|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021-09-07 21:45:53, kedd
|
|
|
A resveratrol gyulladáscsökkentő, öregedésgátló és rákellenes hatásai
A resveratrol a szervezetben lévő szabad gyököket képes semlegesíteni, de más csodás hatásokkal is rendelkezik, hiszen gyulladáscsökkentő, öregedésgátló, rákellenes, antioxidáns, neuroprotektív és antimikrobiális hatású is egyben.
A szőlő nagy mennyiségben tartalmazza a resveratrol nevű vegyületet. Egy tanulmány arról számolt be, hogy hatékony lehet a tüdőrák kezelésében. A kutatók azt figyelték meg egérvizsgálatoknál, hogy resveratrol-kiegészítők hatására mintegy 45 százalékkal csökkent az egerekben található tumor mérete.
A tüdőrák kialakulásához akár 80-90 százalékban is hozzájárulhat a dohányzás. Cigarettázó férfiak esetében mintegy húszszor, nőknél pedig mintegy tízszer nagyobb a kockázata a tüdőrák kialakulásának, mint a nemdohányzók esetében.
A resveratrol tehát semlegesíti a szervezetben a káros hatású szabad gyököket, amelyek negatív hatással vannak a légzésre, az anyagcserére, de a gyorsabb öregedéshez és a számos más betegség kialakulásához is szervesen kapcsolódnak.
Egérkísérletben vizsgálták a resveratrol rákmegelőző és -gyógyító hatásait. Bebizonyosodott, hogy a resveratrollal kezelt egerek esetében kisebb valószínűséggel alakultak ki tumorok, vagy ha ki is alakultak, kisebb méretűek voltak.
A resveratrolnak számos más egészségügyi előnye is létezik. Amellett, hogy hatékonyan küzd a szabad gyökök ellen, javítja az agyi véráramlást és elnyomja az agyban keletkező gyulladást is. Kiemelkedő az antimikrobiális és antioxidáns hatása, de védelmet jelenthet a depresszióval és a gyors öregedéssel szemben. Neuroprotektív hatása is igen jelentős, sőt javítja a memóriát és a tanulási képességet.
Az artériák merevsége azért is veszélyes, mert ez oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. A resveratrol abban is segíthet, hogy vissza tudja fordítani az öregedéssel összefüggő érrendellenességet, mint amilyen például az artériák merevsége. A resveratrol javítja az aorta állapotát, relaxációt biztosít az erek számára és ez a vér áramlására is pozitívan hat. Ezek a pozitív hatások nagyon hangsúlyosak azoknál, akik elhízottak vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.
A legnagyobb koncentrációban a szőlőben található meg ez a vegyület, de más táplálék is tartalmazza, akár a gránátalma, a vörösbor, az étcsokoládé, a nyers kakaó, az áfonya vagy a málna. Mivel táplálékokkal nem tudunk nagy mennyiséget bevinni, érdemes lehet valamilyen étrend-kiegészítő formájában fogyasztani.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2021-09-07 21:41:07, kedd
|
|
|
Nyáron, amikor odakint tombol a kánikula, bizony érezhetjük magunkat fáradtnak és enerváltnak. Ilyenkor általában a koffeines italokhoz, leginkább a kávéhoz nyúlunk, pedig ettől csak még stresszesebbek és fáradtabbak leszünk. Vannak azonban olyan táplálékok, amelyek nagyon hasznosak a fáradtság ellen. Mutatjuk is, hogy melyek ezek.
A friss gyümölcsök és zöldségek sokat segíthetnek a fáradtság leküzdésében. Ezek a táplálékok ugyanis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek többek között jó hatással vannak az anyagcserére és rendkívül javítják az energiaszintet. A friss zöldségek és a gyümölcsök nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünkre is pozitív hatással vannak, hiszen nekik köszönhetően energikusabbak leszünk és kisebb lesz az esélye a depresszió kialakulásának.
Azt mindenki tudja, hogy a feldolgozott élelmiszerek mennyi káros anyagot tartalmaznak. Sok bennük a hozzáadott só és cukor, ezért amikor csak tehetjük, fogyasszunk feldolgozatlan, természetes táplálékokat. Ilyenek a friss zöldségek és gyümölcsök, melyek rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
Napi egy-két csésze kávéval még nincs gond, de ha minden órában iszunk egy-egy csésze kávét, akkor ne csodálkozzunk, ha állandóan fáradtak vagyunk. Kávé helyett nagyon sok egészséges alternatíva létezik, mint például a zöld tea, a friss gyümölcslevek, a turmixok, amelyek szinte felpezsdítenek bennünket.
A fehérjékben gazdag táplálékok is nagyon hatásosak a fáradtság ellen. A bab és a hüvelyesek magnéziumban gazdagok, amely növeli az energiaszintet és csökkenti a fáradtságot.
A gomba nemcsak fehérjékben, hanem rostokban is gazdag, illetve sok olyan tápanyag megtalálható benne, amelyek csökkentik a mitokondriumok károsodásának a lehetőségét. Ezek voltaképpen a sejtek erőművei. A gomba ezen kívül úgy is küzd a fáradtság ellen, hogy támogatja a mellékvesék működését.
A zöld teában van ugyan koffeint, de sokkal kevesebbet, mint a kávéban. Egy L-teanin nevű aminosavat is tartalmaz, amely segít a koncentráció fokozásában és a fáradtság csökkentésében.
A káliumban gazdag banán az egyik legjobb gyümölcs fáradtság ellen, hiszen kiváló energiaforrás a szervezetünk számára.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2021-09-07 21:37:49, kedd
|
|
|
Több évtizeddel ezelőtt meghurcolták és főbűnösnek kiáltották ki a zsírt, pedig a szervezetünknek éppen olyan szüksége van rá, mint a szénhidrátokra és a fehérjékre. A zsírral kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy hízáshoz vezet, megnöveli a koleszterinszintet és szívbetegséget is okozhat. Aztán rájöttek, hogy nem minden zsír rossz és korlátozott mennyiségben ugyan, de szükségünk van rá az optimális egészség és a kiegyensúlyozott étrend miatt.
A zsír voltaképpen egy energiaforrást jelent a szervezet számára, hiszen kétszer annyi energiát ad, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Vannak olyan zsírforrások, például a diófélék, a magvak és az olajos halak, amelyek esszenciális zsírsavakban bővelkednek. Ezek aktívan részt vesznek a hormontermelésben is, hozzájárulnak az egészséges erekhez és csökkentik a szervezetben a gyulladást.
A zsír elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is, ami mutatja a fontosságát. Ilyenek az A-, a D-, a K- és az E-vitamin. A sejtmembránok megfelelő működése érdekében is szükségünk van a zsírokra, hiszen ezek biztosítani tudják az emberi test megfelelő működését.
A kókuszzsír nagyon sok pozitív hatással rendelkezik. Használhatjuk sütéshez, főzéshez, hiszen nem oxidálódik és nem avasodik meg. A természetben is előforduló közepes láncú telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek nem raktározódnak a májban, hanem energiává alakítja át a szervezet. Ezek a zsírsavak könnyen emészthetők, stimulálják az anyagcserét és segítenek fenntartani a pajzsmirigy egészségét.
A halolaj fontos forrása két omega zsírsavnak is, az EPA-nak és a DHA-nak, amelyek elengedhetetlenül fontosak az egészség fenntartásához. A halolaj csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és mérsékeli az ízületi gyulladás tüneteit.
Nagyon fontos, hogy úgynevezett növényi zsírokat is rendszeresen fogyasszunk. Olyan növényekből vigyük ezt be a szervezetünkbe, amelyek ALA-ban gazdagok. Növényi olajokat, zsírokat akár diófélékkel, lenmaggal, kendermaggal is bevihetünk a szervezetünkbe.
Ahhoz, hogy rendszeresen hozzájussunk az omega-3 zsírsavakhoz, naponta legalább egy teáskanálnyi halolaj fogyasztása javasolt. Kapszulában is bevihetjük, de olaj formájában jobban hasznosítja a szervezetünk a halolajat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2021-09-07 21:35:14, kedd
|
|
|
Nem új keletű az a megállapítás, hogy a zöldségek és a gyümölcsök rendszeres fogyasztása milyen hasznos az egészségünkre nézve. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás segít megelőzni az olyan halálos betegségeket, mint szívbetegség és rákos megbetegedések, és ha úgy vesszük, akkor ezek a táplálékok mintegy élethosszabbítóként is működnek.
Napi 5 adagot szükséges ezekből a táplálékokból fogyasztani és az sem mindegy, hogy melyikből mennyit is veszünk magunkhoz. A leghasznosabb, ha naponta 3 adagot eszünk a zöldségből és 2-t a gyümölcsökből.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a napi 5 adagnyi egészséges táplálék fogyasztása jelentősen csökkentették a rák, a szívbetegségek, a súlyos légzőszervi betegségek és a korai halálozás kialakulásának kockázatát.
Egy tanulmány azt a megállapítást tette, hogy azon személyek körében, akik krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedtek és csak napi 2 vagy adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, körükben mintegy 12 százalékkal volt magasabb a kockázata a szívbetegségnek és 10 százalékkal a rákos megbetegedéseknek. A napi 5 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztás nemcsak a súlyos és krónikus betegségek megelőzésében segíthet, hanem a tünetek súlyosságát is nagyban befolyásolja.
Vannak azonban olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek nem csökkentik a kockázatokat. Ide tartoznak a magas keményítőtartalmú zöldségek, mint például a burgonya, a kukorica és a borsó. Szintén ide sorolhatjuk még az alacsony rost- és magas cukortartalmú gyümölcsöket, amelyek szintén nem segítenek sokat az élet meghosszabbításában.
A betegségek elleni küzdelemben a következő zöldségek és gyümölcsök veszik fel eredményesen a harcot: a sárgarépa, a bogyós gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek és a citrusfélék. Ezek a táplálékok nagy mennyiségben tartalmaznak ugyanis béta-karotint és C-vitamint, amelyek kiemelkedő betegségmegelőző és immunrendszert erősítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindemellett élelmi rostokban is gazdagok, így csökkentik a szívkoszorúér-betegség és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Milyen zöldségek és gyümölcsök lehetnek még a segítségünkre az élet meghosszabbításában? Ilyen zöldség például a cékla, amely vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, de ide sorolhatjuk még az avokádót, amely egészséges zsírokban gazdag. A görögdinnyének kiemelkedő a citrullintartalma, illetve sok likopint is tartalmaz - akárcsak a paradicsom - amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
162 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49256 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1274
- e Hét: 4852
- e Hónap: 24714
- e Év: 200589
|
|
|