Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Miért érdemes fehérre meszelni a gyümölcsfák törzsét?
  2021-11-22 20:45:31, hétfő
 
 








MIÉRT ÉRDEMES FEHÉRRE MESZELNI A GYÜMÖLCSFÁK TÖRZSÉT?


Úton-útfélén még ma is látni fehér törzsű fákat, de a modern növényvédelem mellett ma már egyre ritkábban alkalmazzák ezt a módszert, Házi kertekben azonban nagyon is hasznos lehet,


Védelem

A régebbi szakkönyvek még fontosnak tartották megemlíteni. hogy a gyümölcsfák törzsét a tél beállta előtt érdemes lemeszelni. Ezt nagyon sok helyen még most is alkalmazzák.

A meszelésnek azonban nemcsak előnyei, de hátrányai is vannak. Főleg akkor, ha ez a mészréteg túl vastagra sikerül. A vastag mészréteg alatt ugyanis sok kártevő tojása és betegségek spórája is megmenekül a tél hidege elől. Ezért vannak, akik inkább a mésztejjel permetezést javasolják. A meszelést nemcsak a törzseken, hanem a vázágakon is ajánlott elvégezni még a tél beállta előtt.

Milyen hátránnyal jár a meszelés elmaradása?

Annak ellenére, hogy a fakéreg nagyon vastag, mégis megéghet a napon. Ez különösen télen veszélyes. A nappali napsütés felmelegíti a törzset, és ott a növény sejtjei aktívabbakká válnak, mint a gyökerek. Ez a rész több vizet igényelne, amit a gyökerek nem képesek biztosítani, ezért a fa törzse lassan elkezd kiszáradni. A felmelegedett törzs éjszaka lehűl, az edénynyalábok roncsolódnak, fagyrepedések keletkeznek és a törzsön a napégéshez hasonló fagyfoltok jelentkeznek, A repedésekben ráadásul könnyebben behatolnak a betegségek és rovarok, bejuthatnak baktériumok és gombás fertőzések is, és élősködni kezdenek a növényen, ami végső soron még a pusztulásához is vezethet.

Miért jó a fehérre festés?

A fehér szín közismerten visszaveri as napsugarakat, ezért a vékony, fehér mészbevonat megakadályozza, hogy a fa szövetei a napsütéses téli órákon felmelegedjenek, és és az éjszakai hideg órákban ehhez képest jelentősen visszahűljenek. Különösen előnyös a mésztejjel történő permetezés a fagyérzékeny kajszi- és őszibarackfáknál. A fehér szín nemcsak télen segíthet visszaverni a nap sugarait, ugyanis egy hűvösebb fát nyáron is kevesebb stressz ér. És ami még fontosabb, hogy a fehér törzsű fák tavasszal némileg később melegszenek fel és 4-8 nappal később indul meg a nedvkeringésük is, így kevésbé vannak kitéve a tavaszi fagyok károsító hatásának. A fa kérgét gyakran károsító mohák sem bírják a meszet, ezért ellenük is jó hatással van. Az esővel talajba mosódó mész pedig a talajra is jó hatással van.







Hogyan csináljuk?

Mivel a mész az emberi szervezetre is ártalmas lehet, ezért használjunk védőruhát, gumikesztyűt, gumicsizmát, zárt öltözéket és védőszemüveget. A mésztejnél egy rész mészhez nyolc rész vizet kell adni folyamatos kevergetés közben, majd két-három órát pihentessük. A meszelés bármely csapadékmentes időpontban jó lehet, mert az eső vagy a hó leoldja a meszet. A felvitelhez, ha nem permetezünk, javasolt erős sörtéjű gyökérkefe, ami leszedi a leváló részeket, így mélyebbre kerül a mésztej.







Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Link



Imádni fogod télen-nyáron - Alakíts ki beltéri kertet!

Link



Ha ezzel permetezed a gyümölcsfákat, többé nem lesz gondod!

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3047
  • e Hét: 14125
  • e Hónap: 36613
  • e Év: 214488
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.