2024-11-26 16:12:20, kedd
|
|
|
Tészta:
600 g liszt
300 g vaj
150 g porcukor
2 tojássárgája
kevés tej. (én tej helyett 2 kanál tejfölt használtam)
1 csipet só
Máktöltelék:
200 g darált mák
80 g porcukor
100 ml forró tej
(én tettem bele egy kevéske reszelt citromhéjat.
A lisztet a cukorral, sóval elkevertem, belemorzsoltam a hideg vajat. A tojássárgákkal, kevés tejjel ( én 2 kanál tejfölt tettem bele a tej helyett) összegyúrtam. Fóliába csomagoltam, fél órára hűtőbe tettem. Addig elkészítettem a töltelékeket. A mákot a porcukorral, reszelt citromhéjjal, forró tejjel összekevertem. A tésztát 2 részre osztottam. Az egyik darabot vékonyra, kb. 3 mm-es re nyújtottam, majd téglalap alakúra vágtam. A szélétől kb. 1 cm-re végig kanalaztam a mákos tölteléket, kb. 1, 5 centi vastagon. Vizes kézzel eligazgattam .Ráhajtottam a tésztát, majd tekertem rajta egyet, hogy a tészta körbeérje a tölteléket.
A tészta szélét kissé lenyomkodtam, majd levágtam a tekercset. Tovább folytattam, míg tartott a tészta és a töltelék. 4 tekercs lett belőle. A kis tekercseket 2 centis darabokra felvágtam. (kicsivel nagyobb lett némelyik :)) 15 perc alatt készre sütöttem.
Amikor megsült 1 csomag vaníliás cukrot összekevertem porcukorral és forrón beleforgattam a Mákos falatkákat
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg zsír vagy margarin
2 mk cukor
1 csipet só
2,5 dl tejföl
A töltelékhez:
10 dkg cukor
2 db tojásfehérje
20 dkg darált dió
1 csipet só
ízlés szerint a szóráshoz: porcukor
1 tasak vaníliás cukor
Én nekem a legtöbb Hókifli most házi szilvalekváros lett 🙂
A margarint vagy a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral és a sóval, majd összegyúrjuk a tejföllel. Folpackba csomagoljuk, és amíg elkészül a töltelék, a hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük a cukrokkal és a sóval, majd belefogatjuk a darált diót.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb pohárral kb.
7 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A körök szélére tesszük a tölteléket, majd feltekerjük, összenyomkodjuk és kifliket formázunk mindből.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Még forrón vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk mindet. Én margarin helyett zsírt használtam mert így sokkal omlósabb.
Jövő vasárnap advent. Lassan lehet begyúrni a mézeskalács tésztáját
Mézeskalács tészta:
40 dkg méz
30 dkg vaj vagy margarin
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
50 dkg porcukor
6 egész tojás
2 tk. szódabikarbóna
1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Ezeket összeturmixolom.
1,5 kg liszt
A mézet és a turmixot alaposan elkeverem, majd fakanállal belekeverem a lisztet is. Nem lesz kemény a tészta, így jó, csak váljon el az edény aljától.
Legalább 1 napig pihentetem, de még jobb, ha három napig áll. Sütés előtt kiteszem szobahőre, hogy kissé átmelegedjen, utána nyújtom, szaggatom.
170 fokos sütőben sütöm 8-10 percig.
Ez egy jó nagy adag, kb. 12 tepsi. Napokig szoktam sütni, de az adagot lehet felezni is.
Íróka: 1 tojásfehérjét (40 g!!) 20 dkg alaposan átszitált porcukorral alaposan kikeverem, mixerrel 5-6 percen át. Akkor jó, ha nehezen csurog le a habverőről. 1-2 teáskanál ecetet teszek hozzá, ettől szépen kifényesedik és habos állagúvá válik. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy vastagabb zacskóba töltöm, egyik sarkán pici lyukat vágok. A kihűlt mézeskalácsot ezzel díszítem.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|