Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Ekcéma és a bél egészsége. Van összefüggés?
  2022-01-22 22:29:59, szombat
 
  Az ekcémát tekinthetjük egy autoimmun válasznak is. Voltaképpen egy bőrbetegség, amelynek nagyon sok kellemetlen tünete van. Többek között ilyen a viszkető bőr, de kialakulhat vörös, pikkelyes, száraz és hólyagos bőr is.

Néha irritáló anyagok okozhatják az ekcéma kialakulását és fellángolását. Ilyen lehet a szappan, a peszticidek vagy egyes kozmetikumok. A tünetek a test különböző részein jelenhetnek meg, nem feltétlenül ott alakulnak ki a kis hólyagok, ahol a test érintkezik az irritatív anyaggal.

Az ekcéma általában gyermekkorban jelentkezik először, de természetesen felnőttkorban is előfordulhat. Kialakulásában sok minden szerepet játszhat, legfőképpen a bél egészségi állapotára kell fókuszálnunk, mivel a kutatások azt bizonyítják, hogy az ekcéma és a bélrendszer működése között szoros összefüggés van.

Az ekcéma ellen vannak gyógyszerek, amelyek szabályozzák ugyan a gyulladást, de egyúttal elnyomják az immunrendszert. Lehet, hogy ezek a gyógyszerek csökkentik a tüneteket, de a kiváltó okokkal nem foglalkoznak és nem kezelik.

A bél egészsége az erős immunrendszer alapja. Az emésztőrendszer kiemelkedő szerepet játszik a hangulat és az energiaszint fenntartásában. Abban az esetben, ha egészséges, felszívja a tápanyagokat, ezzel is fenntartva és biztosítva a jó egészséget. De ha gondok vannak a működésével, akkor nemcsak emésztési problémákat okozhat, hanem bőrbetegségek, rossz immunitás és allergia is kialakulhat.

Az elfogyasztott táplálékok nagyban meghatározzák, hogy milyen lesz az emésztésünk, és mennyire lesz egyensúlyban a bélflóránk. Egyes élelmiszerek - különösen a cukor - felboríthatja ezt a kényes egyensúlyt, ami negatívan hat az immunrendszer működésére is.

A bélflóránk egyensúlyára kell törekednünk, ezt azonban csak akkor érhetjük el, ha elegendő probiotikumot és prebiotikumot fogyasztunk. Ha allergiásak vagyunk valamilyen táplálékra - legyen szó gluténről, tejről vagy bármi más táplálékról -, jobb ha nem fogyasztjuk, mert ezek is károsíthatják a bélrendszert és okai lehetnek a bőrbetegségek kialakulásának és az újbóli fellángolásuknak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Ezek növelik a rákos betegségek kockázatait
  2022-01-22 22:26:49, szombat
 
  Természetesen semmilyen csodaszer vagy gyógynövény nem létezik a rákos betegségek megelőzésére, viszont azt tudnunk kell, hogy három daganatos betegségből kettő létre sem jönne, ha tennénk annak érdekében, hogy egészségesebben éljünk.

Nagyon sokan küzdenek túlsúllyal. Ez veszélyes lehet, hiszen az elhízás az egyik vezető oka bizonyos rákos betegségeknek, mint például a vastagbél- vagy a nyelőcsőrák, illetve a vese- és a pajzsmirigydaganat kialakulásának. Vörös húst ugyan fogyaszthatunk, de csak mértékkel, ugyanis nagyobb mennyiségben fogyasztva oka lehet a gyomor- és a béldaganatnak.

A napfénynek vannak ugyan pozitív hatásai, hiszen segíti a szervezetet D-vitaminhoz jutni, illetve nagy szerepe van a hangulat szabályozásában is, azonban az UV-sugárzásnak nagyon komoly következményei, egészségkárosító hatása is létezik, az egyik ilyen a bőrrák. A legjobb, ha minden évszakban használunk fényvédő krémeket és nem visszük túlzásba a napozást.

A zöldségek és a gyümölcsök olyan értékes tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek egyes rákos daganatok megelőzésében, főként a száj-, a nyelőcső-, a torokrák, illetve a légcsődaganat esetében. Naponta legalább egy-egy csésze zöldséget és gyümölcsöt kellene ahhoz fogyasztanunk, hogy kivédjük ezeket a negatív hatásokat.

Ha sok cukros ételt és italt fogyasztunk, ezzel nagyon sok felesleges kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Ráadásul a cukor csak tovább fokozza a daganatos betegségek kockázatait, hiszen a rákos sejtek számára ez nagyon jó táplálkozási forrást jelent. Az édesítőszerekkel is vigyázzunk, mert egyes típusok szintén szerepet játszanak a rák kialakulásában.

Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik semmit sem mozognak, azaz az inaktív életmódot részesítik előnyben, nagyobb valószínűséggel lesznek daganatos betegek. A tunya életmód ugyanis fokozza a vastagbél- és a méhdaganat, illetve a mellrák kialakulásának kockázatát.

A dohányzás az egyik legkárosabb szokás. Ez az egyik olyan szenvedélybetegség, amely nagyon sok negatív hatást gyakorol a szervezetünk működésére és sokféle betegség, köztük a tüdőrák kialakulásáért is felel, nem beszélve arról, hogy mennyire károsan hat a szívre és az érrendszerre. A dohányzás ezen kívül megsokszorozza a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az izomgörcs gyors és hatékony megszüntetése
  2022-01-22 22:23:33, szombat
 
  Az izomgörcs kialakulhat intenzív edzést követően, de az éjszaka közepén is ébredhetünk arra, hogy a lábunkat görcs húzza. Sokféle tényező járulhat hozzá a kialakulásához, például, ha edzés előtt nem melegítünk be, illetve ha testmozgás után nem nyújtjuk meg az izmainkat.

De izomgörcstől akkor is szenvedhetünk, ha nem használjuk az izmainkat, illetve a csökkent izomtömeg is gond lehet, hiszen ilyenkor nagyobb stressz hárul az izomzatra. Ennek eredményeképpen csökken az idegek és izmok összehangolt működése. A kiszáradás is növelheti az izomgörcsök kialakulásának esélyét. A cukorbetegség, a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák, illetve a kálium, a magnézium vagy a kalcium hiánya is oka lehet az izomgörcsök kialakulásának.

Egyéb betegségek is okozhatnak izomgörcsöket. Ilyen például a perifériás artériás betegség, amikor is beszűkülnek a kezekben és a lábakban az artériák, ez csökkenti a vér áramlását, ami szintén görcsöket okozhat. A sztatinok, a vízhajtók és az orális fogamzásgátlók szintén hozzájárulhatnak az izomgörcs kialakulásához.

Az edzés előtti bemelegítés és a testmozgás utáni nyújtás nagyon fontos eleme a testedzésnek. Soha ne feledkezzünk meg egyikről sem, mert különben az izomgörcs rendszeres vendég lesz nálunk.

Az izmok finom masszírozása is sokat segíthet az izomgörcsök megszüntetésében. Erőteljesen és gyengéden is masszírozhatjuk az izmainkat, mindenki olyan módon tegye ezt, ahogy neki kényelmes és még kellemes.

A hidratáció és az elektrolitok fogyasztása szintén segíthet az izomgörcsök kialakulása ellen. Az elektrolitokat tartalmazó italok kalciumot, káliumot és magnéziumot tartalmaznak, így azoknak az ásványi anyagoknak a pótlása történik meg, amelyek hiánya szintén okolható az izomgörcsök kialakulásáért.

Egyes tápanyagok hiánya is hozzájárulhat ehhez a kellemetlen problémához. A B-vitaminok segíthetnek enyhíteni a görcsöket, de a kalcium- és magnézium-kiegészítők is orvosolhatják a görcsöket. Hasonlóképpen hasznos lehet a D-vitamin is, hiszen segíti a kalcium és a magnézium felszívódását.

Sok esetben a borogatás is hasznos lehet az izomgörcsök okozta kellemetlenségek enyhítésében. Míg egyeseknek a hőterápia, másoknak a jeges borogatás válhat be.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A narancsról
  2022-01-22 22:20:58, szombat
 
 



A megfázás megelőzésére fogyasszunk narancsot!

A narancsot nagyon sokan kedvelik, hiszen egy édes, lédús gyümölcsről van szó. Magas tápanyagtartalommal rendelkezik, hiszen nagy mennyiségben találhatók meg benne vitaminok és ásványi anyagok, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Többek között nagy a szerepük a megfázás megelőzésében. De ha betegek is leszünk, sokkal enyhébbek lesznek a tüneteink és a betegség időtartama is jelentősen lerövidülhet.

A narancs nagy mennyiségben tartalmaz rostot, A- és C-vitamint, kalciumot és káliumot. A benne található C-vitamin sokféle módon támogatja a szervezetet, hiszen védelmet jelent a sejtek számára a károsodásokkal szemben, de segíti a kollagéntermelést is, aminek köszönhetően gyorsabban gyógyulhatnak a sebeink, illetve sokkal egészségesebb és szebb lehet a bőrünk. Ez a vitamin segíti a vas felszívódását is, így megelőzhetjük a vérszegénység kialakulását.

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely erősíti az immunrendszert, így sokkal hatékonyabban képes védekezni a kórokozókkal, a fertőzésekkel és a krónikus betegségekkel szemben. Lassítja az életkorral összefüggő makula degeneráció előrehaladását, amely szembetegség az egyik oka az időskori látásvesztésnek. A C-vitamin emellett csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét, illetve nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában is.

A narancsnak kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Rendszeres fogyasztásával elkerülhetővé válhatnak az olyan krónikus betegségek, mint a szívbetegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség, amelyek általában a gyulladás talaján jönnek létre.

Ez a közkedvelt gyümölcs mindezeken kívül nagyon sok rostot tartalmaz, amely segít fenntartani az egészséges emésztőrendszert és a bél egészségét is támogatja. A magas rosttartalmú táplálkozás azért is nagyon lényeges, mert csökkenti a koleszterinszintet, ilyen módon segít elkerülni a szívbetegség kialakulását.

A narancs kalciumot is nagy mennyiségben tartalmaz, amelyre szükségünk van az erős csontozat fenntartásához, de ez az ásványi anyag a fogak egészségét is biztosítani tudja.

A narancs káliumban is gazdag, amely ásványi anyagnak a vérnyomás szabályozásában van nagy szerepe. Ez a gyümölcs gazdag tárháza a bioflavonoid antioxidánsoknak, így a rendszeres fogyasztásával sokkal kisebb az esélye a megfázás kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Olyan a hatása, mint az aszpirinnek – bazsalikom
  2022-01-22 22:15:57, szombat
 
 


A bazsalikom a mentafélék családjába tartozik. Leveleit frissen vagy szárított állapotban is használhatjuk betegségek kezelésére, ételek ízesítésére és tea készítésére. A bazsalikom Indiából származik, de a mediterrán országokban is fellelhető. Több fajtája is létezik, például az édes bazsalikom, a thai bazsalikom, a citromos bazsalikom és a szent bazsalikom.

A bazsalikom az egyik legegészségesebb gyógynövény, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, ellenben semennyi kalória sincsen benne. Tápanyagokban is bővelkedik, megtalálható benne a kálium, a magnézium, a vas, a kalcium, a foszfor, a cink, a C-vitamin, a tiamin, a riboflavin, a niacin, a B6-vitamin, a folát, az A-, az E- és a K-vitamin.

A bazsalikom nagyon hatékony egyes betegségek enyhítésében. Ilyen például a hörghurut, a köhögés, az asztma, a reuma, a parazitafertőzések, a fejfájás, a sebgyógyítás, a gyulladáscsökkentés, illetve az orális panaszok kezelése.

A gyógynövény egy eugenol nevű kémiai vegyületet tartalmaz, amely sokat segíthet a fogfájás kezelésében. Hasonlóképpen hasznunkra válhat a vérnyomás, a glükóz és a lipid profilok normalizálásában, illetve a stressz kezelésében.

Bármelyik bazsalikomból is készítünk teát, mindegyik rettentően ízletes, koffeinmenetesek és nagyon hatékonyak a stressz kezelésében, mivel stresszoldó és relaxációs hatással rendelkeznek.

A bazsalikom csökkenti a stresszel és az öregedéssel együtt járó memóriavesztés kockázatát. Nemcsak a krónikus stressz, de a depresszió tüneteinek csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. A gyógynövény javítja az éhgyomri vércukor, a koleszterin és a triglicerid szintjét, emellett a vérnyomás csökkentésében is hatékony. Hasonló hatása van, mint az aszpirinnek, segít ugyanis az erek ellazításában, amely pozitívan hat a vérnyomásra.

Egyes kutatások rámutattak a bazsalikom daganatellenes hatására, amely leginkább a vastagbél-, a mell-, illetve a hasnyálmirigyrákkal szemben érvényesül. A gyógynövény fokozza a mentális éberséget, ilyen módon az aromaterápiás hatását is kihasználhatjuk. Előnyös tulajdonsága még, hogy gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását a szájüregben, de nagyon hatásos a rovarok, a szúnyogok, a kullancsok ellen akár illóolaj formájában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Terasz és kert. Mi közük van az egészséghez?
  2022-01-22 22:13:51, szombat
 
  Egyre többen választják az egészséges életmódot. El sem tudjuk képzelni, mi minden járulhat hozzá az egészségünk megőrzéséhez. Ha csak annyit mondunk, hogy a zöld pázsit, a terasz és virágok testi és lelki egészséget biztosítanak számunkra, akkor nem mondunk teljesen igazat, de ha kicsit mögé nézünk a dolgoknak, akkor beláthatjuk, hogy mind a zöld fű, mind a terasz, mind pedig a virágok sokat tehetnek az egészségünk megőrzéséért. Mutatjuk is, hogyan és mivel járulhatnak hozzá ezek a dolgok a jobb testi, lelki közérzet fenntartásához.

Természetesen önmagában a zöld pázsit nem lesz képes mentális és fizikai egészséget biztosítani, ha egész nap a házban vagyunk és még öt percre sem mozdulunk ki onnan. Ha azonban naponta kimegyünk a kertbe és ott minőségi időt töltünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sokkal jobb lesz az általános egészségi állapotunk. Egy gondozott, rendezett pázsit hihetetlenül nyugodttá varázsolhat bennünket. Akár mi magunk is sokféle sportot űzhetünk a kertben, ami még aktívabban hozzájárul a jó egészségi állapot megőrzéséhez. A kertészkedésnek is van ilyen ereje.

A terasznak is van köze az egészséghez. Önmagában a terasz sem fog egészséggel megajándékozni bennünket, de ha ott a nyári estéken finom vacsorákat fogyaszt el a család, akkor azt mondhatjuk, hogy a terasz is hozzájárul a jó egészségünk megőrzéséhez. A mentális egészségünket pedig a családdal közösen eltöltött idő, a kommunikáció, az egymásra való odafigyelés és a törődés biztosítja. Már csak emiatt is érdemes a teraszt rendbe hozni, hiszen nagyon jó érzés itt üldögélni a családdal és jókat enni, nevetni, beszélgetni.

A virágoknak alapvetően gyógyító erejük van, hiszen nemcsak a színük és az illatuk, hanem a küllemük is segít a stressz oldásában, a feszültség csökkentésében. Önmagukban nem biztosítják a jó egészséget, de a kertészkedéssel már elérhetjük és fenn is tarthatjuk az optimális állapotunkat.

A kertészkedés mind a mentális, mind a szellemi, mind pedig a fizikai egészségre pozitív hatást gyakorol. Ne csak virágokat ültessünk, hanem termesszünk zöldségeket is, hiszen ezzel is fokozhatjuk az egészségi állapotunkat, hiszen a zöldségek olyan tápanyagokkal vannak tele, amelyek szintén hozzájárulnak a jó egészséghez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A sütőtök csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát
  2022-01-22 22:11:49, szombat
 
 



Sokak kedvence a sütőtök. Nemcsak önmagában, hanem mintegy desszertként is fogyaszthatjuk, belesüthetjük süteményekbe, de köretként is megállja a helyét és még salátát is készíthetünk belőle. A sütőtöknek kiemelkedő a táplálkozási előnye. Tele van anti-aging hatású antioxidánsokkal, illetve nagyon jó rostforrás, ilyen módon támogatja az emésztésünket. Természetesen a rostos táplálkozásnak más előnyei is vannak, például csökkenti a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatait.

A sütőtök gazdag forrása a káliumnak, a béta-karotinnak, a kalciumnak, a magnéziumnak, valamint az E-, a C- és a B-vitaminoknak. Mind a C-, mind az E-vitamin, illetve a béta-karotin is nagyszerű antioxidáns, aktívan hozzájárulnak a bőr egészségének fenntartásához.

A kor előrehaladtával egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben. A C-vitamin hatására azonban elkezdőik a szervezetben a kollagéntermelés, így a bőrük feszesebb és rugalmasabb lesz, éppen azért a sütőtöknek kiemelkedő az anti-aging hatása. A C-vitamin ezen kívül elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást, egészséges ínyt biztosít és az erek optimális működését is segít fenntartani.

Az E-vitamin egy másik olyan antioxidáns vitamin, amely szintén megtalálható a sütőtökben. A C-vitaminnal együtt nagyon hatásosak, hiszen segítenek bennünket megvédeni a nap káros hatásaitól. Minél több ilyen vitamin van a szervezetünkben, annál kevesebb az esélyünk a bőrszárazságra.

A béta-karotin is egy nagyszerű antioxidáns, amely A-vitaminná alakul át a szervezetünkben, aminek szintén nagy szerepe van az UV-sugárzás káros hatásainak kivédésében és segít a bőr egészségének fenntartásában is.

Amennyiben nincs elegendő A-vitamin a szervezetünkben, úgy a csökkent látás vagy akár a vakság is veszélyeztethet bennünket. A C-, az A- és az E-vitamin együttesen csökkenthetik az életkorral összefüggő szembetegségek kialakulásának kockázatát.

A metabolikus szindróma három betegségnek az összefoglaló neve: az elhízásé, a magas vérnyomásé és a cukorbetegségé. A metabolikus szindróma megnöveli a stroke kockázati tényezőit, azonban kutatások igazolják, hogy a magas karotinoid-tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása csökkenti a kialakulását - a sütőtök pedig meglehetősen gazdag karotinoidokban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A modern élet sajátossága ? gyomorégés
  2022-01-22 15:02:26, szombat
 
  A modern ember egyik legjellemzőbb betegsége a gyomorégés. Sok olyan táplálékot fogyasztunk, amelyek negatívan hatnak az emésztésre, bélrendszeri betegségeket okoznak és a gyomorégés panaszát is magában hordozzák. Gyomorégés akkor alakul ki, amikor a gyomor és a nyelőcső rendellenesen működik, nem zár megfelelően, így a gyomorból a nyelőcsőbe áramlik a sav, ami égő és fájdalmas érzéssel jár együtt.

Ez a probléma sok ételtől kialakulhat, de akkor is jelen lehet, ha túl sokat eszünk egyszerre. A sültek, a fűszeres, a túl forró és az édes, cukros ételek is okozhatnak gyomorégést.

Mit tehetünk? Vannak olyan ételek, amelyek csökkenthetik a gyomorégés kialakulásának kockázatát.
A zöld leveles zöldségek olyan értékes tápanyagokkal vannak tele, amelyek orvosolhatják a gyomorégést. Ezek leginkább a C-vitamin, a vas, a cink, a magnézium. Természetesen ezeknek a zöldségeknek magas a rosttartalma, ami megakadályozhatja a savas reflux kialakulását. Ha nem szeretnénk gyomorégéssel küzdeni, együnk spenótot és káposztát vagy más zöld leveles zöldséget.

A gyomorégés a gyulladás magasabb szintjével és a hányingerrel, émelygéssel is együtt járhat. Ezeket a tüneteket csökkenthetjük, ha rendszeresen fogyasztunk gyömbért. De nemcsak émelygés és hányinger ellen jó, hanem nagyszerűen csillapítja a fájdalmat és még gyulladást is csökkent. A gyömbért évszázadok óta alkalmazzák gyomorpanaszok enyhítésére, ráadásul olyan hasznos fenolos vegyületek vannak benne, melyek nyugtatólag hatnak a gyomorra.

Az édeskömény rendszeres fogyasztásával az emésztésünkön is segítünk. Ha étkezés után fogyasztjuk, esélye sem lesz a gyomorégésnek. Az édeskömény megnöveli a nyál pH-szintjét is, ami semlegesíti a savat és még a fogszuvasodás megelőzésében is hasznunkra lehet.

A zeller az emésztőrendszer egyik legjobb tápláléka. Nagyon sok rostot tartalmaz, alacsony a kalóriatartalma és a nyáltermelés serkentésében is segítségünkre lehet. Magas rosttartalma nagyon hatékonyan kezeli az emésztési problémákat és gyomorégés ellen is nagyon hatásos.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1199
  • e Hét: 3337
  • e Hónap: 34823
  • e Év: 239524
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.