Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Jönnek a kártevők! Így védekezhetünk ellenük!
  2021-08-05 14:30:46, csütörtök
 
 







JÖNNEK A KÁRTEVŐK! ÍGY VÉDEKEZHETÜNK ELLENÜK!


Nedves környezetben szívesebben szaporodnak a bogarak és a csigák.

Csiga, földibolha és társaik - Nagy esők jönnek és vele a kártevők!


A meteorológia a következő napokra kiadós esőt jósol. A vizes, nedves talaj kiváló táptalaja lehet az olyan élőlények elszabadulásának, ami rengeteg bosszúságot okoz a kertben.

Egy normál kert szinte nincs meg bogarak nélkül. Velük nincs is baj, egészen addig, amíg a biodiverzitás fenntartásához járulnak hozzá ezek a kis lények. Gond akkor van, amikor annyira sok lesz belőlük, hogy elkezdik dézsmálni a kerti növényeket, vagy a mi életünket keserítik meg.


A levéltetű magáévá teszi a növényt

A levéltetvek nagyon apró, társas rovarok. Nagyjából 70 faját ismerjük hazánkban, megtalálhatók többek között rózsákon, bokrokon, alma- és cseresznyefákon. Ezek a tetvek a növények nedveit szívogatják. Onnan lehet őket észrevenni, hogy azok a levelek és hajtások, amiket elleptek a kártevők, elszíneződnek vagy elhalnak. Ráadásul a baj nem jár egyedül: az áldozatul esett növénynek a levéltetvek fertőzéseit is el kell viselniük. Ezek a rovarok petékkel és szűznemzés útján is szaporodnak, így néhány nap alatt képesek elterjedni egy-egy növényen.

Védekezés:
Keverjünk el 0,5 l vízben 2 ek ecetet, ugyanennyi cukrot, szódabikarbónát és 2 ek szappant vagy mosogatószert. Ez az egyszerű, házilag készített méreg megöli a levéltetveket.


A meztelen csigák mindent felfalnak

Barna, gusztustalan, állandóan éhes, hímnős és még háza sincs. Mi az? Meztelen csiga! Csapadékos idő után a nedves, nyirkos talajon úgy szaporodnak, mint a gomba. Szó szerint mindent is evők, nem válogatnak, ha ételről van szó. Annyira lerágják a növények leveleit, hogy csak a vastag ereket hagyják meg. De megeszik a csízáró magvakat, a gyökereket, hagymákat és gumókat is. Sőt, van akinek a kerti cipőjét kezdték meg. Ráadásul kétivarúak, így kölcsönösen termékenyítik meg egymást.

Védekezés:
A védendő terület köré szórjunk valamilyen nedvesség elvonó anyagot (sót, kávét vagy műtrágyát). A kiszórt anyag a csiga talpából kivonja a nyálkát, így nem tud továbbhaladni és elpusztul.


A meztelen csiga mindent megeszik, ami az útjába kerül. Ha viszont kávéra csúszik, ott is marad - Pixabay





Földibolha, ami nem is bolha

Hanem bogár! Egy közös van bennük és a közönséges bolhában: tudnak ugrálni. Egyébként 2-3 milliméter nagyságú, sötét vagy fekete színű kis bogarakról van szó. Áprilisban megjelennek, májusban petéznek, júniusban már bőszen eszegetik a karalábé és a saláta leveleit. Még ilyenkor, augusztusban is szaporodnak, aztán lárvaként telelnek át.

Védekezés:
Mivel a földibolha a száraz talajt kedveli, érdemes rendszeresen öntözni, de akár a talaj betakarása csalán- vagy bodzalevéllel is jó megoldás lehet.


A földibolha a karalábéra megy, és a száraz talajt kedveli - Pexels





Liszteske, ami mindenhol felrebben

Pici, fehér, olyan, mint egy lepke. Leánykori nevén üvegházi molytetű, de fehér légynek is hívják, és ma már szabadföldön is megtalálható. Baromi gyorsan szaporodik: egy szezonban 10-14 nemzedék is kialakul, mivel egyetlen nőstény 100 tojást is le tud rakni. Kedveli a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és a cserepes növényeket is, de a kedvence a káposztafélék. Ugyan nem tesz nagy károkat a növényekben, de tömeges megjelenésével le tudja őket gyengíteni. Ennek ellenére veszélyes vírusokat terjeszt, amik már végzetesek lehetnek, például a paradicsom esetében.

Védekezés:
Nagyon jó módszer, ha sárga ragacsos papírt akasztunk a növények közelébe és rendszeresen ellenőrizzük azokat. Érdemes lehet egy kemény sárga lapot olajjal bekenni és kifüggeszteni a védendő növény köré. A liszteskét vonzza a sárga szín, rárepül és beleragad az olajba.


A fehérlegyet vonzza a sárga szín, ragacsos papírral elejét vehetjük a szaporodásának -
Shutterstock





Elszaporodtak a legyek

Ugyan nemcsak kerti, nemcsak kártevő, mégis rengeteg kényelmetlenséget okoznak. Zümmögnek, mászkálnak, némelyik még csíp is, és biztos hogy éjszaka felébredünk, ha rajtunk motoszkál. A légy több ok miatt szaporodott el. Egyrészt, jóval több az az ételmaradék, amin meg tudnak jelenni, másrészt természetes ellenségeiből - fecskékből és békákból - jóval kevesebb van, mint egy évtizede. Mivel bomló anyagokkal táplálkozik és veszélyes betegségeket is terjeszthet, érdemes küzdeni ellene.


Védekezés: Leginkább a tiszta környezettel, az ételmaradék eltüntetésével és az ételek gondos tárolásával tudjuk elkerülni a legyek megelőzését. Tömeges megjelenésre pedig megfelelő a légypapír.


Link



Már hemzsegnek a poloskák lárvái, várható az invázió

Link



Kerti kisokos: 4 gonosz kártevő, akiktől egyszerű házi praktikákkal megszabadulhatsz

Link



Így lesz szép a fű, fa, virág

Link



Ha ezzel permetezed a gyümölcsfákat, többé nem lesz gondod!

Link



A kertészek legjobb barátja - A szódabikarbóna felhasználási lehetőségei

Link


Filléres csodaszer - Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Link


Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Link


Itt az ideje a dugványozásnak - Szakértői kisokos mindenkinek! - Dugványozással szaporítható növények

Link







MIT HOVÁ ÜLTESSÜNK
/Ezt nem gondoltuk volna! Ezt teszi a kapor, ha a paradicsom mellé ülteted/


Bár egy szépre tervezett veteményeskert nagyon jól mutat, a tervezéskor mégis érdemesebb arra gondolni, hogy melyik növényt melyik mellé ültessük, hogy gazdagabb legyen a termés.

Bizonyos növények gátolják egymás növekedését, és vannak olyanok, amelyek kifejezetten meghálálják egymás társaságát. Például úgy, hogy gyorsabban nőnek, vagy elűzik egymás kártevőit, de olyan is előfordul, hogy odacsalogatják a beporzó rovarokat és segítenek a gyomok elnyomásában. A vegyes ültetéssel a talaj egyoldalú kihasználását is megelőzhetjük, ami jó hatással van a növények növekedésére. Permetezés nélkül is szebb, magasabb lesz a terméshozam és javulnak az ízek.


Otthon is jó szolgálatot tesz a vetésforgó

Magas növény mellé például olyat érdemes ültetni, ami szereti az árnyékot. Ahhoz, hogy növényeink ne ,,harcoljanak" egymással, nem szabad egymás mellé ültetni azokat, amiknek hasonló víz-, tér-, tápanyag- vagy napfény igénye van.

A hasonló betegségre hajlamosakat is ültessük minél távolabb egymástól, hogy gátoljuk a tovább fertőződést. Figyeljünk arra, hogy egymást követő évben más-más helyre ültessük a növényeinket, vagyis csináljunk vetésforgót, hogy a földből ne szívják ki egyre jobban ugyanazt a tápanyagot. Ennek egyik mintapéldája a petrezselyem, amit évről évre új helyre érdemes ültetni.


Érdemes figyelni: mit mivel ültetünk a kertben - Shutterstock





Beporzó mágnesek a fűszernövények

Vannak fűszernövényeink, amelyek amíg virágzanak, beporzó mágnesként működnek. Ezeket érdemes a zöldségágyasokba ültetni. Ilyen a bazsalikom, a metélőhagyma, a levendula, a menta, az oregáno, a rozmaring, a zsálya, a koriander és a kakukkfű.


Ezek tartják távol a kártevőket:

- A fokhagymát nem szeretik a gombabetegségek, de a pockok és a csigák sem.

- A menta szaga is útját állja a meztelencsigáknak, ezért hasznos lehet a saláta mellé ültetni.

- A hagymának jó szomszédja a sárgarépa, mivel elűzik egymástól a répa- és a hagymalegyet.

- Burgonya mellé ültetett torma távol tartja a burgonyabogarat, és hasonlóan eredményes ezzel a kártevővel szemben a burgonya mellé ültetett zöldbab is.

• A káposzta mellé ültetett rozmaring illata elűzi a káposztalegyeket.

- A paradicsom mellett a kapor véd a hernyóktól.

- A saláta illatát nem szeretik a retket támadó bolhák, ahogy a hagymafélékét sem.


A bazsalikom a legjobban vonzza a beporzókat - Pixabay





Amik serkentőleg hatnak egymásra:

- A sárgarépával jól megférnek a babfélék, a káposzta a borsó, a saláta, a hagyma a retek és a paradicsom.

- A hagyma mellett jól érzi magát a cékla, a zeller, az erős paprika, a paradicsom és a fejes saláta.

. Az eper mellé ajánlatos retket, salátát, spenótot, hagymát, vetni.

- A fokhagymának jó szomszédja a szamóca, a málna, a paradicsom, a cékla, a sárgarépa, és az uborka.

- A káposzta mellé ültethetünk zellert, uborkát, spenótot, céklát


A termés eredménye is múlhat azon, ha két fajtát túl közel ültetünk egymáshoz © Pixabay





Jobb, ha az alábbiakat egymástól távolra ülteti

Tudományos magyarázat egyelőre nincs arra, hogy miért nem kedvelik az alábbi növények egymás közelségét, de a kertészek és gazdák zöme azt tanácsolja, hogy kellő távolságba ültessük őket.

Zöldbab - hagyma, uborka - burgonya, karalábé - futóbab, cékla - futóbab, sárgarépa - kapor, eper - káposzta, eper - krumpli, bab - borsó, borsó - paradicsom, fokhagyma - bab, saláta - petrezselyem, paradicsom - vörös káposzta, krumpli - hagyma, káposzta - hagyma.


Mit hová ültessünk
/Ezt nem gondoltuk volna! Ezt teszi a kapor, ha a paradicsom mellé ülteted/

Link



Mit ültessünk mi mellé, hogy megnöveljük a veteményeskert hozamát?

Link

















 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 204
  • e Hét: 8441
  • e Hónap: 35064
  • e Év: 172436
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.