Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Világvége: valóra válhat egy 50 éves jóslat
  2021-07-21 21:50:06, szerda
 
 




VILÁGVÉGE: VALÓRA VÁLHAT EGY 50 ÉVES JÓSLAT


A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói 1972-ben készítettek egy számítógépes modellt, amely az emberiség jövőjét vizsgálta. Eredményeik A növekedés határai címmel láttak napvilágot, a modell World3 névvel vált ismertté, megalkotásánál öt változót vettek figyelembe: a népesség alakulását, az ipari fejlődést, a környezetszennyezést, az élelmiszer-termelést és a Föld (nem megújuló) erőforrásainak felhasználását. A World3 megmutatta, hogy

ha minden a korábbi gyakorlat szerint folytatódik, akkor a XXI. században bekövetkezik az emberi társadalom összeomlása.

Nem az emberi faj kerül veszélybe, hanem a populáció és az ipari kapacitás hirtelen és kontrollálhatatlan módon visszaesik, fejlődés helyett stagnálás következik, az emberek jólléte jelentősen csökken - írja az IFLScience. A modellek azt is egyértelművé tették, hogy mindez nem törvényszerű: a prioritások és a társadalmi normák gyökeres megváltoztatásával azonban a globális összeomlás elkerülhető, az életszínvonal stabil maradhat.
Valóban katasztrófa felé haladunk

A jelentés, majd az abból készült kötet rendkívül népszerű volt akkoriban, rengeteg pozitív és negatív szakmai kritikát is kapott, általában utóbbi volt túlsúlyban. A 2000-es években aztán nemcsak egyre többen fedezték fel újra, hanem egyre többen látták igazoltnak a jóslatokat is.

Legutóbb Gaya Herrington, a holland székhelyű nemzetközi tanácsadó cég, a KPMG egyik igazgatója vizsgálta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai miként viszonyulnak a jelentés hogyan illeszkednek a jelentés előrejelzéseihez. Az új adatok felhasználásával négy lehetséges forgatókönyv bontakozott ki, ezekből kettő, ahol ,,minden marad a régiben" nagyon közel áll a valósághoz:

az egyikben a természeti erőforrások kimerülése, a másikban az éghajlatváltozás és/vagy a környezeti pusztítás vezetett a globális összeomláshoz már a XXI. században.
Még mindig nem késő

Azonban ahogy 1972-ben felvázolták, úgy ma is van még remény. Herrington eredményei szerint a társadalmi értékek és prioritások drámai megváltoztatása a XXI. század végére a népesség stabilitását és az életszínvonal fenntartását eredményezheti. A negyedik modell is tartható, ami 50 évvel ezelőtt azt mutatta, megfelelő technológiai fejlődéssel elkerülhetjük a bajt, ám ennek növekvő költségei rányomják bélyegüket az életszínvonalra.

A csaknem fél évszázados jóslatok tehát meglepően pontosak voltak, sőt megvalósulni látszanak: a világ még mindig nem a stabilitás felé halad.


10 Világvége lehetőség, ami az emberiséget fenyegeti

Link








 
 
0 komment , kategória:  Tudomány - technika  
Biciklist gázolt el a Kossuth-díjas színész
  2021-07-21 21:30:13, szerda
 
 





BICIKLIST GÁZOLT EL A KOSSUTH DÍJAS SZÍNÉSZ

ÚGY TUDNI, NEM ADTA MEG AZ ELSŐBBSÉGET - MENTŐ VITTE KÓRHÁZBA A SÉRÜLTET


Hatalmas fékcsikorgatás, rendőrség és szírénázó mentőautó verte fel Hajdúböszörmény egyik csendes utcáját: Biciklist gázolt Bezerédi Zoltán Kossuth díjas színművész. A bajt az okozhatta, hogy a színész nem adta meg az elsőbbséget.


Napokkal a baleset után is még mindig arról beszéltek Hajdúböszörményben, hogy múlt csütörtökön a Kossuth.díjas színművész elütött egy biciklist az Újvárosi utcában. Bár a rendőri helyszínelés rajzait már az eső lemosta az aszfaltról, az ott élők még most is tisztán emlékeznek arra, hogy csütörtök délután szirénázva érkeztek a mentők és a rendőrök az egyébként csendes utcába.

A balesetről a Böszörményben hallottam, a Facebook-csoporton több kép is feltűnt a szemtanuknak köszönhetően, melyből egyértelműen kiderül, hogy ismert személy okozta a balesetet. A vétkes sofőr Bezerédi Zoltán, akit számos kíváló színdarab mellett a televízióból, az elmúlt évek igen népszerű sorozataiból, a Doktor Balaton, a Válótársak, A mi kis falunkból is jól ismerhetnek.

A Hajdúböszörményi Rendőrkapítányság közleménye alapján kiderült, július 15-én 16 óra körül az Újvárosi utcában közlekedett egy személygépkocsi a 35-ös főút irányába. A jelemleg rendelkezésre álló adatok alapjáj a jármű vezetője, amikor a kereszteződéshez ért, az "Állj! Elsőbbségadás kötelező!" jelzőtábla ellenére, a kijelölt gyalogos és kerékpáros átkelőhelyen nem biztosított elsőbbséget egy kerékpárosnak, aki az ütközés következtében megsérült - írta a police.hu.

A színész nem kívánt az ügyben nyilatkozni, azt írták, vélhetően még most is a baleset hatása alatt áll. Vele ellentétben az utca lakói már több részletet is elárultak a gázolásról, hiszen amikor hallották a csattanást, azonnal az utcára siettek az ott élők. Kiderült, hogy egy igen balesetveszélyes kereszteződésről van szó, ahol nem először történik hasonló eset.

- A rendőrök által felfestett jelek sokáig látszódtak az aszfalton és emlékeztettek a történtekre, Nem akarok senki védelmére kelni, de a szóban forgó kereszteződés egyrészt nagyon forgalmas, másrészt az autósoknak különösen figyelniük kell a bicikliútra is. Itt szinte hetente történik kerékpáros baleset - mondta egy hajdúböszörményi férfi.

A fiatal biciklist mentő vitte el. Az Országos Mentőszolgálat a Borsot arról tájékoztatta, hogy az első helyszíni vizsgálatok alapján a fiatal férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, ellátása után stabil állapotban került kórházba.





 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 374
  • e Hét: 1870
  • e Hónap: 19014
  • e Év: 156386
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.