Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Mi az a terheléses asztma?
  2022-01-26 22:43:23, szerda
 
  A terheléses asztma voltaképpen azt jelenti, hogy az asztmára jellemző tünetek felerősödnek a fizikai terhelés hatására. A betegségre jellemző, hogy a légutak megfeszülnek, és ez akadályozza a normális lélegzetvételt, a légutak extra nyálkahártyát termelnek. Az asztma során is fellépnek kellemetlen tünetek, amelyek fokozódnak terhelés hatására.

Melyek ezek a tünetek?
A mellkas megfeszül, zihálás alakul ki, a légzés egyre nehezebben megy, majd köhögés lép fél, ezt követően pedig extra fáradtság jelentkezik. Az asztmás betegek egyes sporttevékenységet követően még fokozottabban és intenzívebben érezhetik ezeket a tüneteket. Ezek minden olyan szabadidős tevékenység végzésekor jelentkezhetnek, amelyek nagy terhelés rónak a szervezetre, különösen a tüdőre. Ide tartoznak például a különféle sportok, a szabadban végzett bármilyen nemű mozgás, egyes esetekben még a gyorsabb séta vagy a gyaloglás is.

Terheléses asztmát, pontosabban annak fokozott tüneteit nemcsak ezek a tevékenységek válthatják ki, hanem más tényezők is kulcsszerepet játszanak a szimptómák létrejöttében és fokozódásában. Ezek a következők lehetnek: füst, szmog, pollenekkel telített levegő. De a megfázás és más légúti fertőzések, illetve egyes kémiai irritáló anyagok is fokozhatják az asztma tüneteit, hiszen ezek az anyagok extra terhelést jelentenek a tüdő és a légutak számára. Ilyen kémiai anyagok lehetnek például egyes tisztítószerek, a parfümök vagy a klór.

A terheléses asztma kezelése magába foglalja a gyógyszerek szedését. De emellett kerülni szükséges azokat a megerőltető sporttevékenységeket, amelyek felerősítik a tüneteket, nincs ez másként az irritáló anyagokkal sem. Ha valakinek ilyen betegsége van, mindenképpen lényeges, hogy az otthonát természetes, nem irritáló anyagokkal tisztítsa, takarítsa. Kerülje az aeroszolos termékeket, a füstölőket, az illatgyertyákat, azaz minden olyan anyagot, amelyek szerepet játszanak a tünetek fokozásában.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek csökkenthetik az asztma tüneteit. Ide tartozik a gyömbér, a zöld és a fekete tea, az eukaliptusz vagy éppen az édesgyökérből készült tea.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mi mindenre jó a teafilter?
  2022-01-26 22:41:20, szerda
 
  A teafilternek ezernyi felhasználási módja létezik. Ha gyakran teázunk, semmiképpen ne dobjuk a teafiltert azonnal a szemetesbe, hiszen nagyon sok előnye és felhasználási módja létezik.

Ha éjszaka rosszul aludtunk vagy gyakran felkeltünk és a kialvatlanság miatt a szemünk alatt ödéma keletkezik, akkor csak annyi a dolgunk, hogy a fagyasztóba teszünk egy-egy koffein tartalmú teafiltert, majd a szemünk alá helyezünk. A teafilter segít a szem alatti duzzanat csökkentésében, illetve a sötét karikák megszüntetésében.

Előfordul, hogy viszkető és fájdalmas kiütés keletkezik a bőrünkön. Ilyenkor egy feketetea-filter is a segítségünkre lehet. A bőrre helyezve hamarosan megszűnik a gyulladás és a viszketés. Ez a módszer nagyon sokat segíthet azoknak is, akik valamilyen bőrbetegségben szenvednek.

A feketetea-filter segítségével a kisebb sérüléseket is nagyon hatékonyan kezelhetjük. Például zúzódások és karcolások esetén csak hűtsünk le szobahőmérsékletre egy teafiltert és helyezzük a fájdalmas bőrfelületre.

A teafilter akkor is nagyon jól működhet, ha egy rovar megcsípett bennünket, ugyanis csökkenti a bőrpírt, mérsékli a duzzanatot és csillapítja a viszketést.

Amennyiben fáj a fogunk, akkor a borsmentatea-filter lehet a segítségünkre. Csak helyezzük a fájós fogra és hamarosan megszűnik a probléma, hiszen a borsmentának némi érzéstelenítő, zsibbasztó hatása is van. Mivel elősegíti a véralvadást, így foghúzás után is hasznunkra válhat egy borsmentás teafilter.

Ha zsíros, mitesszeres bőrrel rendelkezünk, akkor is kipróbálhatjuk a teafiltert. Ebben az esetben a zöldtea-filter lehet a támaszunk. Egy használt teafilterből szedjük ki a tartalmát, majd óvatosan, gyengéden masszírozzunk belőle egy keveset a bőrünkbe, hagyjuk hatni 5-6 percig, majd alaposan mossuk le.

Nem csak mi, hanem a növényeink is élvezhetik a teafilter pozitív hatásait, hiszen értékes tápanyagokat biztosítanak számukra, amennyiben a tartalmát a cserepes növényeink talajába keverjük. Éppen ilyen hatást érhetünk el, ha rendszeresen a komposztba tesszük a teafiltereket, amelyet aztán a kerti talajba forgatunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 995
  • e Hét: 4573
  • e Hónap: 24435
  • e Év: 200310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.