Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 215 
Mókus és a csemege
  2021-10-31 22:02:12, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Mókus az etetőnél
  2021-10-31 21:54:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Kacsintó mókus
  2021-10-31 21:53:12, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Magyarországon Mindenszentek van
  2021-10-31 21:50:42, vasárnap
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Akrobata mókus
  2021-10-31 21:12:27, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Mikrobiom-helyreállító ételek
  2021-10-31 20:19:29, vasárnap
 
  Mikrobiom-helyreállító ételek

Az egészséges, jól működő mikrobiom, vagy más néven bélflóra a sikeres fogyókúra egyik záloga. Az itt élő 100 billió bélbaktérium tehet róla, hogy az ember mit kíván meg, mennyire éhes, és hány kalóriát nyer ki az ételből, amit megeszik, egyszóval összekötik a gyomrot az aggyal.

Általánosságban azoknak, akik karcsúbbak, több és sokszínűbb a bélbaktérium-állománya. A mikrobiom egyensúlyhiánya ugyanis gyulladások kialakulásához, súlygyarapodáshoz és nehézkes fogyáshoz vezethet. Viszont a bélflóra állapotán könnyen és gyorsan lehet javítani a megfelelő táplálkozással.

Az alábbi listában olyan pre- és probiotikus (vagyis a vastagbélben élő jó baktériumokat tápláló vagy hasznos baktériumokat tartalmazó) ételeket gyűjtöttünk össze, melyek segítenek legyőzni a cukoréhséget, közben pedig helyreállítják a mikrobiom egészségét, és segítenek a fogyásban.

9 étel, ami optimálissá teszi a mikrobiom működését: fogyasztanak, és a bélflórának is jók
Ez a 9 fogyasztó étel rendbe teszi a gyomor és az agy kapcsolatát.

A csicsóka 2 gramm rostot tartalmaz, ennek 76 százaléka inulin, mely támogatja a bélbaktériumokat, javítja az emésztést, és segít a zsírbontásban. Ezenkívül a csicsóka az immunrendszernek is jót tesz, és magas tiamin- és káliumtartalma miatt támogatja az izmok működését.

A hagyma és a fokhagyma is tartalmaz az inulin mellett egy másik, frukto-oligoszacharid (FOS) nevű prebiotikus rostot. Mindkét növény jót tesz a szív és érrendszeri betegségeknek, valamint támogatják az immunrendszert. A fokhagyma rostjai ráadásul a bifidobaktérium növekedésében is szerepet játszanak, mely fellép a káros baktériumok ellen.

A spárga 100 grammja 2-3 gramm inulint tartalmaz, ráadásul olyan bélbaktériumokat is táplál, melyek fellépnek a rák egyes fajtái ellen. Antioxidáns- és rosttartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással is bír, ráadásul igazi negatív kalóriás, fogyókúrás csodaszer.

A banán vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és egy kis inulin is van benne. Ráadásul a zöld banán rezisztens keményítőt is jócskán tartalmaz, aminek szintén van prebiotikus hatása. Mértékkel fogyasztva jó kiegészítője lehet a fogyókúrának enyhe vízhajtó hatása miatt is.

A baboknak és hüvelyeseknek is kifejezetten magas a rost- és a rezisztenskeményítő-tartalmuk, ami miatt nemcsak a fogyókúrának tesznek jót, ugyanis tovább eltelítenek, és hosszan laktatnak, hanem a bélflórát is táplálják. Különösen ajánlott a lencse és a vesebab.

Bár a legtöbb sajt fermentálással készül, nem mindegyik tartalmaz probiotikumokat. A gouda, mozzarella, cheddar sajtok és a cottage cheese jó forrásnak számít. A sajtok ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdagok, a fogyasztásuk csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és fehérjetartalmuk miatt a fogyókúrának is jó kiegészítői lehetnek.

A kefir egy fermentált tejtermék, akárcsak a joghurt. Mindkettő probiotikus jellegű, tehát olyan baktériumokat tartalmaz, melyek eljutnak a vastagbélig, megtapadnak annak falán, és gazdagítják a bélflórát. A kefir segíti az emésztést, és véd a fertőzésekkel szemben. Bár a joghurtot gyakrabban fogyasztják, a kefir sokkal többféle jó baktériumot és élesztőt tartalmaz, ezért érdemes beiktatni az étrendbe.

A savanyított zöldségek, mint amilyen az uborka is, rengeteg egészséges probiotikus baktériumot tartalmaznak, melyek segítenek javítani az emésztést. A kalóriatartalmuk rendkívül alacsony, ezért fogyókúrához is előnyösek, és sok bennük a K-vitamin, aminek véralvadásgátló hatása van.

Az olívabogyó darabjában 5 kalória van, és ez az apró gyümölcs rengeteg egészséges zsírt és antioxidánst is tartalmaz, amellyel véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A boltban kapható olívabogyó bizony szintén fermentált, és Lactobacillusban gazdag, mely egy gyomorbarát baktérium.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A probiotikus élelmiszerek hatása a túlsúlyra
  2021-10-31 20:08:32, vasárnap
 
  A bélflóra egyensúlyának felborulását a rossz táplálkozási szokások, a vitaminhiány, a stresszes életmód, az antibiotikumok használata vagy fertőzés is okozhatja, ez pedig az emésztésünkre és általános kedélyállapotunkra is hatással lehet.

A bélflóra egészsége befolyásolja a fogyókúra sikerességét is, mivel hatást gyakorol arra is, milyen hatékonysággal működik az ember emésztése és anyagcsere-folyamatai. Az ember bélrendszerében 100 millió baktérium, akár 1000 különböző törzs is megtalálható, ez 40 ezer milliárd baktériumsejtet jelent. Az ember mikrobiomjában nemcsak hasznos, de kártékony baktériumok is találhatóak, utóbbiak fokozott elszaporodása gátolhatja a súlyvesztés folyamatait. Jó hír, hogy a bélflóra helyreállításában nagyban segítenek a pro- és prebiotikus ételek, amelyek más-más funkciót töltenek be az emberi szervezetben.

Mi a különbség a pre- és probiotikumok között?
A prebiotikumok olyan cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevők, melyek emészthetetlenül jutnak el a vastagbélig, így közvetlenül a vastagbélben található jótékony baktériumok, a probiotikumok szaporodását serkentik. Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin, ami egy vízben oldható élelmi rost, és a laktóz, azaz a tejcukor. A bélbaktériumok az inulint más prebiotikumokkal együtt rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek táplálják a sok toxikus anyagot tartalmazó vastagbél egészséges sejtjeit, ráadásul támogatják a kalcium felszívódását is.

Fontos prebiotikumforrás a csicsóka, a hagyma, a banán, a fokhagyma, a bab, a búza, a borsó, a spárga, a dió, az articsóka, a zabpehely, a hüvelyesek, az étcsokoládé vagy a tej.

Ezzel szemben a probiotikumok olyan jótékony, élő mikroorganizmusok, amelyeknek fogyasztása révén meggátolja a bélnyálkahártyán megtelepedő kórokozók, vírusok, gombák túlzott elszaporodását, és a szervezet számára értékes tápanyagokat és enzimeket termelnek, javítják a cukrok lebontását, és mérsékelik az olyan tüneteket is, mint a puffadás, gázképződés vagy székrekedés.

Probiotikumban gazdag például az élőflórás natúr joghurt, a kefir, a savanyú káposzta vagy az erjesztett sajtok.

Egy korábbi kutatásban a kanadai Laval University professzora, Angelo Tremblay és csapata arra kereste a választ, hogy a probiotikumok milyen hatást gyakorolnak a bélflóra helyreállításában, valamint hogyan befolyásolja ez a fogyást.

A kutatásban 125 túlsúlyos férfi és nő vett részt, akik 12 hétig testsúlycsökkentő diétát követtek, majd ugyanennyi ideig súlymegtartó étrend szerint éltek. A teljes vizsgálat során a résztvevők egyik csoportjának étrendjét a Lactobacillus rhamnosust tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása egészítette ki, míg a másik csoport placebót kapott.

A 12 hetes diéta végén a kutatók átlagosan 4,4 kilós testsúlycsökkenést figyeltek meg annál a csoportnál, ahol probiotikumokkal egészítették ki az étrendet. A kontrollcsoportban átlagosan 2,6 kilós testsúlycsökkenés volt tapasztalható.

A 12 hetes súlymegtartó étrend során a placebóval kezelt egyének testtömege nem változott, a probiotikumot szedőknél azonban további fogyás volt tapasztalható, személyenként átlagosan 5,2 kg, így a probiotikumokat fogyasztók kétszer annyit fogytak a vizsgálat 24 hetes időszaka alatt. A kutatók az étvágyszabályozó leptin hormon csökkenését is megfigyelték ebben a csoportban, valamint az elhízással összefüggő bélbaktériumok alacsonyabb összkoncentrációját.

Angelo Tremblay szerint a probiotikumok megakadályozzák bizonyos gyulladáskeltő molekulák bejutását a véráramba, valamint segíthetnek megelőzni a láncreakciót, amely glükózintoleranciához, 2-es típusú cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Idősebb korban is növelhető az agyi funkció
  2021-10-31 19:54:10, vasárnap
 
  Idősebb korban is növelhető az agyi funkció és elkerülhető a kognitív hanyatlás

Nagyon sok olyan gyógynövény létezik, amelyek segítenek a kognitív funkciók fenntartásában és javításában. Nemcsak a kínai hagyományos orvoslás, hanem az indiai ájurvéda is előszeretettel alkalmazza ezeket a gyógynövényeket, hiszen évszázadok óta bizonyítottak már, még akkor is, ha a nyugati orvoslás nem is minden esetben ismeri el ezeknek a gyógynövényeknek a hatásosságát.

A gyógynövények vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb tápanyagokban gazdagok. Olyan összetevők ezek, amelyek az egészséges életvitellel, a helyes táplálkozással és az aktív életmóddal karöltve nagyon hatásosak lehetnek a kognitív funkciók és képességek fejlesztésében és fenntartásában.

Idősebb korban gyakran tapasztalható a kognitív funkciók csökkenése. A betegség időszakosan is megjelenhet, azaz lehetnek kisebb-nagyobb gondok a memóriával, de sajnos maradandó nyomot is hagyhat az agy működésében és a kognitív funkciókban. Ilyenkor olyan agyat érintő betegségek jelenhetnek meg, mint a demencia és az Alzheimer-kór.

A normál öregedési folyamatok részét képezi az a folyamat, amikor csökken az agy teljesítménye, lassabban dolgozza fel az agy az információkat, és a döntési képességek is hanyatlanak. Idősebb korban nehezebben megy a gondolatok és információk rendszerezése, illetve a környezeti változásokhoz való alkalmazkodás is jóval nehézkesebb, mint fiatalabb korban.

Nagyon sok olyan gyógynövény létezik azonban, amelyek az agy egészségét hivatottak megvédeni. Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a Ginkgo biloba. Ezt a gyógynövényt évszázadok óta alkalmazza a kínai hagyományos orvoslás és az ájurvédikaus indiai gyógyászat, mégpedig agyi teljesítményfokozó hatása miatt.

A Ginkgo bilobának nagyon sok pozitív hatása van, hiszen pozitívan hat a perifériás keringési rendszerre, de használható még fülzúgás és memóriazavar esetén is. A gyógynövény levele flavonban és flavonol glikozidokban gazdag, ezen kívül aszkorbinsavat is nagy mennyiségben tartalmaz, ami szintén jó hatással van a keringésre.

A másik nagyszerű gyógynövény nem más, mint a kurkuma, amely nagyszerű gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Nagyon hatékony a metabolikus szindróma leküzdésében és a gyulladás okozta fájdalom enyhítésében is, de kiemelkedő a memória-javító tulajdonsága is. Bioaktív hatóanyaga a kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik.

Az ashwagandha nevű gyógynövényt szintén évezredek óta alkalmazza az ájurvédikus indiai gyógyászat. Többféle pozitív hatása miatt is népszerű ez a gyógynövény, többek között javítja az agy működését és a kognitív funkciókat, de gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, illetve kiemelkedő a vérnyomást stabilizáló hatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A hidratáció fontossága nem csak irodai dolgozóknak
  2021-10-31 19:47:36, vasárnap
 
  Mindenkinek akik dolgoznak egy célja van: a munkában a lehető legjobbat nyújtani, a lehető legjobban teljesíteni. Ezt csakis úgy tudjuk megtenni, ha odafigyelünk az egészségünkre és ebbe a hidratáció fenntartása is beletartozik.

Az irodai dolgozóknak, az ülő munkát végzőknek különösen oda kell figyelniük a megfelelő hidratációra, hiszen szellemi munkát csakis úgy lehet hatékonyan végezni, ha az agy is megfelelően működik, viszont dehidratált állapotban képtelenek leszünk a megfelelő koncentrációra.

Miért is olyan lényeges a víz a szervezetünk számára? A testünk nagy százaléka víz, aminek kiemelkedő szerepe van a testi funkciók biztosításában. A víz abban is segít, hogy a méreganyagok zavartalanul távozhassanak a szervezetből. A hulladék anyagoknak a kiürítése, eltávolítása verejték, illetve vizelet formájában történik meg.

A víznek nagyon sok szerepe van a megfelelő testi működésben. Az egyik az, hogy szabályozza a test hőmérsékletét, fontos szerepe van az emésztésben és megakadályozza a székrekedés kialakulását. De a bőr egészségének megőrzésében is kiemelkedő a szerepe. Ha nem iszunk eleget, különböző bőrbetegségeink lehetnek, megjelenik a bőrszárazság és a bőrviszketés is.

A rendszeres vízfogyasztás biztosítja a normál agyi működést, illetve javítja az anyagcserét és segíti az egészséges testsúly fenntartását. Munka közben sokan elfelejtenek inni, pedig a víznek kiemelkedő szerepe van az egészségünk fenntartásában. Napi 8-10 pohár vizet kellene meginnunk ahhoz, hogy a testi funkcióink jól működjenek. Nem olyan egyszerű ennyi vizet meginni, főleg a hideg hónapokban, mert ilyenkor sokszor nem is kívánjuk a folyadékot. Sokan akkor is nassolnak vagy inkább esznek, amikor voltaképpen nem is ételért, hanem csak egy pohár vízért kiált a szervezetük.

A kávéfogyasztást is érdemes csökkenteni, mivel a kávé és más koffeines italok vizet vonnak el a szervezettől. A dehidratáció oka lehet az izmok görcsös állapotának, leginkább a lábunk görcsöl be, ha nem iszunk eleget. Az alkohol szintén vizet von el a szervezettől, ezért nagyon lényeges, ha iszunk is alkoholt, mindenképpen pótoljuk a folyadékveszteséget, azaz igyunk meg egy-egy pohár vizet is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A polifenolokban gazdag szilva támogatja a szív egészségét
  2021-10-30 21:10:04, szombat
 
 



A szilvát nagyon sokan szeretik. Hazánkban ősszel érik, ha azonban évközben kívánjuk meg ezt a finom gyümölcsöt, aszalt formában is bátran fogyaszthatjuk, hiszen ez az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Mivel gazdag forrása a káliumnak, nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában és így a szív egészségének fenntartásában.

A szilva tele van antioxidáns növényi vegyületekkel, amelyek megakadályozhatják, hogy a sejtek és a szövetek károsodjanak, hiszen az antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben.

A szilva nagy mennyiségben tartalmaz még antociánokat is, amelyek a sötét színét adják, emellett kiemelkedő a hatásuk a krónikus betegségek elleni védelemben is.

Ez a közkedvelt gyümölcs olyan növényi vegyületekben is gazdag, amelyek eredményesen csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. Ha csökken a szervezetben a CRP-markerek szintje, akkor kevesebb az esély a szívbetegség és a diabétesz kialakulására, de még az elhízás és a rákos betegségek esélye is csekélyebb lehet.

A szilva meglehetősen gazdag polifenol klorogénsavban, amely egyensúlyba hozza a vércukorszintet és csökkenti az étvágyat. Ez a vegyület egyébként a kávéban is megtalálható. Mivel a gyümölcs sok rostot tartalmazz, így szabályozni tudja a cukor felszívódását és hasznosulását és ilyen módon védhet meg bennünket a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.

A szilva nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen nagy mennyiségben jelen vannak benne a vitaminok és ásványi anyagok. Ilyen például a kalcium és a kálium, amelyeknek a vérrögképződés csökkentésében is van szerepük, hasonlóan a K-vitaminhoz. A szívbetegségek kockázati tényezőit csökkentheti a szilvában található kálium és C-vitamin és a polifenolok is. A gyümölcs magas polifenol-tartalma a kognitív hanyatlás megelőzésében is aktívan részt vesz. A szilvából remek salátát is készíthetünk.

Szilvasaláta hozzávalói:
5 db nagyobb szilva
1 nagy fürt szőlő
1 citrom frissen facsart leve
sajt
ízlés szerint só, bors,
balzsamevet és olívaolaj
pirított mandula és dió

Elkészítése:
Mossuk meg a gyümölcsöket, a szilvát vágjuk kisebb darabokra, majd mindkét gyümölcsöt tegyük egy salátástálba. Adjuk hozzá a felkockázott sajtot, ezt követően készítsük el a dresszinget. Keverjük el az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót, a borsot és a citromlevet, majd öntsük le ezzel a salátánkat. Végül szórjuk meg a tetejét pirított mandulával és dióval.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 215 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 697
  • e Hét: 5938
  • e Hónap: 25800
  • e Év: 201675
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.