Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Gyulladás csökkentése gyógynövényekkel és fűszerekkel 2
  2022-01-05 23:28:23, szerda
 
  Amennyiben a gyulladás hosszabb ideig jelen van a szervezetünkben, úgy sokkal nagyobb az esélye az olyan betegségek kialakulásának, mint cukorbetegség vagy rákos megbetegedés. Azonban léteznek olyan táplálékok, gyógynövények és fűszerek, amelyeknek nagy szerepe van a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentésében. Mutatjuk is, melyek ezek.

A resveratrol nem más, mint egy polifenol vegyület, amely nagy mennyiségben a szőlőben található meg. Kiemelkedő szerepe van a fertőzések elleni védelemben, illetve az UV- károsodás kivédésében. A rezveratrol egy természetes antioxidáns, amelyre számíthatunk a gyulladás elleni védelemben.

A chili egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely egy természetben előforduló vegyi anyag, a kutatások szerint kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatással bír, de a fájdalmat is hatékonyan enyhíteni tudja.

Az echinacea, vagy ahogyan sokan ismerik, a bíborkasvirág őshazája Észak-Amerikában található. A gyógynövénynek jelentős a gyulladáscsökkentő, az antioxidáns, a vírusellenes és a gombaellenes hatása. Egyaránt alkalmazható nátha, húgyúti fertőzések és gyulladások kezelésére is.

A macskakarom egy perui gyógynövény, amelyet évszázadok óta alkalmaznak gyulladás csökkentésére, megszüntetésére. Alkalmazható bélbetegségek és ízületi gyulladás kezelésére is. Hatóanyagai közé tartoznak a polifenolok, az alkaloidok és a sztreolok, amelyeknek nagy szerepe van az olyan anyagok termelődésének megakadályozásában, amelyek gyulladást generálnak a szervezetben. Tea és kapszula formájában is fogyasztható.

A ginszeng szintén egy nagyszerű gyógynövény, amelyet évszázadok óta alkalmaznak gyulladáscsökkentésre, de emellett kiemelkedő az antioxidáns és a rákellenes hatása is. A ginszenggel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy alkalmas lehet a cukorbetegség kezelésére.

A gyömbért alkalmazhatjuk megfázás, hányinger, ízületi gyulladás, migrén és magas vérnyomás esetén egyaránt. Ezen kívül nagyon sok olyan vegyületet tartalmaz - beleértve a gingerolt is -, amelynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Csökkenti a szervezetben a gyulladásos markerek számát, ilyen módon mérséklődhet az ízületi fájdalom és növekedhet az ízületek mobilitása.

A fokhagyma gyulladáscsökkentő kénvegyületekben gazdag, ezek eredményesen növelik meg a jótékony antioxidánsok számát, amelyek szintén szerepet vállalnak a gyulladás csökkentésében.

A zöld tea és a rozmaring is gazdag polifenol vegyületekben, amelyek szintén nagyon hatásosak a gyulladás csökkentésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szorongást citromfűteával is enyhíthetjük
  2022-01-05 22:55:55, szerda
 
  A citromfű is egyre elterjedtebb hazánkban, talán a rengeteg pozitív tulajdonsága miatt választják a szorongás oldására az emberek. Nagyon sokféle hatóanyaggal rendelkezik, illetve kiemelkedő a gyulladáscsökkentő, az antibakteriális és az antiszeptikus tulajdonsága.

Már a középkorban sem volt ismeretlen a citromfű, hiszen rendszeresen használták a stressz oldására és a szorongás enyhítésére. Ezen kívül alkalmazták még étvágyfokozóként is, illetve emésztési zavarok okozta fájdalom oldására is rendszeresen bevetették ezt a remek gyógynövényt. A középkorban gyakran áztatták borba, majd ezt a levet használták sebek és rovarcsípések gyógyítására.

A citromfű, vagy más néven Melissa officinalis a menta család tagja, őshazája Európában van, de a világ számos táján fellelhető. A citromfűnek és a belőle készített teának nagyon sok pozitív egészségügyi hatása létezik, mutatjuk is, melyek ezek.

Gyulladáscsökkentő vegyületei az olyan betegségek megelőzésében segíthet, mint az ízületek gyulladása és rendellenességei, valamint a fejfájás. A citromfűtea támogatja az egészséges emésztést és nagyon hasznos lehet azok számára, akik savas refluxtól, puffadástól, székrekedéstől, felfúvódástól vagy más emésztési zavartól szenvednek. Ez a kellemes ízű tea erősíti az immunrendszert, hiszen szerepet játszik a fertőzések, a megfázás és az influenza elleni küzdelemben.

A citromfű segíthet a fehérvérsejtek termelésében is, így támogatva az immunrendszer megerősödését és a fertőzésekkel, illetve a betegségekkel szembeni küzdelmet.

A menstruációs görcsök enyhítésében is kiemelkedő a szerepe, hiszen a citromfű fájdalomcsillapító, görcsoldó és nyugtató hatásokkal is rendelkezik, emellett a hangulati ingadozásokat is segít megszüntetni.

A gyógynövény a kognitív funkciók javításában is aktívan részt vesz. Hasznos lehet azok számára, akik Alzheimer-kórban szenvednek, hiszen fokozza a kognitív funkciókat és javítja a memóriát. A tea nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amely meggátolhatja az agyban a plakkok lerakódását.

A citromfű ideális lehet azok számára is, akik magas vérnyomásban szenvednek, hiszen természetes nyugtatóként segít a vérnyomás csökkentésében. Hosszú távú, rendszeres fogyasztása a szívroham, a stroke és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát is mérsékelheti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3563
  • e Hét: 8408
  • e Hónap: 39894
  • e Év: 244595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.