Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Téli gyógyszer – fokhagyma
  2021-10-20 14:04:41, szerda
 
 



A fokhagyma évszázadok óta hasznos helyet foglal el a konyhában. A gyógynövény gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, legfőképpen antiszeptikus és antibakteriális hatásai miatt. Egy allicin nevű vegyületet is tartalmaz, de számos olyan tápanyagban is gazdag, mint például C- és K-vitamin, niacin, kálium, magnézium, foszfor és cink.

A foghagyma nagyon hasznos lehet megfázás és köhögés esetén, de segíthet kivédeni ezeknek a betegségnek a kialakulását. Az allicin csökkenti az LDL-oxidációját, és ha csökken a koleszterinszint, akkor javul a szív egészsége is. A fokhagyma rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a vérrögök kialakulását és így a trombózis megelőzésében is segítségünkre lehet.

Ez a gyógynövény antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, és ezzel az agy működését is aktívan támogatja. Hatékony lehet az olyan neurodegeneratív betegségek ellen is, mint például Alzheimer-kór vagy demencia.

Az emésztési problémáink is javulhatnak, ha az étrendünkbe mindig belecsempészünk 1-2 gerezd nyers fokhagymát. Ennek előnye vitathatatlan, hiszen csökkenti a belekben kialakuló gyulladást. A fokhagyma mellett szól az is, hogy elpusztítja a bélben lévő úgynevezett rossz bélbaktériumokat és védelmezi a jó baktériumokat.

A fokhagyma azok számára is hasznos, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, vagy a megelőzést tartják fontosnak, hiszen nagyon hatékonyan szabályozza a vércukorszintet.

A fokhagyma véd a szabad gyökök ellen is és megakadályozhatja a sejtek károsodását. A benne található cink az immunitás fokozásában vesz aktívan részt, a C-vitamin pedig segít a fertőzések leküzdésében. Ez a gyógynövény szem- és fülfertőzések esetén is nagyon hatásos lehet, mivel antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A fokhagyma nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek védelmet jelenthetnek a tüdő-, a prosztata, a húgyhólyag-, a gyomor-, a máj- és a vastagbélrákkal szemben. Antibakteriális hatása pedig megakadályozhatja a gyomorfekély kialakulását és a bélfertőzés ellen is nagyon hatásos lehet.

Ha fogyni szeretnénk, akkor is gondoljunk erre a gyógynövényre, mivel a fokhagyma növeli a termogenezis folyamatát a szervezetben, ez több zsír elégetéséhez vezet, és ennek hatására még az LDL-koleszterin-szint is csökkenhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az inzulinrezisztencia szív-érrendszeri betegségeket okoz
  2021-10-20 14:01:39, szerda
 
  A finomított szénhidrátok és a cukor túlzó fogyasztása nagy mértékben felelőssé tehető az inzulinrezisztencia kialakulásáért, és ezzel a szív- és érrendszeri betegség kockázata is jelentősen megnövekszik. A magas inzulinszint ugyanis károsítja a szív- és az érrendszer egészségét, ami pedig növeli a vezető haláloknak számító betegségek kockázatát.

Az inzulin egy alapvető hormon a szervezetünkben. Amennyiben a vércukornak tartósan magas a szintje, kialakulhat az inzulinrezisztencia, majd a 2-es típusú cukorbetegség is. Az inzulinrezisztencia nemcsak cukorbetegséget okozhat, hanem sok más egészségügyi probléma és betegség kialakulásában is szerepet játszhat. Ilyen például a metabolikus szindróma, a májbetegség és egyes rákos megbetegedések. A cukorbetegeknél háromszor nagyobb a halálozási kockázat, mivel gyakori szövődmény ennél a betegségnél a szív- és érrendszeri probléma, az inzulinrezisztencia pedig megduplázza a kockázatokat.

Az inzulin segíti a testünk megfelelő működését, de nagy mennyiségben veszélyes lehet. A magas inzulinszint sejtkárosodást okoz a szív- és érrendszerben, az erekben plakkok képződése is elindul, sőt a tartósan magas inzulinszint fokozza a koleszterintermelést és megemeli a vérnyomást.

Az inzulinrezisztencia nagymértékben összefügg az elhízással és az ülő életmóddal, ahogyan a súlygyarapodás és a magas cukortartalmú étrend is felelőssé tehető a betegség kialakulásáért. A férfiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mivel esetükben a hasi háj hamarabb megjelenik. A nők nagy része tesz annak érdekében, hogy a hasi zsír eltűnjön, hiszen a hölgyek többsége ilyenkor életmódot vált és drasztikusan változtat a megszokott napi rutinon.

Az inzulinrezisztencia kialakulásában szerepe lehet még a stressznek, a rossz alvásminőségnek, a környezeti szennyező anyagoknak és a mesterséges édesítőszereknek is. Tudnunk kell, hogy a gyulladás is közrejátszhat az inzulinrezisztencia kialakulásában.

A fogyással csökkenhetjük a vércukorszintet és a betegség akár visszafordíthatóvá is válhat. A testmozgás is hatásos lehet, főleg a nagyobb intenzitású mozgás segíthet a magas vércukorszint csökkentésében. A mediterrán étrend javítja az inzulin-érzékenységet, miközben védi a szívet, hiszen csökkenti a magas koleszterinszintet és vérnyomást, hozzájárulhat a fogyáshoz és a mérsékli a gyulladást. Az inzulinfunkciót a rostokban és az antioxidánsokban gazdag táplálékok is segítik, támogatják.

Egyes kiegészítők is hasznunkra válhatnak az inzulinszint csökkentése érdekében, például a D-vitamin, a kurkuma vagy a cink. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a magnéziumnak is szerepe lehet a cukorbetegség megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 667
  • e Hét: 9449
  • e Hónap: 40935
  • e Év: 245636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.