Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Növeli a hangulatot és a szem egészségét – sáfrány
  2024-05-03 22:39:45, péntek
 
 



A világ egyik legdrágább fűszerének számít a sáfrány. A régebbi korokban sok mindenre használták ezt a sárgás-vöröses színű fűszert, például szövetek festésére, ételek ízesítésére, illetve hamar rájöttek, hogy ez egy gyógynövény is, amely az egészséget is szolgálja. Ez a vörös aranynak is nevezett fűszernövény gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is rendelkezik. Segíthet a depresszió természetes kezelésében, az agy egészségének fenntartásában, de más előnyökkel is rendelkezik az egészségünkre nézve. Mutatjuk is, melyek ezek!

A sáfrányt már az ókorban is használták különféle betegségek kezelésére, parfümöt is készítettek a gyógynövényből, és az isteneknek is ezt a fűszernövényt ajánlották fel áldozások során. Kleopátráról mindenki tudja, hogy mennyire hiú volt és mennyire adott a szépségre. Nem volt elég, hogy minden egyes nap tejben fürdött, még ezt a drága fűszert, azaz a sáfrányt is beleszórta a tejes fürdőjébe.

Az ókori rómaiak és görögök egyenesen imádták a sáfrány illatát és aromáját, az amfiteátrumokban és a királyi palotákban is rendszeresen teleszórták ezzel a fűszernövénnyel a padlót, hogy folyamatosan jó hangulatba kerüljenek, és érezzék a gyógynövény által kibocsájtott kellemes illatot.

Nagy Sándor, a hódító is nagyon kedvelte a sáfrányt, több ok miatt is. Gyakran készíttetett a gyógynövényből teát, talán a hangulatfokozó hatása miatt, de harctéri sebesüléseit is gyakorta látták el ezzel a gyógynövénnyel.

A sáfrány számos fitokemikáliát, növényi vegyületet tartalmaz. Ezek a fitokemikáliák adják a fűszernövény ízét, aromáját és színét is.

A szervezetben kialakulhat oxidatív stressz, amennyiben túl sok szabad gyök szaporodik el. Ez károsítja a sejteket és felgyorsítja az öregedési folyamatokat, illetve olyan betegségeket okozhat, mint rákos megbetegedések, cukorbetegség, vagy olyan neurodegeneratív betegséget, mint amilyen az Alzheimer-kór. A sáfrány azonban sok antioxidánst tartalmaz, amely segít semlegesíteni a szabad gyököket és ellensúlyozni a szervezetre gyakorolt káros hatásaikat. Ezek az antioxidánsok védik az agyat és az idegrendszert, fokozzák a hangulatot, jót tesznek a memóriának, a tanulási képességeknek, és védik az agyat a károsodásoktól is.

A sáfrány még az enyhe és közepes depresszió esetén is a segítségünkre lehet. Tanulmányok szerint fokozza a hangulatot, csökkenti a szorongást. Nyugtató hatása több mechanizmusnak is köszönhető. Növeli a hangulatjavító neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin szintjét. Modulálja a stresszválaszt, illetve gyulladáscsökkentő hatást is kifejt az agyban.

A sáfránynak a neuroprotektív hatása is kiemelkedő, így előnyös lehet az agy egészségére. Védelmet nyújthat az olyan neurodegeneratív rendellenességekkel szemben is, mint Alzheimer-kór és Parkinson-kór. A sáfrány segíthet még a krónikus stressz által kiváltott kognitív diszfunkció leküzdésében, mégpedig úgy, hogy megvédi az idegsejteket a szabad gyökök elleni károsodástól, csökkenti a neurodegenerációt és megakadályozza a béta-amiloid fehérje felhalmozódását az agyban.

A sáfrány támogatja a szem egészségét is, illetve a retina működését. Hasznos lehet makuladegeneráció esetén is, amely a központi látás elvesztését takarja idősebb korban. A sáfrány gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatásai miatt lassíthatja a betegség progresszióját. A gyógynövény a látásélességet is javítani tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Egészséges szív és fogyás mandulaolajjal
  2024-05-03 22:35:45, péntek
 
  A mandulaolajat sokféleképpen használhatjuk. Találkozhatunk bőrápolásban használható mandulaolajjal, étkezési célra használt mandulaolajjal, illetve mandula-illóolajjal, amelynek az aromaterápiában vehetjük nagy hasznát.

A mandula-illóolaj tehát az aromaterápiában lehet a szolgálatunkra. Ily módon csökkentheti a premenstruációs szindróma, azaz a PMS kellemetlen tüneteit. Ha azonban sokat görcsöl és fáj ilyenkor a hasunk, akkor a mandulából készült masszázsolaj lehet a segítségünkre. Nagyon jó szolgálatot tehet, csak próbáljuk ki!

Ma már mindenki tudja, hogy a fültisztítók több kárt okoznak, ugyanis nagyon könnyedén fülfertőzés lehet a vége a fültisztításnak, sőt még a dobhártyánk is megsérülhet, ha túl mélyen benyúlunk egy ilyen fültisztító-pálcikával a fülünkbe. Mandulaolajjal azonban nagyon könnyedén és egyszerűen eltávolíthatjuk a fülzsírt a fülünkből. Nincs is más dolgunk, mint kicsit felmelegíteni a mandulaolajat, és néhány cseppet a fülünkbe cseppenteni.

Ha valakinek étkezés után hirtelen nagyon megugrik a vércukorszintje, akkor érdemes ezt az olajat belsőleg is fogyasztani. Egy kutatásba 2-es típusú cukorbetegségben és magas vércukorszintben szenvedő betegeket vontak be, akiknek minden étkezést követően mandulaolajat adtak. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a mandulaolaj segített a vércukorszint szabályozásában.

Ha egy olyan olajat keresünk, amely segíti és megtámogatja az emésztést, akkor a mandulaolaj nagyon hű és jó barátunk lehet. Ez az olaj nagyon jó hatással van a bélmozgásokra. Különösen azok számára lehet ez jó hír, akik IBS-ben, azaz irritábilisbél-szindrómában szenvednek. Nem mellesleg a mandulaolaj még a bélflóra egyensúlyát is helyre tudja állítani, legalábbis az eddigi kutatási eredmények erre mutatnak.

Ha fogyni szeretnénk, mindig arra kell törekednünk, hogy egyszeresen telítetlen zsírsavakat is fogyasszunk, amelyeknek rendkívül gazdag forrása a mandulaolaj. Ezek a zsírsavak nemcsak segítenek a fogyásban, hanem az optimális testsúly megtartását is megtámogatják, ráadásul még energiát is szolgáltatnak a szervezetünk számára.

A szívbetegségek kockázatait sok mindennel csökkenthetjük. A mandulaolaj is aktívan hozzájárul a szív egészségéhez, mivel csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, ellenben segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

Helytelen azt hinni, hogy mindenféle zsír károsan hat az egészségünkre. Növényi olajok közül választhatjuk a mandulaolajat is, hiszen természetes gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, ez pedig a benne lévő linolsavnak és linolénnak köszönhető.

A mandulaolaj fogyasztása előnyös lehet az anyagcsere fokozásában is. Ennek során csökkenti a bél tranzitidejét. A székrekedés egy emésztési zavar eredménye, a mandulaolaj azonban segíthet megoldani ezt az emésztési problémát, ezzel enyhítve a székrekedés tüneteit és tovább csökkentve az emésztési problémák kockázatait.

Hogyan használhatjuk a mandulaolajat az étrendben?
Magas hőmérsékleten nem melegíthető, így nem süthetünk benne húst és más élelmiszert. Azonban ha salátát készítünk, az eddigi megszokott olajunkat nyugodtan helyettesíthetjük mandulaolajjal. Ezt az olajat elsősorban sütemények, muffinok készítésekor használhatjuk, hiszen kellemesen édeskés az íze.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tesztoszteron és a betegségek
  2024-05-03 22:30:22, péntek
 
  A menta, a lenmag, a fűrészpálma, a zöld tea és a növényi olajok is csökkentik a tesztoszteronszintet

A tesztoszteronra a nőknek és a férfiaknak is nagy szüksége van. Igaz, a nők szervezetében sokkal kisebb mennyiségben van jelen, mint a férfiak testében. Ahogy idősödnek a férfiak, úgy egyre kevesebb tesztoszteron termelődik a szervezetükben, illetve léteznek olyan táplálékok, amelyek csökkentik ennek a hormonnak a szintjét.

A policisztáspetefészek-szindróma jellemzője az emelkedett androgének, azaz ilyenkor a tesztoszteronszint is megemelkedhet.

A fodormenta, amelyet leggyakrabban teaként fogyasztanak, jelentősen csökkenti a szabad tesztoszteron szintjét, és még a hajnövekedést is megtámogatja.

A ganoderma gomba rákellenes és immunerősítő hatással rendelkezik. A PCOS-ban szenvedő betegek számára is nagyon hatékony lehet, ugyanis csökkenti az 5-alfa-reduktáz enzimet, amely a tesztoszteronhormont alakítja át.

Az édesgyökeret már évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Nagyon hasznos lehet a PCOS-ben szenvedő betegek magas tesztoszteronszintjének csökkentésében, illetve az ovulációs arány növelésében is.

A fűrészpálmát hagyományosan a férfiak prosztataproblémájára javasolják, azonban a PCOS-ben szenvedő nőknek is segítséget nyújthat, ugyanis csökkenti az 5-alfa-reduktáz aktivitását, és segíthet az ösztrogén szabályozásában is azoknál a nőknél, akik ösztrogéndominanciában szenvednek.

A zöld tea EGCG nevű vegyületet tartalmaz, amely gátolja az 5-alfa-reduktáz termelődését, illetve csökkenti a tesztoszteronszintet is. Emellett felgyorsítja az anyagcserét, segíti a fogyást, és javítja az inzulinérzékenységet.

A magas zsírtartalmú tejtermékek nemcsak a tesztoszteronszintet csökkentik, hanem a spermiumok mennyiségét, számát is.

A fodormenta és a borsmenta egy rendkívül egészséges gyógynövény, azonban azt tudnunk kell, hogy nagy szerepe van a tesztoszteronhormon szintjének csökkentésében. A menta mentolt tartalmaz, amely negatív hatással van ennek a hormonnak a szintjére.

A szójatermékek izoflavonokat tartalmaznak, amelyek fitoösztrogén hatással rendelkeznek, vagyis nagyon hasonlítanak a női nemi hormon, az ösztrogén felépítésére. A szójatermékek is aktiválni tudják az ösztrogénreceptorokat, azonban ezzel párhuzamosan a tesztoszteronszintet is csökkentik. Ha pedig csökken ennek a hormonnak a szintje, az negatívan hat az izmokra, az izomerőre, a testalkatra, és még a hang is sokkal nőiesebbé válik.

A lenmag sok omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ez jót tesz a szív egészségének, illetve csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kialakulásának az esélyét. Ugyanakkor omega-6 zsírsavat is tartalmaz, amely viszont csökkenti a tesztoszteronszintet. A lenmag lignánokban is bővelkedik, ami a tesztoszteron kiválasztását is elősegíti.

A növényi olajok is jót tesznek az egészségnek, azonban a tesztoszteronszintnek már kevésbé. Ha túl sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak, akkor oxidatív károsodást is okozhatnak a szervezetben.

A transzzsírok nagy veszélyt jelentenek az egészségre nézve. A transzzsír ugyanis gyulladást okoz a szervezetben, és fokozza a krónikus betegségek kockázatait. Emellett olyan betegségeket okozhat, mint elhízás, anyagcsere-rendellenességek és cukorbetegség. Ezek az egészségi problémák pedig csökkentik a tesztoszteronszintet.

A diófélék igaz, hogy rendkívül előnyösek az egészségre nézve, de tesztoszteronszint-csökkentő hatással rendelkeznek. A diófélék fitoszterolokat tartalmaznak, amelyek azonban elnyomhatják a tesztoszteronszintézist.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Jiaogulan - a halhatatlanság növénye
  2024-05-03 22:01:46, péntek
 
 


Jiaogulan ( ötlevelű ginseng )

Ezt a kevésbé ismert ázsiai növényt a kínai népi gyógyászat a halhatatlanság növényének tartja. Növeli szervezetünkben az egyik legfontosabb antioxidáns, a SOD szintjét, ezáltal növeli a várható élettartamot.

Számos pozitív tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy jótékony hatással van a vérnyomásra, a koleszterinszintre, serkenti a szívműködést (növeli az egy szívveréssel továbbított vér mennyiségét anélkül, hogy emelné a vérnyomást vagy a pulzusszámot).

Magas és alacsony vérnyomás esetén egyaránt alkalmazzák: a jiaogulan beállítja az ideális értéket.

Link
A jiaogulan jótékony hatásai

A jiaogulan antioxidáns hatással bír. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a növény csökkenti a szuperoxid gyökök és a hidrogén-peroxid mennyiségét is. Ezenkívül növeli a SOD mennyiségét, ami a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa. (Az SOD-től függ leginkább az élettartam.)
A jiaogulan adaptogén hatású. A növény normalizálja az idegrendszert. Megnyugtat és elűzi a depressziót. Ezt a hatást 300 sportoló segítségével bizonyították.
A jiaogulan megszünteti az álmatlanságot. Általában 89-95%-kos javulás érhető el a fogyasztásával.
A jiaogulan szabályozza a vérnyomást. Az állítást egy 223 főből álló csoporttal igazolták: a csoport harmada ginszenget szedett, a második csoport jiogulant, a harmadik pedig egy vérnyomás gyógyszert. A hatékonyság 46% volt a ginszeng, 82% a jiaogulan és 93 a gyógyszer esetében.
A jiaogulan serkenti a szívműködést. Más gyógynövényekkel kombinálva az egy veréssel továbbított vér mennyiségét 37%-kal, a perctérfogatot 21%-kal, az ejekciós frakciót 13%-kal növelte.
A jiaogulan csökkenti az LDL, rossz koleszterinszintet és növeli a HDL, jó koleszterinszintet.
A jiaogulan serkenti a fehérvérsejtek termelődését.
A jiaogulan szabályozza a limfociták termelődését és növeli aktivitásukat. Immunserkentő hatású.
A jiaogulan javítja az 1-es típusú diabéteszt.
A jiaogulannal a Hepatitis B is kezelhető. 100 betegnek adtak jiaiogulant 3 hónapon keresztül. A hatékonyság 89% volt. Egy másik vizsgálat, 200 beteg bevonásával, hasonló eredményt mutatott. Egy másik vizsgálat szerint képes volt a májat megvédeni különböző mérgező anyagoktól, mint például a szén-tetraklorid.
A jiaogulannal a brochitis is kezelhető.


 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Padlizsán a koleszterincsökkentő
  2024-05-03 21:34:28, péntek
 
 



Csökkenti a koleszterinszintet és védi a szív egészségét - padlizsán

A padlizsán nemcsak lila, hanem más színekben is kapható, és az alakja is változatos lehet. Hazánkban a hosszúkás padlizsán ismert, de vannak országok, ahol a padlizsán körte vagy tojás alakot ölt. Ha szeretnénk vigyázni a szívünk egészségére, akkor fogyasszuk rendszeresen ezt a zöldséget, mivel nagyon hatékony a magas koleszterinszint csökkentésében.

A padlizsán kiváló antioxidáns-forrásnak számít, többek között ezek az antioxidánsok adják a padlizsán lila színét is. Az antociánok voltaképpen hatással vannak az agysejtekre és irányítják azokat, azaz megmondják, hogy mit tegyenek, és hogyan viselkedjenek. Még abba is van beleszólásuk, hogy az idegsejtek hogyan és mi módon vegyék fel és hasznosítsák a tápanyagokat.

A padlizsán hasznos rostforrásnak számít, és mivel alacsony a cukor- és zsírtartalma, így nagyon hasznos táplálék lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára is. A padlizsánban nem mellesleg olyan vegyületek is vannak, amelyek szabályozzák a glükóz felszívódását, ily módon nagyon eredményesen képesek a vércukorszint szabályozására. A cukorbetegségnek általában a magas vérnyomás az egyik szövődménye. A padlizsán vegyületei a vérnyomás szabályozásában is aktívan részt vesznek.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a padlizsán rendszeres fogyasztása azok számára is hasznos lehet, akiknek magas az LDL-koleszterin-szintjük. Ezek a hatások többek között a padlizsánban lévő rostoknak és antioxidánsoknak köszönhetők.

Mivel csak kevés kalóriát, ellenben sok rostot tartalmaz, így nagyon hatékony lehet a testsúlykezelésben is ez a zöldség. A padlizsánban olyan vegyületek is találhatók, amelyek meggátolják a hasnyálmirigy lipáz hatását, és így megakadályozzák a zsír emésztését.

A padlizsán hasznos vegyületei segíthetnek az erek tágításában is. A zöldségben található klorogénsav pedig csak fokozza ezt a hatást, ami további vérnyomáscsökkenéshez vezethet. A padlizsánban olyan anyagok is megtalálhatók, amelyek ACE-gátlóként működnek. Az ACE egy olyan enzim, amely a vérnyomás szabályozásában vesz részt azáltal, hogy hatására az artériák összehúzódnak, ami megemeli a vérnyomást.

A padlizsán az emésztést is karbantartja, hiszen jó székrekedésre, puffadásra. Nemcsak az emésztési problémák esetén nagyon hatékony, de segíti a tápanyagok felszívódását is. Prebiotikumokban is gazdag. Ez egyfajta rost, amely segít a jó bélbaktériumok táplálásában és a ,,népességük" növelésében.

A padlizsán elősegíti a csontok egészségét is, hiszen kalciumban, káliumban és K-vitaminban gazdag. A kálium és a kalcium együtt dolgoznak a csontok általános egészségének és erejének fokozása érdekében. A kálium segíti a kalcium felszívódását a bélben, míg a kalcium szükséges az erős csontok felépítéséhez és fenntartásához.

A padlizsán olyan bioflavonoidokban is bővelkedik, amelyek hozzájárulnak a magas vérnyomás csökkentéséhez. Ez viszont csökkenti a szív terhelését, javítja a keringést és elősegíti az egészséges szív- és érrendszert. Rostokban bővelkedik, ami csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és a triglicerideket, amelyek a szívbetegségek elsődleges kockázati tényezői.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Alacsony progeszteronszint
  2024-05-03 21:28:53, péntek
 
  Alacsony progeszteronszint - jelek és tünetek, tippek a hormonszint növelésére

A progeszteron a mellékvesekéregben és a női petefészkekben termelt hormon. A progeszteronnak sok funkciója van a szervezetben, hiánya vagy csökkent mennyisége sok egészségi problémát, gondot okozhat.

A progeszteron nagyon sok testi funkcióban vesz tehát részt. A terhesség alatt az emlőmirigyeket támogatja meg, ezzel is felkészítve a testet a szoptatásra. Ez a hormon csökkenti a méhnyak nyálkatermelését, illetve a méhösszehúzódásokat a terhesség alatt. Támogatja és segíti a terhesség során zajló testi folyamatokat, megemelkedett szintje viszont gátolja az ovulációt.

Az alacsony progeszteronszintnek nagyon sok tünete és jele lehet. Ez a hormon segít létrehozni a neurotranszmittereket, különösen a gamma-amino-vajsavat, azaz a GABA-t. A GABA blokkol bizonyos agyi jeleket azáltal, hogy csökkenti az idegsejtek aktivitását és az idegátvitelt, így nyugtató hatást fejt ki. Amennyiben alacsony a progeszteronszint, akkor sokféle tünetet tapasztalhatunk meg: ingerlékenység, szorongás, álmatlanság és depresszió. Ezek a hangulatváltozások a menstruációs ciklus előtt még hatványozottabbak lehetnek.

A hőhullámok megjelenése fokozott izzadással jár együtt. A hőhullámokat a hormonszint hirtelen változása idézi elő. Ha alacsony a progeszteronszint, és az ösztrogénszint megemelkedik, ez oka lehet a hőhullámok megjelenésének.

A progeszteron alacsony szintje akár meddőséget is okozhat. Amennyiben valakinek termékenységi problémája van, mindenképpen ellenőriztesse a progeszteronszintjét. Ez a hormon készíti fel a méhet a terhességre, tehát ha kevés van belőle, ezt a feladatát nyilvánvalóan nem tudja ellátni.

Az alacsony progeszteronszint miatt a fejfájás súlyosbodhat, és gyakrabban is kínozhat bennünket. A migrénes fejfájás gyakran a menstruációs ciklus előtt és alatt jelentkezik elsősorban. Ha még emellett ösztrogénfelesleg is kialakul, vízvisszatartás és értágulat jön létre, ez utóbbi pedig felelősé tehető a migrén kialakulásáért.

Az alacsony progeszteronszint súlygyarapodást is eredményezhet, hiszen ilyenkor a szervezet zsírégetési képessége csökken, és az anyagcsere is lelassul.

Az alacsony progeszteronszintnek számos oka lehet. Ilyenek például a környezeti ösztrogének vagy más néven a xenoösztrogének, amelyek élelmiszerekben és sok más mindenben, például műanyag palackokban is megtalálhatók. A xenoösztrogének az ösztrogént utánozzák, összezavarva ezzel a női test működését, azaz hormonzavarokat okoznak.

Dicséretes, ha valaki rendszeresen edz, azonban csakis a mérsékelt testmozgásra érdemes törekedni, ugyanis a túl kemény edzés is alacsony progeszteronszintet generálhat.

A krónikus stressz negatívan befolyásolja a szervezetet, beleértve a hormonokat. Ha túl sok kortizol termelődik a szervezetben, akkor ez korlátozza a progeszteron aktivitását, blokkolja a progeszteronreceptorokat, és ez alacsony progeszteronszintet eredményez.

Hogyan lehet természetes módon növelni a progeszteronszintet?
Például cinkben gazdag táplálékok (kagyló) fogyasztásával. A B-komplex vitaminok és a C-vitamin is fokozza ennek a hormonnak a termelődését. Sok C-vitamint tartalmaznak a bogyós gyümölcsök, a paprika, a paradicsom és a citrusfélék.

A progeszteronhormon emelkedését segíti elő, ha a stressz kezelve van, ha napi 7-8 órát alszunk, egészségesen táplálkozunk, és naponta legalább 30 percet mozgunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Energiafokozó vegán táplálékok
  2024-05-03 21:26:35, péntek
 
  Az emberek gyakran érzik magukat fáradtnak, ennek pedig nagyon sok oka lehet. Az egyik ilyen az életmódbeli tényező, például az alváshiány. Egészségi problémák is meghúzódhatnak a háttérben, például vérszegénység, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség. A mentális betegségben, például a depresszióban szenvedő emberek is gyakran panaszkodnak fáradtságra. Ilyenkor nem feltétlenül a koffein lehet a segítségünkre, hanem a természet kincsei, mint amilyenek a zöldségek is. Mutatunk is néhány zöldséget és egyéb táplálékot, amely alkalmas az energia fokozására.

Az egyik ilyen táplálék a zab. A zab sok vasat, B-vitaminokat és káliumot tartalmaz, amely tápanyagok energiát szolgáltatnak a szervezet számára.

A quinoa egy olyan gabona, amelyben sok rost van, illetve antioxidánsokban és fehérjékben is gazdag. Ezek szintén energiával töltik fel a szervezetet.

A gomba nemcsak nagyon egészséges, de kiváló forrása a B-vitaminoknak, amelyek jó hatással vannak az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére, illetve még energiával is ellátják a szervezetünket. Ezen kívül a vörösvértestek termelésében is részt vesznek, ami azért lényeges, mert a vörösvértestek oxigént szállítanak a sejtekhez, és ez szintén sok energiával látja el a szervezetünket.

A banán gazdag forrása a glükóznak és a fruktóznak. A glükóz az emésztést követően energiává alakul. Az energiafokozást a banánban található káliumnak is köszönhetjük.

A kivi nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz. Két antioxidáns vitamin is van benne, ez az A- és a C-vitamin. Megtalálható még benne a kálium, a cink és a folát. Ezek a tápanyagok pedig lehetővé teszik számunkra, hogy energikusnak érezzük magunkat.

A lenmag nagyon sok rostot, fehérjét és hasznos szénhidrátokat tartalmaz, illetve gazdag forrása még az omega-3 és az omega-6 zsírsavaknak, amelyek szintén nagyszerű energiaforrásnak számítanak.

A borsó is adhat nekünk némi lendületet, hiszen tele van fehérjével. Van még benne K- és A-vitamin is, amelyek szintén energiát biztosítanak.

A spenótról se feledkezzünk el, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek energiát szolgáltatnak, ezek pedig a következők: A- és C-vitamin, fehérjék.

A lencse ásványi anyagokban, fehérjében és rostokban gazdag. Segít a jóllakottság érzésében, és energiával látja el a szervezetünket.

Az édesburgonya nagyon tápláló, káliumban gazdag, amely segíti az elektrolit-egyensúly fenntartását edzés közben. Magas rosttartalmú, ami lassítja az emésztést és biztosítja a szervezet számára az energia lassú felszabadulását.

A csicseriborsó hihetetlen táplálkozási profillal rendelkezik, tele van rosttal, fehérjével, káliummal, vitaminokkal, vassal és magnéziummal. A jóllakottság érzését biztosítja, és energiát szolgáltat a szervezetünk számára.

A datolya gazdag természetes cukrokban, például fruktózban, amely egy nagyon gyorsan felszabaduló energiaforrás. Egy maréknyi datolya nemcsak gyors energialöketet ad, hanem fontos ásványi anyagokat is biztosít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 319 db bejegyzés
e év: 859 db bejegyzés
Összes: 49652 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 935
  • e Hét: 935
  • e Hónap: 23138
  • e Év: 294338
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.