Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Mérgező növébyek a kertben
  2021-07-20 20:00:19, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Időjárás-népi megfigyelések
  2021-07-20 19:58:00, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Omega Centauri gömbhalmaz
  2021-07-20 17:07:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Napraforgó galaxis
  2021-07-20 17:05:56, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Napfogyatkozás 2021 06 10
  2021-07-20 17:05:04, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Medúza köd
  2021-07-20 17:03:12, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
A mars felszíne
  2021-07-20 17:01:46, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
A víz
  2021-07-20 16:25:42, kedd
 
  A víz a legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára. Igen, tápanyag mivel sokkal fontosabb szerepe van, mint a szilárd táplálékoknak. Az emberi test mintegy 70 százaléka vízből áll és sok esetben amikor eszünk, nem is éhesek vagyunk, inkább szomjasak. Ezt könnyedén meg is tudjuk állapítani. Ha éhesnek érezzük magunkat, de egy pohár víz után megszűnik az éhségérzetünk, akkor csak szomjasak voltunk.

A víznek kitüntette szerepe van a vesék megfelelő működésében és más testi funkciók fenntartásában. A szervezetünknek nagyon nagy szüksége van az ivóvízre, mint ahogyan a bőrünknek is. Minél kevesebb vizet fogyasztunk, annál gyorsabban öregszünk. De nemcsak kívülről látszik ez az öregedés, azaz nemcsak ráncosodni fogunk, hanem a belső szerveink is gyorsabban megöregedhetnek.

Az ivóvíznek számtalan előnye létezik az emberi egészségre nézve. Lássuk is, melyek ezek!

A víznek kiemelkedő szerepe van az ízületek kenésében. A kevés vízfogyasztás, a dehidratáció, nem adja meg a megfelelő kenőanyagot az ízületek számára, így a mozgás fájdalmassá válhat.

Minél több vizet iszunk, annál több nyál termelődik a szájüregben. A nyál segítséget nyújt az ételek emésztésében. A víz támogatja a szájüreg tisztaságát, emellett csökkenti a fogszuvasodás mértékét is. Persze azért az alapos fogápolást még az ivóvíz sem pótolja.

A vérnek is több mint 90 százaléka víz. Ezért is fontos, hogy elegendő vizet fogyasszunk, mert a vér oxigént szállít a szervekhez, szövetekhez, sejtekhez.

A dehidratáció a bőrt is szárazzá teszi, ami nemcsak bőrbetegségek kialakulásához vezethet, hanem az öregedési folyamatokat felgyorsítva, korai ráncosodáshoz is.

Az, hogy naponta mennyi vizet fogyasztunk, nagyban meghatározza az agy szerkezetét és a működését. Ha kevés folyadékot iszunk a nap során, ne csodálkozzunk, hogy nehezebben működik az agyunk, romlik a memóriánk és a kreativitásunk, sőt még a fejünk is megfájdulhat.

Az emésztéshez is szükségünk van vízre. Ha nem iszunk eleget, emésztési problémák és székrekedés is keletkezhet. Az elégtelen vízfogyasztás vesekövet és egyéb veseproblémákat is generálhat.

A folyadék azért is fontos, mert ez segíti az izzadás folyamatát. Lehet, hogy nem szeretjük az izzadást, pedig fontos szerepe van abban, hogy a szervezetünkből eltávozzanak azok a bizonyos méreganyagok.

Ha elegendő vizet iszunk, akkor ezzel is biztosíthatjuk, hogy a vérnyomásunk a normál tartományban maradjon.

A légutakat sem árt nedvesen tartani. A torokba kerülő vírusok és baktériumok gyakran a kiszáradás, a dehidratáció miatt tudnak szaporodni és fertőzést okozni.

A bőséges folyadékfogyasztás segíthet a fogyásban is, hiszen könnyen teltségérzetet okoz, így kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Napfényvitamin és csontegészség
  2021-07-20 16:23:10, kedd
 
  Az emberek többsége mindig nagyon várja a nyarat. Amikor süt a nap, sokkal jobb a hangulatunk. Csak kimegyünk 10-20 percre napozni és máris jókedvre derülünk, többet mosolygunk. A napfény nemcsak a hangulatunkat turbózza fel, de D-vitaminnal is ellát bennünket.

Tél végére, tavasz elejére már csak alacsony a D-vitamin a szintje a szervezetünkben, ezért is szükséges nyáron feltöltekeznünk belőle, hiszen az egyik legfontosabb vitaminról van szó, amelyre nagy szüksége van a testünknek. Mivel napfény hatására termelődik a szervezetünkben, így napfényvitaminnak is szokták nevezni. A cikkben a D-vitamin néhány előnyét mutatjuk be.

A D-vitamin hiányának vannak egyértelmű és kevésbé látható jelei és tünetei. Ilyen lehet a fáradékonyság, a csontsűrűség csökkenése, a csontfájdalom, az izomfájdalom, a nem megfelelő immunfunkciók vagy éppen a kóros hajhullás és depresszió.

D-vitaminhoz nemcsak napfény útján juthatunk, hiszen a gomba, a tej, a tejtermékek, a lazac, a tonhal és a tojássárgája is tartalmazza.

Ez a vitamin elengedhetetlenül fontos az egészséges fogak és csontozat fenntartásához. Ha nincs elegendő belőle a szervezetünkben, csökken a csont tömege és sűrűsége, ami fokozza a csonttörések kockázatát.

A D-vitamin javítja az immunitást, így elengedhetetlenül fontos a szerepe az erős immunrendszerhez, hogy védelmünk lehessen a különféle kórokozók támadásaival, fertőzésekkel, az influenzával és az egyéb légúti betegségekkel szemben.

A mentális betegségek kialakulása ellen is hasznos a D-vitamin, hiszen jó hangulatot eredményez, jelentősen csökkenti a depresszió tüneteit, illetve a stressz és a szorongás szintjét.

A D-vitamin-hiány közrejátszhat egyes krónikus betegségek kialakulásában, a legújabb kutatások szerint a szívbetegségek mellett a diabétesz, illetve a rák esélyét is növelheti.

A kutatási eredmények szerint a D-vitamin nemcsak az immunfunkciók javításában vesz aktívan részt, de a szív egészségét is javítja. Tanulmányok arról számoltak be, hogy a rendszeres D-vitamin-bevitel mérsékli a szívroham kockázatát. Amennyiben ennek a vitaminnak alacsony a szintje, úgy nagyobb az esélye a vérnyomással kapcsolatos problémák előfordulásának is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Szív egészségéért napraforgómaggal
  2021-07-20 16:17:45, kedd
 
  Napjainkban nagyon sokan halnak meg valamilyen szívbetegségben. Ennek több oka is lehet, de első helyen bizony az elhízás áll. A szív- és érrendszeri betegségeket többnyire az elhízás okozza. Azonban ezek jelentős része megelőzhető egészséges életmóddal, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással.

A napraforgómagot nagyon sokan szeretik hazánkban, sok helyen termesztik is. Tudta, hogy mennyire egészséges? Tudta, hogy a napraforgómag rendszeres fogyasztásával akár meg is előzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket?

Pozitív hatásait elsősorban a magas egyszeresen telítetlen olajsavtartalmának köszönhetjük, hiszen ezek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, miközben növelik a jó, azaz a HDL-koleszterin értékeit.

Kutatások azt bizonyítják, hogy a telítetlen zsírsavaknak más előnyei is vannak. A gyulladásos citokinek is sok betegséget okozhatnak, azonban a telítetlen zsírsavak vissza tudják fordítani ezeket a negatív hatásokat. A napraforgómaggal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hasznos lehet a szívbetegség megelőzésében és akár még a betegség visszafordításában is, hiszen nagyon sok telítetlen zsírsavat tartalmaz.

A telítetlen zsírsavak és az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mérsékelik az LDL-koleszterin koncentrációját, megakadályozhatják a vérlemezkék összetapadását és ezzel jelentősen csökkenhet az érelmeszesedés, a vérrögképződés és a stroke kialakulásának esélye.

A napraforgómagnak más előnyei is ismeretesek. Mivel nagyon gazdag aminosavakban, segíthet abban, hogy ne halmozódjon fel a szervezetben nagy mennyiségű testzsír, illetve szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, a szív és az érrendszer egészségének megőrzésében is.

A napraforgómag arginint is tartalmaz, amely megnöveli az artériák rugalmasságát, ezzel fokozza az artériákban a vér áramlását, aminek köszönhetően csökkenhet a koszorúér-betegség kialakulása.

Triptofánban is bővelkedik, amelynek kiemelkedő szerepe van a pihenésben, mindemellett oldja a szorongást, és megakadályozhatja, hogy hangulatingadozások kínozzanak bennünket.

A napraforgómag nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, amelynek kiemelkedő szerepe van a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében és így a betegségek megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2222 db bejegyzés
Összes: 43179 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 916
  • e Hét: 8699
  • e Hónap: 53778
  • e Év: 598244
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.