Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Szentjános bogarak
  2024-05-07 22:56:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Szarvascsapat
  2024-05-07 22:54:11, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Az articsóka gyógyhatásairól
  2024-05-07 22:42:45, kedd
 
 



A polifenolokban bővelkedő articsóka megvédi a nyirokereket az oxidatív stressztől

Az articsóka már az ókori görögök és rómaiak számára sem volt ismeretlen. Szentül hittek ennek a zöldségnek az egészségmegőrző és betegségmegelőző erejében. Talán nem véletlen, hogy ennyire hittek benne, hiszen az articsóka számtalan értékes tápanyagot tartalmaz. Mutatjuk is, miért olyan egészséges az articsóka!

Az articsóka nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat és antioxidánsokat. Az élelmi rostoknak nagy szerepük van a székrekedés megelőzésében, illetve más feladatuk is ismeretes, mégpedig az, hogy csökkentik a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, ami nagyon hasznos, hiszen így a szívbetegségek kialakulásának kockázatai is csökkennek. Ezen kívül az élelmi rostokban bővelkedő táplálékok rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatait is. Hogyan segít az élelmi rost? Egész egyszerűen megakadályozza azoknak a méreganyagoknak, toxinoknak a szervezetben történő felszabadulását, amelyek okai lehetnek a rákos betegségek kialakulásának.

Az articsóka nagy mennyiségben tartalmaz cinarint. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a cinarinnak nagy szerepe van a koleszterin szintézisében, illetve segíti a koleszterin kiválasztását, ily módon eléri, hogy a vérben alacsonyabb maradjon a koleszterin szintje.

Az articsóka folátban is bővelkedik, amely vitamin a sejtek egészségét is tudja biztosítani amellett, hogy a születési rendellenességek megelőzésében is óriási a szerepe.

Az articsóka C-vitaminban is gazdag, amely egy vízben oldódó antioxidáns vitamin. A C-vitaminnak nemcsak az immunrendszer megerősítésében van feladata, hanem abban is, hogy semlegesítse azokat a káros hatású szabad gyököket, amelyek betegségeket okozhatnak.

A zöldségnek a K-vitamin-tartalma is kiemelkedő, ami létfontosságú szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, mégpedig oly módon, hogy aktivizálni tudja a csontképződési folyamatokat. A K-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védelmet nyújt a neurodegeneratív betegségekkel szemben, amilyen például az Alzheimer-kór is.

További antioxidánsokat is tartalmaz az articsóka, például ilyen a ferulinsav, a koffeinsav és a szilimarin.

Az articsóka rézben és vasban is rendkívül gazdag. A réz a vörösvértest-termelésben vesz aktívan részt, míg a vas a vörösvértestek szintézisében játszik nagy szerepet.

Az articsóka prebiotikumokat és probiotikumokat is tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a gyomor- és bélrendszeri mikrobiom összetételét, ami javítja az immunitást, az emésztést és a tápanyagok felszívódását. A bélmikrobiom egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen a patogén baktériumok szaporodásának gátlásához, ami pedig fontos feltétele a bél egészségének.

Az articsóka nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem az IBS tüneteit is. Nagyon hatékony a puffadás, a hasi fájdalom, a görcsök enyhítésében, illetve csökkenti a székrekedés és a hasmenés kockázatait.

A gyógynövény antioxidáns polifenolokat tartalmaz, amelyek gyulladást csökkentenek, megvédik a nyirokereket az oxidatív károsodásoktól, illetve javítják az öregedésgátló folyamatokban résztvevő gének expresszióját.

Prebiotikus rostban, inulinban is gazdag, amely nemcsak a bélrendszer egészségét segíti, de a testsúlycsökkenést is. A prebiotikus táplálékok fogyasztása csökkenti az étvágyat, a testtömeget, a zsírtömeget, és javítja a glükóztoleranciát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A kertészkedés előnyei
  2024-05-07 22:39:21, kedd
 
  A kertészkedést egyfajta testmozgásnak is felfoghatjuk, azonban nemcsak a fizikai egészségre gyakorol pozitív hatást, a mentális egészségnek is rendkívül jót tesz. Nincs jobb annál, amikor nyáron süt a nap és a kiskertünkben tevékenykedünk. A napsütés hatására még D-vitamin is termelődik a szervezetünkben, aminek következtében csökken az olyan mentális betegségek kockázata, mint a szorongás és a depresszió. Sajnos napjainkban egyre kevesebben kertészkednek, pedig nemcsak jó időtöltés, de a testünket is alaposan átmozgatja, és még a lelki egészségünket is biztosítja. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei vannak, ha rendszeresen kertészkedünk.

Nem kétséges, hogy a kertészkedés javítja a hangulatot. Mindenkit boldogsággal tölthet el a tudat, ahogy saját zöldségeket és fűszernövényeket termeszt, ráadásul ez csökkenti a szorongást, és a depresszió tüneteit is enyhíti.

Maga a kertészkedés tekinthető aerob gyakorlatnak is, hiszen ásunk, kapálunk, gyomlálunk, öntözünk, és még ezernyi dolgot művelünk a kertünkben. Ez a fajta aerob testmozgás javítja a szív és a tüdő egészségét. A rendszeres kertészkedés segít megelőzni az elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget vagy éppen a csontritkulást.

Nyáron napfény hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin. A D-vitamin növeli a kalcium szintjét a szervezetben, illetve segít ennek a tápanyagnak a hasznosulásában, ami jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, illetve az immunrendszert is megerősíti. Ne feledkezzünk meg azonban a bőrvédelemről. Használjunk naptejet, szalmakalapot és lenge, hosszú ruhában kertészkedjünk.

A kertészkedés másik fizikai előnye, hogy minél több zöldség és gyümölcs terem a kertünkben, annál több tápláló ételt fogyasztunk nap mint nap. Ez pedig szintén jót tesz a fizikai egészségnek, csökkenti az elhízás kockázatait és az elhízásból eredő betegségek esélyeit.

A kertészkedésnek kognitív előnyei is vannak. A rendszeres kertészkedés ugyanis csökkentheti mind a demencia, mind az Alzheimer-kór kockázatait. Egy vizsgálatban 2800 hatvan éven felüli embert követtek nyomon, akik rendszeresen kertészkedtek. A vizsgálat mintegy 15 évig tartott, és az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálati alanyoknál mintegy 38%-kal csökkent a demencia és az Alzheimer-kór kockázata. A kertészkedés ugyanis serkenti az elmét és igazi érzékszervi élményt is jelent, ami pozitív hatással van a mentális egészségre és az agyi képességekre.

A rendszeres kertészkedés érzelmi előnyökkel is jár, hiszen növeli a szerotonin- és a dopaminszintet, amelyeket a jó érzés hormonjainak is szoktak nevezni. A kertészkedés csökkenti a kortizolhormonok szintjét. Egy kutatásba kertészkedni, illetve olvasni szerető személyeket vontak be. Az egyik csoportnak a kertben kertészkednie kellett, míg a másik csoport tagjainak a lakásban olvasniuk. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a kertészkedő csoport sokkal jobb hangulatba került, mivel jelentősen lecsökkent a stresszhormonszint a szervezetükben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az egyik leggyakoribb hüvelyes a világon: sárgaborsó
  2024-05-07 22:35:09, kedd
 
 



A sárgaborsót nagyon könnyedén és egyszerűen hozzáadhatjuk az étrendünkhöz. Jól is tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, mivel egy roppant egészséges hüvelyesről van szó. A sárgaborsó gazdag forrása a B-vitaminoknak, az A-vitaminnak és a C-vitaminnak, illetve tartalmaz még káliumot, fehérjét és rostokat is.

A sárgaborsó majdnem 96%-ban tartalmaz élelmi rostokat és jelentős mennyiségű oldhatatlan rostot is. Az egyedülálló rostprofiljával magyarázható, hogy ez a hüvelyes csak alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Éppen ezért azoknak mindenképpen javasolható a rendszeres fogyasztása, akik stabil vércukorszintre vágynak. A 2-es típusú cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

A rostnak nagyon sok előnye létezik az egészségre nézve. Összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek csökkenésével, illetve minimalizálhatja a szívkoszorúér-betegség kockázatait is.

A rost csökkenti az LDL-koleszterin-szintet is. Egy tanulmány pedig kimutatta, hogy az oldhatatlan rostok különösen a trigliceridszint, a magas vérnyomás és az összkoleszterinszint csökkentésében is szerepet játszanak.

A rostok hozzájárulnak a testsúly kezeléséhez is, mivel csökkentik az étvágyat és megnövelik a jóllakottságérzetet. Az oligofruktóz egy olyan oldható rost, amely segít elnyomni az éhséghormont, azaz a ghrelin nevű hormont, amely szabályozza a glükózszintet. Ez azt jelenti, ha sárgaborsót fogyasztunk, akkor hamarabb leszünk jóllakottak, és kevésbé leszünk éhesek étkezés után néhány órával. Ez viszont a vércukorszintet is csökkenti.

A sárgaborsó és a benne lévő rost csak lassan emésztődik, illetve alacsony a glikémiás indexe is, ami viszont csökkenti a glükózválaszt. A sárgaborsó rendszeres fogyasztása még az inzulinrezisztencia kockázatait is csökkentheti.

A rendszeres rostbevitel megakadályozza a székrekedés kialakulását, illetve prebiotikumként működik, ami javítja a bélflóra egészségét, hiszen a prebiotikumok mintegy táplálékként szolgálnak a probiotikumok számára.

A sárgaborsónak igencsak magas a tápanyagprofilja: folát, tiamin, kálium, foszfor, magnézium, réz, vas, cink, K-vitamin, pantoténsav, niacin, riboflavin, B6-vitamin.

A sárgaborsóban található rost az emésztésnek is nagyon jót tesz, mint ahogyan ezt korábban említtettük. Mivel javítja a bélmozgást, így segít a székrekedés megelőzésében. A rostok segítenek a gyulladás szabályozásában, amely gyakran különböző gyomor- és bélrendszeri panaszokhoz és betegségekhez kapcsolódik, mint például irritábilisbél-szindróma vagy gyulladásos bélbetegség.

A sárgaborsó olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez a csontsűrűség növelésével és a csontritkulás megelőzésével. A sárgaborsóban is jelen lévő kálium semlegesíti a savasságot a csontokban, ezzel is megakadályozva a kalciumveszteséget és növelve a csontsűrűséget. Egy vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a táplálékok útján szervezetbe vitt kálium a csontok ásványianyag-sűrűségének növekedésével járt a posztmenopauzában lévő nőknél, illetve idősebb férfiaknál.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a PCOS-ban, azaz a poliszictáspetefészek-szindrómában szenvedő betegeknek javulhat a szív- és anyagcsere-egészségük, amennyiben a sárgaborsó is rendszeresen szerepel az étrendjükben. Nemcsak a sárgaborsó, hanem más hüvelyesek is csökkenthetik a PCOS-ban szenvedő betegeknél a társbetegségek kialakulásának kockázatait.

A sárgaborsó antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, ezért nagyon előnyös lehet azok számára, akik cukorbetegségben, gyulladásos bélbetegségben vagy zsírmájbetegségben szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 319 db bejegyzés
e év: 859 db bejegyzés
Összes: 49652 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 735
  • e Hónap: 22938
  • e Év: 294138
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.