|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2025-06-02 21:49:22, hétfő
|
|
|
Marhahús, csontleves, halak, bogyós gyümölcsök, citrusfélék - a kollagén nagyszerű forrásai
A kollagén egy olyan fehérje, amely minden ember szervezetében megtalálható. A kollagén építőelemként működik a szervezetben: segíti a bőr, a csontok, az izmok, az inak és a szalagok felépítését. Mindenki szervezete termel ugyan kollagént, de az öregedéssel és az UV-fény hatására egyre kevesebb kollagén termelődik a testünkben. A kollagénhiány azonban könnyedén leküzdhető, hiszen nagyon sok táplálék, étel és ital tartalmaz kollagént.
A csontleves állati csontokat tartalmaz, éppen ezért az egyik legjobb kollagénforrásnak számít. A csontokban lévő kollagén zselatinná bomlik, amelyet az emberi szervezet könnyedén be tud építeni. A csontleves nemcsak kollagénben bővelkedik, hanem esszenciális aminosavakban és ásványi anyagokban is, amelyek mind-mind pozitívan hatnak az egészségre.
A halak is kiváló kollagénnek számítanak. A halból származó kollagén nagy biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy sokkal hatékonyabban szívódik fel az emberi szervezetben, mint a más forrásokból származó kollagének.
A csirke, különösen a porcos része is jó kollagénforrásnak számít. Jótékony hatással van az ízületek egészségére, és az ízületi gyulladás tüneteit is nagyon hatékonyan csökkenti.
A marhahús szintén gazdag kollagénforrásnak számít. A marhából származó kollagén elengedhetetlen a bőr, a csont, az inak, a rostos porc, a kötőszövet és a fogak egészségének megőrzéséhez.
A tojásfehérje a prolin gazdag forrása, egy olyan aminosavé, amely a kollagéntermeléshez szükséges. A tojássárgája ugyan nem tartalmaz kollagént, azonban gazdag forrása olyan tápanyagoknak, amelyek nélkülözhetetlenek a kollagéntermeléshez.
A citrusfélék mint a narancs, a citrom, a mandarin és a grépfrút ugyan nem tartalmaznak kollagént, azonban mindegyik gazdag forrása a C-vitaminnak. Ez egy olyan antioxidáns vitamin, amely elősegíti a szervezetben a kollagén termelését.
A bogyós gyümölcsök mint az áfonya, az eper vagy a ribizli szintén gazdag forrásai a C-vitaminnak, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy kollagént képezzen, és hatékonyan felhasználja azt.
A fokhagyma szintén nem tartalmaz kollagént, de hozzájárul a kollagéntermeléshez. Kénvegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a kollagéntermelést, illetve megakadályozzák, hogy a kollagén lebomoljon a szervezetben. A fokhagyma olyan vegyületeket is tartalmaz, mint a lipidsav és a taurin, amelyek segítenek újjáépíteni a sérült kollagénrostokat.
Milyen előnyei vannak, ha több kollagént fogyasztunk?
A kollagén hozzájárul a bőr rugalmasságához, hidratáltságához és általános egészségéhez. Az öregedés és a környezeti toxinok lassítják a szervezetben a kollagéntermelést, ami ráncok kialakulásához és száraz bőrhöz vezethet. A kollagénbevitel növelése leküzdheti ezeket a hatásokat, így elősegítve a fiatalos bőr megjelenését.
A kollagén struktúrát biztosít az artériáknak, megakadályozza azok gyengülését, így a kollagén segíthet a szív egészségének támogatásában is.
A kollagén a porcok integritását is segít megőrizni, amelyek egyik fő feladata az ízületek védelme. A kollagén rendszeres fogyasztása csökkentheti az ízületi fájdalmat és az ízületi gyulladás tüneteit.
A csontjaink is bővelkednek kollagénben, ami segít megőrizni az erősségüket és az egészségüket. A kollagénszint csökkenésével megnő az esélye a csontritkulásnak is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-06-02 21:44:06, hétfő
|
|
|
A lábduzzadás veszélyes, de kiegészítő kezelést is alkalmazhatunk rá
Sok ember számára lehet ismerős, hogy estére jelentősen megduzzad vagy az egyik, vagy mindkét bokája. Ezt a duzzanatot nevezzük ödémának. A duzzanat mögött meghúzódhat komoly betegség is, mint például veseproblémák, ízületi gyulladás, sérülések és fertőzések. A hosszú órákon át tartó ülés sem tesz jót, hiszen ez vízvisszatartást és ezzel együtt a lábak duzzanatát eredményezi.
Amennyiben a lábak duzzanatát valamilyen komoly betegség okozza, úgy az minden esetben orvosi kezelést igényel. Azonban ha csupán az ülő életmód következménye, akkor sokféle természetes módszerrel orvosolhatjuk a problémát.
A koriandermag is sokat segíthet abban, hogy ez irányú problémánk megszűnjön. A koriandermag ugyanis gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Hogyan használjuk? Forraljunk fel vizet, adjunk hozzá koriandermagot, majd miután lehűlt kicsit a tea, szűrjük le. Naponta két csészényi koriandermag-teát is elfogyaszthatunk.
A görögdinnye szintén sokat segíthet a láb duzzanatának enyhítésében, csökkentésében, mivel mintegy 92 százalékban tartalmaz vizet. Azok a gyümölcsök és zöldségek is sokat segíthetnek, amelyeknek szintén magas a víztartalma, ugyanis ezek csökkentik a szervezetben a vízvisszatartást.
Amennyiben csökkenteni szeretnénk a lábunk duzzanatát, emeljük meg naponta többször a lábunkat. Naponta olyan néhány perces gyakorlatokról van szó, amelyekkel sokat tehetünk a lábduzzanat kialakulása ellen. Emeljük a magasba a lábainkat, majd támasszuk meg azokat a falnál. Ez a módszer javítja a vérkeringést, és serkenti a nyirokkeringést is, ami enyhíti a boka körül megjelenő duzzanatot.
A duzzanat nemcsak kellemetlen, de még fájdalommal is együtt járhat. A grépfrútillóolajra számíthatunk, hiszen nemcsak a duzzanatot csökkenti, hanem a fájdalmat is enyhíti. Gyulladáscsökkentő és vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik, így csökkentve a láb, pontosabban a boka duzzanatát.
Hogyan alkalmazza?
A grépfrútillóolajat hozzáadhatja a fürdővizéhez, de a lábáztatóvízbe is cseppenthet belőle.
Egy csipetnyi só szintén csodákat tehet a duzzadt bokával, hiszen csökkenti a duzzanatot, és még a fájdalmat is enyhíti. Lábáztatás során kerüljük a forró vizet, mivel ez fokozza a duzzanatot.
Mit tehetünk még, ha gyakran duzzadt a lábunk? A duzzadt területet masszírozhatjuk is anélkül, hogy nagy nyomást gyakorolnánk, vagy fájdalmat okoznánk. Mindig a szív irányába végezzük a masszírozó mozdulatokat.
Az Epsom-sós fürdő is enyhíti a lábak duzzanatát. Ez a hatása annak köszönhető, hogy az Epsom-só magnéziumban bővelkedik.
A duzzanat csökkentésére illóolajokat is alkalmazhatunk: borsmenta, levendula, majoránna, kamilla, eukaliptusz. Engedjünk egy lavórba meleg vizet, majd adjunk hozzá 10 cseppet a választott illóolajból. Ebben áztassuk a lábunkat legalább 20 percig.
Amennyiben gyakran duzzad a lábunk, lehet, hogy nem mozgunk eleget. Beszéljünk a kezelőorvosunkkal, hogy esetünkben milyen mozgásformát javasol. Jó ötlet lehet a lábak megemelése esténként, illetve a kompressziós harisnya viselése. Csökkentsük a sóbevitelt, fokozzuk a vízfogyasztást és a magnéziumban bővelkedő táplálékok fogyasztását. Magnéziumban gazdag táplálékok: teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, magvak, hüvelyesek, étcsokoládé, zöld leveles zöldségek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
2025-06-02 20:37:39, hétfő
|
|
|

A körömvirágból tea is készíthető. Igaz, hogy kicsit kesernyés ízvilággal rendelkezik, de rendkívül sok előnnyel jár a fogyasztása az egészségre nézve. A népi gyógyászatban már évszázadok óta használják ezt a szépséges, narancssárga szirmokat bontó gyógynövényt, amelynek nemcsak az egészségügyi előnyei és hatásai kimagaslóak, hanem a külleme is szemet gyönyörködtető. A népi gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza sebekre és sérülésekre, belsőleg pedig a szájüreg, a torok és az emésztőrendszer gyógyítására. Most pedig nézzük is meg, hogy milyen gyógyhatásai vannak ennek a csodálatos gyógynövénynek!
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a körömvirág elősegíti a sebgyógyulást. A gyógynövény gombaellenes és antimikrobiális tulajdonságai segítenek megelőzni a fertőzést és a testszövetek gyorsabb gyógyulását. A körömvirágról ismert, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns komponensekkel is rendelkezik, amelyek sokat segíthetnek a szívbetegségek elleni védelemben és az izomfáradtság enyhítésében.
Ha a seb gyors gyógyítása a célunk, akkor készítsünk a körömvirágból teát és ezt használjuk borogatásként a sebre. Egy tanulmány arról számolt be, hogy ezt a borogatást használták azoknál a cukorbetegeknél, akiknek lábszárfekélyük volt. Ez a gyógymód mintegy 70 %-kal gyorsította fel a gyógyulási folyamatot.
A gyógynövény tele van karotinoidokkal és flavonoidokkal, amelyek védelmet jelenthetnek egyes rákos megbetegedésekkel szemben.
A körömvirág méregtelenítő hatásokkal is rendelkezik, ami segít szabályozni a női reproduktív rendszert, ezen kívül enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és szabályozza az ösztrogénfelesleget is. Használható a nyirokfolyadék áramlásának ösztönzésére is. Teát is készíthetünk belőle, de salátához is hozzáadható.
A hagyományos orvoslás a gyógynövény virágát külsőleg is használta, mégpedig antiszeptikumként és a vérzés megállítására. A körömvirág virágai összehúzó és gyulladáscsökkentő aktivitást is mutatnak, éppen ezért is használják krémekben és tinktúrákban sérülések, vágások, zúzódások és fertőzések gyógyítására.
A gyógynövény csökkenti a gyulladást a szervezetben, és felhasználható a köszvény és az ízületi gyulladás okozta fájdalom enyhítésére is. Ezen kívül csökkenti a testben kialakult görcsöket, és növeli az energiaszintet.
Öregedésgátló hatásokkal is rendelkezik, hiszen fokozza a bőr feszességét. Ezt a hatást a kollagéntermelés ösztönzése révén éri el. Ezen kívül növeli a bőr vízmegtartó képességét, ami kevesebb ráncot és szarkalábat eredményez.
Hogyan készítsünk körömvirágteát?
Hozzávalók:
1 csésze víz,
egy maréknyi körömvirágszirom.
Elkészítése:
Forraljunk vizet, és öntsük a csészébe rakott körömvirágszirmokra. Hagyjuk állni 15 percig. Szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is. Mézzel és citromlével ízesíthetjük.
Pikáns körömvirágtea hozzávalói:
1 csésze víz,
egy maréknyi körömvirágszirom,
5-6 citromfűlevél,
5 mentalevél,
1 fahéjrúd,
egy csipet kurkumapor.
Elkészítése:
A fenti módon készítsünk teát, csak most a mentaleveleket és a citromfűleveleket, illetve a fahéjrudat is tegyük az edénybe. Amikor elkészült a tea, kurkumaporral ízesíthetjük.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2025-06-02 20:32:02, hétfő
|
|
|
Nem egyforma testalkattal rendelkezünk, sokféle testalkattípus létezik. Most az alma és a körte testalkatot mutatjuk be és azt, hogy milyen betegségeknek vannak kitéve az egyik, illetve a másik testtípussal rendelkezők.
A körte és az alma testalkat azt takarja, hogy mely testrészen vannak elsősorban zsírlerakódások. Míg az alma típusúaknál elsősorban a felső testre koncentrálódnak a zsírsejtek, addig a körte típusúaknál a comb és a csípő körül. Az 1980-as években a kutatók elkezdték tanulmányozni a két testforma közötti különbséget és azt, hogy a zsírpárnák elhelyezkedése hogyan befolyásolja az egészséget és a jóllétet. Most pedig nézzük, mit is jelent ez a két testtípus, és milyen jellemzőkkel bírnak.
Körte típusú elhízásról akkor beszélünk, ha a súlytöbblet elsősorban a combokon, a csípőn és a fenéken jelentkezik, ellenben a felsőtest vékony az alsótesthez képest. Ez a testtípus gyakrabban fordul elő nőknél, mivel a szervezetük több ösztrogénhormont termel és tárol. Ebben az esetben a zsír elsősorban a bőr alatt tárolódik Az ezeken a testtájakon felhalmozódó zsírrétegtől sokkal nehezebb megszabadulni, mint a hason megjelenő zsírpárnáktól, és ez a fajta elhízás sem jelenti azt, hogy nem kell egészségi problémákkal számolnunk. A körte típusú elhízás miatt nagyobb a veszélye a szívbetegségeknek és a tüdőt érintő betegségeknek. Érrendszeri betegségek is gyakrabban alakulnak ki azoknál, akik ilyen testtípussal rendelkeznek. A körte típusú személyeknél nagyobb még a kockázat a varikózus vénák és a mozgásszervi problémák kialakulására.
A másik fajta elhízás az alma típusú, amely sokkal rizikósabb, hiszen a súlytöbblet elsősorban hasi tájékon rakódik le. Ezeknek a személyeknek a csípőjük és az alsótestük vékonyabb a hasukhoz viszonyítva. A nők jelentős többsége nem ebbe a típusba tartozik, azonban a menopauza időszakában és azt követően egyes nők ebbe a kategóriába tartoznak, mégpedig a csökkenő ösztrogénszint miatt. A hasi zsír zsigeri zsírt is jelent, ami több egészségügyi kockázattal jár együtt, mintha valaki a körte típusba tartozna.
Ebben az esetben a belső szervek is elzsírosodnak, pontosabban több zsírsejt veszi körül az egyes szerveket, amely elsősorban a szív egészségét kockáztatja, de más, például anyagcsere-betegségeket is generálhat. Betegségek, amelyek gyakrabban előfordulnak az alma típusúaknál: cukorbetegség, stroke, magas koleszterinszint. Egy vizsgálat során arra mutattak rá, hogy hiába normál testalkatú valaki, ha emellett megszaporodnak a hasi zsírpárnái, jóval nagyobb az esélye bármilyen egészségi problémának, mint azoknál a személyeknél, akik a körte típusba tartoznak.
Bármilyen fajta elhízással is állunk szemben, első és legfontosabb lépés az életmódváltás. Rendszeres testedzéssel lehetővé válik, hogy a kényes helyeken zsírt égessünk.
A rendszeres edzések mellett csökkenteni szükséges a kalóriabevitelt, és naponta öt alkalommal a korábbinál kisebb adagokat szükséges fogyasztani. A stressz is okozhat elhízást, de a stresszkezeléssel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2025. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
93 db bejegyzés |
e év: |
2273 db bejegyzés |
Összes: |
53772 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3914
- e Hét: 3914
- e Hónap: 76135
- e Év: 520345
|
|
|