|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2025-03-17 22:09:38, hétfő
|
|
|
A hideg víz nem egészséges - legalábbis egyes hozzáértők szerint a szervezetünknek nem hideg, hanem meleg vagy langyos vízre van szüksége. Ez nemcsak felfrissíti a szervezetet, hanem fokozza az anyagcserét, az emésztést, illetve számtalan más egészségügyi előnye is van.
A meleg víz rendszeres fogyasztása egyfajta lendületet ad az anyagcserének, ezzel segítve az elfogyasztott táplálékok könnyebb lebontását, illetve a tápanyagok hatékony felszívódását.
A meleg víz fogyasztása megtámogatja az emésztést is, mivel fokozza az emésztőenzimek termelődését, és segíti az élelmiszer-részecskék zavartalan lebomlását is.
A meleg víz segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, mégpedig a fokozott izzadás és vizeletürítés segítségével. A méreganyagok távozása a szervezetből azért is fontos, mivel ezek a méreganyagok - ha a testünkben maradnak - különféle egészségi problémákat és betegségeket okozhatnak.
A vérkeringést is fokozza és segíti, amennyiben rendszeresen fogyasztunk meleg vizet, ugyanis nagyon hatékonyan szállítja a sejtekhez mind az oxigént, mind pedig a tápanyagokat.
Ha reggel nem kávéval indítjuk a napot, hanem meleg víz lassú kortyolgatásával, ez rendkívüli módon megnyugtatja az idegrendszert. Ez a módszer már kora reggel elősegíti a relaxáció érzését, hiszen csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetben.
A feszült izmok ellazítását is megtámogatja a meleg víz, ezzel pedig csökken az izmokban kialakult feszültség. Ha nincs izomgörcs, akkor hamarosan a fájdalomnak sem lesz nyoma.
A meleg víz nemcsak az izmokra, hanem az ízületekre is pozitívan hat, ugyanis csökkenti az ízületek merevségét, ezzel pedig potenciálisan enyhíteni tudja az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit.
Ha már reggel melegvíz-fogyasztással indítjuk a napot, nem is leszünk annyira éhesek, azaz a vízfogyasztás könnyedén eltelít bennünket. Ha a nap folyamán is elkortyolgatunk egy-egy bögre meleg vizet, ezzel csökkenhet a kalóriabevitelünk, és ez súlycsökkenéssel jár együtt. Tehát láthatjuk, hogy a meleg víz még a testsúlykontrollban is a segítségünkre lehet.
A bélmozgás szabályozását is megtámogatja a meleg víz, ezáltal pedig jelentősen csökkenhet a székrekedés kialakulása. Ezzel is sok toxikus anyag távozhat a szervezetből, így még a hangulatunk is sokkal jobb lesz.
Mivel a meleg víz kiöblíti a méreganyagokat a szervezetből, így ez segít megszabadulni a bőrproblémáktól. A meleg víz hatására az arcbőrünk sokkal szebb és ragyogóbb lesz.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-03-17 22:06:56, hétfő
|
|
|
Táplálékok, amelyek sok oldható rostot tartalmaznak, és jót tesznek a bél egészségének
Sok hozzáértő úgy véli, hogy az egészség a bélrendszerben kezdődik. Ez valóban így van, hiszen ha nincs rendben az emésztésünk, akkor voltaképpen elmondható, hogy semmi sincs rendben. A bélrendszer egészségét nagyban meghatározza, hogy milyen táplálékokat fogyasztunk. A rostoknak, különösen az oldható rostoknak kulcsszerepük van a bélrendszer és az egész emésztőrendszer egészségének fenntartásában. Bemutatjuk, hogy miért is olyan egészségesek az oldható rostok, miért is olyan fontosak a bélrendszer, az emésztőrendszer számára és néhány oldható rostot tartalmazó táplálékot is bemutatunk.
Az oldható rostokban bővelkedő táplálékok számos emésztési probléma kivédésében a segítségünkre lehetnek, ilyen például a székrekedés, de még a magas koleszterinszint csökkentését is segíthetik. A rost nagyon fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek.
A táplálékokban kétféle rost van jelen: oldható és/vagy oldhatatlan rostok. Mindkettő nagyon fontos az egészséges bélrendszer szempontjából, de az oldható rostok kordában tartják a vércukorszintet, a koleszterinszintet és az emésztési problémákat is.
Az oldható rost egy olyan élelmi rost, amely vízben oldódik, és gélszerű anyagot képez az emésztés során, ezzel is lassítva az emésztési folyamatot. Az oldható rostok sok tápanyagot tartalmaznak, azaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és fitotápanyagokat, amelyek támogatják a testi funkciókat, és biztosítják a jó egészséget.
Az oldható rostok lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását, ami segít megelőzni a vércukorszint megemelkedését. Ez különösen előnyös lehet a cukorbetegek számára, illetve a cukorbetegség megelőzésében.
Az oldható rostok az emésztőrendszerben lévő epesavakhoz kötődnek, és segítenek eltávolítani azokat a szervezetből. Ez a folyamat csökkenti a koleszterin koncentrációját a véráramban. Az alacsonyabb koleszterinszint pedig hozzájárul a szívbetegségek rizikójának csökkentéséhez.
Az emésztőrendszerben az oldható rostok által képzett gélszerű állag segít szabályozni a bélmozgást, és megakadályozza a székrekedés kialakulását, emellett táplálékforrást biztosít a hasznos bélbaktériumok számára, ezzel is megtámogatva az egészséges bélmikrobiomot.
A magas oldhatórost-tartalmú táplálékok elősegítik a teltségérzetet, ezzel is csökkentve a napi kalóriabevitelt, ez pedig nagyon előnyös lehet a fogyás és a súlykezelés érdekében.
A koleszterinszint csökkentésével, a vércukorszint szabályozásával és az egészséges bélrendszer fenntartásával az oldható rostok hozzájárulnak a szív általános egészségéhez, és csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.
Nagyon sok olyan táplálék létezik, amely gazdag forrása az oldható rostoknak: zab, hüvelyesek, lenmag, chiamag, útifűmaghéj, édesburgonya, kelbimbó, alma, sárgarépa, bogyós gyümölcsök, körte, árpa, quinoa, zöldborsó, diófélék, magvak, aszalt szilva, narancs.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-03-17 22:02:23, hétfő
|
|
|
Mitől zsírosodhat el a májunk?
Egyik gyakori májprobléma az elzsírosodott máj. Ez nemcsak azt jelenti, hogy májunk tele van zsírokkal, hanem azt is jelenti egyben, hogy nem működik megfelelően, a májsejtek károsodtak. Kialakulhat nem megfelelő táplálkozás és rendszeres alkoholfogyasztás esetén. A cukorbetegség egy rizikófaktor a májproblémák kialakulásában: a magas inzulinszint ugyanis szintén elzsírosítja a májat
A máj az egyik legnagyobb szervünk, súlya elérheti a másfél kilogrammot is, a szervezetben több mint 500 különböző feladatot lát el.
Fontos szerepe van többek között az emésztési folyamatokban, részt vesz az immunrendszer működésében, segít kivezetni a káros anyagokat a testünkből, fehérjéket termel, tisztítja a vért, tárolja az A-, D- és B12-vitaminokat, átalakítja a T4 pajzsmirigyhormont T3 hormonná, és még sorolhatnánk a fontos funkcióit.
Májunk érdekessége, hogy akár 70-80%-a - azaz jelentős része - is károsodhat, mégis képes az egészségesen maradt rész segítségével szinte tökéletesen végezni a feladatait.
Májunk sok esetben korán jelzi, ha gond van, ilyen tünetek lehetnek:
vérzések;
sárgaság megjelenése a bőrön és a szemben;
folyamatos fájdalomérzet a jobb vállban;
félgömbszerű has kialakulása;
gyakori viszketések a tenyéren, talpon.
Jó hír, hogy májunk képes teljes egészében regenerálódni, ehhez viszont 3 évre van szüksége, tehát ennyi ideig célszerű biztosítani számára azokat a tápanyagokat, melyek a regenerálódását segítik.
Májregenerálás gyógynövényei ( Hepadex hatóanyagai )
Kolin
A kolin egy makrotápanyag, melyet a B-komplex részeként kezelünk. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális metabolizmust. A kolin emulgeálja a zsírokat és a koleszterint, így azok nem rakódnak le a májban, az epehólyagban, illetve az érfalakon. A kolin védi a májat, segít ellátni méregtelenítő feladatát, erős megterhelés esetén (alkohol-, drogfogyasztás) valamelyest csökkenti a káros hatásokat.
Articsókakivonat
Az articsóka méregtelenítő hatását fokozza a benne található cinarin, amely hatékony vértisztító. Ez a vegyület erősíti a májat, gyorsítja az epeáramlást. Utóbbi szükséges a zsírok lebontásához és a vitaminok megfelelő felszívódásához. Az articsóka enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódását. Egy 1940-ben Japánban folytatott kísérlet eredménye azt mutatta, hogy az articsóka nemcsak a vér koleszterinszintjét csökkentette, hanem fokozta a májban az epetermelődést és jó vizelethajtó hatása is volt.
Az epeműködésre gyakorolt jótékony hatását a kutatók 1993-ban szintén megerősítették, miszerint az articsóka főbb hatásai közé tartozik az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása, és az epe hígabbá tétele. Elősegíti az epeutak összehúzódását, megszünteti az epehólyag atóniás állapotát, az epehólyag-gyulladást, az epehólyag rendszertelen összehúzódását és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat.
Fokhagymakivonat
A fokhagyma tele van olyan kéntartalmú összetevőkkel, amelyek aktiválják a májban lévő enzimeket, hogy az sokkal hatékonyabban tudjon működni. Így a méreganyagok is sokkal gyorsabban és nagyobb eséllyel távoznak a szervezetből. A fokhagymának pozitív, tisztító hatása van a májra. A száraz fokhagymás kivonat a máj, az epehólyag és a szokásos székrekedés betegségeiben használt gyógyszerek része.
Bojtorjángyökér-kivonat
A bojtorján hatóanyagai serkentik az epe- és a májfunkciókat, ezért a gyógynövény kiválóan alkalmazható a méregtelenítő kúrák során. Szintén méregtelenítő tulajdonságát erősíti izzadságfokozó és a vizelet áramlását javító képessége, ami hozzájárul a toxinok eltávolításához.
Petrezselyemlevél-kivonat
Káliumtartalmának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert, valamint serkenti a máj munkáját. A máj működésének javításával támogatja a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit. Ha a máj túlterhelt, a petrezselyemlevél segít a szervezet tisztításában. A benne található klorofill nélkülözhetetlen az epeműködéshez.
N-Acetil-L-Cisztein
Egy aminosavról van szó, mely az egyik legfontosabb antioxidánsunk. Elősegíti a regenerálódást, méregteleníti a májat, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Csökkenti a környezetből érkező toxikus anyagok káros hatásait, segít megelőzni, illetve kezelni a májkárosodást, valamint a gyulladásos májbetegségeket.
Céklakivonat
A cékla rostja hatékonyan képes megtisztítani az emésztőrendszert, így jó szolgálatot tesz a méregtelenítésben. Rendkívül gazdag azokban a flavonoidokban, vitaminokban, melyek májunk megfelelő működéséhez szükségesek.
Édesgyökér-kivonat
Ez a kivonat főleg az alkohol okozta májkárosodást képes kezelni, jól helyreállítja a máj enzimháztartását. A növény hatóanyagai megóvják a májat a gyulladásoktól és a zsírlerakódásoktól. Az édesgyökér képes a már károsodott májat is bizonyos mértékig helyrehozni.
Alfa-liponsav
Ez az antioxidáns anyag jól szolgálja a máj védelmét: óv a szabad gyökök által okozott károsodással szemben, és segít a szervezetben felhalmozódó méreganyagok eltávolításában. Alkalmazzák májműködési zavar, illetve alkoholos májkárosodás esetén, a máj gyulladásos elváltozásainál és a májat érintő egyéb problémák elleni védekezésben.
Édesköménymag-kivonat
Májregeneráló, enyhe epehajtó hatású. Leállítja az erjedési és rothadási folyamatokat a vastagbélben, így segít helyreállítani a bél baktériumflóráját és könnyíti a máj munkáját.
Kurkumakivonat
Tudományos kutatások támasztják alá a kurkuma májvédő és májregeneráló hatását. A fűszernövény hatóanyaga sikeresen gátolja az epeutak eltömődését és a máj károsodását. Sőt, a vizsgálatok szerint a kurkuma nemcsak a májfunkciót javítja, de a májrákot is kedvezően befolyásolja.
Gyömbérgyökér-kivonat
Gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, hatékonyan tisztítja és védi a májat.
Cayenne-bors-kivonat
Támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, stimulálja, serkenti a máj és az epehólyag működését.
Pitypanggyökér-kivonat
Javítja az emésztést, gyulladáscsökkentő hatása van. Serkenti az epe termelődését és kiválasztását a májban. Javítja a májfunkciót, segjti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből. Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre.
D-biotin
Vízben oldódó vitamin, mely szintén jó hatású a májra: felgyorsítja egyes vegyületek, anyagok lebomlási sebességét a májban, azaz segíti a májat, hogy az gyorsabban végezhessen feladataival.
Ajánlott:
az alábbi esetekben :
cukorbetegség,
gyenge májfunkciók,
pajzsmirigy-alulműködés,
elzsírosodott máj,
májzsugorodás,
méregtelenítési célból.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
2025-03-17 21:33:18, hétfő
|
|
|
Citrusfélék, bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek az emlő egészségéért
Sokkoló diagnózis, amikor valaki azt hallja az orvosától, hogy emlőrákja van. Talán az lenne a legjobb, ha már az oktatásban is a prevencióra helyeznék a hangsúlyt, hiszen az életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához.
Milyen tényezők, milyen életmódbeli szokások lehetnek az okai az emlőrák kialakulásának? Ilyen például a dohányzás, az elhízás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a genetika, az ülő életmód. A betegség kialakulásában nagy szerepe van a nagyobb mellsűrűségnek, de a fogamzásgátlók és a menopauza szakaszában alkalmazott hormonterápia is oka lehet a betegség kialakulásának. A kor előrehaladtával, illetve idősebb korban szintén megnő az esélye a mellrák kialakulásának.
Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek nagyon sokat segíthetnek az egészség fenntartásában és így a rákos betegségek, többek között az emlőrák megelőzésében. Lássunk is ezek közül néhányat, de előbb azt nézzük meg, hogy milyen táplálékokat ne fogyasszunk, ha el szeretnénk elkerülni ezt a rettegett betegséget.
A rákos megbetegedések kialakulásában nagy szerepe van a vörös húsoknak, az alkoholnak, a feldolgozott táplálékoknak, a bő olajban sült ételeknek, a cukros ételeknek és a finomított lisztből készült élelmiszereknek.
Az erjesztett táplálékok csoportjába tartozik a kefir és a savanyú káposzta. Tanulmányok sora igazolja, hogy az erjesztett táplálékok olyan probiotikumokat tartalmaznak, amelyek fokozzák az immunitást, és így nagy szerepük lehet az emlőrák megelőzésében is.
A mediterrán étrendbe sorolható az extraszűz olívaolaj, amely szintén lecsökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatait.
A bogyós gyümölcsök nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, ezek az antociánok és a flavonoidok, amelyek védelmet jelentenek a test sejtjei számára a különféle károsodásokkal szemben. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy különösen a fekete áfonya lehet nagyon hasznos az emlőrák kialakulása ellen.
A fokhagyma szulfur vegyületekben, C-vitaminban és flavonoid antioxidánsban bővelkedik, és éppen ezen tápanyagok miatt is hatékony lehet az emlőrák megelőzésében. De természetesen önmagában még a fokhagyma sem jelenthet védelmet, hiszen az emlőrák kialakulásában sok más tényező is szerepet játszhat.
A zöld leveles zöldségek sok folátot tartalmaznak, amely köztudottan rákellenes hatással rendelkezik. A brokkoli, a karfiol és a káposzta mintegy fitokémiai erőműveknek tekinthetők.
A citrusfélék is nagyon hatékonyak lehetnek az emlőrák kivédésében, hiszen sok C-vitamint, karotinoidot és folátot tartalmaznak, emellett remek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-03-17 21:30:28, hétfő
|
|
|
Az illóolajok nagy hasznunkra lehetnek, hiszen antimikrobiális hatással is rendelkezik egyik-másik. Ez azt jelenti, hogy nagyon hatékonyak lehetnek az olyan kórokozókkal szemben, mint például a vírusok, a gombák és a baktériumok. Ezúttal ezeket az illóolajokat vesszük górcső alá.
A fahéjillóolaj nagyon jól működik a bakteriális fertőzések ellen. A kakukkfű- és a citromfű-illóolaj hatékonynak bizonyult az MRSA-fertőzéssel szemben, valamint mindkét illóolaj gombaellenes hatásokkal is rendelkezik.
Az oregánó-illóolaj antibakteriális aktivitást mutat számos antibiotikum-rezisztens törzzsel szemben, részben azért, mert megzavarja a bakteriális sejtfalakat.
A teafaolaj eukaliptusz-illóolajjal kombinálva rendkívül eredményes volt az E.coli és az MRSA-fertőzésekkel szemben. Mindkét illóolaj felgyorsítja a sebgyógyulást is. A teafa-illóolajjal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy több baktérium- és gombatörzs esetén nagyon hatékony önmagában is.
A szegfűszeg-illóolaj erős antibiotikus hatással rendelkezik, illetve kiemelkedő a gombaellenes és a parazitaellenes hatása is. A candidagomba ellen is eredményesen vette fel a harcot a vizsgálatok során.
A bazsalikom- és a rozmaringolaj is sikeresen vette az akadályokat az E.coli ellen. A citrom illóolaja is nagyon pozitívan reagált az MRSA-fertőzéssel szemben, illetve eredményes volt még a streptococcusszal és egyes gombatörzsekkel szemben is.
A citromfű illóolaja antibakteriális hatással rendelkezik, éppen ezért a baktériumok okozta fertőzések ellen lehet nagyon hatékony. Emellett immunmoduláló hatással is rendelkezik.
A borsmentaolaj hatékony több baktérium-rezisztens törzzsel szemben, és többféle gombás fertőzés esetén is rendkívül kedvezően reagált. Segíthet megelőzni a gombás körömfertőzéseket és javíthatja a köröm egészségét.
Az illóolajokat csakis külsőleg használjuk. Inhalálhatunk a segítségükkel, illetve a bőrünkön is alkalmazhatjuk, de mindig keverjük össze valamilyen hordozóolajjal, mivel bőrirritációt okozhat. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogyan kell az illóolajokat használni, mindenképpen kérdezzünk meg egy hozzáértő személyt, mert ha nem megfelelően és nem körültekintően alkalmazzuk az illóolajokat, még árthatunk is vele. Mindig 100 %-os bioillóolajat használjunk. Kételkedjünk, ha egy-egy helyen nagyon olcsón kínálnak illóolajat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-03-17 21:27:54, hétfő
|
|
|
Sokféle illóolaj megtalálható az illóolaj-palettán, és ezek az illóolajok többféle egészségi probléma természetes kezelésére is használhatók. A kamilla csökkenti a stresszt, a zsálya megtámogatja a pihenést. Az eukaliptusz tisztítja a légutakat, a gyömbér csökkenti az émelygést, a levendula jobb alvást biztosít, a citrom növeli a boldogságérzetet, javítja a koncentrációt. A borsmenta fokozza az éberséget, enyhíti a fejfájást, a rozmaring pedig javítja a fókuszt.
Normális dolognak számít, ha időnként szorongunk, azonban a rendszeres, mindennapos szorongás szorongásos rendellenességgé alakulhat, amely kezelést igényel. Ilyen például a generalizált szorongásos rendellenesség, a pánikbetegség, a rögeszmés-kényszeres rendellenesség, a szociális szorongás, a szeparációs szorongás és a fóbiák.
A szorongás tünetei között szerepel a túlzott aggodalom és a stressz, a feszültség, az ingerültség, a nyugtalanság, a fáradtság, a kimerültség, a koncentrációs képtelenség. További tünetek: elalvási, alvási nehézség, izomfeszültség, fejfájás, emésztési problémák.
Az illóolajok gyógyhatást biztosítanak számos betegség természetes kezelésében. Mutatjuk is azokat az illóolajokat, amelyek nagyon hatékonyak a szorongás enyhítésére!
Szorongás esetén leggyakrabban a levendula-illóolajat használjuk nyugtató és pihentető hatásai miatt. A levendula illóolaja ugyanis segít az alvásban, a nyugtalanság leküzdésében, illetve az ideges feszültség oldásában. A levendula segít elpusztítani a levegőben a kórokozókat, de nemcsak a levegőben, hanem az orrmelléküregekben és a légutakban is. A levendula remek antidepresszánsként is működik, hiszen rendkívül hatékonyan győzi le az enyhe depressziós tüneteket. A levendulának ezen kívül szorongásoldó hatása is van, a levendula-illóolaj nagyon előnyös a szorongás csökkentésében. Azoknak is ajánlott azonban, akik alvászavarban szenvednek.
A következő legnépszerűbb illóolaj a rózsaillóolaj a szorongás és a depresszió enyhítésére. A rózsaolajnak nemcsak az aromaterápiás hatása nagyszerű, de oly módon is enyhíteni tudja a szorongást, ha lábáztató vízbe cseppentünk belőle néhány cseppet.
A kamilla illóolaja számos előnnyel rendelkezik. Segít a belső harmónia megteremtésében, csökkenti az ingerlékenységet, az aggodalmat és a szorongást is. A kamilla illóolaja nemcsak szorongásoldó, hanem antidepresszáns aktivitást is mutat. Összefoglalva: nagyon hatékonyan enyhíti a betegek szorongásos tüneteit. A kamilla jól ismert nyugtató hatásairól. A kamillateához hasonlóan a kamilla-illóolaj is elősegíti a relaxációt, és segít jobban aludni.
A bergamott illóolaja hatékonyan csökkenti a szorongást, de a depresszió tüneteinek csökkentésére is alkalmas. A szorongás és a depresszió enyhítésében még hatékonyabb, ha levendula-illóolajjal elkeverve használjuk.
A tömjén illóolaja szintén használható a szorongás és a depresszió természetes kezelésére. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a tömjénillóolaj levendulával elkeverve nagyon hatékonynak bizonyult azon rákos betegek esetében, akik nemcsak fájdalom miatt szenvedtek, de depressziósak is voltak.
A szorongó embereknek gyakran alacsony a szerotoninszintjük és magas a kortizolszintjük. A zsályaillóolaj azonban növeli a szerotoninszintet, és csökkenti a kortizolszintet.
A macskagyökér illóolaja segít csökkenteni az álmatlanságot, és elősegítheti a relaxációt.
A rozmaring-illóolaj frissítő, így napközben is használhatjuk a szorongás ellensúlyozására.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-03-17 21:24:22, hétfő
|
|
|

A máriatövis nevű gyógynövényről szinte mindenkinek a máj egészsége és védelme jut eszébe. A szilimarinnak mint a gyógynövény erős antioxidánsának valóban van ilyen pozitív hatása, azonban a máriatövis nemcsak a májra fejti ki pozitív hatását, hanem sok más egészségügyi előnye is létezik. Cikkünkben most a gyógynövény pozitív hatásait mutatjuk be.
A máriatövis alapvető tápanyagokat, esszenciális zsírsavakat, aminosavakat és E-vitamint is tartalmaz. Ezek a tápanyagok döntő szerepet játszanak az általános egészség és jóllét fenntartásában. Az esszenciális zsírsavak támogatják a szív egészségét, az aminosavak a fehérjék építőkövei, az E-vitamin pedig egy olyan erős antioxidáns, amely védi a sejteket a károsodásoktól.
A gyógynövény egyik előnye, hogy támogatja a máj egészségét. A máj a legnagyobb szervünk, amely több száz funkciót lát el az emberi szervezetben. A gyógynövényben található szilimarin nevű vegyület segít megvédeni a májsejteket a károsodásoktól, és támogatja a máj természetes szűrési folyamatait.
A máriatövis támogatja az epe termelését is. Az epe egy olyan folyadék, amely segíti a zsírok emésztését, és semlegesíti a gyomorsavat. Az egészséges epetermelés segíthet enyhíteni a puffadást és az emésztési problémákat, miközben elősegíti az egészséges emésztési egészséget.
A gyógynövényben található szilimarin erős antioxidáns hatással rendelkezik. Az antioxidánsok csökkentik a szabad gyököknek nevezett káros molekulák elszaporodását, segítenek a szervezet támogatásában, és csökkentik a különböző betegségek kialakulásának kockázatait.
A máriatövis a súlykontrollt is megtámogathatja. Egyes kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy ezt a májfunkciók javításával teszi. Azonban az a leghatékonyabb megoldás, ha az egészséges táplálkozást a rendszeres testmozgással kombináljuk.
A bőrünk gyakran tükrözi a belső egészségünket is. A szilimarin antioxidáns tulajdonságai segíthetnek a bőrsejtek integritásának támogatásában, ez pedig csökkentheti az öregedés jeleinek megjelenését, elősegítheti az arcbőr kinézetének javulását, illetve támogathatja a bőr általános egészségét.
Az agy a testünk legfontosabb szerve, így rendszeres ,,gondozása" elengedhetetlen az általános jólléthez. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a máriatövis neuroprotektív hatással is rendelkezik, így potenciálisan támogatja az agy egészségét. A szilimarin antioxidáns tulajdonságai segíthetnek az agysejtek egészségének támogatásában és a kognitív funkciók erősítésében.
A magas koleszterinszint számos szív- és érrendszerei betegséget okozhat, ezért az egészséges koleszterinszint fenntartása elengedhetetlen a szív egészségének megőrzéséhez. A máriatövis az egészséges koleszterinszint fenntartásában is sokat segíthet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2025-03-17 21:21:24, hétfő
|
|
|
Mindig mindenhol azt halljuk, hogy a szezonális ételek fogyasztásának milyen sok előnye van. Ez így is van, sokkal jobb, ha olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, amelyek aktuálisan a szezonban beszerezhetők. Mutatjuk is, hogy miért olyan kulcsfontosságú, hogy ne olyan táplálékokat együnk, amelyeket hosszú ideig utaztatnak.
Szezonális gyümölcsöknek és zöldségeknek nevezzük az olyan táplálékokat, amelyek egy-egy adott időszakban, évszakban teremnek, és általában olyan termékekről van szó, amelyeket a saját országunkban termelnek meg és értékesítenek. A szezonális étkezésnek nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és környezeti előnyei is vannak.
Például hazánkban tavasszal van az eper szezonja. Rendben is van, ha ilyenkor vásároljuk és fogyasztjuk rendszeresen. De mi van a télen is kapható eperrel? Biztosak lehetünk benne, hogy import áruról van szó, de legalábbis olyan körülmények között termesztett gyümölcsről, amely nem biztos, hogy olyan jót tesz az egészségünknek.
Az import termékek fogyasztása több szempont miatt is kérdéses és kétséges. Minden valószínűség szerint ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket még éretlen állapotban szedik le, hogy kibírják, túléljék valahogy a hosszú utazást. A szezonon kívüli termékek több ezer kilométert is utazhatnak, mielőtt elérik a hazai boltok polcait. Nemcsak az ízükből, aromájukból és az állagukból veszítenek sokat, de a tápértékükből is.
A szezonális termékeket azonban addig hagyják a fán, míg azok be nem érnek, ez pedig természetesebb ízeket és tápanyagokat biztosít számunkra.
A szezonális étkezés azt jelenti, hogy változatosan eszünk, azaz olyan zöldségek és gyümölcsök kerülnek a tányérunkra, amelyek az adott évszakban érnek be. Ezzel valóban sokszínűvé varázsolhatjuk az étkezéseinket, ami sok betegség, többek között a rákos megbetegedések kockázatait csökkenti, és hozzásegít bennünket az optimális egészség eléréséhez és fenntartásához.
Tanulmányok leírása szerint léteznek olyan szezonális ételek, amelyek segítenek megbirkózni a szervezetnek a változó időjárási viszonyokkal. Például nyáron a görögdinnye segít a hidratálásban, míg az olyan téli zöldség, mint a cékla, kalóriával látja el a szervezetet, amikor a hőmérséklet csökken. A szezonális táplálékok sokkal jobb ízűek, mint a szezonon kívüliek. A helyben termelt zöldségek és gyümölcsök nemcsak jobb ízvilággal rendelkeznek, de magasabb tápanyagtartalommal is bírnak.
Néhány szezonális gyümölcsöt és zöldséget is megemlítünk cikkünkben. Tavasszal van a szezonja a spárgának, a brokkolinak, a zellernek, a rebarbarának, a reteknek, a szamócának. Tipikus nyári zöldségek és gyümölcsök: paprika, uborka, szeder, sárgabarack, meggy, paradicsom, cukkini, görögdinnye. Ősszel érik a kelbimbó, a karfiol, a sütőtök, a szilva, a körte. Télen fogyaszthatjuk a céklát, a káposztát, a grépfrútot, a téli tököt, a mángoldot.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-03-17 21:18:33, hétfő
|
|
|
A gyümölcsfogyasztás egészséges. Egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban számtalan tanulmány és tudományos kutatás született az elmúlt évtizedekben. A rendszeres gyümölcsfogyasztás azonban nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészségre is pozitívan hat, ugyanis egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatait. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan is történik mindez.
A rendszeres gyümölcsfogyasztással megnövelhetjük a napi rostbevitelünket. Ha mindennap eszünk gyümölcsöt, ezzel nemcsak az étrendünket színesítjük, de a napi antioxidáns-bevitelt is jelentősen megnövelhetjük. Egy új tanulmány azt jegyezte le, hogy minél több gyümölcsöt fogyasztunk fiatalabb korunkban és a 40-es, 50-es éveinkben, annál kisebb lesz az esélye a depresszió kialakulásának idősebb korunkban. Egy kutatásba negyvenezer embert vontak be. A vizsgálat 20 évig tartott, azaz ennyi ideig követték nyomon a résztvevők étkezési szokásait. A kutatók azt a megállapítást tették a vizsgálat befejeztével, hogy a rendszeres gyümölcsfogyasztók esetében mintegy 41%-kal csökkent a depresszió kockázata ezeknél a személyeknél idősebb korukban.
Annak, hogy a rendszeres gyümölcsfogyasztás csökkenti a depresszió és más mentális betegségek kockázatait, több oka is lehet. Az oxidatív stressz és az ideggyulladás depressziót okozhat az emberi szervezetben. A gyümölcsök azonban olyan sok antioxidánst és gyulladáscsökkentő mikrotápanyagot tartalmaznak, mint például C-vitamin, karotinoidok és flavonoidok, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt, és gátolják a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.
A gyümölcsök tehát jobb kedvre deríthetnek bennünket, de azért ennél sokkal több előnnyel bírnak. Az egyik ilyen, hogy kiváló vitamin-, ásványianyag- és fitonutriens-források, így hozzájárulnak a test energiaszintjének növeléséhez és az általános egészségi állapot javulásához.
A gyümölcsök csökkentik a szívvel kapcsolatos betegségek és a rákos betegségek kockázatait. Az olyan gyümölcsök, mint a sárgabarack, az alma vagy a grépfrút, flavonoidokban, karotinoidokban, rostokban, káliumban és magnéziumban gazdagok, amely tápanyagok megvédhetik a szívet a különféle betegségektől.
Az élelmi rostok jelenléte a gyümölcsökben csökkentheti a vér koleszterinszintjét, illetve az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait. A rostban gazdag olyan gyümölcsök - mint az eper, az alma vagy a banán - rákellenes hatásokkal is rendelkeznek.
A banán, a narancs és az avokádó gazdag forrásai a káliumnak, amely segít fenntartani a normál vérnyomást. Az is fontos, hogy ezek a gyümölcsök alacsony szénhidrát- és zsírtartalommal bírnak.
A C-vitaminban gazdag gyümölcsök hasznosnak bizonyulnak a testtömeg szabályozásában. Ezen kívül a gyümölcsök nem tartalmaznak telített zsírokat vagy koleszterint, amelyek károsak a szív egészségére.
A magas rosttartalmú gyümölcsök enyhe hashajtó tulajdonságokkal is rendelkeznek. Segítik az emésztési folyamatokat, és megakadályozzák a vesekő kialakulásának kockázatait.
A gyümölcsök gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek segítenek megőrizni a bőr ragyogását. Az A-vitamint tartalmazó gyümölcsök nemcsak a haj, hanem a bőr egészségének is jót tesznek, hiszen javítják a haj szerkezetét, és fényességet kölcsönöznek a hajszálaknak.
A legtöbb gyümölcs magas víztartalommal rendelkezik, így segít a test hidratálásában. Ez télen és nyáron is hasznos, hiszen az év minden hónapjában ügyelnünk kell a testünk hidratációjára.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2025. Március
| | |
|
|
ma: |
21 db bejegyzés |
e hónap: |
480 db bejegyzés |
e év: |
1946 db bejegyzés |
Összes: |
53446 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1536
- e Hét: 5835
- e Hónap: 92091
- e Év: 366292
|
|
|