Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Sárga piromorfit
  2021-09-12 22:48:51, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
A méz kiemelkedő antibakteriális hatása
  2021-09-12 22:44:17, vasárnap
 
  Azok, akik eddig is szerették és a fogyasztották a mézet, a jövőben se mondjanak le róla, mert nagyon kiemelkedő az antibakteriális hatása. Régen, amikor nem voltak antibiotikumok, akár egy bakteriális fertőzésbe is könnyedén belehaltak az emberek. Később az antibiotikumok térhódításával nagyon sok ember megmenekült a haláltól. Napjainkban azonban nagyon félelmetes tény, hogy sok baktérium egyáltalán nem reagál az antibiotikumokra, mert rezisztenssé váltak. Hogyan jön képbe a méz? A cikkben erre adjuk meg a válaszokat.

A méz több mint harminc szerves savat tartalmaz, ilyen például az ecetsav és a vajsav. A savasság és az alacsony pH kedvezőtlen feltételeket teremt a baktériumoknak a elszaporodáshoz. A méz antimikrobiális hatásaihoz a benne található polifenolok és flavonoidok is aktívan hozzájárulnak.

Ezen kívül a méznek magas a cukor- és alacsony víztartalma, amivel ozmotikus nyomást és stresszt okoz a mikroorganizmusoknak. A méz egy úgynevezett antimikrobiális peptidet is tartalmaz, amely a bakteriális sejtmembránokban pórusokat hoz létre, ezzel pedig sejthalált okoz.

A méz meggátolhatja egyes kórokozók elszaporodását. Például az E-coli, vagy az MRSA, azaz a húsevő baktérium elszaporodását. A manukamézzel kapcsolatban például bebizonyosodott, hogy az MRSA baktérium okozta fekély ellen hatásos, mivel elősegítette és fel is gyorsította a sebgyógyulást. E két baktérium esetében a leghatásosabb a manuka-, az áfonya- és a hajdinaméz.

A mézzel kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy égési sérülések esetén sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos kezelés, mivel csökkenti a kórokozók számát és jelentősen felgyorsítja a gyógyulást.

A cukorbetegség veszélyes szövődményeket is okozhat. Az egyik ilyen a lábszárfekély, amelynek akár amputáció is lehet a következménye. A mézzel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy a diabéteszes fekély ellen is hatásos lehet. A manukamézzel kapcsolatban tették ezt a megállapítást.

A nyers méz a gyulladásos bőrbetegségek - például ekcéma és pikkelysömör esetén is - rendkívül hatásos, mivel erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A hajdinaméz például csökkentheti a vérnyomást és a lipidszintet, valamint az LDL-koleszterin értékeit, mindeközben megemeli a jótékony, azaz a HDL-koleszterin-szintet a vérben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az elhízás veszélyei
  2021-09-12 22:36:36, vasárnap
 
  Az elhízás nem csupán esztétikai probléma. A korral is fel jönnek ránk azok a fránya kilók, amelyektől egyre nehezebb megszabadulni. Az elhízás tehát nemcsak azt jelenti, hogy nehézkesebbé válik a mozgás, a lépcsőzés, vagy hogy nehezebben találunk magunknak szép ruhákat, hanem egészségügyi problémákat is vonz maga után, illetve sokféle krónikus betegséget, amelyekre aztán gyógyszereket kell majd szednünk.

Mikor beszélünk elhízásról? Már akkor az elhízottak táborát gyarapítjuk, ha az ideális testsúlyunknál 20 százalékkal nagyobb a súlyunk. A BMI-index alapján ezt könnyen ki tudjuk számolni. Az interneten nagyon jó kis kalkulátorok vannak, ahol csak az életkorunkat, a súlyunkat és a magasságunkat kell beírni és ez alapján kerül kiszámolásra a BMI-indexünk. Így azt is megtudjuk, hogy mennyi az ideális súlyunk a korunkhoz képet és mennyit kell fogynunk, hogy elérjük az álomsúlyunkat.

Az elhízás nagyon sokféle veszélyt hordoz magában, sok betegségnek ugyanis a túlsúly a kiindulópontja. Ilyen lehet a szívbetegség és a diabétesz is. A cikkben felsorolunk néhány olyan betegséget, amely lehet, hogy ki sem alakult volna, ha odafigyelünk a testsúlyunkra.

Az elhízás sokkal fogékonyabbá tesz bennünket a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra, de az elhízás lehet az oka a 2-es típusú cukorbetegség vagy a stroke kialakulásának is. A túlsúly továbbá generálhat légzési problémákat, gondok keletkezhetnek az epehólyagunkkal és még egyes rákos betegségek kialakulásért is felelőssé tehető.

Az elhízottság oka lehet az alvási problémáknak, a krónikus hátfájásnak és a csontritkulás is. Egy elhízott személy csak nehezen tud lépcsőzni, kevésbé mobilis, mint azok, akik nem küzdenek súlyproblémával.

Az elhízásnak érzelmi és mentális hatásai is vannak, hiszen a túlsúlyos személy elveszíti az önbizalmát, szorongással és depresszióval is küzdhet, és ezek hatására elszigetelődik a társadalomtól, nem akar és nem is szeret emberek között lenni.

Az elhízásnak oka lehet a rossz táplálkozás, a nem megfelelő élelmiszerválasztás, a mozgásszegény életmód, de bizonyos gyógyszerek és akár orvosi terápiák is a kiváltó okok között keresendők a súlytöbblettel kapcsolatosan.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 162 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 17075
  • e Hónap: 48561
  • e Év: 253262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.