Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ezért van szükségünk vízre
  2021-08-19 22:53:20, csütörtök
 
  Az emberi test jelentős százaléka vízből áll, amely létfontosságú tápanyagként és építőanyagként működik a szervezetünk minden sejtje számára. Táplálék nélkül relatíve hosszabb ideig bírnánk, de víz nélkül nem sokáig maradnánk életben.

A kiszáradásnak és a dehidratációnak nagyon sok tünete van. Az egyik ilyen a sötét színű vizelet. További tünetek lehetnek: extrém szomjúság, szédülés és szapora szívverés.

Ha következetesen sokkal kevesebbet iszunk, mint amennyire a szervezetnek alapesetben szüksége van, akkor sokféle tünetet tapasztalhatunk meg. Például ha folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, lehetséges, hogy a sejtjeinknek sokkal több vízre lenne szüksége, hogy az alapvető funkciókat ellássák.

A hidratáció elengedhetetlen a megfelelő izom-összehúzódásokhoz, éppen ezért a dehidratált állapot izomgyengeséget és -görcsöket eredményezhet. A hidratáltság elengedhetetlenül fontos a megfelelő agyműködéshez is. Ha nem iszunk eleget, az agyunk fejfájással reagál az extrém változásra.

A testünk gyakran összetéveszti az éhséget a szomjúsággal. Ha nem olyan régen étkeztünk és mégis éhesnek érezzük magunkat, akkor ne együnk újra, hanem részesítsük előnyben a vízben gazdag gyümölcsöket. Ezzel egy kicsit becsapjuk a szervezetünket, de a dolgok is helyrerázódnak, nem leszünk dehidratáltak és nem is fogunk elhízni, hiszen nem veszünk magunkhoz extra kalóriákat.

A víz azért is szükséges a szervezet számára, hogy kiürüljenek a toxinok és a méreganyagok, de az ivóvíz nagyon lényeges a megfelelő emésztéshez és a székrekedés elkerüléséhez is.

Ha fiatalosnak szeretnénk tűnni, akkor a hidratálás azért is fontos, hogy a bőrünk ne száradjon ki. A száraz és pikkelyes bőr a mérséklet vagy a súlyos kiszáradás gyakori jele lehet.

A szervezetnek a hőmérséklet-szabályozáshoz is vízre van szüksége. Ha dehidratáltak vagyunk, nem fogunk sokat izzadni és ez a szervezet túlmelegedéséhez is vezethet.

Igyunk rendszeresen, ha nem tetszik a víz íze, akkor gyümölcsöket vagy gyógynövényeket is tehetünk bele. Próbáljunk mindig idény gyümölcsöket hozzáadni a vizünkhöz. Télen jól működnek a citrusos gyümölcsök, nyáron pedig kiváló ízt adnak a víznek a bogyós gyümölcsök és a gyógynövények, mint például a menta, a citromfű vagy a bazsalikom.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az ízületi gyulladás és dohányzás
  2021-08-19 22:40:50, csütörtök
 
  Az ízületi gyulladás mindig is a kutatás középpontjában állt. Folyamatosan vizsgálják, hogy mi is okozhatja pontosan a kialakulását. Mára bizonyossá vált, hogy a dohányzás is szerepel a kiváltó okok között.

Ízületi gyulladás akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévesen támadja az ízületek sejtjeit. A test számos pontján kialakulhat ez az állapot, akár a lábak, a kezek, a könyök, a csukló, a térd vagy a boka térségében.

Mi lehet annak az oka, hogy a dohányzás ízületi gyulladás kialakuláshoz vezethet? A dohányfüst gyengíti az immunrendszert és a szervezetünk működését. Ha valaki gyógyszert szed az ízületi gyulladásra és mellette dohányzik is, ne számítson javulásra, hiszen a füstben található káros anyagok megváltoztathatják a gyógyszerek működési mechanizmusát és hatását.

Az érintettek pontosan tudják, mennyire fájdalmas az ízületi gyulladás. Műtéttel lehet csillapítani a fájdalmat, viszont a dohányzás jelentősen megnöveli az operáció során fellépő kockázatokat.

Kutatások során igazolódott, hogy azok esetében, akik dohányoznak, nagyobb valószínűség szerint szenvednek ízületi gyulladásban, mint azok, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel.

Az ízületi gyulladásban szenvedő és dohányzó betegek kevésbé reagálnak az ízületi gyulladásra adott kezelésekre, és ha valaki a betegsége mellett is dohányzik, akkor ne nagyon számítson javulásra, mert a cigaretta csak felerősíti a tüneteket.

A kutatások azt is igazolták, hogy a nők nagyobb veszélynek vannak kitéve. Így ha egy hölgy dohányzik, nagyobb eséllyel alakul ki az ízületeiben gyulladás, szemben azokkal, akik életükben soha sem dohányoztak.

Ez a rendkívül kellemetlen betegség csökkenti, beszűkíti a mozgástartományt, de más kellemetlen tüneteket is okozhat. Ilyen lehet például extrém fáradtság, étvágytalanság, szemszárazság, bőrcsomók vagy gyulladt erek.

Jelenleg nincs végeleges gyógymód az ízületi gyulladás kezelésére, azonban a tünetek nagyszerűen mérsékelhetők. Súlyos esetben az ízületek eldeformálódnak és az illető személy elveszítheti a mobilitását. Az életminőséget többek között a megfelelő kezeléssel és a dohányzásról való leszokással javíthatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A pajzsmirigy ellenőrzése otthon
  2021-08-19 22:37:37, csütörtök
 
  A különböző pajzsmirigy betegségek nagyon sok embert érintenek világszerte. Egyes becslések szerint a fejlett világ lakosságának kb. 5%-a szenved úgy valamilyen pajzsmirigy rendellenességben, hogy nincs is tisztában állapotával. A nyakon megjelenő csomók és duzzanatok pajzsmirigy elváltozásra is utalhatnak. Egy alkalmanként elvégzett otthoni önvizsgálat pedig segítheti a korai felismerést.

Otthon elvégezhető pajzsmirigy ellenőrzés

Amire szüksége lesz:
egy pohár víz
egy kézi tükör

1, Első lépés
Fogja a tükröt a kezébe és fókuszáljon a nyak alsó részére, a kulcscsont és a gége közötti területre. A pajzsmirigy a nyak ezen részén található

2, Második lépés
Miközben a fent említett területet figyeli, óvatosan döntse hátra fejét.

3, Harmadik lépés
Vegyen a szájába egy korty vizet és nyelje le.

4, Negyedik lépés
Miközben lenyeli a vizet, figyelje a nyakát. Arra figyeljen, hogy lát-e csomókat, duzzanatokat a területen. Az ádámcsutka nem a pajzsmirigy része! Ismételje meg többször a folyamatot.

5, Ötödik lépés
Ha valamilyen rendellenességet tapasztal, konzultáljon orvosával. A megnagyobbodott, megváltozott pajzsmirigyet szakemberrel is ellenőriztetni kell.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Házi gyógymódok székrekedésre
  2021-08-19 22:34:31, csütörtök
 
  Székrekedéssel nagyon sok ember küzd nap mint nap. Ez azért is gond, mivel negatív hatással lehet az életminőségre, illetve a testi és a mentális állapotunkra is. Jó hír, hogy a problémára számos természetes módszer is létezik. Mutatunk is néhányat.

A székrekedés egyik oka nem más, mint a dehidratáció. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy napi szinten elegendő vizet igyunk. A székrekedés enyhítésében a szénsavas víz jobb megoldás lehet, mint a sima csapvíz, legalábbis egyes tanulmányok ezt a megállapítást közölték. Azonban, ha IBS okozza a problémát, akkor jobb a csapvíznél maradni, ugyanis a szénsavas italok csak ronthatják a tüneteket.

A székrekedés otthoni kezelésére nagyon hasznos az élelmi rostok rendszeres bevitele. Két nagy csoportjuk létezik: oldhatók és oldhatatlanok. Például a búzakorpa, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák oldhatatlan rostokban gazdagok, és segítséget nyújtanak abban, hogy a széklet gyorsabban és könnyedebben áthaladjon az emésztőrendszeren.

A zabkorpa, az árpa, a diófélék, a bab, a magvak, a borsó, a lencse, és néhány zöldség, illetve gyümölcs oldható rostokat tartalmaznak, amelyeknek nagy a vízfelszívó képessége és a széklet lágyításában vesznek aktívan részt.

Sokan a kávéra esküsznek székrekedés estén és milyen igazuk van, hiszen a kávé serkenti az emésztőrendszer izmait. Emellett kis mennyiségben oldható rostot is tartalmaz, amely segít megakadályozni a székrekedést, mégpedig az által, hogy elősegíti a bélbaktériumok egyensúlyát.

A probiotikumok is segíthetnek megelőzni a krónikus székrekedést. Ezek olyan jótékony bélbaktériumok, amelyek alapvetően a bélrendszerben találhatók. Probiotikus táplálékokkal mi magunk is növelhetjük ezeknek a bélbaktériumoknak a mennyiségét. A krónikus székrekedést gyakran az okozza, hogy a jó és a rossz baktériumok nincsenek egyensúlyban. Azonban ezt az egyensúlyt megteremthetjük, ha probiotikus táplálékokat fogyasztunk és ezzel a székrekedést is megelőzhetjük.

A prebiotikumok és a rostokat tartalmazó táplálékok is nagyon hasznosak. Ilyen lehet például az inulin. Ezek a prebiotikumok az emésztőrendszer egészségét hivatottak fenntartani és növelik a székletürítés gyakoriságát. Prebiotikumokban gazdag táplálékok: cikória, csicsóka, fokhagyma, vöröshagyma, banán, póréhagyma, illetve csicseriborsó.

Az aszalt szilva és a szilvalé is nagyon sokat segíthet, amennyiben székrekedéssel küszködünk, hiszen sok rostot, illetve szorbitot tartalmaz, amelynek kiemelkedő a hashajtó hatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A vesebetegséget komolyan kell venni
  2021-08-19 22:31:32, csütörtök
 
  A vese egyik kiemelt feladata, hogy eltávolítsa a szervezetből azokat az anyagokat, amelyek nem oda valók. Méregtelenít is, még ha nem is a szó szoros értelmében. Nem igazi méreganyagokról van ugyanis szó, hiszen ha mérgező anyagok lennének a szervezetünkben, akkor nem sokáig élnénk. Viszont a salakanyagokra nincs szüksége a szervezetünknek, így a vese kiválasztja őket.

A vesebetegeknek megfelelő étrendet kell követniük, jóval több tápláló anyagra van szükségük, ami csökkenti a szervezetben a méreganyagok szintjét, így mérsékelve a vesékre háruló terheket. Fontos kímélni a veséinket, éppen ezért nagyon fontos feladat az egészséges étrend követése, főként azok számára, akik vesebetegségben szenvednek.

Számukra csökkenteni kell a nátrium, a kálium és a foszfor bevitelét, hiszen amennyiben a szervezetben megnövekszik ezen anyagok koncentrációja, akkor a vesebetegség mellé még szív- és érrendszeri betegségek is társulhatnak, de magas vérnyomás és csontbetegség is kialakulhat.

Az érintettek számára sok zöldség fogyasztása ajánlott, akár párolva, nyersen vagy főve. A nitrogén-oxidban gazdag zöldségek, mint a cékla rendszeres fogyasztása nagyon ajánlatos, hiszen az ilyen táplálékok segítenek a vér tisztításában, aminek köszönhetően kevesebb teher hárul a vesékre.

Amennyiben a vérben csökken a nitrogén-oxid szintje, tovább romolhat a vese egészségi állapota. Támogathatjuk ezt a fontos szervünket azzal, ha olyan zöldségeket fogyasztunk, amelyek sok B-vitamint tartalmaznak, hiszen ezek is segítenek a szervezet méregtelenítésében.

A zöldségek mellett a gyümölcsök rendszeres fogyasztása is kiemelt jelentőséggel bír. Az egyik leghasznosabb gyümölcs vesebetegek számára az áfonya, hiszen nagyon sok antioxidánst tartalmaz, de nagyon hasznosak még a teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült táplálékok, a tojás, a dió, a hüvelyesek és a lenmag. A megfelelő folyadékfogyasztásra is ügyelni kell, a legjobb választás ebben az esetben is a tiszta víz, illetve a gyógyteák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mit tesz velünk a stressz?
  2021-08-19 22:29:28, csütörtök
 
  Mit tesz velünk a stressz?
Gyógynövények mellékvese-fáradtság esetén

A stressz nagyon negatívan hat az emberi szervezetre. Többek között mellékvese-fáradtságot is okozhat, ami további betegségeket generálhat. A kávé sem megoldás, hiszen ahogy idősödünk, egyre inkább szorongóvá és még stresszesebbé formál bennünket.

A stressz nagyfokú fáradtságot is okozhat, amelyet még az alvás sem kompenzál. Hogy a mellékvesék meg tudjanak birkózni a szervezetet ért stresszel, adrenalin és kortizol hormont szabadítanak fel. Ha tartósan stresszesek, feszültek és idegesek vagyunk, akkor nagyon sok kerül belőlük a szervezetbe és a mellékvesék felélik ezeket a tartalékaikat. Ez pedig a mellékvese-fáradtságot eredményez.

Milyen tünetekkel járhat együtt? Kellemetlen velejárója lehet, hogy akármennyit is aludtunk, nagyon nehezen kelünk fel. A fáradtság nemcsak reggel lesz jellemző, hanem az egész nap folyamán. A mellékvese-fáradtságot jelezheti a sós ételek utáni sóvárgás, a csökkent nemi vágy, az alacsony energiaszint, a gyengébb streszkezelő-képesség. Ezeken túl csökkent teljesítményt és akár még depressziót is okozhat, de akkor is gyanakodhatunk erre a betegségre, ha sok időbe telik, míg valamilyen betegségből felépülünk.

Ezek a tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, de ha legalább három jellemzőt megtapasztal, akkor minden valószínűség szerint mellékvese-fáradtságban szenved.

Mit tehetünk, ha bennünket is legyőzött ez a betegség? Nagyon fontos a relaxáció. Egy héten legalább egy-két alkalommal olyan dolgot is csináljunk a munka mellett, ami feltölt és kikapcsol.

Sajátítson el stresszkezelési technikákat, mivel ezzel is csökkenthetjük a stressz szintjét. Ilyen relaxációs gyakorlat lehet akár a jóga vagy a mély légzés gyakorlat.

A testünk és az agyunk csak akkor tud megfelelően regenerálódni, ha naponta legalább 7-8 órát alszunk, és ha legalább este 11 óra előtt ágyba kerülünk.

Amikor mellékvese-fáradtságban szenvedünk, akkor a kortizol a normálisnál alacsonyabb szintet mutat, ez azonban megnehezíti a normális vércukorszint fenntartását. Éppen ezért, akik ebben a betegségben szenvednek, kerüljék a fehér lisztet, a cukrot, a kávét, a koffeint, a feldolgozott élelmiszereket és a gyorséttermi ételeket.

A mellékvese-fáradtság tüneteit súlyosbíthatja, ha B-vitamin-, cink- vagy magnézium-hiány alakul ki a szervezetünkben. Jó hír viszont, hogy egyes gyógynövények nagyon sokat segíthetnek ilyenkor. Leginkább az édesgyökér, az aranygyökér, a ginszeng, a golgotavirág és az ashwagandha fogyasztása válhat hasznunkra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fahéjas méz egészségügyi hatásai
  2021-08-19 22:26:36, csütörtök
 
  Bizonyára sokan hallottak már arról, hogy mennyire hasznos önmagában a fahéj és a méz. Talán kevesebben tudják azonban, hogy együttesen még előnyösebb a fogyasztásuk. Igazi vitaminbombának számítanak a szervezetünk számára, így érdemes mind a kettőt rendszeresen vagy legalábbis kúraszerűen fogyasztani. Mutatjuk is, hogy miért.

A méz és a faháj keveréke nagyon sok és sokféle betegséget gyógyíthat. Nyilván egy szívkoszorúér-betegséget vagy egy depressziót nem fog ez a keverék meggyógyítani, de kisebb betegségek kivédésére, megelőzésére, tüneteinek csökkentésére nagyon is hatékony lehet.

A fahéjas mézes keverék nagyon hasznos lehet például a koleszterinszint csökkentésére. Ha normális tartományban marad ez az érték, azzal nem terheljük meg nagyon a szívet és az érrendszert, így sokféle szívbetegség megelőzésében segíthet ez a keverék.

Ez a csodás ízletes keverék nagyon hasznos lehet még azok számára is, akik ízületi gyulladásban szenvednek, hiszen a fahéjról köztudott, hogy remekül csökkenti a gyulladást és így a fájdalmat is. Egy kutatásba 100 ízületi gyulladásban szenvedő beteget vontak be. Minden személy naponta elfogyasztott egy evőkanál mézben elkevert ¼ teáskanálnyi fahéjat. A vizsgálat 2 hónapig tartott. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a száz ízületi gyulladásban szenvedő beteg közül mintegy 76 ember nem panaszkodott márt az ízületi gyulladás tüneteire, a fájdalomra, a duzzanatra, illetve az ízületek merevségére.

A fahéjas méz nagyon hatékony lehet húgyhólyag gyulladás esetén is, hiszen mind a fahéj, mind a méz antibakteriális hatással rendelkezik. Ez különösen hasznos ebben az esetben, hiszen gyakran az elszaporodott baktériumoknak köszönhető ez a betegség. Azok, akik gyakran szenvednek hólyaggyulladástól, megelőzésként kúraszerűen is fogyaszthatják ezt a keveréket.

A méz és a fahéj keveréke nagyon hatékony lehet akkor is, ha az a célunk, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, hiszen mindkettő védi a szervezetet a bakteriális és a vírusos fertőzésektől.

Az öregedési folyamatok lassítására is alkalmas a fahéjas méz, de akár teát is készíthetünk belőlük. Napi 2-3 csészényi fahéjtea jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat, hiszen mind a két alapanyag rendkívül sok antioxidánst tartalmaz. Ehhez forraljon fel 3-4 dl vizet, adjon hozzá egy fahéjrudat. Hagyja egy kicsit hűlni a teát, majd ízesítse mézzel és citrommal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1909
  • e Hét: 4047
  • e Hónap: 35533
  • e Év: 240234
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.