|
1/10 oldal
|
Bejegyzések száma: 91
|
|
|
|
2021-02-28 16:19:18, vasárnap
|
|
|
Mivel manapság már a zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint korábban, szükségünk lehet kiegészítők fogyasztására. A cikkben néhány fontos kiegészítő kerül most terítékre.
Az emberek számára az egyik legfontosabb vitamin a C-vitamin. A nem megfelelő táplálkozás miatt hiány keletkezhet belőle a szervezetünkben, melynek tünetei nagyon sokfélék lehetnek. Amennyiben csak kevés C-vitaminnal rendelkezünk, fáradtnak érezhetjük magunkat, lehetnek megmagyarázhatatlan véraláfutásaink, de akár depresszió is kialakulhat. Sőt még vérezhet is az ínyünk, illetve ízületi, csont- és izomfájdalmak is gyötörhetnek bennünket.
A C-vitaminnak nagyon sok előnye van. Mivel elősegíti a vas felszívódását, így megóvhat bennünket a vérszegénység kialakulásától. Antioxidáns vitaminnak számít, így a rákellenes hatása is kiemelkedő.
A C-vitamin elősegíti a kollagéntermelést, támogatja az immunrendszert és optimalizálja a szív működését. Jó hatással van a memóriára, illetve védi az íny egészségét is. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor sokkal kisebb lesz az esélye a felső légúti fertőzések kialakulásának.
Szervezetünknek kollagénre is szüksége van, hiszen ez az anyag építi fel az izmokat, a csontokat, a bőrt és az inakat is, és egyben biztosítja a bőr rugalmasságát. A kollagén a leggyakoribb fehérjetípus az emberi szervezetben.
Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben, ezért jelennek meg a rácok és ezért lesz egyre vékonyabb a bőr. A kollagén pótlása nagyon sok előnyt hordoz magában: egészségesebb csontozatot és ínyt, csökkenő ráncokat, illetve pozitívan hat a haj és a köröm egészségére, elősegíti a gyorsabb hajnövekedést.
A szervezetünkben a biotint is pótolni kell, hiszen ez a vitamin nem csak energiát szolgáltat a szervezetünk számára, hanem a haj növekedését is támogatja. A biotion, azaz a B3-vitamin gazdag forrása a tojások, a diófélék, a hús és a magvak.
A koenzim-Q10 egy olyan antioxidáns tápanyag, amely elengedhetetlen az élethez, hiszen ez a tápanyag segíti elő a sejtek energiatermelését. A koenzim-Q10 sokféle betegség kezelésénél is nagyon hasznos lehet. Ilyen többek között a migrénes fejfájás, a fülzúgás, a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a krónikus fáradtság vagy a magas koleszterinszint. Manapság már nagyon sok arcápoló tartalmazza ezt a fontos tápanyagot, nem véletlenül, hiszen késlelteti a ráncok megjelenését.
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|
|
|
2021-02-28 15:28:17, vasárnap
|
|
|
A fűszereknek nemcsak a konyhában vehetjük hasznát, hanem az egészségügyi előnyeiket is kihasználhatjuk. Nagyon sok betegség megelőzésében is aktívan részt vesznek, most ezekből mutatunk be néhányat.
Az egyik legegészségesebb gyógynövény nem más, mint a koriander. Az őshazája Argentínában található, ahol orvosságként is alkalmazzák, legfőképpen emésztési problémákra, mint például gyomorpanaszokra, étvágytalanságra, hányásra vagy hasmenésre. A gyógynövényt a konyhában is felhasználhatjuk mind a leveleit, mind pedig a magjait, de jó szolgálatot tehet pácolás és salátakészítés során is.
A kaprot hazánkban is mindenki ismeri és sokan használják különféle ételekhez, például savanyúság készítésénél, pácolásnál, saláták, halételek és levesek esetében. Nagyon jól kezeli az emésztési problémákat, javítja az étvágytalanságot, csökkenti a puffadást, de májproblémák és epehólyagpanaszok esetén is bátran alkalmazhatjuk.
A fokhagyma egy széles körben használt gyógynövény, amellyel sokféle ételt ízesíthetünk. Ha egészségügyi gondjaink vannak, önmagában és nyersen is fogyaszthatjuk. A fokhagyma leggyakoribb felhasználása nem más, mint a magas koleszterinszint és vérnyomás csökkentése, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.
A gyömbért használhatjuk nyersen és párolva is. Nagyon jól illik süteményekhez, használhatjuk gyümölcsös és currys ételek ízesítésére. A hagyományos indiai orvoslás gyomor- és bélrendszeri problémákat kezel a segítségével, leginkább gyomorfájdalom, hasmenés, hányás és hányinger esetén alkalmazzák.
A boróka bokor fanyar ízű bogyókat termel, amelyet gyakran használnak gyomorkeserűk és egyes alkoholos italok - például a gin - ízesítésére. A borókát használhatjuk egyes zöldségek savanyítására, de pácolásra is, például vadételek készítése során.
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|
|
|
2021-02-27 07:54:46, szombat
|
|
|
Férjemnek készült ajándékba ez az oldalas, ezúttal most nem egy
extravagáns menüvel rukkoltam elő, hanem egy hagyományos étellel:
fokhagymás sült oldalassal.
Hozzávalók:
- kb. 1-1,5 kg oldalas, szeletekre vágva (nálunk mangalica),
- 1-2 nagy fej fokhagyma, pucolva, gerezdekre szedve, ízlés szerint,
- só,
- disznózsír
Elkészítés:
1. Egy nagy vasedényben sok zsírt olvasztottam.
Ebbe tettem a besózott húsdarabokat.
2. Ha szükséges, olvasszunk még bele zsírt.
Annyit szoktam tenni bele, amennyi majdnem ellepi a húst.
Öntök hozzá kevés vizet is, így már szinte teljesen be van
fedve a hús.
3. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam
és beleszórtam az edénybe.
4. Először lefedve, majd fedő nélkül, nagyon alacsony lángon
kb. 5-5,5 órán át főztem-sütöttem. (Ha sütőben készül, akkor
90-100 fokon készítjük.) Mikor már szép lett a hús színe, a
csont kiesik, kimozdul belőle, és már csak zsírja volt, víz nem,
akkor lezártam a gázt és kiszedtem az oldalast.
Omlós, ízletes húst kaptam. A zsír pedig egy nagyobb edénybe
kiöntve ment a hűtőbe, hogy később majd friss kenyérre kenjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2021-02-27 07:48:11, szombat
|
|
|
A húst feldaraboljuk a fenti képen látható csontok közötti lágy részek mentén.
(Van aki minden csont közét felvágja, mások kettesével. Ízlés kérdése, én jobban
szeretem a kisebb darabokat.)
Egyenesen a tepsibe is tehetjük a darabokat, szép egyenletes távolságokra.
Ezt követően sózzuk, borsozzuk, megszórjuk örölt köménnyel és a fokhagyma
szeletekkel.
(Ha ebben a fázisban teszünk mellé 3-4 db paradicsomot, 3-4 db paprikát,
3 db vöröshagymát a fokhagymás sült oldalas mellé egy fantasztikus pecsenyelé
(jus) is a jutalmunk lesz, a megsült paradicsom+paprika+vöröshagyma egyveleg
lepasszírozása révén.)
Tehát a húsok befűszerezve várják, hogy a 180-200 C-ra előmelegített sütőbe
kerüljenek.
A sült odalas recept titka a sok fokhagyma felhasználásán túl a viszonylag
hosszadalmas sütés.
A sült oldalas sütését fedő vagy alufólia latt kezdjük 180-200 C-on 1,5 óra
időtartamban, félidőnél megfordítva a húsokat.
Ezt követően pedig levéve a fedőt/fóliát 30 perc alatt megpirítjuk az oldalast,
hogy megkapjuk azt a csodaszép, ínycsiklandozó végeredményt, amit egy
kívül ropogósra, belül vajpuhára sült oldalas tud adni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
1/10 oldal
|
Bejegyzések száma: 91
|
|
|
|
2021. Február
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
91 db bejegyzés |
e év: |
1418 db bejegyzés |
Összes: |
35251 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 180
- e Hét: 11833
- e Hónap: 22878
- e Év: 326565
|
|
|