Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Jó a szemnek és a szívnek: fejes saláta
  2024-05-04 20:33:04, szombat
 
 



A saláta az egyik legsokoldalúbb zöldség, hiszen rengetegféle salátavariációt készíthetünk belőle. Nemcsak más zöldségekkel passzol nagyon harmonikusan, de akár még gyümölcsökkel is. Csak legyünk bátrak és kreatívak a konyhában, és tavasszal fogyasszunk annyi fejes salátát, amennyit csak tudunk. Mutatjuk is, hogy mennyi előnye van ennek a tavaszi zöldségnek!

A fejes saláta egyik nagy előnye, hogy nagyon sok rostot tartalmaz. A rostok nagyban hozzájárulnak a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez, miközben segítenek a vércukorszint szabályozásában, illetve a fogyásban. A rost segít az egészséges testsúly fenntartásában is, miközben szabályozza a bélmozgást. Egyes tanulmányok leírása alapján a rostok csökkenthetik az olyan betegségek kockázatait, mint vastagbélrák, torokrák, emlőrák, nyelőcsőrák és szájüregi rák.

A saláta másik nagy előnye nem más, mint a testsúlykezelés. A rostokban gazdag saláta ugyanis könnyen eltelít, miközben csak kevés kalóriát tartalmaz. Az ilyen típusú táplálékok teszik lehetővé a fogyást.

A saláta egészséges zsírokban bővelkedik, de ha szeretnénk növelni az egészséges zsírok arányát étkezés, pontosabban salátafogyasztás közben, akkor készítsük a salátánkat növényi olaj - például olívaolaj - és magvak, diófélék - például lenmag és dió - felhasználásával. A salátához nagyon jól passzol a dió és az avokádó. Mindkettő gazdag forrása az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavaknak, amelyek csak tovább fokozzák a saláta egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

A rendszeres salátafogyasztás hozzájárulhat a csontok egészségének fenntartásához, ugyanis gazdag forrása a K-vitaminnak. Amennyiben a szervezetben alacsony a K-vitaminnak a szintje, az tovább csökkenti az ásványi anyagok szintjét is, különösen a nők esetében. Éppen ennek elkerülése miatt nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk például salátát vagy spenótot, amelyek gazdag forrásai a K-vitaminnak.

A fejes saláta a karotinoidok gazdag forrása is, amelyek köztudottan nagyon pozitívan hatnak a szem egészségére. A karotinoidok segítenek a látás javításában, és megvédik a szemet a káros hatású szabad gyököktől.

A salátafogyasztás javítani tudja a napi általános izomteljesítményt is. Növeli a mitokondriumok teljesítményét a sejtekben, segítve az izmok építését és az energia fenntartását.

A saláta gazdag forrása a rostoknak és a folátnak, amelyek mind-mind fontosak a szív egészségének megőrzéséhez. Ezek az összetevők csökkentik a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

Most pedig nézzünk egy remek salátareceptet.
Uborkás-paradicsomos saláta hozzávalói:
1 fejes saláta,
egy nagyobb uborka,
3 közepes paradicsom,
1 lila hagyma,
10 dkg fetasajt,
2 evőkanál olívaolaj,
10-15 olajbogyó,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
Mossuk meg a salátát, tépkedjük kisebb darabokra, mehet is a salátástálba. Adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt paradicsomot, uborkát és lila hagymát is. Az olívaolajban keverjük el a sót és a borsot, majd keverjük a salátához. Végezetül forgassuk a salátához a fetasajtot és a kimagozott olajbogyót.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az étcsokoládé előnyei férfiak számára
  2024-05-04 20:28:21, szombat
 
  Az étcsokoládé akkor a legegészségesebb, ha minél magasabb a kakaótartalma. Tele van olyan antioxidánsokkal, amelyek védőhatást gyakorolnak a szervezetre. Az étcsokoládé természetesen mindenki számára hasznos - mértékkel fogyasztva -, azonban ebben a cikkben azokat az előnyöket soroljuk fel, amelyeket a férfiak élvezhetnek. Mutatjuk is, hogy miért és hogyan hat a férfiakra ez a sokak által kedvelt édesség!

Az étcsokoládé nagyon sok vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek a tápanyagok rendkívül kedvezően hatnak a szív- és érrendszer egészségére. Márpedig közismert, hogy egy bizonyos életkor fölött elsősorban a férfiakat érintik leginkább a szív- és érrendszeri betegségek. Tápanyagok, amelyekben gazdag a csokoládé: kálium, magnézium, teobromin, szelén, vas, mangán.

Az étcsokoládéban található tápanyagok nagyon kedvezően hatnak a vérnyomásra, illetve segítik az egészséges gyulladásos válaszok kialakítását.

Az étcsokoládé javarészt kakaóból készül. A kakaó nagyon sok olyan antioxidánst tartalmaz, amely pozitívan hat a bélrendszer mikrobiomjára. A kakaóban található tápanyagok emellett felszívódnak a vastagbélben, ezzel pedig csökkentik a vastagbélben kialakuló gyulladásos betegségek esélyeit. Ez is nagyon lényeges hatás, hiszen 50-60 év között egyre több férfi keresi fel a háziorvosát azzal a panasszal, hogy valami gond van az emésztésével, és sajnos ilyenkor sok esetben fény is derül valamilyen emésztőrendszeri betegségre.

Az étcsokoládéban található antioxidánsok segítenek megnövelni az energiaszintet is. Olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek hatására több oxigén kerül az agyba. Ez pedig nemcsak több energiát szolgáltat a szervezet számára, de javítja a memóriát és a koncentrációs készséget is. Ez azért is nagyon jó hír, mivel az agyi neurodegeneratív betegségek is javarészt a férfiakat sújtják. Gondoljunk csak a stroke-ra, a Parkinson-kórra vagy éppen az Alzheimer-kórra.

Amennyiben a mértékletességre helyezzük a hangsúlyt, akkor az étcsokoládé is hozzájárulhat a fogyásunkhoz. Ez is jól jöhet a férfiaknak, hiszen 50 éves kor fölött a férfiak pocakosak lesznek. A zsigeri zsír azonban sok betegség kockázatát növeli meg jelentősen.

Az étcsokoládé a flavonoloknak is a gazdag tárháza, amely tápanyagok csökkentik a szorongást és nagyon hatékonyak a stressz oldásában. A kakaó emellett még a hangulatot is javítja, és csökkenti a depresszió kialakulásának a kockázatait.

Az étcsokoládé fokozhatja az agy működését is. Javítja a kognitív funkciókat azáltal, hogy megnöveli az agyi területek véráramlását. A kakaóban található flavonolok rendszeres fogyasztása csökkentheti az idősebb emberek életkorral összefüggő kognitív diszfunkcióját.

Egy másik tanulmány pedig összefüggést talált a jobb megismerés és az inzulinrezisztencia csökkenése, illetve az étcsokoládé fogyasztása között. Ez arra utalhat, hogy a glükózmetabolizmus szerepet játszik a kognitív funkciók szabályozásában. Az étcsokoládé stimulálja az agy azon területeit is, amelyek az örömhöz és a jutalomhoz kapcsolódnak, ami csökkenti a stresszt, és javítja a hangulatot.

A kakaóban található flavonoidok javítják a bélmikrobiomot is, illetve az étcsokoládé prebiotikus hatást fejt ki, serkenti a jó bélbaktériumok elszaporodását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 319 db bejegyzés
e év: 859 db bejegyzés
Összes: 49652 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 935
  • e Hét: 935
  • e Hónap: 23138
  • e Év: 294338
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.