|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2021-10-20 14:04:41, szerda
|
|
|
A fokhagyma évszázadok óta hasznos helyet foglal el a konyhában. A gyógynövény gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, legfőképpen antiszeptikus és antibakteriális hatásai miatt. Egy allicin nevű vegyületet is tartalmaz, de számos olyan tápanyagban is gazdag, mint például C- és K-vitamin, niacin, kálium, magnézium, foszfor és cink.
A foghagyma nagyon hasznos lehet megfázás és köhögés esetén, de segíthet kivédeni ezeknek a betegségnek a kialakulását. Az allicin csökkenti az LDL-oxidációját, és ha csökken a koleszterinszint, akkor javul a szív egészsége is. A fokhagyma rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a vérrögök kialakulását és így a trombózis megelőzésében is segítségünkre lehet.
Ez a gyógynövény antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, és ezzel az agy működését is aktívan támogatja. Hatékony lehet az olyan neurodegeneratív betegségek ellen is, mint például Alzheimer-kór vagy demencia.
Az emésztési problémáink is javulhatnak, ha az étrendünkbe mindig belecsempészünk 1-2 gerezd nyers fokhagymát. Ennek előnye vitathatatlan, hiszen csökkenti a belekben kialakuló gyulladást. A fokhagyma mellett szól az is, hogy elpusztítja a bélben lévő úgynevezett rossz bélbaktériumokat és védelmezi a jó baktériumokat.
A fokhagyma azok számára is hasznos, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, vagy a megelőzést tartják fontosnak, hiszen nagyon hatékonyan szabályozza a vércukorszintet.
A fokhagyma véd a szabad gyökök ellen is és megakadályozhatja a sejtek károsodását. A benne található cink az immunitás fokozásában vesz aktívan részt, a C-vitamin pedig segít a fertőzések leküzdésében. Ez a gyógynövény szem- és fülfertőzések esetén is nagyon hatásos lehet, mivel antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.
A fokhagyma nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek védelmet jelenthetnek a tüdő-, a prosztata, a húgyhólyag-, a gyomor-, a máj- és a vastagbélrákkal szemben. Antibakteriális hatása pedig megakadályozhatja a gyomorfekély kialakulását és a bélfertőzés ellen is nagyon hatásos lehet.
Ha fogyni szeretnénk, akkor is gondoljunk erre a gyógynövényre, mivel a fokhagyma növeli a termogenezis folyamatát a szervezetben, ez több zsír elégetéséhez vezet, és ennek hatására még az LDL-koleszterin-szint is csökkenhet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-10-20 14:01:39, szerda
|
|
|
A finomított szénhidrátok és a cukor túlzó fogyasztása nagy mértékben felelőssé tehető az inzulinrezisztencia kialakulásáért, és ezzel a szív- és érrendszeri betegség kockázata is jelentősen megnövekszik. A magas inzulinszint ugyanis károsítja a szív- és az érrendszer egészségét, ami pedig növeli a vezető haláloknak számító betegségek kockázatát.
Az inzulin egy alapvető hormon a szervezetünkben. Amennyiben a vércukornak tartósan magas a szintje, kialakulhat az inzulinrezisztencia, majd a 2-es típusú cukorbetegség is. Az inzulinrezisztencia nemcsak cukorbetegséget okozhat, hanem sok más egészségügyi probléma és betegség kialakulásában is szerepet játszhat. Ilyen például a metabolikus szindróma, a májbetegség és egyes rákos megbetegedések. A cukorbetegeknél háromszor nagyobb a halálozási kockázat, mivel gyakori szövődmény ennél a betegségnél a szív- és érrendszeri probléma, az inzulinrezisztencia pedig megduplázza a kockázatokat.
Az inzulin segíti a testünk megfelelő működését, de nagy mennyiségben veszélyes lehet. A magas inzulinszint sejtkárosodást okoz a szív- és érrendszerben, az erekben plakkok képződése is elindul, sőt a tartósan magas inzulinszint fokozza a koleszterintermelést és megemeli a vérnyomást.
Az inzulinrezisztencia nagymértékben összefügg az elhízással és az ülő életmóddal, ahogyan a súlygyarapodás és a magas cukortartalmú étrend is felelőssé tehető a betegség kialakulásáért. A férfiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mivel esetükben a hasi háj hamarabb megjelenik. A nők nagy része tesz annak érdekében, hogy a hasi zsír eltűnjön, hiszen a hölgyek többsége ilyenkor életmódot vált és drasztikusan változtat a megszokott napi rutinon.
Az inzulinrezisztencia kialakulásában szerepe lehet még a stressznek, a rossz alvásminőségnek, a környezeti szennyező anyagoknak és a mesterséges édesítőszereknek is. Tudnunk kell, hogy a gyulladás is közrejátszhat az inzulinrezisztencia kialakulásában.
A fogyással csökkenhetjük a vércukorszintet és a betegség akár visszafordíthatóvá is válhat. A testmozgás is hatásos lehet, főleg a nagyobb intenzitású mozgás segíthet a magas vércukorszint csökkentésében. A mediterrán étrend javítja az inzulin-érzékenységet, miközben védi a szívet, hiszen csökkenti a magas koleszterinszintet és vérnyomást, hozzájárulhat a fogyáshoz és a mérsékli a gyulladást. Az inzulinfunkciót a rostokban és az antioxidánsokban gazdag táplálékok is segítik, támogatják.
Egyes kiegészítők is hasznunkra válhatnak az inzulinszint csökkentése érdekében, például a D-vitamin, a kurkuma vagy a cink. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a magnéziumnak is szerepe lehet a cukorbetegség megelőzésében.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2021. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
215 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 667
- e Hét: 9449
- e Hónap: 40935
- e Év: 245636
|
|
|