|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2024-11-22 20:30:14, péntek
|
|
|
Amennyiben sok a gyomorsavunk, akkor gyomorégéstől szenvedünk, és savas reflux is kialakulhat. Mivel az étel emésztését segíti elő a gyomorsav, így az sem túl szerencsés, ha csak kevés gyomorsavval rendelkezünk.
Mit tegyünk annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzuk a gyomor pH-szintjét?
Az alacsony gyomorsav problémájának kialakulásában sok minden szerepet játszik, az egyik ilyen az öregedés. Ahogy öregszünk, úgy a gyomorsav termelése is csökken.
A magas stressz-szint hatással van a gyomor és az egész emésztőrendszer működésére, ami pedig csökkent gyomorsavtermeléshez is vezethet.
A Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzést okoz a gyomorban, pontosabban gyulladást generál, és gyomornyálkahártya-gyulladást okoz, ami pedig szintén csökkenti a gyomorsav termelődését.
A vészes vérszegénység voltaképpen egy autoimmun állapot, amikor is a szervezet nem tudja felszívni és hasznosítani a B12-vitamint, ami alacsony gyomorsavszinthez vezethet.
Egyes gyógyszerek is okai lehetnek az alacsony gyomorsavszintnek, például ilyenek a hisztamint blokkoló gyógyszerek.
Más okai is lehetnek az alacsony gyomorsavszintnek, például a krónikus betegségek, a túl gyors evés, a cinkhiány, a magas cukorbevitel, de élelmiszer-érzékenység és -allergia is kiválthatja ezt az állapotot.
Az alacsony gyomorsavszintnek nagyon sok jele lehet, az egyik a gyomorrontás, amelynek a tünetei lehetnek a puffadás vagy a teltségérzet. Meglepő módon az alacsony gyomorsavszint is oka lehet a gyomorégés kialakulásának, azaz hasonló tüneteket is okozhat, mint a gyomorsavtúltengés. A nem megfelelő szintű gyomorsav károsíthatja a tápanyagok, például a vas, a kalcium, a magnézium és a B12-vitamin felszívódását, ami tápanyag-hiányosságokhoz vezethet.
Az alacsony gyomorsavszint megzavarhatja a fehérjék lebontását, és ezzel immunreakciókat és élelmiszer-érzékenységet is kiválthat.
Az elégtelen gyomorsav a baktériumok elszaporodását is előidézheti, de nemcsak a gyomorban, hanem a vékonybélben is, ami pedig számos betegség előidézője lehet, például ilyen a szivárgóbél-szindróma.
Az alacsony gyomorsav más tüneteket is okozhat: gyenge és töredező haj és köröm, hajhullás, rossz lehelet, száraz bőr, emésztetlen étel a székletben, gyakori fertőzések, hasmenés, székrekedés, hányinger.
Léteznek olyan természetes módszerek, amelyekkel növelhetjük a gyomorsavszintet. Az almaecet segít a gyomorban lévő pH-szint kiegyensúlyozásában. Fogyasszunk el étkezés előtt egy pohárnyi vízben elkevert egy teáskanálnyi almaecetet. Ez az elegy nemcsak a savszintet emeli meg, de még az emésztést is elősegíti.
Az emésztőenzimek segítenek a tápanyagok lebontásában. Ha túl sok a gyomorsav, akkor az elfogyasztott étel lebontása és emésztése sem megy majd gördülékenyen. Az emésztőenzimek azonban segítenek ennek a problémának a kiküszöbölésében.
A manukaméz Új-Zélandról származik. Ez a mézfajta antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. A manukaméz nemcsak alacsony gyomorsav esetén lehet a segítségünkre, hiszen segít a gyomorfekély tüneteinek kezelésében is.
Az is nagyon hasznos lehet, ha az ételt alaposan megrágjuk: legalább harmincszor kellene minden falatot megrágnunk, mielőtt lenyeljük azt.
Az időszakos böjt is elősegíti a test gyógyulását: nemcsak a gyomorsavszintet állítja helyre, de a bélrendszer egészségét is javítja.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2024-11-22 20:27:38, péntek
|
|
|
Az emberi agy sok részből áll, amelyből az egyik a hipotalamusz. A hipotalamusz szoros kapcsolatban van az agyalapi miriggyel, a mellékvesével, illetve hatással van az idegrendszerre és az endokrin rendszerre.
A hipotalamusz nagyon sok funkciót tölt be, szerepe van például a súlyszabályozásban és a testhőmérséklet kialakításában. Ezen kívül a test homeosztázisának a szabályozása is a feladatai közé tartozik.
Nagyon sokféle kutatást végeztek ezzel a szervvel kapcsolatban, és megállapítást nyert, hogy a hipotalamusz szabályozza például az öregedési folyamatok számos aspektusát.
A hipotalamusz körülbelül akkora, mint egy mandula. Az agyalapi mirigyhez kapcsolódik, és ily módon működik. Szerepe van az autonóm idegrendszer aktiválásában, illetve az endokrin rendszer működését is segíti. Olyan speciális részeket tartalmaz, amelyek mindegyike más-más funkciót tölt be, például ilyen a testhőmérséklet szabályozása, a megfelelő emésztés fenntartása, a vérnyomás szabályozása, vagy a megfelelő folyadék- és elektrolit-egyensúly fenntartása.
A hipotalamusz úgy működik, hogy összekapcsolja az endokrin rendszert és az idegrendszert. A hipotalamusz többek között neurotranszmittereket termel, de más hormonok termelésében is szerepet játszik, ilyen többek között az oxitocin, a növekedési hormonok és a dopamin.
A hipotalamusz tudja biztosítani az egész endokrin rendszer, így a pajzsmirigy egészségét is. Az agyalapi mirigy szabadítja fel a pajzsmirigy-stimuláló hormont, de ez a folyamat gátolva lesz, amennyiben valaki Hashimoto-kórban vagy pajzsmirigy-alulműködésben szenved. A hipotalamusz olyan hormonokat termel, amelyek számtalan testi funkcióban vesznek részt: szomjúságérzet, alvás, nemi vágy, hangulat, éhség, testhőmérséklet, szívfrekvencia. A hipotalamusz segít az étvágy és a testsúly szabályozásában, és a segítségével egyensúlyba kerülnek az elektrolitok, ezen kívül többek között szabályozza az érzelmeket és a növekedést is.
A hipotalamusz nem mindig működik megfelelően, aminek számtalan oka lehet, ilyen például az alultápláltság, a fertőzés, a gyulladás, a fejet érintő traumák, az étkezési zavarok, a genetikai rendellenességek, az étkezési zavarok.
Amennyiben a hipotalamusz nem megfelelően működik, akkor a háttérben sok mindent vizsgálni szükséges. Az elhízás például a hipotalamusz elégtelen működését idézheti elő. Ez azért sem meglepő, mivel a hipotalamusz kiemelt szerepet játszik az anyagcserében és az energiafelhasználásban.
Amennyiben a mellékvesék nem működnek megfelelően, ez kihat a hipotalamusz egészségére és annak működésére is. A mellékvesék kortizolt és más hormonokat állítanak elő. Az agyalapi mirigy és a hipotalamusz ilyenkor üzenetet küld, azonban a mellékvese-betegségben szenvedőknél ezek a kommunikációs vonalak nem működnek megfelelően. A mellékvese-betegség két legfontosabb tünete nem más, mint a szédülés és a gyengeség.
A hipotalamusz az autonóm idegrendszer központi része, amely segít a testhőmérséklet, az éhség, a szomjúság, az alvás és az érzelmi aktivitás szabályozásában. A krómfogyasztás egészségesebb hipotalamuszt eredményezhet. Krómban gazdag a brokkoli, a burgonya, a narancs, a bazsalikom, a fokhagyma, az alma, a zöldbab, a banán.
Az illóolajok aromaterápiás hatásait is kihasználhatjuk, például a mirha és a tömjén javítják az agyi egészséget, terpénekben gazdagok. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. A terpének átjutnak a vér-agy gáton, stimulálják az agyat és más mirigyeket, ezzel pedig jobb memóriát eredményeznek, és segítenek az érzelmek felszabadításában.
Az alvás kulcsfontosságú szerepet játszik a hormonok szabályozásában, az alváshiány ugyanis krónikus stresszt és megemelkedett kortizolszintet eredményez. A kortizol szinten tartása azonban nagyon fontos a hipotalamusz egészségének megőrzése szempontjából.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2024-11-22 20:04:33, péntek
|
|
|
A méhpempő emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatásai mellett a propolisz is többféle módon nyújthat segítséget emésztési zavarok és problémák esetén.
Melyek ezek a tulajdonságok?
1. Az első a propolisz gyulladáscsökkentő hatása, amely a benne található flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhető. A flavonoidok olyan vegyületek, amelyeket a növények az életfunkcióik fenntartása céljából termelnek. A polifenolok pedig olyan összetevők, amelyek a növények és gyümölcsök színéhez, ízéhez és illatához járulnak hozzá.
A flavonoidok és polifenolok egyrészt antioxidánsok, azaz gátolják az oxidációt a növényben ? illetve elfogyasztva az emberi testben is - , ezáltal késleltethetik az öregedési folyamatokat. Másrészt ez a két összetevő gyulladáscsökkentő hatású. Ezáltal a propolisz természetes segítség lehet az emésztőrendszerben bekövetkező gyulladások, mint például a gyomorhurut vagy a vastagbélgyulladás esetén.
2. A propolisz antibakteriális tulajdonságai is jól ismertek. Többek között segíthet elpusztítani vagy gátolni a növekedésben olyan káros baktériumokat is, amelyek emésztési zavarokat okozhatnak. Hatékony lehet a gyomor- és bélfekélyek kezelése során, pl. a Helicobacter pylori esetében, amely a fekélyek egyik okozója.
Az antivirális hatásával pedig a propolisz képes lehet gátolni a hányást és hasmenést okozó rotavírus vagy a norovírus növekedését és szaporodását. Ezáltal megelőzheti vagy enyhítheti a vírusos fertőzések okozta emésztőrendszeri problémákat.
3. A propolisz prebiotikus hatással bírhat, azaz elősegítheti a jótékony bélbaktériumok növekedését, ezáltal javíthatja az emésztést és a belek általános egészséget.
Az egészséges étrend és életmód szintén létfontosságú az emésztőrendszer megfelelő működésének fenntartásához. Bár ez napjainkban növekvő kihívást jelenthet, az egymásnak ellentmondó információk vagy a megfelelő egészséges élelmiszerek beszerzésének lehetőségei miatt.
A propolisz a fent leírt tulajdonságainak köszönhetően igen hasznos természetes segítség lehet, legyen szó megelőzésről vagy egy már fennálló emésztőrendszeri probléma enyhítéséről, megszüntetéséről.
Forrás : Hegyi József, Mézgyógyász hírlevele
|
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2024. November
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
130 db bejegyzés |
e év: |
2467 db bejegyzés |
Összes: |
51259 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3444
- e Hét: 9727
- e Hónap: 9727
- e Év: 622402
|
|
|