Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Tánc a kastélyban
  2021-10-21 20:42:15, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Vihar előtt
  2021-10-21 20:41:01, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Őszi eső
  2021-10-21 20:38:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Tengeri alkonyat
  2021-10-21 20:36:58, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
A jó bélműködésért
  2021-10-21 20:35:02, csütörtök
 
  Az idősek gyakrabban szenvednek a székrekedés problémájától, mint a fiatalabb korosztály. A tünetek között szerepel a renyhe bélmozgás, a székletürítés zavara, a kemény széklet, a hasi görcsök, a puffadás és a hasi fájdalom.

Az idősebb emberek székrekedésének több kiváltó okai is lehet. Az okok között szerepel a kevés rostbevitel, de az is hozzájárulhat a problémához, ha hiányos a fogazat. Sokan nem ügyelnek a megfelelő folyadékfogyasztásra sem, de egy gyógyszerek mellékhatás és a legyengült emésztőrendszer is oka lehet a székrekedés problémájának.

Bizonyos betegségek is okozhatnak székrekedést. A listán szerepel a szívbetegség, a cukorbetegség, az alacsony káliumszint, a sok magnézium a szervezetben vagy alulműködő pajzsmirigy, de az is gond lehet, ha magas a vér kalciumszintje, illetve a hiperaktív mellékpajzsmirigy is okozhat ilyen emésztőrendszeri problémákat.

A székrekedést megelőzésében sokat segíthet az étkezési szokások megváltoztatása. Fókuszáljunk a rostokban gazdag ételek fogyasztására, együnk rendszeresen zöldségeket és gyümölcsöket. Figyeljünk oda a napi folyadékfogyasztása. A rendszeres testmozgással is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a probléma a múlté legyen, illetve egyes étrend-kiegészítők is segíthetnek, hogy ne kelljen a székrekedéssel megküzdenünk.

Milyen ételeket fogyasszunk, ha székrekedéstől szenvedünk? Sokat segíthet a bab, a teljes kiőrlésű gabonák, a korpa, a zöldségek, a friss és aszalt gyümölcsök, a dió, a magas rosttartalmú táplálékok.

Fogyasszunk rendszeresen zabpelyhet, mivel nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, ami lágyítja a székletet és így könnyebben halad át a vastagbélen.

Aszalt gyümölcsök közül az aszalt szilvának is kiemelt a szerepe a székrekedés megszüntetésében, mivel nagyon sok rostot tartalmaz és olyan erjesztett cukor is van benne, mint például a szorbit, amely hashajtó hatásokkal rendelkezik.

A chiamag is hasznos lehet, mivel sok omeg-3 zsírsavat és kalciumot tartalmaz, illetve egyben nagyszerű rostforrás. Készítsünk belőle pudingot vagy egész egyszerűen keverjük joghurthoz és fogyasszuk ilyen módon. Gyümölcsök közül az egyik legértékesebb a málna, mivel nagyon hatékony a székrekedés kezelésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az ülő életmód hátrányai
  2021-10-21 14:02:33, csütörtök
 
  Manapság sokan végeznek ülő munkát és egyre többen panaszkodnak különféle egészségügyi gondok miatt, a mára általánossá váló munkakörülmények és az ebből fakadó életmód, a sok ülés ugyanis nagyon sok és sokféle betegséget okozhat. A fizikai inaktivitás, a napi 8-10 óra ülés nagyon károsan hat a testi és a mentális egészségre. A cikkben felsoroljuk, milyen következményei lehetnek annak, ha sokat ülünk, és ha mellette nem is mozgunk, ráadásul még az étkezésünkre sem fordítunk kellő figyelmet.

A fizikai inaktivitás és az ülő életmód oka lehet az elhízásnak, amely nagyon sok betegség origója lehet. A lehető legtöbbet akkor tesszük az egészségünkért, ha odafigyelünk arra, hogy megőrizzük az ideális testsúlyunkat, hiszen így sok betegséget előzhetünk meg.

A sok ülés, a kevés mozgás oka lehet az inzulinrezisztencia kialakulásának is, ahonnan egyenes út vezet a 2-es típusú cukorbetegség létrejöttéhez. A diabétesz egy olyan krónikus betegség, amely akár halálos is lehet, amennyiben nem tartják ellenőrzés alatt, azaz az érintettek nem foglalkoznak kellően az étrendjükkel és az esetleges szövődményekkel.

Az ülő életmód másik következménye az érelmeszesedés kialakulása. Ilyenkor plakk képződik az artériák falán, ami megakadályozza a normális véráramlást. Az erek és az artériák merevvé válnak és elveszítik a rugalmasságukat. Ilyenkor a vérnek csak a szűk éren van lehetősége ,,közlekedni", ami bizony nagy nyomást fejt ki rájuk, ez pedig oka lehet a magas vérnyomás kialakulásának is. Ha ez az állapot tartósság válik, különböző szívbetegségek is kialakulhatnak.

Amikor az erek összeszűkülnek, akkor a szív sem kap elég vért és így kézenfekvő, hogy a szív sem képes annyi vért pumpálni, ami a szervek egészséges működését biztosítani tudja. Ha a szív nem jut hozzá a szükséges mennyiségű vérhez, károsodhatnak az izmai, ami akár még szívroham kialakulásához is vezethet. A további negatív hatása az ülő életmódnak, hogy megemelkedik az LDL-koleszterin szintje, ami szintén károsan hat a szívre és az érrendszerre.

Az inaktivitás, a magas vérnyomás és a beszűkült erek miatt az agyi keringés sem lesz megfelelő, hiszen az agyhoz sem jut el elegendő vér és oxigén, ami sajnos akár stroke kialakulásához is vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Ételek magasvérnyomásra
  2021-10-21 14:00:38, csütörtök
 
  A magas vérnyomás súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ez nemcsak az idősebb emberek betegsége, éppúgy lehet érintett egy középkorú vagy egy fiatal is. Csendes gyilkosnak is nevezik ezt a betegséget, mert anélkül végzi romboló munkáját a szervezetben - leginkább az erekben -, hogy bármiféle tünetet mutatna. Sokáig csupán olyan banális tüneteket okoz, mint például fejfájás, így sokan nem is gyanakszanak arra, hogy vérnyomás-problémájuk van.

A magas vérnyomás kialakulását elkerülhetjük, ha egészségesen táplálkozunk. Egyes táplálékok kifejezetten a támaszaink lehetnek, hogy elkerüljön bennünket ez a rettegett betegség.

Az édesburgonya segíthet ebben bennünket, hiszen bőven tartalmaz káliumot, kalciumot és magnéziumot, azaz olyan tápanyagokat, amelyek csökkentik a magas vérnyomást az által, hogy segítenek ellazítani az erek falát. Mindemellett magas rosttartalommal is bír, ami szintén csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.

A fokhagyma megnöveli a nitrogén-oxid szintjét a szervezetben, ami hozzájárul az erek tágításában és ezzel a folyamattal csökkenteni tudja a magas vérnyomást.

Az extra szűz olívaolaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Rendkívül gazdag antioxidáns polifenolokban, melyek segíthetnek stabilizálni a vérnyomást az által, hogy javítják az erek állapotát és növelik az érfalak rugalmasságát.

A bogyós gyümölcsöknek csak alacsony a kalóriatartalma, amelyek tele vannak antioxidáns polifenolokkal és a szív egészségét támogató rostokkal.

A diófélék és a magvak gazdag forrásai a rostoknak, a fehérjéknek, a telítetlen zsíroknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Ezek a táplálékok is segítenek a vérnyomás szabályozásában.

A gyümölcsök és a zöldségek igencsak gazdagok antioxidáns polifenolokban, amelyek alapvetően segítenek a vér áramlásának javításában és a magas vérnyomás csökkentésében. A zöldségek közül a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása javasolt. A paradicsomot is meg kell említenünk, mivel likopinban bővelkedik. Ezzel a bioaktív anyaggal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4775
  • e Hét: 13557
  • e Hónap: 45043
  • e Év: 249744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.