Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A gyomorkeserűk előnyei
  2022-01-21 21:48:45, péntek
 
  Időnként előfordul, hogy lassul az emésztésünk és emiatt puffadás, gyomorégés vagy éppen savas reflux alakul ki nálunk. Néha szükség van az emésztőrendszer pihentetésére és regenerálására, amelyben a keserű gyógynövények, illetve a gyomorkeserűk segítségünkre lehetnek.

A gyomorkeserűk különféle keserű gyógynövényeket tartalmaznak, amelyek jó hatással vannak az emésztésre, segítik a szervezet méregtelenítő folyamatait és még a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesznek.

Ezek a gyógynövények serkentőleg hatnak az emésztőrendszerre. Étkezés előtt fogyasztva gyorsítják az emésztőenzimek termelődését, segítik az epetermelést és a gyomorsav szintjének szabályozásában is szerepet vállalnak.

Léteznek olyan emésztési gondok, amelyekre a gyomorkeserűk nagyon is kedvező hatást gyakorolnak. Ilyen például a puffadás, a fehérje lebontásának problémája, a fokozott bélgázképződés, a zsírfelszívódási zavar, illetve a székrekedés. A gyomorkeserűk segíthetnek még gyomorégés és más gyomorpanaszok esetén is.

Milyen előnyei vannak, ha keserű anyagokban gazdag likőrt fogyasztunk? Jobb lesz az emésztésünk és támogatást kaphatunk gyomorrontás esetén. De csökkenhet a hányingerünk és jelentősen mérséklődhet a hasi fájdalmunk IBS esetén, sőt megszűnhet a puffadás, a fokozott gázképződés és a székrekedés.

A gyógynövényekből készült gyomorkeserű italok ezen kívül a segítségünkre lehetnek a zsírok és a fehérjék lebontásában is. Mindemellett támogatják az egészséges vércukorszintet, a máj méregtelenítő funkcióit, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy normalizálódjon a gyomorsav szintje. Nagyon nagy szerepük van még abban, hogy megszűnjön a cukor utáni sóvárgás.

Sokféle gyógynövényből készítenek gyomorkeserűt, például bojtorjángyökérből, pitypangból, keserű dinnyéből, ürömből vagy éppen tárnicsból. Egyes gyomorkeserűk tormát, vízitormát és angyalgyökeret is tartalmazhatnak. Vannak alkoholos és alkoholmentes változatok is, így azok is dönthetnek a természetes anyagokat tartalmazó gyógyital mellett, akik gyógyszert szednek és emiatt nem fogyaszthatnak alkoholt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A dió jó agyi egészséget biztosíthat
  2022-01-21 21:46:55, péntek
 
 



Az ősz egyik kedvenc csemegéje nem más, mint a dió. Jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, mivel számos egészségügyi előnye létezik. A dió ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett jó zsírokat, például egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, illetve gazdag forrása az omega-3 esszenciális zsírsavaknak is. Tápanyagtartalma is kiemelkedő, hiszen sok biotin, mangán és B6-vitamin is megtalálható benne. Ezen kívül az antioxidáns E-vitaminban is gazdag, amely nemcsak az immunrendszer, hanem a bőr egészségét is védi.

A dió nagy mennyiségben tartalmaz olyan fitokemikáliákat, amelyek az agy egészségét és a kognitív funkciók optimális működését is támogatják. Az omega-3 zsírsavak például nemcsak a szervezetben, hanem az agyban is csökkentik az oxidatív stresszt. Ez azért is nagyon fontos, hiszen az oxidatív stressz is oka lehet az agyban keletkezett károsodások kialakulásának. Az omega-3 zsírsavak az agysejtek jobb kommunikációját is támogatják, emellett az új neuronok létrejöttében is nagy a szerepük.

A dió az E-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz folátot és ellagsavat is, amelyek együttesen támogatják a memória megfelelő működését. Ennek a finom magnak köszönhetjük azt is, ha jobb lesz a hangulatunk, ugyanis a benne található omega-3 zsírsavaknak hangulatszabályozó hatása is van, de a központi idegrendszer fejlődésében és működésében is kiemelkedő szerepet játszanak. Nagyon hatásosak ezek a zsírsavak a jobb hangulat megteremtésében és szabályozásában, illetve a fokozásában.

A dió rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait is csökkenti. Jó tudni, hogy nemcsak a diónak, hanem a belőle préselt olajnak is van ilyen pozitív hatása. A dióolaj ugyanis az endothel funkcióra gyakorol pozitív hatást, emellett szerepe van a koleszterinszint javításában és a gyulladási markerek csökkentésében is. Ha ezek az értékek javulnak, akkor sokkal kisebb lesz az esélyünk a szívbetegség kialakulására.

A dió rendszeres fogyasztása azoknak is javasolt, akik valamilyen emésztőrendszeri gonddal küzdenek, mivel javítja a bél mikrobiomját, segíti a jó bélbaktériumok elszaporodását. Ez nagyon előnyös, ugyanis, ha az emésztésünk rendben van, akkor nagyobb az esély az immunrendszer egészségének megőrzésére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.