Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A nyár kedvence: koriander
  2021-07-23 20:15:27, péntek
 
 



Ez a gyógynövény nagyon jó bogár- és rovarriasztónak számít, ezért mindenféle növény mellé ültetek egy-két tövet, mert távol tartja a káros rovarokat.

A korianderrel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jót tesz a szem egészségének, rendszeres fogyasztása hozzájárul a jobb látáshoz, mivel tele van úgynevezett szemvitaminokkal, azaz A- és C- vitaminnal, illetve karotinoidokkal. A koriander abban is segíthet, hogy elkerüljön bennünket a kötőhártya-gyulladás és az időskori makula degeneráció.

A fent említett fontos tápanyagok miatt ez a gyógynövény az immunrendszer támogatásában is aktívan rést vesz, a növényben található C-vitamin pedig segíti a vas felszívódását.

A koriander élénkzöld színe az antioxidánsok jelenlétének köszönhető, ami az enzimaktivitást is elősegíti. Ezáltal serkenti az inzulin szekréciót, amely aktívan részt vesz a vércukorszint csökkentésében.

A koriander rendszeresen fogyasztása kedvező lehet azok számára, akiknek magas a vércukorszintje, de neki köszönhetően csökkenhet a rossz, azaz az LDL- koleszterin-szint, és javulhat a HDL-, azaz a jó koleszterin értéke.

A gyógynövény levelei nagy mennyiségben tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, amelyek jót tesznek a csont egészségének, hiszen nagyon gazdag kalciumban, mangánban és foszforban. Gyulladáscsökkentő hatása pedig védi a csontokat azok esetében, akik ízületi gyulladásban szenvednek.

A koriander levelei rostban is bővelkednek, ami segíthet enyhíteni az emésztési problémákat. Leginkább hányinger, bélgörcsök és hasmenés esetén hatásosak.

Mivel magas az A- és E-vitamin-tartalma, így hatékonyan harcol a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Ha rendszeresen fogyasztjuk, jót teszünk a bőrünkkel is, hiszen ez a gyógynövény antimikrobiális, gombaellenes és antiszeptikus hatással is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A közösségi média magányossá és depresszióssá tehet
  2021-07-23 20:10:42, péntek
 
  A magyar emberek körében nagy népszerűségnek örvendenek a különböző közösségi médiaplatformok, mint a Facebook, az Instagram, a Youtube és mások. Köztudott, hogy az előnyeik mellett számos hátránnyal is járnak a fogyasztóik számára. Kutatások azt mutatják, hogy minden Facebook-on eltöltött idő megnöveli a depresszió kialakulásának kockázatát, illetve fokozza a szorongásos és a depressziós tüneteket.

A Facebook jó dolog is lehet, de csak akkor, ha okosan használjuk, és nem hiszünk el minden hírt, amit ott olvasunk. Egyik előnye, hogy sok mindennel kapcsolatban informálódhatunk, így képben lehetünk a napi eseményekkel kapcsolatban. Nagyon jó lehetőség arra is, hogy távolabb élő szeretteinkkel és barátainkkal tartsuk a kapcsolatot - főleg a mostani helyzetben, igazán remek lehetőség.

A gond akkor kezdődik és azzal van, ha közösségi média nélkül már élni sem tudunk, ha naponta, szinte kényszeresen posztolunk, és állandóan azt lessük, hány like-ot kaptunk egy-egy kirakott okosságra, fényképre, bármire, amit posztoltunk.

A kutatások is azt bizonyítják, hogy a túl sok közösségi médián töltött idő negatívan befolyásolja a hangulatot, a mentális állapotot és az érzelmi jólétre is alaposan rányomja a bélyegét.

Egy kutatásban a közösségi média és a depresszió kapcsolatát vizsgálták. Az alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak napi 5 órán keresztül kellett a közösségi médiát használnia, míg a másik társaságnak mindössze egy órát engedélyeztek naponta. A vizsgálat 3 hónapig tartott. Megállapították, hogy azok, akik napi 5 órán át használták a közösségi médiát, háromszor nagyobb eséllyel váltak depresszióssá, és körükben volt olyan is, aki ennek a betegségnek a tüneteit mutatta. A másik csoport tagjai tünetek nélkül megúszták a kísérletet.

A közösségi média és annak kényszeres használata nemcsak a szorongási szintjét növeli meg, de a mentális zavarok kialakulásának kockázatait is. Ezek mellett megjelenhet még a magányosság érzése, a rossz alvás, a nem megfelelő testkép, további negatívum a családtagokra szánt idő csökkenése, ebből fakadóan pedig a családi kommunikáció hiánya, ami még több problémát szülhet.

A megoldás nem más, minthogy csökkentsük azt az időt, amit eddig a közösségi médiában töltöttünk. Szabjunk meg egy időintervallumot, amikor felnézünk a Facebook oldalunkra, illetve hozzunk egy olyan döntést, hogy csak akkor lépünk be, ha üzenetet kaptunk.

Étkezések közben, elalvás előtt, a hálószobában már ne foglalkozzunk a közösségi médiával, sokkal inkább a szeretteinkkel, hiszen a személyes kontaktusnak és kommunikációnak összetartó ereje van!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1344
  • e Hét: 6189
  • e Hónap: 37675
  • e Év: 242376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.