Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Neveld gyermekeidet az imádság gyakorlására
  2024-06-10 22:33:39, hétfő
 
  Neveld gyermekeidet az imádság gyakorlására

Textus: ApCsel 9:11

Az imádság az igazi hitélet éltetője. Ez az egyik első bizonyítéka annak, hogy az ember újjászületett. ,,Íme - mondta az Úr Saulról, amikor Anániást küldte hozzá -, íme, ő imádkozik" (ApCsel 9:11). Elkezdett imádkozni, és ez elég bizonyíték volt.
Az imádság volt az Úr népének megkülönböztető jegye azon a napon, amikor elkezdett elkülönülni a világtól. ,,Akkor kezdték az emberek segítségül hívni az Úr nevét" (1Mózes 4:26).
Az imádság most minden igazi keresztény sajátossága. Imádkoznak, - mert elmondják Istennek a kívánságaikat, érzéseiket, vágyaikat, félelmeiket; és komolyan gondolják, amit mondanak. A névleges keresztény ismételgethet imákat, és jó imákat is, de ennél tovább nem megy.
Az imádság a fordulópont az ember lelkében. Szolgálatunk haszontalan, és munkánk hiábavaló, amíg nem térdelsz le. Addig nincs reményünk veled kapcsolatban.
Az ima a lelki jólét egyik nagy titka. Ha sok az Istennel való magánjellegű közösség, akkor a lelked úgy nő, mint a fű eső után; ha kevés, akkor minden megáll, alig tudod életben tartani a lelkedet. Mutass nekem egy növekvő keresztényt, egy haladó keresztényt, egy erős keresztényt, egy virágzó keresztényt, és biztos vagyok benne, hogy olyan keresztény, aki gyakran beszélget az Urával. Sokat kér, és sokat kap. Mindent elmond Jézusnak, és így mindig tudja, hogyan kell cselekednie.
Az imádság a leghatalmasabb hajtómű, amit Isten a kezünkbe adott. Ez a legjobb fegyver minden nehézségben, és a legbiztosabb orvosság minden bajban. Ez a kulcs, amely kinyitja az ígéretek kincsestárát, és a kéz, amely a kegyelmet és a segítséget előhúzza a szükség idején. Ez az az ezüst trombita, amelyet Isten parancsol nekünk, hogy minden szükségünkben megszólaltassuk, és ez az a kiáltás, amelyre ígéretet tett, hogy mindig odafigyel, mint szerető anya a gyermeke hangjára.
Az imádság a legegyszerűbb eszköz, amellyel az ember Istenhez fordulhat. Mindenki számára elérhető, - a beteg, az öreg, a gyengélkedő, a béna, a vak, a szegény, a tanulatlan, - mindenki imádkozhat. Semmit sem érsz azzal, hogy a memória hiányára, a tanulás hiányára, a könyvek hiányára és a tudományosság hiányára hivatkozol ebben a kérdésben. Amíg van nyelved, hogy elmondd lelked állapotát, addig imádkozhatsz és imádkoznod is kell. Azok a szavak: ,,Nincs nektek, mert nem kéritek" (Jakab 4:2), sokak számára félelmetes ítélet lesz az ítélet napján.
Szülők, ha szeretitek gyermekeiteket, tegyetek meg mindent, ami hatalmatokban áll, hogy az imádság szokására neveljétek őket. Mutassátok meg nekik, hogyan kezdjék el. Mondjátok meg nekik, hogy mit mondjanak. Bátorítsátok őket a kitartásra. Emlékeztessétek őket, ha hanyaggá és lazává válnak. Mindenesetre ne a te hibád legyen, ha soha nem hívják segítségül az Úr nevét.
Ne feledjétek, hogy ez az első lépés a vallásban, amelyet egy gyermek képes megtenni. Jóval azelőtt, hogy olvasni tudna, megtaníthatjátok neki, hogy térdeljen le az édesanyja mellé, és ismételje az imádság és a dicséret egyszerű szavait, amelyeket az édesanyja a szájába ad. És mivel minden vállalkozásban az első lépések mindig a legfontosabbak, így a gyermekeitek imádságainak módja is olyan pont, amely a legnagyobb figyelmet érdemel. Úgy tűnik, kevesen tudják, milyen sok múlik ezen. Vigyáznotok kell, nehogy elhamarkodottan, hanyagul és tiszteletlenül mondják el az imádságokat. Óvakodnotok kell attól, hogy ennek a dolognak a felügyeletét szolgákra és ápolókra bízzátok, vagy hogy túlságosan rábízzátok gyermekeitekre, akik ezt magukra hagyva végzik. Nem tudom dicsérni azt az anyát, aki soha nem gondoskodik maga gyermeke mindennapi életének e legfontosabb részéről. Bizonyára, ha van olyan szokás, amelynek kialakításában a saját kezednek és szemednek segítenie kellene, az az imádság szokása. Higgyétek el nekem, ha soha nem halljátok gyermekeiteket imádkozni, akkor ti magatok is hibásak vagytok. Nem vagytok sokkal bölcsebbek, mint a Jóbban leírt madár, ,,amely a földben hagyja tojásait, és a porban melegíti őket, és elfelejti, hogy a láb összezúzhatja őket, vagy hogy a vadállat összetörheti őket". Megkeményedik a fiókái ellen, mintha nem is az övéi volnának; hiábavaló a munkája félelem nélkül" (Jób 39:14-16).
Az imádság az összes szokás közül az, amelyre a leghosszabb ideig emlékszünk. Sok őszülő ember el tudná mesélni, hogy gyermekkorában hogyan kényszerítette imádkozásra az édesanyja. Más dolgok talán már nem is jutnak eszébe. A templom, ahová istentiszteletre vitték, a lelkész, akit prédikálni hallott, a társak, akikkel együtt játszott - lehet, hogy ezek mind eltűntek az emlékezetéből, és nem hagytak nyomot maguk után. De az első imáival gyakran egészen másképp áll a dolog. Gyakran képes lesz elmondani, hogy hol térdelt le, és mit tanítottak neki mondani, sőt még azt is, hogyan nézte az édesanyja mindvégig. Olyan frissen fog feljönni a lelki szemei előtt, mintha csak tegnap történt volna.
Olvasó, ha szereted a gyermekeidet, arra kérlek, ne hagyd, hogy az imádkozás szokásának csírája elmúljon nyomtalanul. Ha bármire is nevelitek gyermekeiteket, legalább az imádság szokására neveljétek őket.

J. C. Ryle
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Vakító, csodálatos fény
  2024-06-10 21:56:40, hétfő
 
  Június 11

Vakító, csodálatos fény

,,Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket." (1Péter 2:9)

A minap meséltem Doug Vinez barátomnak arról, hogy gyerekkoromban szombat reggelente a szomszédos barátaimmal felszálltunk a villamosra, és az Ambassador Színházba mentünk. Felpakoltuk a mogyoró rágót, és a sor közepén foglaltunk helyet.
Doug mesélt nekem egy régi színházról, ahová régebben járt. Ennek nem volt előcsarnoka. Az ember besétált az üvegajtón, és néhány méteren belül átment egy függönyön, és a hátsó sorba ütközött. Amikor a filmnek vége volt, nem volt előcsarnok, hogy a sötétségből visszavezessen a napfényre. Elmesélte, hogy a gyerekek kisétáltak, megdörzsölték a szemüket, és majdnem nekimentek a lámpaoszlopoknak - a fény megrázta az érzékszerveiket.
Doug hozzátette: ,,Majdnem elfelejtettem ezt a színházat, amíg el nem olvastam az 1 Péter 2:9-et." Amikor megkértem, hogy magyarázza meg az összefüggést, azt mondta: ,,Keresztényként elfelejtem, hogy milyen egy vakító lökés volt, amikor a sötétségből a világosságba kerültem".
Igaza van. Mi keresztények aligha emlékszünk arra a vakító valóságra, hogy a sötétség országából Isten drága Fiának országába kerültünk. Az egyik percben még a pokolba tartottunk, a következőben már a mennyországba. Az egyik percben halottak voltunk a bűneinkben; a következőben élők Istennek. Ha igazán elgondolkodnánk ezen, megdöbbennénk, megdörzsölnénk a szemünket, és felkiáltanánk: ,,Micsoda megrázkódtatás ez!".
Bárcsak a szíved soha ne barátkozna meg annyira a sötétséggel, hogy elfelejtsd az Úrban való élet éjjel-nappá válásának valóságát. Az Úr Jézus megmentett téged, és ez olyan változás, amellyel kapcsolatban soha nem szabad önelégültnek lenned.

Világosság Ura, köszönöm, hogy látást adtál nekem, amikor vak voltam a saját bűneimre, és hogy kivontál elveszett állapotom sötétségéből.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Június 11
  2024-06-10 21:41:26, hétfő
 
  Június 11

Semmiféle bűntudat vagy szégyen nem képes arra, amire a kegyelem képes - olyan emberré tenni minket, akik örülnek az Atya akaratának.

Soha nem fogod megérteni a bűnnel való küzdelmedet, ha nem érted meg, hogy alapvetően a bűn szívprobléma. Először is nem a rossz viselkedés problémája, bár mindig oda vezet. Először is nem egy külső kísértés problémája, bár ez késztet minket arra, hogy engedjünk a kísértés vonzásának. Először is nem egy helyszín- vagy helyzetprobléma, bár ott fejti ki magát. A bűn a szív ügye. Hadd magyarázzam el, hogy ez mit jelent.
A Biblia sokféle kifejezést használ a belső, lelki, gondolkodó, vágyakozó, motiváló énedre, de mindezeket a kifejezéseket egy nagy gyűjtőfogalomba gyűjti össze és foglalja össze: szív. Ez az egyik leggyakrabban használt kifejezés a Bibliában. Valójában meg vagyok győződve arról, hogy nem értheted meg a Biblia átalakító üzenetét, ha nem érted ezt a kifejezést. Íme egy definíció, amit magaddal vihetsz, amikor a Bibliát olvasod: a szív a személyiséged ok-okozati magja. Ez a gondolataid, érzelmeid, vágyaid és motivációid székhelye. Ez az éned istentiszteleti központja. A szív az oka annak, hogy azt teszed, amit teszel, és azt mondod, amit mondasz. Te és én szó szerint a szívünkből élünk.
A bűn a szívünkben él, és mivel így van, megrontja gondolatainkat, vágyainkat, döntéseinket és motivációinkat. Arra teremtettünk, hogy Isten szolgái legyünk, de a bűn önszeretőkké tesz minket. Arra teremtettünk, hogy imádjuk a Teremtőt, de a bűn arra késztet minket, hogy a teremtményt imádjuk. Arra lettünk teremtve, hogy Isten dicsőségére éljünk, de a bűn arra késztet minket, hogy az életünk a saját dicsőségünkről szóljon. És ha ezek a dolgok nem változnak meg a szívünkben, akkor a viselkedésünk sem fog megváltozni, vagy ha változik is, nem fog sokáig tartani. Semmilyen elkötelezettség az önmegváltás mellett nem fogja megváltoztatni a szívedet. A rossz szokások megváltoztatásáért végzett munka sem fogja megváltoztatni a szívedet. Semmilyen mennyiségű bűntudat és szégyenérzet nem fogja megváltoztatni a szívedet. Semmiféle menekülés bizonyos helyzetek, helyek és kapcsolatok elől nem képes megváltoztatni a szívedet. Nem futhatsz el a bűn elől, mert nem futhatsz el önmagad elől. A világ legelképesztőbb bűnbánati cselekedetei is erőtlenek ahhoz, hogy megtegyék azt, amit meg kell tenni - radikálisan átalakítani a szívedet.
Így neked és nekem csak egy utolsó lehetőségünk marad. Ez az egyetlen választás, amelynek van értelme; minden más őrültség. És ezt újra és újra meg kell tennünk, amíg nem kell többé tennünk. Jézus kegyelméhez kell futnunk. Futni a megbocsátásért. Futni az erőért. Futni az átalakulásért. Futni a szabadulásért. Fuss! Fuss! Fuss! Soha ne hagyd abba a futást a kegyelemhez, amíg Jézus hazavisz téged egy olyan helyre, ahol nem kell többé futnod.

További tanulmányozásra és bátorításra: Márk 7:1-23

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Gondviselés
  2024-06-10 07:28:31, hétfő
 
  Istennek olyan terve van az ő egyházával, amely az örökkévalóságból ered és az örökkévalóságba nyúlik.

John Murray
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Gondviselés
  2024-06-10 07:27:03, hétfő
 
  A gondviselés főműve az, hogy Isten elküldte Fiát a világba, hogy egy népet magának megváltson. Kárhozatra méltó bűnösökre helyezte szeretetét, akiket a világ teremtése előtt kiválasztott a Krisztusban.

John Murray
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Gondviselés
  2024-06-10 07:25:03, hétfő
 
  A megváltás a gondviselés főműve.

John Murray
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Gonviselés
  2024-06-10 07:23:23, hétfő
 
  Mi a magunk emberi módján tervezhetünk, de nem látjuk előre, hogy mi fog végül kikerekedni a dologból. Isten viszont mindent eltervezett teremtményei számára, s csakugyan úgy is fog történni minden, ahogyan eltervezte, hiszen Isten mindenható. A gondviselés az Istennek ama csodálatos munkálkodása, amelynek köszönhetően a teremtett világ minden eseménye és történése az általa elgondolt célt valósítja meg.

John Murray
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2024.05 2024. Június 2024.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 250 db bejegyzés
e év: 866 db bejegyzés
Összes: 36431 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 5894
  • e Hónap: 63762
  • e Év: 384972
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.