Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Cink és szelén a pajzsmirigy alulműködésre
  2021-06-06 20:53:22, vasárnap
 
  A pajzsmirigy-alulműködésen segíthet ez a két tápanyag: cink és szelén

Manapság nagyon sokan szenvednek valamilyen pajzsmirigy-betegségben. Az egyik ilyen probléma nem más, mint a pajzsmirigy-alulműködés. A statisztikai adatok szerint, sokkal több nő szenved ebben a betegségben, mint férfi.

Mikor beszélünk pajzsmirigy-alulműködésről?
Ez a betegség akkor alakul ki, amikor a pajzsmirigy nem tud elegendő hormont termelni. Amennyiben nem kerül sor időben a probléma kezelésére, nagyon sok egészségügyi panaszt és gondot okozhat. Ilyen lehet többek között súlygyarapodás, izomfájdalom, depresszió és izomgyengeség.

Az orvos ebben az esetben hormonpótló kezelést írhat fel, de van két nagyon fontos tápanyag, amely szintén segíthet a tünetek csökkentésében.

Egy kutatásba pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő betegeket vontak be. A vizsgálati alanyokat 4 csoportra osztották. Az első csoport csak cinkkiegészítőt kapott, a másik csak szelén-kiegészítőt, a harmadik mindkét tápanyagból kapott, míg a negyedik társaság csupán placebót.

A legjobb vizsgálati eredményt azok a csoporttagok produkálták, akik cink és szelén kiegészítőt is kaptak. Esetükben a T3 és a T4 hormonok szintje is emelkedést mutatott. A tudósok tehát arra a következtetésre jutottak, hogy ez a két ásványi anyag jótékonyan hat a pajzsmirigy működésére.

Ma már ismert tény, hogy a cink hiánya pajzsmirigy-alulműködést eredményezhet. A megfelelő cinkszint segíthet az optimális egészség fenntartásában. A szelén pedig kiemelkedő szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének a fenntartásában, nem véletlen, hiszen olyan mikrotápanyag, amely egyrészt védi a pajzsmirigyet a károsodástól, másrészt, kiemelkedő szerepet játszik az általa termelt hormon szintézisében. Minden szervünk tartalmaz ugyan szelént, de a legnagyobb koncentrációban a pajzsmirigyben lelhető fel.

Mielőtt cink- és szelén-kiegészítőhöz nyúlunk, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal. Egyrészt a túl sok cink rézhiányt okozhat, másrészt az emésztési zavarban szenvedőknél gondok lehetnek ennek a tápanyagnak a felszívódásával.

A szelénnel is óvatosan kell bánni, mert nagy mennyiségben akár mérgező is lehet. Ha természetes forrásból szeretnénk bevinni a szervezetünkbe, akkor fogyasszunk brazil diót, mivel bőségesen tartalmazza ezt a tápanyagot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Még a cékla levelei is egészségesek
  2021-06-06 20:50:24, vasárnap
 
 



A cékláról mindenki tudja, hogy mennyire egészséges és milyen hasznos tápanyagokat tartalmaz a szervezet számára. De vajon ugyanilyen egészséges a céklalevél is? A cikkben erre a kérdésre adjuk meg a válaszokat!

A cékla levelei is és nagyon hasznosak, mivel aktívan részt vesznek a szervezet lúgosításában és az egészség optimalizálásában. A céklaleveleknek más pozitív hatásai is vannak, hiszen méregtelenítik a szervezetet, gátolják a rákos sejtek növekedését és még az emésztési zavarokat, például a székrekedést is megszüntethetik.

Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a cékla leveleiben olyan anyagok vannak, amelyek májvédő hatással rendelkeznek, így kiemelkedő szerepük lehet az alkoholos zsírmájbetegség kezelésében is.

A céklalevelek emellett gazdag forrásai az olyan fitokemikáliáknak, mint a flavonoidok, a polifenolok, illetve számos ásványi anyagnak és vitaminnak is, de még egy esszenciális aminosav, a triptofán is bőven megtalálható benne. A levelek ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaznak A-, K- és C-vitamint, de karotinoidokban is bővelkednek, például luteinben és zeaxantinban.

A triptofánnak kiemelkedő szerepe van a szerotonin előállításában, ami nem más, mint egy hangulatért felelős hormon. Ha elegendő triptofánban gazdag ételt fogyasztunk, akkor javulhat a hangulatunk, az alvási ciklusunk is normálizálódhat és még a szervezet méregtelenítése is könnyebben zajlik.

A céklalevelek segítenek a szervezet méregtelenítésében, de nagy mennyiségben ne fogyassza, mivel oxalátot tartalmaznak. A vese és epehólyag problémákkal küzdők kerüljék a céklalevelek fogyasztását.

Ha szeretné kipróbálni a céklalevelet, ügyeljen arra, hogy mindig egészséges levelű céklát válasszon.

Olívaolajos, fokhagymás céklalevél saláta

Hozzávalók:
1 nagy marék céklalevél
1 kígyóuborka
4-5 gerezd fokhagyma
2 nagyobb paradicsom
1 frissen facsart citrom
extra szűz olívaolaj
só és bors

Elkészítése:
Mossa meg alaposan a céklaleveleket, majd tépkedje kisebb darabokra és tegye az egészet egy salátástálba. Kockázza fel az uborkát és szeletelje fel vékonyan a paradicsomokat, majd ezeket a zöldségeket is keverje össze a céklalevelekkel. Készítse el a dresszinget. Ehhez keverje össze az olívaolajat, a lereszelt fokhagymagerezdeket, a citromlevet, a sót és a borsot, majd öntse a dresszinget a salátára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1472
  • e Hét: 5050
  • e Hónap: 24912
  • e Év: 200787
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.