|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2022-01-25 21:52:51, kedd
|
|
|
Azok, akik kipróbálták a növényi tejeket és rendszeresen fogyasztják is a kókusz-, a szója- vagy éppen a mandulatejet, semmi pénzért nem innák újra a tehéntejet. Sokan nem divatból, hanem kényszerűségből szoktak rá a növényi tejek fogyasztására, mivel vagy laktóz-intoleranciában vagy tejallergiában szenvednek. Akinek ilyen vagy hasonló gondja van, fontolja meg a növényi tej beiktatását az étrendjébe, mivel ezek az italok megszabadíthatják őket a kellemetlen tünetektől.
Miért is olyan egészséges a mandulatej?
Miért fogyasszuk rendszeresen?
A mandulatej nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, többek között jelen van benne a kalcium, a B12- és a D-vitamin is.
A mandulatej tehát egy növényi alapú ital, amely nagyszerű választás azok számára, akik tehéntej-allergiában szenvednek vagy áttértek a vegán étkezésre és emiatt nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű terméket, még tejet és tejtermékeket sem.
Napjainkban nagyon sokan szenvednek laktóz-intoleranciában, ami azt jelenti, hogy a szervezetük nem tudja feldolgozni a cukrot, a laktózt, ami az állati eredetű tejben és tejtermékekben megtalálható. A mandulatej azonban egy laktózmentes alternatívája a hagyományos tejnek, így azoknak sem kell lemondani a tejfogyasztásról, akiknek a szervezete nem tudja feldolgozni a laktózt.
A mandulatej jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej, így azoknak is hasznos lehet a növényi tejek fogyasztása, akik ügyelnek a napi kalória-bevitelre vagy fogyni szeretnének.
A tej nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amelynek nagy szerepe van a csontok és a fogak egészségének megőrzésében. Ha nem szeretnénk lemondani erről az ásványi anyagról, mindenképpen fontos, hogy kalciummal dúsított növényi tejet fogyasszunk, hogy maximálisan ki tudjuk elégíteni a szervezetünk kalciumszükségletét.
A mandula, így a mandulatej E-vitaminban is nagyon gazdag, amely egy nagyszerű antioxidánsnak számít. Jelentős szerepe van a bőr egészségének fenntartásában, de a szemnek és az immunrendszernek is nagy szüksége van rá. Vannak olyan mandulatejek, amelyek nemcsak kalciumot, hanem D-vitamint is tartalmaznak. Ez azért hasznos, mivel ez a vitamin is támogatja az immunrendszer működését és segíti a kalcium felszívódását.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2022-01-25 21:49:50, kedd
|
|
|
Egyre többen fedezik fel a különféle gabonafélék egészségre gyakorolt hatásait. Az egyik ilyen egészséges gabonaféle nem más, mint a barna rizs, amely sok fehérjét tartalmaz. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterin értékeit, szabályozza a vércukorszintet és segít a bélrendszerben a jó bélbaktériumok elszaporodásában.
A cirok egy gluténmentes gabona, amely sokféle betegség kezelésében segíthet, úgymint lisztérzékenység, autizmus vagy irritábilisbél-szindróma. A hajdina mintegy kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz és a gazdag forrása a B-vitaminoknak.
Az árpának már az ókori Egyiptomban is nagy kultusza volt. Nyakláncot készítettek az árpaszemekből és ezzel temették el a halottaikat. Nagy mennyiségben tartalmaz oldható rostokat, mint a béta-glükán, amely alacsonyan tartja a koleszterinszintet és aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. Az árpa ezen kívül sok vitamint, ásványi anyagok és antioxidánst is tartalmaz.
A zab is bővelkedik rostokban, így könnyen eltelít bennünket, kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz és ilyen módon segíthet nekünk a fogyásban. A zab segítséget nyújt az inzulintermelődésben és ennek köszönhetően a vércukorszintet is egyensúlyba hozhatja.
A kölest Afrikában sör készítésére használják, míg Indiában kenyeret sütnek belőle. Nagyon sok értékes ásványi anyagot, többek között mangánt tartalmaz, amely nemcsak az agy, hanem a csontok állapotára is pozitívan hat.
A quinoa egy gluténmentes teljes kiőrlésű gabona, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostot, mangánt, magnéziumot, folátot és B1-vitamint, éppen ezért nagyon hasznos lehet a rendszeres fogyasztása.
A bulgurt sokféleképpen elkészíthetjük. Nagyon sok rostot tartalmaz, lehetővé teszi a bél egészségének fenntartását, sőt egyes kutatások szerint bizonyos ráktípusok kivédésében is segítségünkre lehet.
A rozs rendkívül sok rostot tartalmaz, de csak alacsony a glikémiás indexe. Egyik nagy előnye, hogy segít stabilan tartani a vércukorszintet, éppen ezért lehet nagyon előnyös a rendszeres fogyasztása cukorbetegek számára.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2022-01-25 21:47:24, kedd
|
|
|
Akkor beszélünk vesekőről, amikor lerakódások alakulnak ki a vesében. Ilyenkor oldhatatlan sók és ásványi anyagok - például kalcium vagy oxalát - rakódnak le és képtelenek kiürülni. A vesekő lehet olyan pici, hogy észre sem vesszük, de nagyobbra is nőhet, amikor óriási fájdalmat képes okozni és sok esetben csak a gyors műtét nyújthat hathatós segítséget.
Léteznek akkora méretű vesekövek, amelyek mindenféle gond nélkül, zavartalanul át tudnak haladni a húgyutakon, azaz a vizelettel kiürülnek a szervezetből, így fájdalmat és további kellemetlenséget sem okoznak.
Gyógynövények közül az egyik legmegbízhatóbb a tőzegáfonya, ha húgyúti vagy veseproblémáról van szó. A tőzegáfonya tele van értékes fitonutriensekkel, amelyek megakadályozzák, hogy a káros mikroorganizmusok tapadjanak a húgycső nyálkahártyájához és betegségeket okozzanak. Azt is meg tudják akadályozni, hogy a vesekőképződést okozó kristályok a vese sejtjeihez kötődjenek és ott lerakódjanak.
A tőzegáfonya a vizelet kémiai összetételére is pozitívan hat és elősegíti a kalcium kiválasztódását, ami azért nagyon lényeges, mert így nem képződik olyan kristály, illetve kő, ami veseproblémát, konkrétan vesekövet okozhat. Tőzegáfonyát teaként és étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk, de a szervezet számára a legjobb megoldás a tőzegáfonyalé, amely magas koncentrációban tartalmazza azokat az értékes tápanyagokat, amelyek valóban hathatós segítséget nyújthatnak.
Mit tehetünk még a vesekő megelőzése érdekében? A rendszeres folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Legjobb a tisztított víz, de a citrusos italok citráttartalma is hozzájárul a vesekőképződés megelőzéséhez, és persze a fentebb említett áfonyalé rendszeres fogyasztásával is megakadályozhatjuk a vesekő kialakulását.
Mit tehetünk még, hogy elkerüljük a vesekőképződést? Érdemes jobban odafigyelni az étrendünkre. Ha túl sok nátriumot viszünk be a táplálkozással a szervezetünkben, akkor is fokozódhat a vesekő kialakulásának kockázata, mivel megemelkedik a kalciumszint. A magas állati eredetű étrend csökkenti a vizelet pH-értékét, ami növeli a húgysavszintet, ez pedig fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2022. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
119 db bejegyzés |
e év: |
3235 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7507
- e Hét: 16289
- e Hónap: 47775
- e Év: 252476
|
|
|