Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Az édesköményről
  2021-08-01 21:32:21, vasárnap
 
 



A köménymaggal nem csak ételeket fűszerezhetünk, az egészségnek is jót tesz.
A köménymagról talán el sem hisszük, hogy mennyire egészséges, hiszen nagyon sok, értékes tápanyagot tartalmaz. Az édesköménymagok nagy mennyiségben tartalmaznak C-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, mint például kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, szelént és vasat. Ezen kívül antioxidáns polifenolokban is rendkívül gazdag.

Az édesköménymag illóolajokban is gazdag, amelyek serkentik az emésztőrendszer és az enzimek kiválasztását és így javíthatja az emésztést, de gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Milyen egészségügyi probléma esetén hatásos? Például székrekedés, emésztési zavar és puffadás. Az emésztőrendszer egészségének fenntartása érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha étkezés előtt vagy után elfogyasztunk egy csésze édesköménymagból készült teát.

Az édesköménymag káliumban is gazdag, amely a vérnyomást és a pulzusszámot is szabályozni tudja. Ez a mag a nitrit szintjét is megnöveli, amely szintén pozitív hatással van a vérnyomás szabályozására.

Az édesköménymagban nagy mennyiségben találhatók fitonutriensek, amelyek az orrmelléküreg tisztításában is aktívan részt vesznek, de ezek az apró magvak csökkenthetik az asztma és a hörghurut tüneteit is.

Az édeskömény-kivonat a bőr védelmét is ellátja, hiszen csökkenti a szabad gyökök károsító hatásait és javítja a bőrsejtek élettartamát. Ásványi anyagai elengedhetetlenek a hormonok kiegyensúlyozott működéséhez, miközben fenntartják az oxigénegyensúlyt a véráramban. Széles körben használják a különböző bőrbetegségek kezelésére, mint például kiütések, pattanások és bőrszárazság.

Az édesköménymagban található illóolajok és rostok segítenek a vér megtisztításában és a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy az édesköménymagok rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis semlegesítik a szabad gyököket és eredményesen harcolnak az oxidatív stressz ellen. Ez lehet az oka annak, hogy felhasználhatók rákmegelőzésre is.

Az édesköménymag a szem egészségét is támogatja, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, amely nélkülözhetetlen a szem számára. Az édeskömény-kivonat hasznos lehet glaukóma kezelésére.

Mivel ez a mag rostokban is gazdag, így a fogyókúránkat is támogathatja, de vízhajtóként is jól működik és javítja az anyagcserét is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mire jó a K-vitamin és milyen táplálékban van sok belőle?
  2021-08-01 21:26:04, vasárnap
 
  Minden vitaminra nagy szüksége van a szervezetünknek, így a K-vitamin is kiemelt szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Zsírban oldódó vitaminról van szó, amelynek elsősorban a véralvadásban van kitüntetett szerepe.

Ez a vitamin a fehérjeszintézisben is szerepet vállal, de az egészséges csontanyagcserét is támogatja, ez aktiválja ugyanis az oszteokalcint, amely felelős az erős csontozatért és szabályozza a vér kalcium szintjét.

A K-vitamin természetes forrásai közé tartoznak többek között a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a spárga vagy a brokkoli. Igaz kisebb mennyiségben, de a tojás, a szamóca és a máj is tartalmazza ezt az értékes és nagyon hasznos vitamint.

A kutatások összefüggést mutattak a K-vitamin-hiány és a csontritkulás között. Bebizonyosodott, hogy elősegíti az egészséges és erős csontok fenntartását, javítja a csontsűrűséget és csökkenti a törések kialakulásának kockázatát.

Ezt a vitamint ezen kívül összefüggésbe hozták a jobb epizodikus memóriával, főként az idősebb emberek esetében. Ezen kívül a vérnyomás szabályozásában is segítségünkre lehet, hiszen támogatja, hogy a szív megfelelő mennyiségű vért pumpáljon a szervekhez és a szövetekhez, így kisebb lesz az esélye az egyes betegségek kialakulásának.

A K-vitamin-hiány megnöveli a vérzés kockázatát. Felnőttek esetében ritka ennek a vitaminnak a hiánya, viszont újszülötteknél nagyon is gyakori jelenség, ezért ők szinte minden esetben kapnak K-vitamin-injekciót.

Kik szenvedhetnek ennek a vitaminnak a hiányában? Legfőképpen az olyan betegségek esetében fordul elő, ahol zavart az emésztőrendszeri felszívódás, akár aktív lisztérzékenység vagy Crohn-betegség esetében. Egyes gyógyszerek is megzavarhatják ennek a felszívódását, leginkább a vérhígítók, az antibiotikumok, az aszpirin, a magas koleszterinszintre szedett gyógyszer.

Az alultápláltság és a túlzott alkoholfogyasztás is oka lehet a K-vitamin-hiányos állapot kialakulásának, illetve ezek is okozhatnak felszívódási zavarokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A biozöldségekről
  2021-08-01 21:22:10, vasárnap
 
  Szinte mindenhonnan azt halljuk, hogy táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk minél több organikus, bioélelmiszert, mivel ezek a legegészségesebbek. Ez valóban így van. Mindenképpen érdemes egy kicsit több pénzt fizetni ezekért a táplálékokért, hiszen hosszabb távon sokkal jobban megéri, mivel támogatják az egészségünket. Mutatjuk is, hogy miért.

Amennyiben biotáplálékot, biogyümölcsöt és -zöldséget vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaznak toxinokat, méreganyagokat, amelyek egyébként nagy terhelést jelentenek a szervezet számára.

A nem biozöldségek és -gyümölcsök olyan vegyszereket és permetszereket tartalmaznak, melyek felhalmozódnak a talajban, a vízben, illetve a táplálékokban, melyek elfogyasztásával végső soron a mi szervezetünkben is jelen lesznek. Peszticidek és műtrágya használata nélkül nem nehezedik olyan nagy teher sem a környezetünkre, sem pedig a szervezetünkre.

A biotáplálékok - legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy bármilyen más élelmiszerről -, nemcsak gusztusosabbak, de sokkal ízletesebbek is. Csak vegyünk példának egy biotojást, amelynek élénk narancssárga a sárgája és sokkal finomabb is.

A bioélelmiszerekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy sokkal táplálóbbak, sokkal több C-vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a nem biotáplálékok.

Nagyon nehéz elkerülni manapság a káros anyagokat. Ha nem biozöldséget és -gyümölcsöt vásárolunk és az adott áru nagyon gusztusos, akkor mindenképpen kezdjünk el gyanakodni, hogy vajon mitől olyan szép? A termesztésük során használt vegyszerek és műtrágya lehet az oka - de belegondoltunk abba, hogy ezek az anyagok bekerülnek a szervezetünkbe és ott aztán elvégzik a romboló munkájukat?

Ha az üzletekben feldolgozott élelmiszert vásárolunk, megnézzük-e az összetevők listáját? A legtöbb ilyen táplálék rengeteg cukrot, tartósítószert és adalékanyagot tartalmaz, amely mind-mind negatív hatást gyakorolnak az egészségünkre.

Ha nem tud biozöldséget és -gyümölcsöt vásárolni, akkor tegyen különféle óvintézkedéseket. Az egyik ilyen, hogy fogyasztás előtt ecetes vízben áztatja őket. Engedjen 3 rész szűrt vizet és egy rész ecetet egy tálba és áztassa a gyümölcsöket, zöldségeket ebben legalább 30 percig, majd törölgesse szárazra, és készítse el őket tetszése szerint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hormonműködést zavaró táplálékok
  2021-08-01 21:19:39, vasárnap
 
  Hormonokra szükségünk van, hiszen számtalan testi funkciót látnak el. Ha megbetegszik a pajzsmirigyünk, akkor ennek hátterében a nem megfelelő hormontermelés áll. Ha lecsökken a szervezetben az ösztrogénszint, számos komoly betegséggel kell szembenéznünk. Ha például nem termelődik elegendő inzulinhormon, a cukorbetegség rémével kell szembenéznünk.

Láthatjuk, hogy a hormonok sokrétű feladatot látnak el és biztosítják a szervezet egészséges működését. Cikkünkben most olyan táplálékokat sorolunk fel, amelyek nagyon kaotikus állapotot teremthetnek a hormonok működésében és ezáltal sok betegséget is előidézhetnek.

A kávét, méghozzá a koffeines kávét, nagyon sokan kedvelik. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ez a fekete ital megemeli a kortizol szintjét a szervezetben. A kortizol nem más, mint egy stresszhormon, amelynek reggel a legmagasabb a szintje és este a legalacsonyabb.

A hagyományos fehér cukor nagyobb mennyiségű fogyasztása szintén nem egészséges, mivel megzavarhatja a hormonok munkáját. Leginkább az inzulin működését érintheti, ami először inzulinrezisztenciát, majd cukorbetegséget okozhat. A cukor a ghrelin és a leptin, azaz az éhség és a jóllakottság hormonok működését is összezavarja, ami sajnos elhízáshoz is vezethet, de felelőssé tehető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért is.

A cukor és a glutén is gyulladást generál a szervezetben és ez növeli az esélyét az autoimmun betegségek kialakulásának. Ezek a táplálékok súlygyarapodást okoznak, ami szintén oka lehet a hormonális egyensúly felborulásának. A feldolgozott élelmiszerek szintén megzavarhatják a hormonrendszer kényes egyensúlyát és zavarokat okozhatnak a működésében.

A tejjel kapcsolatban mindig is azt hangoztatták, hogy élet, erő és egészség. Mára azonban bebizonyosodott, hogy bizony gyulladást okozhat nemcsak a bélrendszerben, hanem az egész szervezetben. Sokan szenvednek laktóz-intoleranciában, ha mégis fogyasztanak tejet, akkor gyomor- és emésztési problémák keletkezhetnek. A zsíros tej és tejtermékek ráadásul megemelik a triglicerid-szintet, ami szintén oka lehet a cukorbetegség kialakulásnak.

Az alkohol hatással van a hipotalamuszra és az agyalapi mirigyre, a legfontosabb hormontermelő területekre. A rendszeres alkoholfogyasztás szintén befolyással lehet a hormonrendszerre, hiszen megemeli a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Indián zenék linkjei
  2021-08-01 21:16:24, vasárnap
 
  Wuauquikuna
Link

Alborada - Ponchito (San Juanito Tradicional de Ecuador)
Link

Indiani d'America SIOUX
Link

Leo Rojas - Celeste
Link
 
 
0 komment , kategória:  Indián zenék   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4775
  • e Hét: 13557
  • e Hónap: 45043
  • e Év: 249744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.