Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Don Bosco
  2022-01-24 11:32:55, hétfő
 
 


Közeledik január 31., Don Bosco ünnepe. E fontos alkalomra való tekintettel idézzünk fel öt olyan tényt Don Bosco életéről, amelyeket talán nem mindenki tud.

Arról álmodott, hogy misszionárius lesz Indiában

Don Boscónak már papi élete kezdetén nagy vágya volt, hogy misszionárius legyen Indiában. Aztán a vágy, hogy átadja magát a legszegényebb és leginkább rászoruló fiataloknak, arra késztette, hogy Torinóban maradjon.

Nevelési módszert alkotott

Amikor a szalézi szent elhatározta, hogy életét a fiataloknak szenteli, úgy döntött, hogy a nevelést használja az evangelizáció eszközeként. Valóban, a nevelést nagy küldetésként fogta fel, és megalkotta a Megelőző Nevelési Módszert.

Don Bosco életét az álmok jellemezték

A szalézi rend szent alapítója ezt a rendkívüli ajándékot kapta Istentől: Szent Józsefhez hasonlóan örökölte a prófétai álmok és kinyilatkoztatások kegyelmét.

Brazília városának védőszentje

Bosco Szent János egyik prófétai álma a brazil fővárosra vonatkozott, még a létezése előtt. Ebben az álomban Don Bosco sok részletet közöl a látott helyről. Aztán amikor a várost 1960. április 21-én megalapították, Don Boscót választották védőszentnek.

Az ifjúság védőszentje

Bosco János életét a legszegényebb fiataloknak ajánlotta fel. Minden művét a szeretet és fiatalsághoz való közelség fémjelzi. Szent II. János Pál pápa ezért ,,a fiatalok Atyjának és Mesterének" hirdette ki.
Forrás : ANS-Róma/Szaléziak.HU
 
 
0 komment , kategória:  Don Bosco idézetek  
Méz és fahéj
  2022-01-24 10:38:58, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A méz szerepe a gyógyításban
  2022-01-24 10:33:50, hétfő
 
  Nyugodtan mondhatjuk, hogy mai világunkban a méz szerepe a gyógyításban elhanyagolható, mivel a méz tömegcikké vált, a fajtamézek szinte ismeretlenek: az emberek az akácméz, selyemfű méz és a vegyes virágmézen kívül nem ismernek több fajtát.
Pedig már 16 ezer évvel ezelőtt az Altamirai barlang falán mézgyűjtő embert ábrázoló rajz készült.

A magyar írásos történelemben 1370 az a dátum, amikor királyi méhészetet emlegetnek.

Mivel a mézelő méhek a kaptártól nagyon is meghatározott távolságon belül gyűjtenek nektárt, így megfelelő legelő kiválasztásával lehetőség van arra, hogy fajtamézeket állíttassunk elő velük.

A fajtaméz döntően annak a virágnak a nektárjából készül, ami az adott legelőn, az adott időszakban virágzik. Ebből következik, hogy ugyanannak a virágnak a gyógyhatását tudjuk kihasználni, mint amit mi gyűjtöttük volna. A különbség az, hogy a méh gyomrában megindult fermentációs folyamatok az adott virág gyógyhatású tényezőit az ember számára sokkal jobban hozzáférhetővé teszik. Hozzáférhetőbbé válik, mintha teának megfőznénk, vagy alkoholos tinktúra formájában kivonnánk belőle.

Persze ahol előny van, ott a hátrány is megtalálható: pl. virágpor allergiás emberek számára a méz fogyasztása nem ajánlott!

Ez alól talán csak a selyemfű méz (vaddohány méz) a kivétel, mivel a növény nem termel virágport, így ennek a méznek a virágpor tartalma elenyésző.

A fajtamézekből nem szabad kilószámra fogyasztani, ahogy a gyógyteákat sem szabad literszámra inni.

Nézzük meg néhány fajtaméz gyógyhatását, a teljesség igénye nélkül:

Akácméz: gyomorsav túltengésben szenvedő beteg számára ideális.

Napraforgóméz: nagyon savas, ezért gyomorsav hiányban szenvedőknek ajánlott.

Gesztenyeméz: étvágyjavító, roboráló, visszérbetegek és trombózissal küszködők számára ajánlott.

Hársméz: légúti fertőzésekben javasolt, nyugtató hatása is van.

Pohánkaméz (hajdinaméz): szaga büdös, de szívelégtelenségben kifejezetten ajánlott.

Levendulaméz: bélférgesség ellen kiváló, valamint nyugtató hatású.

ÉDESHARMATMÉZ: ez a mézfajta nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein összegyűlt mézharmatból állítják elő. Virágpor tartalma minimális: amilyen az erdő, olyan a méz is (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, feketedió stb.)- mind-mind más színű, más ízű és főleg más hatású mézet eredményez!

A SELYEMFŰMÉZ (vaddohányméz) pollen tartalma szintén minimális.

Édesköményméz: emésztési zavarok esetén javasolt.

Kakukkfűméz: mindent tud, amit a kakukkfű, íze erősen fűszeres (mediterraneum).

Eukaliptuszméz: a légzőszervek és az emésztési problémákkal küszködő betegeknek ajánlott.

Yucatanméz: a kaktuszok és a pozsgás növények nektárjából készül. Íze kiváló, gyógyhatása az alapnövényekével megegyező (Mexikó).

A mézzel történő gyógyítást apiterápiának nevezik.

Nem beszéltünk még a gyümölcsmézről, a somkóró mézről, a külsőleg történő felhasználásokról (pl. nehezen gyógyuló fekélyek), csupán fel kívántuk hívni a figyelmet arra, hogy a természetben hány féle módon és ,,feldolgozottsági" formában (a méhek repülő mini gyógyszergyárak) nyújt segítséget, ha képesek vagyunk élni vele, és nem visszaélni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cink a férfiak legjobb barátja is lehet
  2022-01-24 10:26:56, hétfő
 
  A cink egy olyan nélkülözhetetlen nyomelem, amelyre nagy szükségük van a férfiaknak, hiszen sok mindenben a segítségükre lehet. A cinket nem lehet természetes módon szintetizálni a szervezetben. Tudnunk kell, hogy ennek a nyomelemnek nagyon sok funkciója és feladata van az emberi testben.

Milyen funkciókat lát el ez a nyomelem? Kiemelkedő szerepe van a génexpresszióban, a sejtek osztódásában és növekedésében, de az immunrendszernek is nagy segítségére van, és erre a nyomelemre a sebgyógyulás során is bátran számíthatunk.

Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor egy sor tünettel kell szembenéznünk. Például bőrelváltozásokkal, étvágytalansággal, agyi köddel, nem megfelelő sebgyógyulással, illetve immunrendszeri gyengeséggel.

A férfiakra is kihat ha nincs elegendő cink a szervezetükben, ugyanis ilyenkor csökken a tesztoszteronszintjük és ebben az esetben alacsony libidót, csökkent szexuális vágyat is megtapasztalhatnak. A tesztoszteronszint egyébként is csökken a korral, viszont, ha valaki még cinkhiányban is szenved, akkor ennek a hormonnak a szintje még tovább apad. A cink mint étrend-kiegészítő azonban elősegíti, hogy a szintje ismét elérje a normál szintet.

A szervezetben jelenlevő tesztoszteronszint meghatározza a szexuális vágyat. A cink aktívan részt vesz a termelésében, így nagyon nem mindegy, hogy mennyi is van belőle a szervezetben. Ha úgy véli, hogy libidóproblémái vannak, akkor egy kevés cinkiegészítés segíthet.

A cink pótlása nemcsak a libidót fokozza, de a szexuális teljesítményre is pozitív hatást gyakorol. Ha alacsony a tesztoszteron és a cink szintje, az hatással van a merevedésre. A cink és tesztoszteron megfelelő szintje a normális fogamzást és a termékenységet is elősegíti.

Sok táplálék is tartalmazza ezt a nyomelemet, így nem feltétlenül szükséges kiegészítőt fogyasztani. Milyen táplálékok tartalmazzák? Például a hüvelyesek, a gomba, a spenót, a spárga, a magvak, a diófélék és a quinoa. Sok cink található még a csicseriborsóban és a lencsében, de a babban, a tökmagban, a kesudióban, illetve a kendermagban is bőven megtalálható.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Szárazszem-szindróma. Hogyan kezeljük?
  2022-01-24 10:24:00, hétfő
 
  Az úgynevezett szárazszem-szindróma nagyon sok embert érint. Ez a betegség akkor alakul ki, ha a szem nem termel elegendő könnyet. Ez szúró, fájó érzést okoz a szemben és az irritáció is folyamatosan jelen van. Nagyon sokféle mód van arra, hogy csökkentsük a szárazszem-szindróma tüneteit, számos táplálék-kiegészítő és vitamin áll ugyanis a rendelkezésünkre, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket.

Az egyik az A-vitamin, amely egy zsírban oldódó vitamin. Elengedhetetlen a szem egészségének fenntartásához, hiánya szemproblémákat, többek között szemszárazságot is okozhat.

A D-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin, amelynek hiánya szintén okozója lehet a száraz szem tüneteinek. Ha elegendő D-vitamint fogyasztunk, csökkenhet a szem felszínén kialakult gyulladást. Egy tanulmányban azt írták le, hogy az orálisan szedett D-vitamin-kiegészítők eredményesen csökkentették a száraz szem tüneteit.

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Ennek a tápanyagnak a hiánya súlyos szemszárazságot és szemfájdalmat okozhat. Egy tanulmány szerint, a B12-vitamint tartalmazó kiegészítők és a mesterséges könnyek kombinációja javította a szárazszem-szindróma kellemetlen tüneteit. Ez a vitamin a szaruhártya egészségére is pozitívan hat, éppen ezért csökkenti a szárazszem-betegséggel együtt járó irritációt és égő érzést.

Az omega-3 zsírsav is nagyon hasznos lehet. Ez egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, de nemcsak a száraz szem, hanem a rosacea tüneteit is eredményesen orvosolja. Az omega-3 zsírsav azon kívül, hogy a gyulladás minimalizálásában jeleskedhet, a szemet érő irritációk és fájdalom csökkentésében is hasznos lehet.

Mit tehetünk még annak érdekében, hogy elkerüljük a szárazszem-szindrómát? Használjunk párásítót, mert ez növeli a nedvességet a szobában. Ha szeles az idő, viseljünk védőszemüveget. Kerüljük a légkondicionált és a cigarettafüstös helyiségeket. Maradjunk hidratáltak, és ha már kialakult a betegség, a meleg borogatás is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13193
  • e Hónap: 44679
  • e Év: 249380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.