Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Az uborka és az uborkából préselt lé előnyei
  2021-08-26 21:17:27, csütörtök
 
  Az uborka és a belőle készült lé nemcsak egészséges, hanem tápláló és kiváló hidratáló is egyben. Az uborkának magas a víztartalma, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz A-, K- és C-vitamint és megannyi ásványi anyagot, melyek mind az egészségünket szolgálják.

Az uborka gazdag forrása a B-vitaminoknak, amelyek sok élettani funkcióban játszanak kiemelkedő szerepet. Többek között biztosítják az idegrendszer optimális működését, de a haj, a bőr és a köröm egészsége is függ ettől a vitamintól.

Nyáron nem mindig tudunk annyi vizet meginni, amennyit szeretnénk, viszont a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is sokat tehetünk a dehidratáció ellen. Az uborka például kifejezetten sok vizet tartalmaz, így kiválóan oltja a szomjat. De ezért nemcsak hidratál, hanem segít a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól is megszabadulni.

Az uborkát a szépségápolásban is használhatjuk. Ha a szemünk alatt duzzanat keletkezik vagy sötét karikák csorbítják a szépségünket, akkor csak helyezzünk a szemünkre egy-egy uborkakarikát és hagyjuk hatni 10 percig.

Az uborka kéntartalma is kiemelkedő, ami pedig a haj növekedését segíti elő. Hogyan használjuk? Reszeljünk le egy nagyobb uborkát és szűrjük le a levét, majd mártogassunk meg benne egy vattapamacsot és dörzsöljük be ezzel a fejbőrünket. Hagyjuk rajta 20 percig, majd a szokásos módon mossunk hajat.

Nyáron akár uborkaturmixot is vihetünk magunkkal a munkahelyünkre. Ehhez turmixoljunk össze egy nagyobb uborkát, egy csokor mentát és 1-2 lime-ot vagy citromot és természetesen hígítsuk az egészet vízzel. Behűtve fantasztikus hűsítő ital készülhet ezekből a remek összetevőkből.

Mivel az uborka csak kevés kalóriát tartalmaz, aktívan támogathatja a fogyókúránkat is. Nyáron fogyasszunk minél több uborkát, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegünktől. Nem is hinnénk, de az uborka még a kellemetlen leheletet is megszüntetheti. Készítsünk belőle salátát, hűsítő italokat, smoothie-t, de még levesnek is nagyon finom.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az árpa valóban egészséges
  2021-08-26 21:11:20, csütörtök
 
  Nem véletlenül tartozik a teljes kiőrlésű árpa az egészséges ételek kategóriájába, hiszen nagyon gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Az árpa nagy mennyiségű élelmi rostot is tartalmaz, mégpedig oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt. Ezen kívül megtalálható még benne az E- és a B-vitaminok, a réz, a vas, a mangán, a magnézium, a foszfor és a króm is. A teljes kiőrlésű árpa antociánokban és flavonoidokban is bővelkedik.

Az árpa levelei antioxidáns, antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek, illetve számtalan vizsgálat bebizonyította, hogy rendszeres fogyasztása akár még a cukorbetegség megelőzésében is segíthet.

A teljes kiőrlésű árpa csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát, hiszen tartalmaz egy béta-glükán nevű oldható rostot, amely kiemelkedő szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében. Mivel a béta-glükán ilyen hatást képes kiváltani, így minimalizálni tudja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok arra világítanak rá, hogy az árpamagból készített kivonat hasznos lehet a cukorbetegség kezelésében is.

Az árpát lehet csíráztatni is. Kutatásokat az árpacsírával kapcsolatban is végeztek. Megállapításra került, hogy nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek a májat védhetik meg a különféle károsodásoktól.

Az árpa manapság por alakban is kapható, amely nemcsak a máj egészségének védelmét láthatja el, hanem optimalizálja az emésztési funkciókat, jót tesz az emésztőrendszernek, illetve sokkal jobb és hatékonyabb lesz a székletürítés is.

Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy az árpa elősegíti a rákos sejtek apoptózisát - más néven, a halálát -, így számos rákos betegség megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszhat. Legfőképpen emlő és prosztatarák esetén jelenthet védelmet.

Az ázsiai országokban gyakran fogyasztanak árpából készült teát. Nem véletlen, hiszen az árpatea is számtalan pozitív hatást biztosít a szervezet számára. Antioxidáns tartalma kiemelkedő, ami szinte kisöpri a szervezetből a káros hatású szabad gyököket. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk az árpateát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2804
  • e Hét: 17172
  • e Hónap: 30921
  • e Év: 235622
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.