk egészségi állapota.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2021. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
101 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4411
- e Hét: 13193
- e Hónap: 44679
- e Év: 249380
|
|
|