2025-04-24 07:57:21, csütörtök
|
|
|

Szükséges termékek:
600 g. liszt + még kevés a dagasztáshoz
3 tojás
250 ml hideg víz
1 óra l. só
1 óra l. cukor
10 g. friss élesztő
A töltelékhez:
500 g juhtúró
100 g olvasztott vaj vagy margarin
A töltelékhez:
3 tojás
200 ml friss tej
1 evőkanál cukor
Elkészítés módja:
Tegye a feltört élesztőt, sót és cukrot egy keverőtálba.
Apránként adjuk hozzá a vizet, és addig keverjük, amíg az élesztő teljesen fel nem oldódik, majd végül adjuk hozzá az összes vizet.
A tojásokat félreütjük, és a keverékhez adjuk. Ezután apránként hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg ragacsos tésztát nem kapunk.
Helyezze a tésztát egy jól lisztezett felületre (szükség esetén adjon hozzá még lisztet), és dagasszon körülbelül 5-6 percig, amíg sima, rugalmas tésztát nem kap.
A tésztát kivajazott tálba tesszük, és konyharuhával letakarva 40 percig pihentetjük.
Ezután 5 golyóra osztjuk.
Minden golyót 25 cm átmérőjű kör alakra tekerünk. Megkenjük olvasztott vajjal, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A héját tekercsszerűen feltekerjük.
Ezután a tekercset egy kicsit kinyújtjuk, és úgy csavarjuk, mint egy törülközőt.
Kivajazott, 30 cm átmérőjű tepsibe spirálisan elrendezzük a tekercseket, a közepétől kezdve kört alkotva, és ahol az egyik kéreg véget ér, ráhelyezünk egy másikat és elrendezzük a végéig. Hagyunk egy kis helyet a héjak között, mert kelés közben megemelkednek.
A lepényt letakarva langyos helyen további 15-20 percig pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a feltétet külön elkészítjük.
A tojásokat villával vagy habverővel felverjük. Adjuk hozzá a tejet és a cukrot, jól keverjük össze, és öntsük a pitére.
Kb. 40-45 percig sütjük, majd ha kész, törölközővel letakarva 10-15 percig hűlni hagyjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|