Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
A T-sejtek védelmet jelenthetnek, de nem minden esetben
  2024-11-02 20:33:43, szombat
 
  A T-sejtek voltaképpen az immunrendszer védelmét látják el. Gyilkos sejteknek is nevezik ezeket a sejteket, hiszen nagyon eredményesen küzdenek meg a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és sok esetben még a rákos sejtekkel is. Azonban a legújabb kutatások kimutatták, hogy a T-sejtek amilyen energikusak tudnak lenni, olyan könnyen el is fáradnak. Amikor már kialakult egy tumor a szervezetben, ezek a T-sejtek egyre csökkenő energiát mutatnak, és már nem tudnak megküzdeni a szövetburjánzással, azaz a daganatot alkotó rákos sejtekkel.

Ennek tükrében tudnunk kell, hogy a T-sejtek sem oldanak meg mindent helyettünk, így elsősorban nekünk kell a prevencióra, azaz a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Nyilván a daganat kialakulása nem csak életmód kérdése, de jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat.

A dohányzás sokféle rákbetegség kialakulásáért tehető felelőssé. Fokozza a tüdőrák, a szájüregi rák, a nyaki daganat, a nyelőcsőrák, a májrák, a mellrák és a vastagbélrák kialakulását. A dohányzás tehető felelőssé ezeknek a betegségeknek mintegy 20%-áért. Amennyiben felhagyunk a dohányzással, 10 év múlva ezek a kockázatok a felére csökkenhetnek. Ha nem tudunk egyedül leszokni, mindenképpen kérjünk segítséget.

A túlsúly óriási gondot jelent szerte a világon, és többféle ráktípus kialakulásában játszik kulcsszerepet, ilyen például a méhdaganat, a hasnyálmirigyrák, az emlődaganat és a májdaganat. Testtömegünket jelentősen befolyásolja, hogy mennyit iszunk és eszünk, illetve milyen gyakran mozgunk. Még a génjeink is befolyásolhatják a súlyunkat és még az is, hogy hol élünk. Az egészségünk megőrzése érdekében azonban nagyon fontos, hogy elérjük az ideális testsúlyunkat, hiszen így sokféle betegségtől óvhatjuk meg magunkat.

Az egészséges táplálkozás szintén csökkenti a rákos betegségek kockázatait. Az egészséges étrend magába foglalja a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonákat és a fehérjéket. A rákos betegségek elkerülése érdekében a legjobb, ha elkerüljük a feldolgozott élelmiszereket.

A fizikai aktivitás is sokféle rákos megbetegedéstől óvhat meg bennünket: vastagbélrák, emlőrák, tüdőrák, méhrák. Már heti 150 perces mozgással is sokat tehetünk az egészségünkért. Ha nagyon sűrű napjaink vannak, akkor a munkahelyen használjunk lift helyett lépcsőt, vagy járjunk gyalog vagy kerékpárral dolgozni.

Amennyiben a nők napi 1, míg a férfiak napi 2 egységnél több alkoholt fogyasztanak, ez is számos ráktípus kialakulását fokozza: szájüregi rák, nyelőcsőrák, garatrák, gégerák. Mindenféle alkoholtípus növeli a daganatos betegségek kockázatait, azonban ha nem iszunk alkoholt, vagy csak mértékkel tesszük azt, a kockázatok igen alacsonyak lehetnek.

Nagyon fontos, hogy egész évben védjük a bőrünket a nap káros sugaraival szemben. Használjunk naptejet és fényvédőt, és tartsuk be a nyári napozásra vonatkozó szabályokat. Mindenki számára fontos a napvédelem, de különösen azoknak, akiknek világos a hajszínük és a bőrük. A napfény okozta bőrkárosodások és bőrbetegségek kivédhetőek kellő odafigyeléssel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az alacsony D-vitamin-szint következményei
  2024-11-02 20:29:16, szombat
 
  Ha nem tudunk éjszakánként aludni, ennek a problémának az alacsony D-vitamin-szint is az oka lehet.

De milyen szerepe és haszna van még ennek a vitaminnak?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az egészséghez. Erősen tartja a csontokat, javítja a mentális egészséget, és segít az elalvásban is.

A legtöbb ember, aki D-vitamin-hiánnyal küzd, nem mutat jellegzetes tüneteket, azonban másoknál megjelenhetnek olyan tünetek, mint kimerültség, fájó csontok, izomgyengeség vagy hangulatváltozás. A felnőtteknél a fáradtság mellett megjelenhet súlyosabb fájdalom és gyengeség is. A csontfájdalom kialakulhat a derékrészen, a csípőben, a medencében, a combokban és a lábszárban. További tünetek is jelentkezhetnek D-vitamin-hiány esetén: étvágytalanság, hajhullás, depresszió. A bőr sápadtsága is jelezheti ennek a vitaminnak a hiányát, illetve a gyakori megbetegedés is jelezheti, hogy gond van.

A D-vitaminnak igencsak nagy a szerepe és a funkciója az emberi szervezetben: fokozza az immunitást, biztosítja a csontok egészségét, segíti a kalcium-felszívódást és -anyagcserét, fokozza az izomerőt. További funkciója közé tartozik az inzulinszekréció és az agy ,,méregtelenítése" is.

D-vitaminhoz különböző forrásokból juthatunk. Az egyik legfontosabb forrása nem más, mint a napfény. Ha viszont táplálékkal szeretnénk bevinni a szervezetünkbe, akkor gombát szükséges fogyasztanunk, hiszen ebben a táplálékban is napfény hatására termelődik, szintetizálódik a legtöbb D-vitamin.

A D-vitaminnak nagy szerepe van a normál alvás kialakításában. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy ez a vitamin elsődleges és másodlagos mechanizmusokkal is képes az alvás szabályozására.

A D-vitamin szabályozni tudja az agyban a szerotoninszintet, mindemellett a melatonin nevű alváshormon szabályozását és annak felszabadulását is.

A D-vitamin segítséget nyújthat a szervezetben kialakuló gyulladással szemben is. Sok esetben a fájdalom miatt nem tudunk aludni, azonban ez a vitamin még a fájdalom csillapításában is a segítségünkre lehet.

Az alacsony D-vitamin-szint fokozza a krónikus fertőzések és a légzőszervi betegségek kockázatait is. Ha viszont elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, fokozódik az immunitásunk, ami pedig csökkenti mind a fertőzések, mind a betegségek kialakulásának esélyeit.

A depresszió és az alvás kétirányú kapcsolatban áll egymással, ugyanis a minőségi alvás hiánya növeli a hangulati rendellenességek, például a depresszió kockázatait. A depresszió pedig alváshiányt eredményezhet.

Az alacsony D-vitamin-szint tehát alvászavarok kialakulásával jár. A vitamin alacsony szintje növeli az alvási apnoe és a nyugtalanláb-szindróma kockázatait is.

Kiknek a szervezetében alakulhat ki alacsony D-vitamin-szint?
Azoknál, akik keveset tartózkodnak odakint, azaz csak kevés napfény éri őket. Fokozott kockázatnak vannak kitéve az elhízott személyek, a dohányosok, a mértéktelen alkoholfogyasztók. Egyes gyógyszerek is okai lehetnek a D-vitamin alacsony szintjének, például a szteroidok és a görcsoldók hosszútávú használata.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Ezeket az ételeket kerüljük el, ha gyomorfekélyünk van
  2024-11-02 19:42:19, szombat
 
  A gyomor-bél traktusban kialakulhatnak olyan peptikus fekélyek, amelyek nemcsak nagy fájdalommal járhatnak együtt, de még az életmódunkon is változtatni szükséges, ha el akarjuk kerülni a fájdalmas és sok esetben nagyon kellemetlen tüneteket. Mutatjuk is, hogy milyen ételek és italok súlyosbíthatják a gyomorfekély tüneteit!

A gyomorfekély és a gyomorhurut étrendje olyan étkezési terv, amely korlátozza a gyomrot irritáló ételeket. Bizonyos ételek és italok súlyosbíthatják a tüneteket, például gyomorfájdalmat, puffadást, emésztési zavarokat, gyomorégést okozva.

Az alkohol nemcsak ebben a betegségben szenvedő személyeknek nem tesz jót, hanem senkinek sem. Az alkoholtartalmú italok ugyanis negatívan hatnak a gyomor nyálkahártyájára. Nemcsak a gyomorfekély kialakulásáért tehetők felelőssé, hanem a már meglevő betegség tüneteit is jelentősen fokozzák.

A koffeintartalmú italok, mint amilyen a kávé is, fokozzák a savkiválasztást, ami pedig irritálja a gyomor nyálkahártyáját. Éppen ezért javasolják azt a gyomorfekélyben szenvedő betegeknek, hogy csökkentsék a napi kávéfogyasztásukat.

Azok esetében, akik hajlamosak a fokozott gyomorsavtermelésre, szintén gondokat okozhat a fűszeres ételek fogyasztása. Azok, akik gyomorfekélyben szenvednek, mindenképpen korlátozzák ezeknek az ételeknek a fogyasztását, hiszen jelentősen felerősíthetik a kellemetlen tüneteket.

A vörös hús és a feldolgozott húsételek is fokozhatják a betegség tüneteit, illetve nagy szerepük van a gyomorfekély kialakulásában. A szalonna, a csomagolt kolbász és felvágott szintén negatívan hat a meglévő betegségre, így ezeket érdemes teljesen kiiktatni az étrendből.

A szénsavas üdítőitalok nagyon egészségtelenek. Aktívan hozzájárulnak a gyomornyálkahártya-irritációhoz, így a gyomorfekély kialakulásában is jelentős a szerepük. Ezek helyett érdemes olyan gyógyteákat fogyasztani, amelyek megnyugtatják a gyomrot, ilyen például a kamillatea.

A tejtermékeket sem mindenkinek bírja a szervezete. A tejtermékek megnövelik a szervezetben a gasztrin termelődését, amely pedig fokozza a gyomorsav-elválasztást. Ez a folyamat irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ami fokozza a gyomorfekély tüneteit. Egyéb táplálékok, amelyek szintén kellemetlen tüneteket okoznak a betegségben szenvedőknél: péksütemények, édességek, desszertek.

Milyen tünetei lehetnek a gyomorfekélynek?
Ilyen például a szédülés, a hányinger, a hányás, égő érzés a gyomorban, hasi fájdalom, vér megjelenése a székletben.

Gyomorfekély esetén hasznosak lehetnek az antioxidánsokban gazdag táplálékok, az erjesztett élelmiszerek, a rostokban bővelkedő táplálékok és az A-vitamint tartalmazó élelmiszerek.

Milyen ételeket és italokat fogyaszthat az a személy, akinek gyomorfekélye van? Fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Válasszon sovány húsokat, például baromfit, halat, babot, tojást, dióféléket. Az egészséges étkezési terv olyan ételeket tartalmaz, amelyek csak kevés zsírt, cukrot és sót tartalmaznak. Egészséges zsírokat lehet fogyasztani, ilyen például az olívaolaj.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Tápanyagok, amelyek fokozzák az agyi teljesítményt
  2024-11-02 19:39:51, szombat
 
  Az emberi agy az emberi test legösszetettebb része. Egyszerűen fogalmazva: innen indulnak az olyan folyamatok, mint intelligencia, érzékek, testmozgás és viselkedés.

Az emberi agynak 3 fő része van: nagyagy, kisagy és agytörzs. Az agyat a koponya védi meg a sérülésektől. A nagyagy teszi ki az agy mintegy 85 százalékát, külső felülete pedig az agykéreg. Az agy legfontosabb része az agytörzs, amely fontos vezérlőközpontokat tartalmaz a szív és a tüdő számára.

Az agysejtek egész életünk folyamán képesek a regenerációra. A neurogenezis, azaz az új agysejtek képződése minden egyes nap megtörténik. Azonban az agy és a központi idegrendszer fizikai károsodása elpusztíthatja az agysejteket. Erős traumás ütések és a stroke oxigént és tápanyagot vonnak el az agytól, ami az agy károsodásához vezethet.

Az agyi teljesítmény azonban fokozható, ugyanis egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a tápanyag-hiányosságok hozzájárulhatnak az életkorral összefüggő kognitív hanyatláshoz, illetve a memóriacsökkenéshez. Mutatjuk, hogy milyen tápanyagok segítik az agy jobb működését!

A tiamin egy olyan B-vitamin, amely megtalálható az agyban és az idegszövetben. Szerepet játszik az idegimpulzusok vezetésében, és hiánya krónikus memóriazavarhoz is vezethet.

A folát, vagyis a B9-vitamin fontos szerepet játszik az aminosavak szintézisében és az idegszövet kialakulásában. Ha rendszeresen folátban gazdag ételeket fogyasztunk, akkor a memóriánkat is javíthatjuk.

A C-vitamin egy olyan esszenciális vitamin, amelynek legmagasabb koncentrációja az agyban található. A C-vitamin fontos a dopamin nevű neurotranszmitter szintézisében, illetve az oxidatív stressztől is védi az agyat.

A kalcium is fontos szerepet játszik az egészséges agyműködésben, ugyanis idegsejthírvivőként is működik, és az idegek működését is szabályozza.

A magnézium mint ásványi anyag javítani tudja a hosszútávú és a munkamemóriát. Fontos szerepet játszik az impulzusok átvitelében is. Hiánya neurológiai problémákat okozhat.

A cink hiánya is neurológiai és pszichológiai rendellenességekhez vezethet. Például az Alzheimer-kórban és a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a cink homeosztázisának megváltozását tapasztalták.

Az intellektuális teljesítmény elősegítése és fokozása érdekében nagyon lényeges, hogy omega-3 zsírsavak is szerepeljenek az étrendben. Az omega-3 zsírsavak segítik a gondolkodást, a gondolatfeldolgozást, az emlékezést és a tanulást. Egyes kutatások szerint mivel segítenek a memória megőrzésében, így segíthetnek megelőzni a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Az omega-3 zsírsavak forrásai közé tartoznak a diófélék, a lenmag és a chiamag.

Egy másik jelentős antioxidáns, amelyről ismert, hogy védelmet nyújt a demencia, különösen az Alzheimer-kór ellen, nem más, mint a likopin. A likopin egyik nagy előnye a szív és nyak körüli erek egészségének a megőrzése. A likopin főleg a piros és narancssárga zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben, például a paradicsomban és a görögdinnyében.

A hangulatot és a mentális teljesítményt nagyban befolyásolja a B-vitaminok bevitele. Ez egy másik olyan tápanyag, amely csökkenti a demencia kialakulásának az esélyét, illetve nagyon hatékony a memória megőrzésében és annak fokozásában. A B-vitamin segít csökkenteni a szorongást, a depressziót, a stresszt, a migrént és a szívbetegségek kockázatait.

Az E-vitamin egy fontos antioxidáns, amely megakadályozhatja vagy lassíthatja a kognitív hanyatlást, és növelheti a memóriát. Kiváló E-vitamin-forrásnak számítanak a zöld leveles zöldségek és a növényi olajok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az ősz egyik kedvence : dió
  2024-11-02 19:28:29, szombat
 
 



Az ősz egyik kedvenc tápláléka a dió. Vitathatatlan, hogy miért kedvelik sokan. Talán a kellemes íze miatt. Nagyon jellegzetes és kellemes ízvilággal rendelkezik. De a tápanyagtartalma is kimagasló, azaz gazdag forrása a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, éppen emiatt is járul hozzá az egészségünk megőrzéséhez. Napi egy maréknyi dió, és a betegségek bizonyára elkerülnek bennünket. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért fogyasszunk rendszeresen és nemcsak ősszel minél több diót és dióféléket.

Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy a diófélék rendszeres fogyasztása segíthet hosszabb ideig élni. Egy kutatásba férfiakat és nőket vontak be, akiknek mindennap fogyasztaniuk kellett diót. A vizsgálat mintegy 10 éven át tartott. A kutatást végzők azt a megállapítást tették, hogy a halálozási kockázat mintegy 23%-kal csökkent azok körében, akik rendszeresen ettek diót azokkal szemben, akik nem élvezték ki ennek a csodás tápláléknak az egészségre gyakorolt lehetőségeit.

A dió és voltaképpen minden dióféle csökkentheti a szívbetegségek kockázatait, hiszen olyan szíverősítő tápanyagokat tartalmaz, mint vitaminok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres diófogyasztók körében 17%-kal kisebb a szívbetegségek kockázata, mint azok esetében, akik nem fogyasztanak semmilyen diófélét.

A dió a jó rostok kiváló forrása is. A rostok könnyen eltelítenek, miközben pozitívan hatnak az emésztésre. A rostok tehát könnyen el is telítenek, ami azt jelenti, hogy két étkezés között nem éhezünk meg, ezzel pedig csökken a nassolási vágy is, ami gyakran előfordul, ha például az ebéd és a vacsora közötti időszakban megéhezünk.

Egy másik tanulmány pedig azt jegyezte le, hogy a rendszeres diófogyasztás mintegy 30%-kal csökkenti az epekő kialakulásának kockázatait. Ennek az a magyarázata, hogy a dió olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét. A diófélék tehát segíthetnek az epekőképződésben szerepet játszó koleszterin szintjének szabályozásában.

Számos tanulmány jegyezte le a diófélék rákellenes hatásait. A tanulmányok szerint a diófélék magasabb fogyasztása szignifikánsan összefügg a rákos betegségek alacsonyabb kockázatával.

Ahogy öregszünk, a fokozott oxidatív stressz és az agysejtek gyulladása növeli a kognitív károsodás kockázatait, ami fokozza a demencia, az Alzheimer-kór és más agyi rendellenességek kialakulásának esélyeit. A dió csökkentheti vagy késleltetheti ezeknek a betegségeknek a kialakulását, és lassíthatja a már kialakult betegségeknek a progresszióját. A dió gazdag forrása az alfa-linolénsavnak - egyfajta omega-3 zsírsav -, amelyről ismert, hogy hozzájárul az agy és a szív egészségéhez.

Ha nem tudunk éjszakánként aludni, akkor azt az egy maréknyi diót mindenképpen este, lefekvés előtt fogyasszuk el, ugyanis cinket, magnéziumot és vasat is tartalmaz, amely tápanyagok segítenek jobban aludni és gyorsabban elaludni.

A tápanyagban gazdag diófélék csökkenthetik a cukorbetegség kockázatait, ugyanis a rendszeres diófogyasztás javíthatja a szervezet glükóz- és zsírkezelését, segítheti a súly szabályozását, és az erek rugalmasságát is javíthatja.

Egy tanulmány szerint ha rendszeresen fogyasztunk diót és más dióféléket, úgy csökkenhet a depresszió kialakulásának kockázata.

Egy másik kutatás pedig arra világított rá, hogy a dió elősegíti a bél egészségét, mégpedig azzal, hogy megtámogatja a jó bélbaktériumok elszaporodását, miközben csökkentheti az olyan baktériumok elszaporodásét, mint az E. coli vagy a szalmonella.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Miért olyan egészséges a lépcsőzés?
  2024-11-02 19:24:15, szombat
 
  Egy-egy fárasztó napon nem gond, ha a lépcsők helyett a lift mellett döntünk, de ha egész nap dolgozunk és tudjuk, hogy aznap csak kevés időnk marad a testmozgásra, akkor miért is ne használnánk ki a sok-sok lépcső előnyeit? Így a munkahelyünkön is tudunk annyit mozogni, hogy elkerüljük azokat a betegségeket, amelyeket az ülő életmód okoz. Cikkünkben bemutatjuk azokat az egészségügyi előnyöket, amelyeket a lépcsőzés kínál.

A rendszeres lépcsőzés egyik legközvetlenebb előnye, hogy segíti a fogyást, hiszen a lépcsőzés egy olyan aerob gyakorlat, amelyet könnyen hozzáadhatunk a napi rutinunkhoz, nem mellesleg még kalóriát is égethetünk a segítségével.

A rendszeres lépcsőzés megnöveli a kitartásunkat, erősíti a csontjainkat és az izmainkat, és ezzel fokozódik az állóképességünk.

Amikor lépcsőzünk, akkor javul a szervezet maximális oxigénfogyasztása, és ez fokozza a szív és a légzőszervek egészségét. A szív egészségét úgy javítja, hogy fokozza a vérkeringést, illetve megemeli a jó koleszterin szintjét a szervezetben.

A lépcsőmászás segít megnövelni az izmok és csontok erejét, illetve az ízületek megerősödését is elősegíti.

A rendszeres mozgás, így a lépcsőzés is segít az elme felfrissítésében. Mint testmozgás endorfinhormonokat szabadít fel a szervezetben, ami pedig boldogságot eredményez.

A lépcsőzés fokozza a véráramlást, szélesíti, tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, így kevesebb teher hárul az erekre, ily módon megint csak jót tesz a szív egészségének.

A lépcsőzéssel akár kétszer annyi kalóriát is elégethetünk, mint a futással, és háromszor annyit, mint a gyaloglással.

Amikor lépcsőzünk, akkor gyorsabban lélegzünk, ez pedig magasabb pulzusszámot eredményez. Ez viszont javítja a szervezetben az oxigénmennyiséget és annak áramlását, ami pedig növeli a tüdőkapacitás hatékonyságát.

Amikor lépcsőzünk, akkor a lábizmok erőteljesen dolgoznak a folyamatos ,,gravitáció" ellen. Ez azt jelenti, hogy az izmoknak stabilizálódniuk kell és egyensúlyba kell kerülniük minden egyes lépéssel, ezzel pedig erősödnek az izmok, sőt nemcsak a láb, hanem az egész törzsi izomzat.

Egy tanulmány szerint azok a személyek, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, de rendszeresen lépcsőznek, csökkenthetik a magas vércukorszintjüket, hiszen a testmozgásnak egyfajta vércukorszint-szabályozó ereje és hatása is van.

A rendszeres testmozgás, így a lépcsőzés is javítja a szív- és érrendszerre nehezedő stresszt, ez pedig fokozza a keringést, és csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatait.

A fokozott aktivitás a krónikus betegségek alacsonyabb rizikójához vezethet, például csökken a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az elhízás és a rákos megbetegedések kockázata.

A fizikailag aktív embereknél kevésbé valószínű a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulása. A testmozgás segíthet a stressz oldásában és a szorongás tüneteinek csökkentésében.

30 éves korunktól kezdve az izomtömegünk csökken. A testmozgás, így a lépcsőzés is javítja az izomerőt, csökkentve ezzel is az elesések és a sérülések kockázatait. A rendszeres testmozgás segíthet az aktívabb és a függetlenebb életmód kialakításában és fenntartásában, amire nagy szükség lehet idősebb korban is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Miért is együnk csontlevest?
  2024-11-02 19:20:45, szombat
 
  A csontlevest sokan kedvelik. Jól is tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, ugyanis számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Jót tesz a csontoknak, az ízületeknek, a bélrendszernek, és még az agyi egészséget is javítja. Mutatjuk, hogy miért is annyira egészséges a csontleves!

A csontleves jó forrása a kalciumnak, a magnéziumnak, a foszfornak és más olyan tápanyagoknak, amelyek a csontok egészségéhez szükségesek. Egy tanulmány szerint ha marhahúsból készítjük a csontlevest, más tápanyagok is belekerülnek a levesbe: nátrium, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, réz és cink. A csontleves jó fehérjeforrásnak is számít, ami erősíti az immunrendszert, illetve olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani.

A bélmikrobiom kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségben, beleértve a gyulladást, az immunitást, az emésztést és az anyagcserét is. A csontleves glutamin nevű aminosavat is tartalmaz, amely javítani tudja a bélrendszer egészségét. Segít fenntartani a baktériumok egészséges egyensúlyát, a bélgát működését, ami megakadályozza, hogy kialakuljon a szivárgóbél-szindróma nevű betegség. Ezen kívül csökkenti a bélgyulladás kockázatait. Egy tanulmány azt írta le, hogy a glutamin és a csontlevesben található más aminosavak gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, amelyek csökkenthetik az irritábilisbél-szindróma és a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteit.

A csontleves kollagénben is gazdag. Ez egy olyan fehérje, amely szerkezetet és támogatást nyújt a bőrnek, a csontoknak, az inaknak és a szalagoknak. A porcot is erősíti, amely nem más, mint egy szövet, ami az ízületeket védi.

A tanulmányok szerint a kollagénkiegészítők csökkenthetik az ízületek fájdalmát, illetve javíthatják az életminőséget azoknál, akik ízületi gyulladásban szenvednek.

A krónikus gyulladás sokféle betegség létrejöttében játszik kulcsszerepet: autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, emésztési zavarok, rákos megbetegedések, hangulati rendellenességek, krónikus tüdőbetegségek, metabolikus betegségek, neurodegeneratív betegségek. A csontleves még a gyulladáscsökkentésben is a segítségünkre lehet, hiszen két gyulladáscsökkentő aminosavat is tartalmaz. Az egyik a glicin, a másik pedig az arginin. Egy tanulmány azt írta le, hogy a glicin csökkenti a szervezet gyulladásos válaszát, ami pedig segíthet meggátolni az olyan krónikus betegségek kialakulását, amelyek a gyulladás talaján jönnek létre.

A csontleves glicint is tartalmaz, amely biztosítja a jobb memóriát, és más agyi funkciókat is javíthat. Egy tanulmány azt írta le, hogy segíthet a memóriavesztés és a viselkedési problémák természetes kezelésében. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, a glicin csökkentette a stroke után bekövetkező agyi gyulladást, ami pedig csökkentette a további agykárosodást, illetve jobb funkcionális helyreállítást eredményezett.

A glicin a jobb alvást is megtámogatja, ugyanis segít a testhőmérséklet csökkentésében, és a cirkadián ritmusra is hatással van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A káposztalevél gyógyhatásai
  2024-11-02 19:07:29, szombat
 
  Mint a mágnes, úgy húzza ki belőled a betegséget a káposztalevél!

Sokan esküsznek a káposztalevesre, mint fogyókúrás csodaszerre, mi azonban most azt osztjuk meg veled, hogyan hat az ízületi és légúti betegségekre! Egyszerűen csodát tesz!

Így csináld:Tedd a megtört levelet a fájó testrészre, rögzítsd gézzel vagy fóliával. A legjobb a borogatást egész éjszakára fennhagyni, reggelre a káposzta megpuhul. Mást színt kap, a tápanyagait beszívta a szervezet.

A káposztalevél nagyszerű gyógyír migrénre, fejfájásra is. Egy friss levelet kell a fej tetejére rögzíteni. Sapkát vegyél rá, így feküdj le aludni.

A visszeres lábakat is kezelheted: enyhíti az égető, lüktető fájdalmat, viszont csakis teljesen friss levelet szabad a lábra tenni. A káposzta kipréselt leve - használj gyümölcscentrifugát - 10 nap alatt gyógyítja a gyomorfekélyt.

Olaszországban apróra vágják a káposztalevelet, és ebből egy keveset a fájdalmas, gyulladt fülbe tesznek, ami elmulasztja a fertőzést és fájdalomcsillapítónak is remek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2024.10 2024. November 2024.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 130 db bejegyzés
e év: 2467 db bejegyzés
Összes: 51259 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3883
  • e Hét: 10166
  • e Hónap: 10166
  • e Év: 622841
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.