|
1/11 oldal
|
Bejegyzések száma: 101
|
|
|
|
2021-06-30 21:31:13, szerda
|
|
|
A brokkolit szupertápláléknak is nevezhetjük, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Kiváló rost- és fehérjeforrás, illetve nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, szelént és magnéziumot. Vitaminokban is bővelkedik, hiszen megtalálhatók benne az A-, a K-, a C-, az E-, illetve a B-vitaminok, valamint a folsav.
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk párolt brokkolit, úgy jót teszünk a szívünk és az érrendszerünk egészségével, hiszen ez a zöldség csökkenti a szervezetben a koleszterinszintet. Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy a keresztesvirágú zöldségek, különösen a brokkoli fogyasztása jelentősen mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A brokkoli K-vitaminban is bővelkedik. Ez egy olyan alapvető vitamin, amely szükséges a véralvadáshoz, de fontos szerepet játszik abban is, hogy a csontjaink egészségesek és erősek legyenek. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a brokkoli ásványianyag-tartalma növeli a csontok sűrűségét, és csontritkulás esetén jelentősen lecsökkenti a törések kialakulásának kockázatát.
A brokkoli karotinoidokban - luteinben és zeaxantinban is - rendkívül gazdag. Velük kapcsolatban megállapították, hogy csökkentik a szembetegségek kialakulását, legyen az szürkehályog vagy makula degeneráció. Az éjszakai vakság általában azzal van összefüggésben, hogy kevés a szervezetben az A-vitamin. A brokkoli gazdag a béta-karotinban is, így a rendszeres fogyasztásának köszönhetően elegendő mennyiségű A-vitamin lehet a szervezetünkben.
A brokkoli csökkentheti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát is. Egyik kulcsfontosságú összetevője ugyanis a szulforafán nevű vegyület, amely fokozhatja a levegőben a mérgező anyagok, például a cigarettafüst okozta károk semlegesítését és ezzel minimalizálja bizonyos rákos betegségek kockázatát.
Fogyasszunk annyi brokkolit, amennyit csak tudunk: Mi most megosztunk Önökkel egy receptet.
Csicseriborsós brokkoli
Hozzávalók:
1 közepes fej brokkoli
1 konzerv csicseriborsó
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 evőkanál natúr joghurt
2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
Szedjük rózsáira a brokkolit és alaposan mossuk meg. Néhány perc alatt pároljuk roppanósan puhára, majd adjuk hozzá a csicseriborsót is, és együtt pároljuk néhány percig. Fűszerezzük meg sóval, borssal és adjuk hozzá az olívaolajat is, majd pároljuk további néhány percig. Közben keverjük el a natúr joghurtot a citromlével. Tálalásnál ezzel locsoljuk meg ezt az egészséges zöldségkeveréket.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-06-29 22:42:32, kedd
|
|
|
A gyógyteák csodálatos hatással vannak az egészségünkre. Azt ma már kutatások is igazolják, hogy a reggeli teafogyasztás különösen egészséges, hiszen nagyon jó hatással van az agy működésére. Cikkünkben néhány teát sorolunk fel és bemutatjuk a pozitív egészségügyi hatásukat is.
A napi teázás, különösen a reggel elfogyasztott tea serkenti az agyműködést. Korábbi tanulmányok nemcsak az agyra gyakorolt hatását vizsgálták a teáknak, hanem számtalan más egészségügyi hatását is leírták. Kiderült, hogy a tea csökkenti a szívroham és a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
A tea - főleg ha reggel kortyolgatjuk - pozitív hatással van az agy egészségére és védelmet jelenthet a kognitív hanyatlással szemben. Megfigyelések szerint a kognitív funkciók főleg akkor javulhatnak, ha fekete, zöld, illetve oolong teát fogyasztunk napi rendszerességgel. Ezek a teák ugyanis némi védelmet jelentenek az életkorral összefüggő agyműködés csökkenésével szemben.
Rendkívül egészséges teának számít a kamillatea is, amely többek között segíti az elalvást. Amennyivel lefekvés előtt elfogyasztanunk egy csésze kamillateát, könnyebben el tudunk aludni. De hatékony lehet a cukorbetegség megelőzésében is, hiszen tanulmányok szerint csökkenti a magas vércukorszintet. Egyes tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy a kamillatea segíthet a csontritkulás megelőzésében, valamint a gyulladás csökkentésében és egyes bőrbetegségek kezelésében.
A borsmentából készült tea hatékonyan kezeli az emésztési problémákat, emellett antioxidáns és antibakteriális hatással is rendelkezik. Ez a tea segíthet a hányinger, az emésztési zavar és a hasi fájdalom csökkentésében is, miközben enyhíti a vastagbél és a nyelőcső görcseit is.
A gyömbértea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a rákos betegségek megelőzésében. Ez a sokoldalú gyógynövény eredményesen küzd a gyulladással szemben és nagyon hatékony az immunrendszer védelmében. A gyömbértea rendszeres fogyasztása azoknak is javasolható, akik székrekedéstől és gyomorfekélytől szenvednek, de a légzőszervi problémákkal küzdőknek is megoldást nyújthat, sőt a vérkeringés javításában és a stressz enyhítésében is aktívan részt vesz.
A hibiszkusztea vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, de pozitív hatással van a vérnyomásra is. Tanulmányok szerint, ha 6 hétig folyamatosan fogyasztunk hibiszkuszteát, akkor jelentősen lecsökken az oxidatív stressz a szervezetünkben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2021-06-28 23:34:16, hétfő
|
|
|
A zöldségeknek minden egyes napon szerepelniük kellene az étrendünkben, mivel a szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. A hagyma illatát sokan nem kedvelik és az erőteljes ízvilága - na meg az utóhatása miatt - nem fogyasztják.
A nagyszüleink nem igazán válogattak, mindenféle hagymát előszeretettel fogyasztottak. És milyen jól tették, hiszen mára bebizonyosodott, hogy a hagyma - legyen szó bármilyen hagymáról is - számtalan pozitív hatással rendelkezik, éppen ezért sok előnnyel jár a rendszeres fogyasztásuk. Cikkünkben most a lila- és a vöröshagyma pozitív hatásait ecseteljük.
Mindkét hagyma tele van értékes tápanyaggal, akár szupertápláléknak is nevezhetjük őket, hiszen immunerősítő, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással is rendelkeznek.
A lila- és a vöröshagyma is nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek csökkentik a szervezetben az oxidációs folyamatokat, így az oxidatív stresszt is. Kiemelkedő antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően jelentős védelmet nyújthatnak számunkra a rákos megbetegedések és a szívbetegségek ellen.
A hagymafélék nagyon jó hatással vannak a szív egészségére. A vöröshagyma például tele van antociánnal, amely csökkentheti a szívroham kockázatát. Tanulmányok igazolják, hogy a hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulását okozó magas trigliceridszintet és a gyulladásokat is.
A hagyma olyan bioaktív anyagokat is tartalmaz, amelyek csökkenhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Mind a lilahagyma, mind a vöröshagyma rendszeres fogyasztása jobb csontsűrűséget eredményezhet. Kutatások arra mutatnak rá, hogy a rendszeres hagymafogyasztás mérsékelheti a csontvesztés kockázatát és javíthatja a csontsűrűséget, ezeknek köszönhetően pedig jelentősen csökkenhet a csonttörések kockázata.
A lila és a vöröshagyma is aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Ez a tény különösen hasznos lehet azok számára, akik cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek.
A rendszeres hagymafogyasztás azért is javasolható, mivel a hagymafélék kedvezően hatnak az emésztőrendszer működésére, hiszen nagyon sok rostot tartalmaznak, egyben kiváló prebiotikum-forrásoknak számítanak. Így a hagymák nagyon hasznosak a bélrendszer egészségének fenntartásában, hiszen ehhez prebiotikumokra és probiotikumokra is szükségünk van.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-06-28 23:24:59, hétfő
|
|
|
A kutatások azt mutatják, hogy azon nők körében, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet a nőknek alkoholt inni, de azt igen, hogy csakis mértékkel érdemes, hiszen ezzel csökkenhet a mellrák és más krónikus betegségek előfordulása.
Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás mintegy 15 százalékkal növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát. Egy kutatás során nőket kérdeztek meg arról, hogy tudnak-e egyáltalán az alkoholfogyasztás és a mellrák közötti kapcsolatról. A 20 és 45 év közötti nők mindössze 25 százaléka ismerte ezt az összefüggést.
Hogyan emeli az alkoholizmus a mellrák és más súlyos betegség kockázatát? Az egyik probléma az, hogy az alkohol jelentősen megnövelheti az ösztrogénszintet a szervezetben. Ez különösen a posztmenopauzába lépő nők számára lehet veszélyes, ugyanis a magasabb ösztrogénszint fokozza a hormonfüggő mellrák esélyét.
Ezen kívül az alkohol megakadályozza egyes tápanyagok felszívódását, így azok nem tudnak hasznosulni és nem tudják a pozitív hatásukat kifejteni a szervezetünkben. Mindegyik tápanyag lényeges, de a folsav különösen, hiszen kiemelkedő a szerepe a sejtek hibáinak kijavításában. Amennyiben a sejtek javítása nem történik meg, nagyobb az esély a rákos betegségek kialakulásának.
Az alkoholos italok nagyon sok kalóriát tartalmaznak, így a rendszeres fogyasztásuknak negatív hatása lehet az elhízás is, ami sokféle krónikus betegség kialakulásához vezethet.
Az alkohol nemcsak a mellrák kockázatát növeli meg, hanem más daganatos megbetegedésekét is, például nagyobb az esélye a szájüregi-, a torok-, a gége-, a máj-, a nyelőcső-, a vastagbél- és a végbélrák kialakulásának.
Nincs meghatározott mennyiség, hogy pontosan mennyi alkohol iható negatív következmények nélkül. Azonban annyi bátran állítható, hogy a nők 1, a férfiak pedig 2 egységnél ne igyanak több alkoholt - ez általában 1-2 decilitert jelent naponta. A szakemberek elmondják, minél kevesebb alkoholt fogyasztunk, annál jobban csökkenthetjük a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
2021-06-27 20:34:10, vasárnap
|
|
|
A köménymagból készült tea nagyon jó hatással van az emésztésre. Mindenkinek javasolható a fogyasztása, aki étkezés utáni emésztési zavarban szenved. Nem véletlenül ennyire népszerű ez a mag, hiszen gazdag tápanyagokban, bőségesen tartalmaz vitaminokat és mikrotápanyagokat is. A köménymag gazdag forrása a C-, a K- és az E-vitaminnak, illetve a kalciumnak, a cinknek, a magnéziumnak, a káliumnak, a szelénnek és a vasnak. Ezen kívül bővelkedik antioxidáns polifenolokban is.
A köménymag gazdag forrása az aromás illóolajoknak, amelyek antibakteriális hatásokkal rendelkeznek. Mivel növeli a nyáltermelést a szájüregben, így nagyon hatásos lehet a fogszuvasodás és a rossz leheletet okozó baktériumokkal szemben.
A köménymag-illóolaj serkenti az emésztőnedvek és -enzimek termelődését, így javítja az emésztést. Görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, a belőle készült tea pedig nagyon hatásos lehet puffadás és más emésztési zavarok, illetve székrekedés esetén is.
A kömény káliumban is rendkívül gazdag, így a vérnyomás stabilizálásában is fontos szerepe lehet, de pulzus szabályozásában is számíthatunk rá.
Olyan fitonutriensek is megtalálhatók benne, amelyek elősegítik a hörgők relaxációját, ez pedig nemcsak az asztma tüneteinek csökkenését idézheti elő, hanem a hörghurut kellemetlen velejáróit is minimalizálhatja.
A köménymagkivonat a bőr védelmét is ellátja, hiszen csökkenteni tudja a szabad gyökök számát a bőrben. Emellett bőségesen tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint cink, kálium és szelén, amelyek mind elengedhetetlenek a megfelelő hormonműködéshez. A nem megfelelően működő hormonok olyan bőrbetegségek, bőrproblémák okozói lehetnek, mint a pattanások, a kiütések vagy a bőrszárazság, de a köménymagkivonat segíthet megakadályozni ezeket kialakulását.
Mindezek mellett ez a mag nagyszerű vértisztító hatással is rendelkezik, ami nagyon hasznos, hiszen segíthet a szervezet méregtelenítésében. Rostban is gazdag, illetve nagyszerű fogyókúrás szer is, hiszen vízhajtóként is funkcionál, amely támogathatja a fogyókúrás törekvéseinket.
A kömény nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, amelyet a szem vitaminjának is szoktak nevezni. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a magot, biztosak lehetünk benne, hogy csak jót teszünk a szemünk egészségével.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-06-26 22:21:42, szombat
|
|
|
A szakemberek általában ülve javasolják a vérnyomásmérést, mert a vérnyomásunk értékei akkor is változhatnak, ha ülve vagy fekvő pozícióban mérjük meg. De mi is az a vérnyomás? Az az erő, amit a vér az artériák falára fejt ki. Az artériák pedig olyan erek, amelyek oxigénben gazdag vért szállítanak a szívből a test más szerveihez, szöveteihez.
Különféle testhelyzetben más és más vérnyomásértékeket mérhetünk. Több tanulmány is megállapította, hogy eltérő lesz a vérnyomásunk, ha azt fekvő helyzetben mérjük. Ezért is javasolják a szakemberek, hogy mindig ugyanolyan pozícióban - ha van rá mód és lehetőség egy asztalnál ülve, kényelmesen elhelyezkedve -, nyugodt körülmények között mérjük meg a vérnyomásunkat.
Egyes tanulmányok szerint alacsonyabb értékeket kapunk, ha fekve mérjük, mert ilyenkor nem sok munkát kell végeznie a szívnek. Azért is nem javasolt fekvő helyzetből gyorsan felállni és aztán rögtön vérnyomást mérni, mert ilyenkor nagy különbségeket kaphatunk, hiszen ebben az esetben hirtelen több vér kerül a test alsó részeibe.
Másrészt, ha fekszünk, nem olyan a vérkeringésünk, a vér áramlása, mint álló vagy ülő pozícióban. Amikor sokat fekszünk és hirtelen felállunk, akkor meg is szédülhetünk, hiszen ilyenkor alacsonyabb lehet a vérnyomásunk, majd az agyunk utasítást ad a szívnek, hogy verjen szaporábban, ennek hatására stabilizálódik egy idő után a vérnyomásunk.
Ahhoz, hogy a vérnyomásunk ne ingadozzon és ne legyen túl magas, azaz a normális tartományba kerüljön, néhány életmódbeli változásra is szükség van. Fontos volna abbahagyni a dohányzást és korlátozni az alkoholfogyasztást. Emellett lényeges, hogy nagyon sok olyan táplálékot fogyasszunk, amelyek támogatják a szívünk egészségét. Ilyenek lehetnek például a zöld leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, a halak, illetve a bogyós gyümölcsök.
A vérnyomásunk stabilizálása érdekében fontos a rendszeres testmozgás és az ideális súly elérése, de a napi 7-8 óra alvás is megvédhet bennünket a magas vérnyomás kialakulásától. Fontos, hogy tegyünk meg mindent a cukorbetegség és a magas koleszterinszint elkerülése érdekében, hiszen ezek is megnövelik a magas vérnyomás kockázatát.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2021-06-25 23:13:48, péntek
|
|
|
A napsütésre, a napfényre minden embernek szüksége van, hiszen a napfény sokkal boldogabbá tesz bennünket, hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amely elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.
A D-vitaminnak nagyon sok funkciója és szerepe van, voltaképpen úgy viselkedik, mint egy hormon. Kiemelkedő a jelentősége a csontozat és a fogak egészségének fenntartásában, elősegíti a kalcium felszívódását, biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, hozzájárul a hormontermeléshez és még a szívünk működését is támogatja. A napfénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
A szabályokat betartva lehet és kell is napoztatni a bőrünket. Nem szabad leégni, mert ez bizony oka lehet a melanoma kialakulásának. De ha mértékkel tartózkodunk csak napon és vigyázunk, hogy ne égjünk le, akkor sokféle rákos betegségtől óvhatjuk meg magunkat.
A kutatók úgy vélik, hogy a napfény hatására termelődött D-vitaminnak köszönhetően csökkenhet a rákos betegségek kialakulásának kockázata, hiszen ennek a vitaminnak immunerősítő szerepe van. Az UVB-expozíció csökkentheti többek között a nyelőcső-, a tüdő-, a gyomor-, a petefészek-, a húgyhólyag-, a vese-, illetve a végbélrák kialakulásának a kockázatát.
Alvásra van szükségünk a pihenéshez és a gyógyuláshoz is. A napozás, a napfény a cirkadiám ritmus - az alvás és az ébrenlét ciklusának - szabályozásában is aktívan részt vesz, illetve javítja az alvás minőségét is.
A napfény a melatonin hormon termelődését is elősegíti. Illetve a szerotonin termelést is támogatja, ami a melatonin előfutára. A melatonin egy olyan neurotranszmitter, amely az alváshoz, a jó hangulathoz és a csökkent szorongási szinthez kapcsolódik.
A napfény hiánya oka lehet a szorongás és a depresszió kialakulásának. D-vitamin hatására azonban jobb lesz a hangulatunk, enyhülhetnek a depressziós tünetek, illetve endorfin hormonok is termelődnek a szervezetünkben, amely szintén boldogságfokozó hatással rendelkezik.
A napfénynek van egy úgynevezett értágító hatása is. A kiszélesedett erek segítenek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek további kockázati tényezőit is csökkentheti, mint például 2-es típusú cukorbetegség, elhízás vagy metabolikus szindróma.
Amennyiben elegendő időt tartózkodunk a napon, akkor sokkal jobbak lesznek a kognitív funkcióink, azaz jobb szellemi képességgel rendelkezünk.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2021-06-24 22:35:57, csütörtök
|
|
|
Több néven is nevezik a panax ginzenget, hiszen ázsiai, koreai és kínai ginszengnek is ismerhetjük ezt az adaptogén gyógynövényt. Ez a kategória azt jelenti, hogy hatóanyagai segítenek alkalmazkodni a mentális és a fizikai stresszorokhoz. A ginzeng számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, nem véletlen, hogy ezt a gyógynövényt már évezredek óta alkalmazza a kínai hagyományos orvoslás.
A panax ginszeng csökkenti a fizikai és a lelki fáradtságot, különösen a krónikus betegségben szenvedőknél. Fokozza a mentális energiát és a teljesítményt, ha a testmozgás előtt fogyasztjuk, akkor segít megnövelni a kitartásunkat is.
Megállapították, hogy javítja a tüdő kapacitását és a légzőrendszer egészségét, különösen azoknál a betegeknél, akik krónikus obstruktív tüdőbetegségben, azaz COPD-ben szenvednek. A gyógynövény gátolja a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt, amelyek elősegítik a betegség kialakulását.
A ginzeng stabilizálja az éhgyomri vércukorszintet, javítja az inzulinérzékenységet és aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Ezen kívül az étkezés utáni inzulinszintet is normalizálja 2-es típusú cukorbeteg személyeknél.
A ginzeng jó hatással van az idegrendszerre, mivel javítja az idegsejtek funkcióját, de némi védelmet jelenthet a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kórral vagy a Parkinson-kórral szemben. A gyógynövényben olyan vegyületek is vannak, amelyek hatásosak a depresszióval és a szorongással szemben.
Ez a gyógynövény fokozza az immunműködést is. Még az autoimmun betegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják, hiszen egy kicsit lecsillapítja a túlbuzgó immunrendszerüket.
A ginzeng antioxidáns tulajdonságai előnyösek a szív és az érrendszer egészére nézve. Csökkenti a vérnyomást, a szérum koleszterinszintet, a triglicerid szintet, miközben növeli a jó, azaz a HDL-koleszterin értékeit. Ezen kívül javítja a vérkeringést, a szív működését és megakadályozhatja a vérlemezkék összetapadását.
Egy a rendkívüli gyógynövény a máj egészségi állapotát is javíthatja. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása pedig előnyös lehet azok számára, akik alkoholos zsírmájbetegségben szenvednek, sőt a májrák kialakulásának a kockázatát is csökkentheti.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-06-24 22:31:54, csütörtök
|
|
|
A fokhagymát a természet antibiotikumának is tartják. Fokozza az immunrendszer működését és segíthet a nátha megelőzésében, emellett csökkentheti a megfázás időtartamát és súlyosságát. Rendszeres fogyasztása azért is hasznos, mert mérsékelheti a magas vérnyomást.
Borsmenta mindig legyen otthon azoknál, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek, mert hatékonyan csökkenti a görcsöket. Az illóolaja is hatásos lehet, főleg az izmok ellazításában lehet segítségünkre. Ilyenkor valamilyen hordozóolajjal kell elkeverni, és a hasat kell ezzel az illóolajjal masszírozni.
A borsmenta-illóolajat a nyakba is bedörzsölhetjük, amivel a migrénes fejfájásunkat csillapíthatjuk. De inhalálhatunk is vele, így csökkenthetjük a légúti fertőzés kialakulásának kockázatát, illetve betegség esetén mérsékelhetjük a tüneteinket.
A citrom javítja az emésztést és csökkenti a savas reflux kialakulásának esélyeit. Antioxidáns C-vitaminban gazdag, amely gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális és immunfokozó hatásokkal rendelkezik. A C-vitaminban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása megerősíti az immunrendszert és ezzel meg is akadályozhatjuk a betegségek kialakulását.
A citrom és ezzel együtt a C-vitamin tisztítja a húgyutakat és megakadályozhatja a vesekő kialakulását. Ez a közkedvelt gyümölcs flavonoidokban is rendkívül gazdag, melyek szintén antioxidáns hatással rendelkeznek. A citrom ezen kívül támogatja a fogyást, illetve javíthatja a szívünk és az érrendszerünk egészségét.
A fahéj az egyik legjobb fűszer a cukorbetegek számára, hiszen segít normalizálni a vércukorszintet. Az egyik vegyülete gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely védelmet jelenthet az influenza megelőzésében. Rendszeres fogyasztása megakadályozhatja az agyban a plakkok kialakulását, ezzel pedig az Alzheimer-kórral szemben jelenthet számunkra védelmet.
A kakukkfű köhögéscsillapító hatásokkal rendelkezik, de az antimikrobiális és antibakteriális hatása is kiemelkedő. A kakukkfüvet, mint gyógynövényt olívaolajjal kombinálva is fogyaszthatjuk, így javíthatjuk a vér lipid profiljait.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-06-24 22:29:13, csütörtök
|
|
|
A konyhánk tele van olyan anyagokkal, melyekhez bátran fordulhatunk, hiszen gyógyító hatással rendelkeznek. A cikkben olyan hatékony gyógynövényeket mutatunk be, amelyek általában megtalálhatók a konyhánkban, így még csak a patikába sem kell elmennünk a segítségért.
Az egyik ilyen gyógyító tulajdonsággal rendelkező természetes szer, a méz. Antimikrobiális és antibakteriális hatással rendelkezik, így hatásos lehet a nátha elleni küzdelemben, de a torokfájást is hatékonyan csillapítja. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és immunfokozó hatásokkal is rendelkezik. A méz további előnye, hogy esetleges égési sérülés esetén felgyorsítja a gyógyulást és csökkenti a fertőzés kockázatát.
A zöld tea tele van antioxidánsokkal. Amennyiben mézet is adunk hozzá és így fogyasztjuk rendszeresen, úgy csökkenhet a Helikobacter .pilory nevű baktérium termelődése, ami köztudottan gyomorfekély kialakulásához vezethet.
A gyömbér erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, nagyon hatékony lehet gyomorpanaszok esetén, illetve csökkenti az émelygést és a hányingert. Segít felgyorsítani a gyomor kiürülését, ezért van az, ha étkezés után fogyasztunk gyömbért, nem érzünk kellemetlen teltséget és rosszullétet egy-egy nagyobb étkezést követően.
De remek a gyömbér fájdalomcsillapító is, leginkább az ízületi gyulladásban szenvedőknek hozhat enyhülést. Ez a gyógynövény fokozza az immunrendszer működését és csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát.
Mivel a gyömbér javítja az inzulinérzékenységet, így hasznos lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Bebizonyosodott, hogy csökkenti a triglicerid- és a koleszterinszintet, így tesz jót a szív és az érrendszer egészségének.
A kurkuma csökkenti az akut és a krónikus betegségben szenvedőknél a fájdalmat, ezen kívül nagyon jól csillapítja a tüneteket azoknál, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek.
A kurkumával kapcsolatban is végeztek kutatásokat és bebizonyosodott, hogy csökkentheti a depresszió tüneteit. Készíthetünk pasztát is belőle, amit az ínyünkre kenhetünk, ezzel akár a súlyos ínygyulladást is megszüntethetjük.
A Cayenne-bors gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik és nagyon hasznos szerepe lehet a fájdalom csökkentésében. Többek között ezekre a problémákra nyújthat megoldást: neuropátiás fájdalom, derékfájás, fejfájás és izomfájdalom. Emellett fokozza az anyagcserét és a vérkeringést is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/11 oldal
|
Bejegyzések száma: 101
|
|
|
|
2021. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
101 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
50964 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 712
- e Hét: 6436
- e Hónap: 13248
- e Év: 490233
|
|
|