|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2025-05-02 23:15:29, péntek
|
|
|

A tavaszi saláták egyik legfontosabb összetevője: metélőhagyma - metélőhagymás-fokhagymás körözött- és metélőhagymás paradicsomsaláta-recepttel
Tavasszal végre örülünk, hogy egyre több olyan zöldség áll a rendelkezésünkre, amelyből finom leveseket, köretet vagy éppen salátát készíthetünk. A metélőhagyma is ebbe a kategóriába tartozik. Ez a hagymafélék családjába tartozó zöldség nemcsak nagyon ízletes, de roppant sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Most ezek közül mutatunk be néhányat!
A metélőhagyma gazdag forrása a K-vitaminnak, amely vérzésgátló hatásokkal rendelkezik, csökkenti a gyulladásos markereket a szervezetben, segít fenntartani a jó csontsűrűséget és megakadályozni a csonttöréseket. Sok K-vitamint tartalmaznak még a zöld leveles zöldségek is.
Tavasszal sokan kezdenek fogyókúrába. A fogyókúrás programot a metélőhagyma is megtámogatja, mivel csak alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik.
A metélőhagyma C-vitaminban is bővelkedik, emellett gyulladáscsökkentő, antioxidáns és öregedésgátló hatásokkal bír. A benne található K-vitamin elősegíti a véralvadást, míg a C-vitamin biztosítja az érfalak integritását, így megakadályozza a fogínyvérzés kialakulását. A C-vitamin segíti a fogíny egészségének fenntartását, biztosítja az íny tapadását a fogakhoz, és ezzel megakadályozza a fogak elvesztését.
Minden leveles zöldség, így a metélőhagyma is sok élelmi rostot tartalmaz, ami segíti a bélrendszer mozgását, ezzel akadályozva meg a székrekedés kialakulását.
A metélőhagyma csak alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ezért nagyon hatékony a vércukorszint szabályozásában. Éppen ezért lehet nagyon előnyös a fogyasztása azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.
Mint minden hagymaféle, így a metélőhagyma is gazdag forrása a kénvegyületeknek, amelyek parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
A biológiailag aktív kénvegyületeknek köszönhetően a metélőhagyma vérnyomáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint sokkal hatékonyabb a magas vérnyomás csökkentésében, mint a fokhagyma.
A kutatások azt mutatják, hogy a metélőhagyma antibakteriális hatásokkal is bír, és antibiotikus aktivitást mutat, illetve fokozhatja bizonyos antibiotikumok hatását.
Mellékhatásai is lehetnek a metélőhagymának, ilyen például az emésztési zavar, a rossz lehelet, a rossz testszag és az allergiás reakciók.
A metélőhagymából készülhet saláta és körözött is, most két ilyen recept következik.
Metélőhagymás-fokhagymás körözött hozzávalói:
15 dkg sovány túró,
3 gerezd fokhagyma,
1 dl sovány tejföl,
3 kisebb mogyoróhagyma,
1 kisebb csokor metélőhagyma,
ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
Tegyük a túrót egy üvegtálba, és nyomkodjuk össze egy villával. Adjuk hozzá a tejfölt és a fűszereket, ezekkel is dolgozzuk össze a túrót. Ezután reszeljük le a fokhagymát és a mogyoróhagymát, keverjük a túróhoz ezeket is. Végezetül adjuk hozzá az apróra vagdalt metélőhagymát is.
Metélőhagymás paradicsomsaláta hozzávalói:
fél kg paradicsom,
egy nagyobb csokor metélőhagyma,
egy nagyobb kígyóuborka,
1 evőkanál olívaolaj,
ízlés szerint só és bors,
egy kisebb citrom.
Elkészítése:
Mossuk meg a paradicsomot és az uborkát, és szeleteljük fel mindkettőt vékonyan. Rakjuk egy salátástálba. Keverjük el az olívaolajat, a frissen facsart citromlevet, a sót és a borsot, és adjuk a salátához. Végezetül keverjük hozzá a felaprított metélőhagymát is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-05-02 08:26:56, péntek
|
|
|
Egyes kultúrákban gyakori jelenség, hogy az emberek a padlón és nem széken ülnek. Indiában gyakran ülnek keresztbe tett lábakkal a padlón, míg Kínában gyakran térdepelő helyzetben ülnek a padlón, miközben a lábukat maguk alá húzzák. Ezekben a kultúrákban évezredek óta így étkeznek, és ilyen pozitúrában zajlanak családi események, étkezések és ünnepek. Merthogy a padlón történő ülésnek nagyon sok előnye létezik.
Amennyiben rendszeresen a padlón ülünk, azt vehetjük észre, hogy javul a testtartásunk. A padlón ülés ugyanis arra ösztönöz bennünket, hogy minél egyenesebben tartsuk a hátunkat, a gerincoszlopunkat, ezzel pedig jelentősen csökkenhet a hátfájás és a derékfájás is.
A padlón ülés fokozott izomaktivitást is eredményez. Akik hosszabb ideig ülnek a munkájuk miatt irodai székben vagy voltaképpen bármilyen széken, gyakran küzdenek testtartási problémákkal, azaz az izmok is ellustulnak. Viszont ha a padlón foglalunk helyet, akkor tudatosabban odafigyelünk a testtartásra, és ez az izmok működését is aktiválja, fokozza.
A padlón ülés a rugalmasság javításában is segítségünkre lehet, ilyenkor ugyanis a test alsó felében lévő izmok megnyúlnak, ezáltal növelve a test rugalmasságát, és ezzel is erőt adva a lábaknak, az alsó végtagoknak. Az ülés segít a gerinc, a csípő, a medence és a lábak izmainak nyújtásában, ezzel is fokozva azok rugalmasságát.
A padlón ülés, pontosabban ha ezt keresztbe tett lábakkal tesszük, egy nagyon népszerű jógapóznak is számít Indiában. Ez a típusú ülés az emésztésre is pozitív hatást gyakorol. Indiában az étkezés is ily módon történik. A tányérjuk a padlón van, és ha enni szeretnének, akkor mindig kicsit előre kell hajolniuk. Ezzel az emésztést is serkentik, ugyanis a test ismételt mozgatása a hasi izmok stimulálását eredményezi, ami viszont fokozza az emésztőenzimek szekrécióját a gyomorban, ez pedig sokkal jobb emésztést képes biztosítani.
A padlón ülésből nemcsak a test profitál, ugyanis a léleknek, a mentális egészségnek is rendkívül jót tesz. Ezek az ülőpózok ugyanis nagyon gyakoriak a keleti kultúrában a meditálás során. Ezek az ülőpozitúrák jelentősen csökkentik az elmére nehezedő stresszt, és segítenek abban is, hogy hatékonyabb legyen az oxigén áramlása a testben és az agyban, ami természetesen jobb lelkiállapotot képes eredményezni.
Az életkor előrehaladtával a rendszeres padlón történő üldögélés segít fenntartani és javítani az ízületek mobilitását. Ez növeli a funkcionális mobilitást, és csökkenti a különféle segédeszközök használatának szükségességét.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-05-02 08:22:15, péntek
|
|
|
Reggelire nyugodtan ehetünk főtt tojás, tükörtojást és rántottát is
Elmúltak már azok az idők, amikor ,,rettegni" kellett a tojástól. Néhány évtizeddel korábban ugyanis mindenkit azzal riogattak, hogy a tojás nagyon egészségtelen, és negatívan hat a koleszterinszintre, azaz megemeli az LDL-koleszterin szintjét és az összkoleszterinszintet, és ezzel jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. Nos, mértékkel lehet fogyasztani a tojást is. Jól is tesszük, ha nem iktatjuk ki az étrendünkből, hiszen nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik.
A tojás tartalmaz többek között A-vitamint, E-vitamint, B-komplex-vitaminokat, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a szelén, a cink, a kalcium és a foszfor. Ezek a tápanyagok számos egészségügyi előnnyel járnak, például csökkentik a cukorbetegség, a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.
A tojás segíthet a korai öregedés megelőzésében is, mivel tele van antioxidánsokkal, amelyek nagyon hatékonyak a szabad gyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz csökkentésében.
A tojás fehérjékben is gazdag, amely rengeteg energiát ad a szervezetnek az optimális fizikai teljesítmény biztosítása érdekében. Nagy mennyiségű vasat és B-komplex-vitamint is tartalmaz, amely tápanyagok javítják az oxigénellátást és a tápanyagszállítást a szervezetben, ami szintén fokozott izomnövekedést eredményez.
Mivel a tojás gazdag forrása a fehérjéknek, így a fogyasztását követően hosszabb ideig érezhetjük a teltségérzetet, vagyis a nap folyamán kevesebb táplálékot fogunk enni, ami pedig elősegítheti a fogyást is. Mivel a tojás nem tartalmaz szénhidrátokat, így bátran be lehet építeni az alacsony szénhidráttartalmú étrendbe is.
A következő tápanyagokban bővelkedik a tojás: A-vitamin, E-vitamin, karotinoidok, például lutein és zeaxantin. Ezek a tápanyagok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, elősegítik a sejtműködést, és erősítik az immunrendszert. Ezek a hatások pedig segíthetnek az olyan betegségek megelőzésében, mint a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek.
A tojás luteinben és zeaxantinban is bővelkedik. Ez a két tápanyag antioxidáns hatással bír, így nagyon sokat segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben. Megakadályozhatja a zsírsejtek oxidációját, és csökkentheti az LDL-koleszterin-szintet, ezért a tojás fontos lehet az olyan betegségek és egészségi állapotok megelőzésében, mint az érelmeszesedés, a stroke vagy a szívroham, természetesen csakis mértékkel fogyasztva.
A tojás nagy mennyiségű szelént és cinket is tartalmaz. Ezek olyan ásványi anyagok, amelyek javítják a kollagén felszívódását, így a bőr feszes és hidratált maradhat.
Mivel nagy mennyiségű vasat, B12-vitamint és folátot is tartalmaz, ily módon a tojás természetes módon segíthet a vérszegénység kezelésében. Ezek a tápanyagok ugyanis részt vesznek a hemoglobin képződésében, amely a vörösvértestek összetevője, és felelős az oxigén szállításáért a szervezetben.
A tojás bőségesen tartalmaz foszfort és D-vitamint is, amely tápanyagok fokozzák a kalcium felszívódását, ez pedig segíthet megelőzni a csonttöréseket és az olyan csontot érintő betegségeket, mint az oszteopánia és a csontritkulás.
A tojás kolint is tartalmaz. Ez egy olyan vitamin, amely elengedhetetlen az acetilkolin képződéséhez. Ez a neurotranszmitter fontos az agy optimális működéséhez. A kolin fokozza a memóriát, és pozitívan hat a tanulási képességekre is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-05-02 08:09:55, péntek
|
|
|
Az oxikoleszterin (más néven oxidált koleszterin, angolul oxysterol) a koleszterin oxidált formája.
Ez természetes módon is keletkezhet a szervezetben, például a sejtek anyagcseréje során, de gyakran feldolgozott élelmiszerekben is megtalálható, főleg olyanokban, amelyek sokáig voltak levegőn vagy hőhatásnak kitéve (pl. sült húsok, szárított tejpor, porított tojás).
Az oxikoleszterin emberi szervezetre gyakorolt hatása
1. Ateroszklerózis (érelmeszesedés)
Az oxikoleszterinek elősegítik a gyulladást és az érfal károsodását, ezáltal hozzájárulhatnak a plakk-képződéshez, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.
2. Gyulladásfokozás
Egyes oxikoleszterinek gyulladásos válaszokat indítanak el, ami hosszú távon káros lehet a sejtekre és szövetekre.
3. Immunrendszer befolyásolása
Bizonyos oxikoleszterinek szerepet játszanak az immunválasz szabályozásában, például aktiválhatják a T-sejteket vagy más immunsejteket.
4. Neurodegeneratív betegségek
Egyes kutatások szerint kapcsolat lehet az oxidált koleszterin és az Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór kialakulása között, de ezek még nem teljesen bizonyítottak.
5. Hormonális szabályozás
Néhány oxikoleszterin részt vesz a szteroid hormonok vagy a D-vitamin anyagcseréjében.
Mint láthatjuk, az oxikoleszterinek szervezetben betöltött szerepe kettős: van köztük olyan, amely szükséges az egészséges működéshez, de a túlzott bevitelük vagy felhalmozódásuk káros lehet, különösen a szív- és érrendszerre nézve.
Főbb forrásai az oxikoleszterinnek
1. Erősen hőkezelt állati eredetű ételek:
Sült vagy grillezett húsok (főleg zsírosabb részek)
Pirított szalonna
Olajban sült tojás, rántotta
2. Porított tejtermékek és tojáskészítmények:
Tejpor, kávékrémpor
Tojáspor (sok félkész és instant ételben is van)
3. Többször felhasznált sütőolajjal készült ételek:
Gyorsételek (pl. sült krumpli, csirkefalatok)
A Péksütemények, ha margarin vagy ipari zsiradék van bennük.
4. Fedolgozott húskészítmények:
Szalámi, kolbász, virsli - főleg, ha nem voltak hűtve, vagy sokáig tárolva voltak.
Tippek az oxikoleszterin-bevitel csökkentésére
Kerüljük a túlsütést és a füstölést: Ne süssük túl barnára vagy szenesre a húsokat, mert ekkor keletkezik a legtöbb oxidált koleszterin.
Válasszunk friss, nem feldolgozott ételeket: A friss hús, tojás vagy tejtermék mindig jobb, mint a porított vagy hosszú eltarthatóságú verzió.
Süssünk alacsonyabb hőfokon vagy pároljunk: Ezek a módszerek sokkal kíméletesebbek a koleszterinre nézve.
Együnk antioxidánsban gazdag ételeket: Pl. bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek, diófélék - ezek segítenek ellensúlyozni az oxidatív stresszt.
Kerüljük az avas zsírokat, olajokat: Ha az olajnak már furcsa a szaga, színe, inkább ne használjuk fel!
Oxidált LDL
Az LDL-koleszterin, vagyis a rossz koleszterin magas szintje növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A verőerek falába történő zsírlerakódás, vagyis érelmeszesedés folyamatában ez játszik leginkább szerepet. Amikor az LDL molekula szabad gyökökkel lép reakcióba, oxidált LDL képződik, ami még reakcióképesebb és még nagyobb mértékben károsítja az érfalak belső sejtrétegét.
Az oxidált LDL szintjét a dohányzás, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség, a metabolikus szindróma, valamint a transzzsírsavak fogyasztása növeli.
Forrás : Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, Forrás: WEBBeteg |
|
|
0 komment
, kategória: Szakanyagok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2025. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
139 db bejegyzés |
e év: |
2089 db bejegyzés |
Összes: |
53589 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 11520
- e Hét: 11520
- e Hónap: 56702
- e Év: 423142
|
|
|