2021-06-30 21:31:13, szerda
|
|
|
A brokkolit szupertápláléknak is nevezhetjük, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Kiváló rost- és fehérjeforrás, illetve nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, szelént és magnéziumot. Vitaminokban is bővelkedik, hiszen megtalálhatók benne az A-, a K-, a C-, az E-, illetve a B-vitaminok, valamint a folsav.
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk párolt brokkolit, úgy jót teszünk a szívünk és az érrendszerünk egészségével, hiszen ez a zöldség csökkenti a szervezetben a koleszterinszintet. Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy a keresztesvirágú zöldségek, különösen a brokkoli fogyasztása jelentősen mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A brokkoli K-vitaminban is bővelkedik. Ez egy olyan alapvető vitamin, amely szükséges a véralvadáshoz, de fontos szerepet játszik abban is, hogy a csontjaink egészségesek és erősek legyenek. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a brokkoli ásványianyag-tartalma növeli a csontok sűrűségét, és csontritkulás esetén jelentősen lecsökkenti a törések kialakulásának kockázatát.
A brokkoli karotinoidokban - luteinben és zeaxantinban is - rendkívül gazdag. Velük kapcsolatban megállapították, hogy csökkentik a szembetegségek kialakulását, legyen az szürkehályog vagy makula degeneráció. Az éjszakai vakság általában azzal van összefüggésben, hogy kevés a szervezetben az A-vitamin. A brokkoli gazdag a béta-karotinban is, így a rendszeres fogyasztásának köszönhetően elegendő mennyiségű A-vitamin lehet a szervezetünkben.
A brokkoli csökkentheti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát is. Egyik kulcsfontosságú összetevője ugyanis a szulforafán nevű vegyület, amely fokozhatja a levegőben a mérgező anyagok, például a cigarettafüst okozta károk semlegesítését és ezzel minimalizálja bizonyos rákos betegségek kockázatát.
Fogyasszunk annyi brokkolit, amennyit csak tudunk: Mi most megosztunk Önökkel egy receptet.
Csicseriborsós brokkoli
Hozzávalók:
1 közepes fej brokkoli
1 konzerv csicseriborsó
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 evőkanál natúr joghurt
2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
Szedjük rózsáira a brokkolit és alaposan mossuk meg. Néhány perc alatt pároljuk roppanósan puhára, majd adjuk hozzá a csicseriborsót is, és együtt pároljuk néhány percig. Fűszerezzük meg sóval, borssal és adjuk hozzá az olívaolajat is, majd pároljuk további néhány percig. Közben keverjük el a natúr joghurtot a citromlével. Tálalásnál ezzel locsoljuk meg ezt az egészséges zöldségkeveréket.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|