|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2024-08-10 10:10:38, szombat
|
|
|
Miért van szüksége szervezetünknek káliumra?
A kálium egy esszenciális tápanyag, jelenléte nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez. A test minden szövetében megtalálható, hozzájárul a normál sejtműködéshez, elősegíti a szív, a vese és az idegrendszer megfelelő működését, továbbá részt vesz az izomfunkciók fenntartásában.
A kálium feladatai szervezetünk működésének fenntartásában
A kálium számos élettani funkció nélkülözhetetlen alkotóeleme: megtalálható szervezetünk minden szövetében, szükséges a sejtek megfelelő működéséhez, hozzájárul a sejtek életjelenségeihez szükséges anyagok szállításához a sejtmembránon keresztül. Kulcsfontosságú szerepet tölt be az izom- és az idegfunkciók fenntartásában, részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában és elősegíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását.
A kálium az ásványi anyagok csoportján belül a makroelemek közé tartozik, azaz szervezetünk naponta több, mint 100 mg mennyiségben igényli bevitelét. Legnagyobb arányban a sejtek belsejében halmozódik fel, a felesleg pedig a vizelettel és a széklettel együtt távozik szervezetünkből.
Mennyi káliumra van szüksége szervezetünknek?
A napi káliumbeviteli szükséglet függ az életkortól, a nemtől, és egyéni egészségügyi tényezőktől. Az alábbi táblázat az átlagos napi beviteli referenciaértékeket mutatja be:
Életkor /Napi ajánlott beviteli érték
0-6 hónap 400 mg
7-12 hónap 860 mg
1-3 év 2000 mg
4-8 év 2300 mg
9-13 év (fiú) 2500 mg
9-13 év (leány) 2300 mg
14-18 év (fiú) 3000 mg
14-18 év (leány) 2300 mg
19+ év (férfi) 3400 mg
19+ év (nő) 2600 mg
A napi ajánlott kálium beviteli mennyiség a várandósság időszakában a 2900 mg-ot, a szoptatás alatt a 2800 mg-ot is elérheti.
Kálium
Melyek a kálium legjobb élelmi forrásai?
A kálium számos élelmiszerben megtalálható, bővelködünk élelmi forrásaiban.
Az alábbi listában összegyűjtöttük a legjobb káliumtartalommal rendelkező élelmiszereket.
- Gyümölcsfélék, például szárított gyümölcsök (sárgabarack, szilva, mazsola), narancs, banán
- Zöldségfélék, például burgonya, spenót, paradicsom, brokkoli, makktök
- Hüvelyesek, például szója- és vesebab, dió
- Tej és joghurt
- Hús- és halfélék
Milyen következményekkel járhat a káliumhiány?
A nem megfelelő káliumbevitel esetén nő a magas vérnyomás és a vesekő kialakulásának kockázata, valamint csökkenhet a csontok kalciumtartalma. A nem megfelelő táplálkozás mellett káliumhiányt okozhat a hosszan tartó hasmenés vagy hányás, a hashajtók nagy mennyiségben történő alkalmazása, a vizelethajtók alkalmazása, az erős izzadás, a dialízis, valamint egyes gyógyszerek. Nagyobb a káliumhiány kialakulásának kockázata a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás esetén.
Káliumhiányra utaló tünetek lehetnek a székrekedés, a fáradtság, az izomgyengeség, valamint a rossz közérzet. Súlyos esetben fokozott vizeletürítés, csökkent agyműködés, magas vércukorszint, izombénulás, légzési nehézségek és szabálytalan szívverés is felmerülhetnek. A súlyos káliumhiány életveszélyes állapothoz vezethet.
Szervezetünk elegendő káliumbevitelét a színes, tápanyagokban gazdag étrend mellett szükség esetén támogathatjuk valamilyen kálium étrend-kiegészítő alkalmazásával. Az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt konzultálj kezelőorvosoddal, aki kórtörténeted és az általad alkalmazott gyógyszerek ismeretében segíthet a szükséges és megfelelő étrend-kiegészítő megválasztásában.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2024-08-10 09:52:41, szombat
|
|
|
Tippek és tanácsok:
A kókuszolaj egy sokoldalúan felhasználható, értékes hatóanyagokban gazdag növényi olaj. A konyhában és a szépségápolásban egyaránt felhasználhatjuk, fontos azonban tisztában lennünk, melyik felhasználási célra melyik kókuszolaj-típus a legjobb választás. Írásunkban összegezzük a különféle kókuszolajok legfontosabb tulajdonságait és tippeket adunk a kókuszolaj házi felhasználására - kulináris és bőrápolási célokra!
Alapvető tudnivalók a kókuszolajról
A kókuszolaj a kókuszpálma érett húsának megszárításából és sajtolásából kinyert növényi zsiradék. Napjainkban a Délkelet-ázsiai országok, az Indiai-óceán és a Csendes-óceáni szigetvilág egyik legnépszerűbb exportterméke, világszerte széles körben alkalmazzák kulináris célokra, szépségápolásra és egészségügyi célokra.
Nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, így kiváló energiaforrás. A kókuszolaj hőstabil anyag, azaz szerkezete magas hőmérsékleten bomlik szét - ideális alapanyag ezért sütéshez és főzéshez is. Hőstabil tulajdonságának köszönhetően lassan oxidálódik, így hosszú időn át tárolhatjuk anélkül, hogy megavasodna.
A kókuszolaj és a kókuszzsír nevek ugyanazon anyagot jelzik, annak különféle halmazállapotaiban: kókuszolajnak nevezzük folyékony, míg kókuszzsírnak szilárd halmazállapotában. Az utóbbit szobahőmérsékleten, 22-25°C között éri el.
Kókuszolaj
Hidegen sajtolt, szűrt, finomított - melyik kókuszolajat válasszam?
A felhasználás módjától függően válogathatunk a hidegen sajtolt, más néven extra szűz kókuszolaj, a szűrt, más néven szűz kókuszolaj és a finomított kókuszolaj között. A kókuszolaj különféle típusait az előállítás során alkalmazott technológia alapján különböztetjük meg.
Hidegen sajtolt / Extra szűz kókuszolaj: A legmagasabb beltartalommal rendelkező kókuszolaj-típus. Előállítása során nem hevítik, az olajat hidegen sajtolással állítják elő a gyümölcs kemény héján belül elhelyezkedő, fehér színű gyümölcshúsból. A hidegen sajtolásos eljárásnak köszönhetően a kókuszolaj teljes tápanyagtartalmát - például az értékes laurinsavat - megőrzi.Jellegzetes ízzel rendelkezik, aki nem kedveli az intenzív kókusz-aromát, annak a szűrt kókuszolajat ajánljuk.
Szűrt / Szűz kókuszolaj: A szűrt kókuszolajat melegítés és sajtolás útján nyerik ki a gyümölcshúsból. A melegítés hatására hőre érzékeny alkotóelemei elbomlanak, így a szűrt kókuszolaj a hidegen sajtolt kókuszolajnál kevesebb tápanyagot tartalmaz. A hőkezelés célja az olaj és a rostok különválasztása. A kókuszra jellemző illataromával rendelkezik.
Finomított kókuszolaj: A kókuszolaj ezen típusát a hőkezelésen túl vegyi anyagokkal is kezelik, továbbá finomítják, szagtalanítják és hidrolizálják. Nem hordozza az intenzív kókusz-ízt. Magas hőmérsékleten a legstabilabb, így ideális választás sütéshez, főzéshez, más magas hőmérsékletű felhasználásokhoz.
a hőkezelésen túl vegyi anyagokkal is kezelik is alávetik a finomítás, szagtalanítás és hidrolizálás során. A kókuszolaj ezen típusa egyáltalán nem rendelkezik kókusz-aromával, így sütéshez ez a legjobb választás a felsorolt opciók közül.
A hidegen sajtolt kókuszolajat házi felhasználása során sem érdemes hevíteni, ideális alapkellék a bőrápoláshoz, krémekhez és házi kencékhez.
A szűrt kókuszolajat a hidegen sajtolt kókuszolajhoz hasonló célokra ajánljuk felhasználni, fontos számításba vennünk azonban, hogy a melegítés hatására számos összetevőjét elveszti (laurinsav-tartalmának közel 50%-a megmarad).
A kókuszolaj különféle típusai közül a finomított kókuszolaj a legalkalmasabb sütéshez és főzéshez, mivel nem hordozza magán az intenzív kókuszos aromát. Kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint az előző két típus, azonban még így is egészségesebb számos más olaj-alternatívánál.
Tipp: Palacsintát vagy gofri elkészítéséhez helyettesítsd a vajat/olajat finomítatlan kókuszolajjal! Nem csupán egészségesebbé teheted vele az édes fogást, hanem gazdagíthatod annak ízvilágát a kókusz különleges aromájával.
Termékajánló: Tekintsd meg saját márkás Kókuszzsír - Kókuszolaj 1000ml termékünket!
Kókuszolaj
Szépségápolás kókuszolajjal - 4 hasznos tipp
1. Alkalmazzuk hidratáló testápolóként!
A kókuszolaj értékes összetevői révén ideális választás, ha hidratáló testápolót keresel. Zsírsavakban gazdag, természetes gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, s kiválóan hidratál.
Fontos azonban megjegyezni: a kókuszolaj a zsírosabb, "vaskosabb" növényi olajok közé tartozik - ennek köszönhető intenzív hidratáló hatása -, emiatt azonban a legtöbb ember számára nem ajánlott az arcbőrön való használata. A test egyéb felületeit igen hatékonyan hidratálja, az arc vékonyabb bőrrétegére azonban pórus-eltömítő hatással lehet, s elősegítheti az akné és a pattanások kialakulását.
2. Kiválóan alkalmazható hajpakolásként
Amennyiben száraz, töredezésre hajlamos tincseid vannak, próbáld ki a kókuszolajat! A kókuszolaj remek alternatíva, ha olyan természetes hajápolási alternatívát keresel, ami segíti a haj hidratáltságának fenntartását, a fejbőr védelmét és ápolja a festés, napsütés és hőkezelés során igénybevett hajkoronát. A kókuszolajat alkalmazhatjuk hajmosás előtti hajpakolásként, kondicionálóként, hajmaszkként, valamint hajformázóként is.
3. Házi készítésű kencék összetevője
Barna cukorral vagy őrölt kávéval összekeverve a kókuszolajat, natúr testradírt készíthetünk. Használhatjuk zuhanyozás közben a bőr exfoliálására és hidratálására! A házi készítményt ajakradírként is alkalmazhatjuk!
4. Sminkecsetek tisztítására is felhasználhatjuk
A sminkecsetek kétlépcsős tisztításának első részeként vigyünk fel kókuszolajat sminkecseteinkre! A kókuszolaj lebontja a smink maradványait és eltávolítja az eszközön maradt felesleges olajat. Ezt követően töröljük le az ecseteket, majd szappannal és melegvízzel öblítsük le őket!
+1: Masszázsolajnak is megfelel
A hidegen sajtolt kókuszolaj rendkívül tápláló és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ami ideálissá teszi a bőr masszírozására. Lágyabbá és simábbá teszi a bőrt, gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén segít az izomfeszültség és az ízületi fájdalmak oldásában. Kellemes, kókusz-illataromájának köszönhetően pedig hozzájárul a relaxáció élményéhez.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2024. Augusztus
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
402 db bejegyzés |
e év: |
1787 db bejegyzés |
Összes: |
50579 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1549
- e Hét: 1549
- e Hónap: 12628
- e Év: 451758
|
|
|