|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2024-11-27 23:11:04, szerda
|
|
|
Paradicsomot szinte csak a nyári szezonban fogyasztunk, pedig a kutatások azt igazolták, hogy nagyon is egészséges, ha minden egyes nap legalább egy érett paradicsomot elfogyasztunk. A paradicsomot ehetjük önmagában, reggelihez, vacsorához, és nagyon sok mindent készíthetünk belőle. Mindenképpen fogyasszuk rendszeresen, mivel rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, többek között nagy mennyiségben megtalálható benne az A-vitamin, a K-vitamin, majdnem az összes B-vitamin, a C-vitamin, a vas, a kálium, a magnézium, a króm, a kolin, a cink és a foszfor.
A paradicsomnak nagyon sok egészségügyi előnye van, többek között kiemelkedő a rákellenes hatása. Nagy mennyiségben tartalmaz egy erős antioxidánst, a likopint, amely szabályozza a rákos sejtek növekedését, különösen a prosztatarák, a gyomorrák és a vastagbélrák megelőzésében lehet a segítségünkre. Nem feltétlenül a nyers, hanem a főtt paradicsom lesz a legjobb számunkra.
A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely egy erős antioxidáns vitamin. Az antioxidánsok védelmet jelentenek a szabad gyökökkel szemben. Megtalálható még a paradicsomban az A-vitamin, a vas és a kálium is. A kálium fontos szerepet játszik az idegek egészségének megőrzésében, a vas a normál vérkeringés fenntartását biztosítja, a K-vitamin pedig a véralvadást segíti elő.
A paradicsom napi fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség által előidézett oxidatív stresszt. Emellett csökkenti a gyulladást és a szöveti károsodást, amelyet a 2-es típusú cukorbetegség szövődményei okozhatnak.
A paradicsomot és a dohányzást talán soha nem említenénk meg egyszerre. A legújabb kutatások szerint azonban a paradicsom rendszeres, napi szintű fogyasztása csökkentheti a dohányzás okozta károsodásokat a szervezetben. A paradicsom ugyanis a likopin mellett kumarinsavat és klorogénsavat is tartalmaz, amelyek védelmet jelenthetnek a cigarettafüst rákkeltő anyagaival szemben.
A paradicsomban található likopin a szív egészségét is védelmezi. Nagyon jól együtt tud működni a többi antioxidáns társával, vagyis a C-vitaminnal, az A-vitaminnal és az E-vitaminnal. A likopin emellett csökkentheti az LDL-koleszterin koncentrációját és ezzel együtt a plakk-képződést az artériákban. Nem beszélve arról, hogy a paradicsom káliumban is gazdag, amely ásványi anyag csökkenti a magas vérnyomást, amivel pedig a szív egészségét védi.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2024-11-27 23:08:59, szerda
|
|
|
A citrusfélék nagyon egészségesek. Télen mindenképp javasolt a fogyasztásuk, hiszen erősítik az immunrendszert, és megvédhetnek bennünket az olyan téli betegségektől, mint amilyen az influenza és a megfázás. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy étkezés után nem javasolt ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása.
A citrusfélék tele vannak C-vitaminnal. Ez a vitamin antioxidánsnak számít, amely támogatja az immunrendszert, elősegíti a kollagénképződést, és segíti a vas felszívódását. A citrusfélék élelmi rostokban is bővelkednek, ily módon elősegítik az emésztőrendszer egészségét, mégpedig a székrekedés megelőzésével és a bélmikrobiom támogatásával.
A citrusfélékben lévő kálium hozzájárulhat az egészséges vérnyomásszint fenntartásához, ezzel pedig a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken. A gyümölcsök magas C-vitamin-tartalma a bőr egészségét segíti, ugyanis véd az oxidatív stressztől, és támogatja a kollagénszintézist. A citrusfélék magas rosttartalommal bírnak, így támogatják meg a súlykezelést, hiszen teltségérzetet okoznak, és szabályozzák az étvágyat. A citrusfélék magas víztartalommal rendelkeznek, ezzel pedig a testünk hidratációját segítik.
Közvetlenül étkezést követően azonban nem javasolt ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása. A citrusfélék savas hatással bírnak, és ha közvetlenül étkezés után fogyasztjuk azokat, akkor megzavarják az emésztést. Emésztési zavart is okozhatnak, például okai lehetnek a savas reflux és a gyomorégés kialakulásának.
Ezekben gyümölcsökben olyan vegyületek is megtalálhatók, amelyek megzavarhatják egyes tápanyagok felszívódását, ez pedig befolyásolja az alapvető ásványi anyagok és vitaminok biológiai hozzáférhetőségét. Tehát ezek a tápanyagok nem tudnak felszívódni, vagy nem tudnak hasznosulni. Tartalmaznak például polifenolokat, amelyek azonban nagyobb mennyiségben akadályozhatják az olyan tápanyagok felszívódását, mint amilyen a kalcium vagy a vas.
A citrusos gyümölcsök természetes cukrokban is bővelkednek, azonban éppen emiatt étkezés után fogyasztva megemelik a vércukorszintet. Ez nemcsak fáradtsághoz, hanem az ételek utáni sóvárgáshoz vezethet.
A citrusfélék akár még súlygyarapodást is okozhatnak, hiszen magas a kalóriatartalmuk. Amennyiben étkezés után eszünk citrusféléket, megvan a veszélye, hogy a kalóriabevitel meghaladja az energiafelhasználást, ami idővel súlygyarapodáshoz vezethet.
Sokan tapasztalnak meg gyomor-bélrendszeri kényelmetlenséget citrusfélék fogyasztását követően. Kialakulhat olyan emésztési panasz, mint puffadás, fokozott gázképződés. Ez azoknál a személyeknél fordul elő elsősorban, akiknek érzékeny a gyomruk.
A másik probléma, ha étkezés után fogyasztjuk a citrusféléket, hogy kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel, befolyásolva azok felszívódását és hatékonyságát.
A citrusfélék esetében különösen a grépfrúttal vigyázzunk, hiszen olyan gyógyszerek hatásait befolyásolhatja, mint a szívgyógyszerek vagy a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek.
Azért semmiképpen se mondjunk le a citrusfélékről, hiszen nagyon sok előnyük van. Ezek a gyümölcsök nagyon jó tápanyagforrást jelentenek. Rendszeres fogyasztásukkal sokat javulhat az emésztésünk. Tele vannak olyan vitaminokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal, amelyek többek között az emésztőrendszer egészségét is szolgálják.
A citrusfélékben található C-vitamin segít az immunrendszer megerősítésében és a betegségek elleni védelemben. Az immunitás fokozása fontos része az egészséges életnek.
A C-vitaminnal meg is előzhető a megfázás, de annak súlyossága is minimalizálható, ha C-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztunk, miközben betegek vagyunk.
A vérnyomás csökkentése számtalan előnnyel járhat a szervezet számára. A citrusfélék olyan alapvető tápanyagokat biztosítanak a testünknek, amelyek pozitívan hatnak a szív egészségére. Antioxidánsként csökkentik a gyulladást és az LDL-koleszterin szintjét is. Káliumot is tartalmaznak a citrusfélék, ami segít a vérnyomás szabályozásában, ezzel is csökkentve a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
2024-11-27 23:06:47, szerda
|
|
|
Egyszerű és hatékony tippek száraz köhögésre - kakukkfüves-narancsos-gyömbéres sziruprecepttel
A köhögés, kiváltképp a száraz köhögés télen és nyáron is kínozhat bennünket. Általánosságban elmondható, hogy a köhögés kétféle lehet. Az egyik, amikor váladék keletkezik, és ezt a tüdő nem tudja kiüríteni, a másik pedig a száraz köhögés. A száraz köhögést többnyire a levegőben lévő irritáló anyagok okozzák, például por vagy cigarettafüst.
Léteznek azonban olyan természetes módszerek, amelyek segíthetnek megszabadulni a száraz köhögéstől és a vele járó összes kellemetlenségtől.
A kutatások szerint a méz sokkal hatékonyabbnak bizonyul, mint egyes köhögéscsillapító gyógyszerek. A méz ugyanis antibakteriális hatással rendelkezik, segít a torokban lévő nyálkahártya bevonásában, illetve csökkenti a száraz köhögés által kiváltott irritációt. Naponta 1-3 teáskanálnyi mézet is elfogyaszthatunk, amíg fennáll a köhögés nálunk.
A gyömbér természetes köptetőként működik, segít a váladék felszakításában, csillapítja a köhögést és a torokirritációt is. Forraljunk fel gyömbért - ízlés szerinti mennyiséget - egy csészényi vízben, majd ha kihűlt, adjunk hozzá mézet. Naponta néhány alkalommal fogyasszunk el ebből a szirupból egy-egy teáskanálnyit, ily módon a méz és a gyömbér előnyeit egyszerre használhatjuk ki.
Az arc gőzölése is nagyon hatékony lehet a torokirritáció és a köhögés elűzésében. A vízhez különféle illóolajokat is adhatunk. Köhögés esetén nagyon hasznos lehet az eukaliptusz-, a borsmenta-, a fodormenta- és a rozmaring-illóolaj, amelyet egész egyszerűen csak a vízbe kell csepegtetni.
Az édesgyökér nevű gyógynövényt már évszázadok óta használja a hagyományos ájurvédikus orvoslás. Enyhíti a fájdalmat, segít a váladék oldásában, és csökkenti a köhögést. Az édesgyökérből készült tea csökkenti a torok irritációját is.
A kakukkfűből is készülhet tea. A gyógynövény olyan görcsoldó vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek az izmok ellazításában. Megnyugtatja a torkot és enyhülést nyújt, ha száraz köhögéstől szenvedünk.
Száraz köhögésre egy nagyon hatékony szirupot is készíthetünk, mutatjuk a receptet!
Kakukkfüves-narancsos-gyömbéres szirup hozzávalói:
1 nagyobb bionarancs,
1 nagyobb biocitrom,
egy nagyobb ujjnyi gyömbér,
egy kisebb csokor kakukkfű,
egy teáskanál fahéj,
2 fokhagyma,
méz.
Elkészítése:
A mézben keverjük el a lereszelt gyömbért, a lereszelt fokhagymát és a fahéjat. Készítsünk elő egy steril befőttesüveget. Először tegyünk az aljára egy felkarikázott narancsot, erre következhet egy kakukkfűág, majd jöhet a mézes keverék. Folytassuk a sort, míg van az alapanyagokból. Betegségmegelőzésre fogyasszunk ebből a keverékből egy teáskanállal, betegség idején három teáskanálnyit is megehetünk belőle.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2024. November
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
130 db bejegyzés |
e év: |
2467 db bejegyzés |
Összes: |
51259 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3883
- e Hét: 10166
- e Hónap: 10166
- e Év: 622841
|
|
|