Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A tüdő egészsége omega-3 zsírsavakkal is fokozható
  2025-06-03 21:47:20, kedd
 
  A kutatások során próbálnak arra is fényt deríteni, hogy milyen kiegészítők segíthetik, fokozhatják a tüdő egészségét. A legújabb kutatások arra mutattak rá, hogy az omega-3 zsírsavaknak nagy szerepük lehet a tüdő egészségének fenntartásában és fokozásában. Az omega-3 zsírsavak nagyobb mennyiségben a halolajban és a halakban találhatók meg. Biztosak lehetünk benne, ha heti 2-3 alkalommal halat is fogyasztunk, a tüdőnk egészsége is sokat javulhat.

Sok esetben vizsgálják azt is, hogy milyen más táplálékok lehetnek hatással a tüdőre, annak működésére és egészségére. Arra jöttek rá, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak a szív, de a tüdő egészségére is hatással van, mint ahogyan a halolaj és a halak is, pontosabban a bennük található omega-3 zsírsavak. A magyarázat az lehet, hogy az omega-3 zsírsavak remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A halakban megtalálható a DHA, azaz a dokozahexaénsav, amely egy omega-3 zsírsav, és nagyobb mennyiségben a szardíniában, a tonhalban és a lazacban található meg. Az eddigi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a szervezetben minél magasabb az omega-3 zsírsavak aránya, beleértve a DHA-szintjét, annál jobb tüdőfunkciókat érhetünk el.

A tüdő egészségének fokozásához sok minden más is hozzájárul. A tüdőnket akkor is kímélhetjük, ha abbahagyjuk a dohányzást, vagy nem vagyunk kitéve passzív dohányzásnak. A cigarettafüst ugyanis szűkítheti a légutakat, és jelentősen megnehezíti a légzést. Minél hosszabb ideig dohányzik valaki, annál nagyobb eséllyel alakul ki krónikus gyulladás a légutakban és a tüdőben, amely nagyobb kockázatot jelent a COPD és a tüdőrák szempontjából. A passzív dohányzás is veszélyes, hiszen fokozza a légúti fertőzések és a krónikus betegségek kockázatait. A dohányzásleszokással csak nyerhetünk, hiszen számos betegség kockázata csökkenthet.

A rendszeres testmozgás is nagyon fontos a tüdő egészségének szempontjából. Amikor fizikailag aktívabbak vagyunk, akkor a szív és a tüdő is keményebben dolgozik, hogy oxigént szállítson az izmokhoz. A rendszeres testmozgás nemcsak a tüdőt erősíti meg, de a szív egészségére is pozitív hatást gyakorol. Ily módon a szervezet több oxigénhez jut, éppen ezért kisebb lesz az esélye például a légszomj kialakulásának.

Az egészséges táplálkozásnak és a hidratáció fenntartásának is kulcsszerepe van a tüdő egészségének megőrzésében. A szervezet az elfogyasztott ételt ugyanis üzemanyagként használja, és így a bevitt táplálék energiává alakul az oxigén, pontosabban az anyagcsere segítségével. A rendszeres vízfogyasztás pedig még jobb légzést is tud biztosítani.

Amennyiben szeretnénk vigyázni a tüdőnk egészségére, akkor figyeljünk a légszennyezettséggel kapcsolatos hírekre. Amennyiben magas a levegőben a káros anyagok koncentrációja, akkor ne tartózkodjunk a szabadban. Ugyanilyen lényeges a beltéri levegő tisztasága is. A beltéri levegőt légtisztítók segítségével tisztíthatjuk meg. Használjunk természetes tisztítószereket, és ha dohányzunk, azt ne a lakásban tegyük.

A mélylégzés-technika nagyban hozzájárul a tüdőfunkció javításához. A rendszeresen végzett légzőgyakorlatok fokozzák a tüdő erejét és kapacitását, de a stresszes helyzetek kezelésében is sokat segítenek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Dió, csokoládé, vörösbor és társai – a migrén okozói
  2025-06-03 21:44:25, kedd
 
  Nagyon sokan szenvednek migrénes fejfájástól, amely lehet erős és gyenge is, azonban még az enyhe migrénes tünetek is megzavarhatják a napunkat, a napi rutinunkat. A migrén tünetei és súlyossága személyenként változhat. Lássuk a leggyakoribb kiváltó okokat!

Tanulmányok szerint a genetika is jelentős szerepet játszik a migrén kialakulásában, azonban a migrén mögöttes oka nem teljesen ismert. Annak sem ismert az oka, hogy egyesek miért hajlamosabbak a migrénre, és mások miért nem. Egyes szakértők szerint a migrénre hajlamosabb emberek erősebb, funkcionálisabb kapcsolatokkal rendelkeznek az autonóm idegrendszer és az agy fájdalomközpontja között.

A migrén gyakori kiváltó okainak ismerete nem garantálja, hogy soha többé nem lesz migrénünk, azonban segíthet csökkenteni a fejfájások gyakoriságát. A migrén egyik kiváltó oka nem más, mint a stressz. Legyen szó párkapcsolati problémáról, munkáról, pénzügyekről, vagy bármi másról, a stressz valóban tud okozni nagyon erős fejfájást. Nemcsak a stressz, hanem annak elengedése is kiválthatja a migrénes fejfájást. Vagyis nemcsak a stressz okoz fejfájást, hanem amikor már nincs jelen a stresszt kiváltó tényező az életünkben.

Nőknél a hormonális ingadozások, például az ösztrogénszint csökkenése is oka lehet a migrénes fejfájás kialakulásának.

Sok ember szereti, ha napi rutin van az életében. A napi rutin minimális megváltozása is migrénes fejfájást válthat ki. Ilyen lehet, ha nem a megszokott időben ebédelünk, ha kimarad egy-egy étkezés, vagy csak kevesebbet sikerült aludni az éjszaka folyamán, mint amit megszoktunk.

A migrénes betegek jelentős hányadánál ételek és italok váltják ki a migrénes tüneteket. Migrént kiváltó ételek és italok: vörösbor, csokoládé, sajtok, dió, feldolgozott húsok, füstölt húsok, aszalt gyümölcsök, mesterséges édesítőszerek. Ezeknek az ételeknek és italoknak a fogyasztása nem rögtön okoz migrént egyeseknél. Előfordul, hogy az étkezést követően egy-két nap múlva jelentkeznek a migrén tünetei.

Egyesek agya érzékenyebb az erős szenzoros ingerekre, például az illatgyertyákra, a füstölőkre, a füstre, az erős fényekre.

Mindenki hallotta, hogy az időjárás-változások felerősíthetik az ízületi panaszokat, de a migrén gyakoriságával is erős összefüggést mutatnak.

Az egyik leggyakoribb migrént kiváltó nem más, mint a stressz. Az emberek kb. 70%-ánál szignifikáns összefüggés van a napi stressz-szintjük és a napi migrénes aktivitásuk között.

A nők háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek migréntől, mint a férfiak. Általában a menstruáció során tapasztalnak meg migrénes rohamokat, ami a progeszteron és az ösztrogén változása miatt következik be.

A túl nagy meleg, a viharok, a légköri nyomás is a migrént kiváltó tényezők közé tartoznak. A magas páratartalom és a hő könnyen kiszáradáshoz vezethet, ami szintén egy másik gyakori kiváltó ok.

Sok migrénes beteg számára a természetes fény is ellenség. Mind a természetes, mind a mesterséges fény oka lehet a migrén kialakulásának.

Vannak olyan migrént kiváltó tényezők, amelyek elkerülhetők, és vannak olyanok, amelyek nem. Ha természetes módszerekkel és életmódváltással nem sikerül elmulasztani a migrént, akkor mindenképpen érdemes a problémánkkal szakorvost felkeresni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Növények amelyekkel veszíthetünk kilókat
  2025-06-03 21:41:06, kedd
 
  Ginszeng, chili, fokhagyma, kömény, fahéj - ezekkel is veszíthetünk kilókat

A fogyás kulcsa természetesen nemcsak ezekben a természetes szerekben és módszerekben rejlik, hanem az egészséges életmód részeként az is nagyon lényeges, hogy rendszeresen mozogjunk. Hozzáértők szerint heti 150 percet kellene ahhoz mozognunk, hogy elnyerjük és fenntartsuk az ideális testsúlyunkat. Most olyan természetes fogyasztószerekről lesz szó, amelyek mindenki konyhájában fellelhetők. Így csak annyi a dolgunk, hogy kimenjünk a konyhába, és kipróbáljuk azokat.

A ginszeng erős serkentő hatásokkal rendelkezik, nemcsak a vércukorszintet segít szabályozni, hanem az anyagcserét is fel tudja pörgetni. Emellett energiát is szolgáltat a szervezetünk számára, és fokozza a mentális éberséget. Nem mellesleg még a teljesítményfokozásban is számíthatunk ennek a gyógynövénynek a segítségére.

Ha a májunkat is szeretnénk méregteleníteni, és fokozni szeretnénk a zsíranyagcserénket, akkor nem is lesz másra szükségünk, mint citromlére és fekete borsra. A fekete bors gazdag forrása egy piperin nevű vegyületnek, amely csökkenteni tudja a vér zsírszintjét. A fekete bors a citromlé hatékonyságát is fokozza, így együtt pedig igazán verhetetlennek bizonyulnak. Öntsünk egy pohárba langyos vizet, facsarjunk bele fél citromot, majd adjunk hozzá egy csipet őrölt fekete borsot. Végül fogyasszuk el ezt az italt.

A zöld tea erős zsírégető hatással rendelkezik. Olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek eredményesen felgyorsítják a szervezet anyagcseréjét, ezen kívül energiát is szolgáltatnak a szervezet számára. Tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek erősítik az immunrendszert.

A jó táplálkozás kulcsfontosságú az egészséges életmódhoz. A fogyásban nagy segítségünkre lehetnek a fűszeres és csípős ételek, mint amilyen a chili vagy a mustár. Mindkettő melegítő hatással rendelkezik, így aktívan hozzájárulhat a fogyásunkhoz. A chili nem mellesleg egy kapszaicin nevű vegyületet is tartalmaz, amely nemcsak a zsírégetés folyamatát segíti elő, hanem az anyagcserét is sikeresen felpörgeti. Egy csipet chilit oldjunk fel egy pohár langyos vízben, majd fogyasszuk el. Naponta három pohárral is megihatunk belőle.

A Cayenne-bors fokozza az anyagcserét, és elnyomja az étvágyat.

A fahéj csökkenti a vércukorszintet, elnyomja az étvágyat, és lassítja a szénhidrátok lebontását.

A kömény is elősegíti a fogyást, hiszen felgyorsítja a zsírégetés folyamatát.

A petrezselyem javítja a máj anyagcseréjét, ami elengedhetetlen az emésztéshez és a tápanyagok tárolásához.

A fokhagyma fokozza az anyagcserét, és tele van kalciummal, B6-vitaminnal és C-vitaminnal, amelyek mind elengedhetetlenek a zsírégetéshez. A fokhagyma nemcsak az anyagcserét fokozza, hanem segít egyensúlyba hozni a vércukorszintet, normalizálva az étkezési vágyat.

Ha szedünk kalciumkiegészítőt, akkor arra is számíthatunk, hogy a segítségével fogyni fogunk, ugyanis elősegíti a zsírsejtek csökkenését, és ily módon még a fogyást is megtámogatja.

A rendszeres zöldségfogyasztás is javasolt, amennyiben fogyni szeretnénk, ugyanis a zöldségek magas víztartalommal bírnak, segítenek gyorsan megtölteni a gyomrot, miközben csak kevés kalóriát tartalmaznak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A túl sok alvás és a depresszió
  2025-06-03 21:35:34, kedd
 
  Pihenésre mindenkinek szüksége van, hiszen éjszaka, amikor alszunk, regenerálódik a testünk és az agyunk. Egy felnőtt embernek naponta legalább 7-8 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy alaposan kipihenje magát, és másnap ne legyen fáradt. A legújabb kutatások szerint azonban a túl sok alvás sem egészséges, hiszen többek között oka lehet a depresszió kialakulásának.

A túl sok alvás szakkifejezése a hiperszomnia. Ez egy olyan állapot, amikor valaki mindig álmos, és emiatt sokat alszik. Aki ebben a betegségben szenved, sok esetben nem éri be az éjszakai alvással, napközben is pihennie, aludnia, szunyókálnia kell, hogy kipihenje magát, és hogy minden gond nélkül el tudja végezni a napi teendőit. A depressziós ember is sokat alszik és sok időt tölt az ágyban, de a kutatások azt mutatják, hogy a túl sok alvás pedig depressziót is okozhat.

A túl sok alvás tünet és megküzdési mechanizmus is lehet azok számára, akik depresszióval küzdenek. A kettő közötti kapcsolatnak több oka is lehet. Néhány ember számára a túl sok alvás megküzdési mechanizmus is lehet, hogy elkerülje a depresszió okozta érzelmi fájdalmat és szorongást. Az alvás lehetővé teszi számukra, hogy megszabaduljanak a feszítő érzelmeiktől és a gondjaiktól.

A depresszió hatással van az agy kémiai egyensúlyára, ami egyensúlyhiányhoz is vezethet az olyan neurotranszmitterekben, mint a szerotonin és a melatonin. Ez az egyensúlyhiány megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklust, ami túl sok alvást eredményezhet.

A depresszió gyakran okoz fokozott fáradtságot és energiahiányt, ami egyes személyeket hajlamossá tesz a túl sok alvásra.

A depresszióban szenvedő ember gyakran választja az alvást mintegy menekülésként a valóság elől, ahol sok stresszt és szorongást tapasztal meg, és gyakran lesz rajta úrrá a reménytelenség érzése.

A depressziós ember csak minimális társadalmi interakciót tart fenn. Az inaktivitás és a társadalmi elszigetelődés is oka lehet a túl sok alvásnak.

Mit tehet az, aki úgy érzi, hogy depresszióban szenved? Elsősorban mindenképpen keressen fel egy szakorvost a problémájával. A szakorvos szakmai segítséget fog nyújtani, és kezelési tervet készít, hiszen egy mentális betegségről van szó, amelyet mindenképpen kezelni szükséges. Az egészségügyi szakember, aki lehet terapeuta vagy pszichiáter, diagnosztizálja a depressziót, és azonosítja azokat a tényezőket, amelyek alvászavarhoz, túlzott alváshoz kapcsolódnak. Ennek fényében pedig a kezelési tervet elkészíti, és megkezdődik a páciens gyógyítása.

Kulcsfontosságú, hogy ne csak a szakorvostól várjuk a segítséget, hanem mi magunk is tegyünk lépéseket a jó közérzet eléréséhez, hiszen az orvosi segítség önmagában kevés lesz a gyógyuláshoz.

A rendszeres alvási rutin kialakítása segíthet szabályozni az alvás-ébrenlét ciklust. Kutatások igazolják, hogy a testmozgás jótékony hatással van az alvás javítására és a depresszió tüneteinek csökkentésére. A meditáció, a mélylégzési gyakorlatok és a relaxációs technikák segíthetnek a depresszióval kapcsolatos stressz és szorongás csökkentésében.

Csökkentse az alkohol- és koffeinbevitelt, ugyanis ezek megzavarhatják az alvási szokásokat, és súlyosbíthatják a depressziós tüneteket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Tippek a kognitív funkciók fokozására
  2025-06-03 21:31:41, kedd
 
  Minden életkorban fontos szerepe lehet a kognitív funkciók fokozásának. Az időseknek azért, mert ebben a korban már hanyatlik a memória, de egy középkorú személynek és egy iskolás gyermeknek is szüksége lehet a kognitív teljesítmény növelésére, hiszen a munkahelyen és az iskolában is minden egyes nap jól kell teljesíteni.

De hogyan és mivel lehet fokozni a kognitív funkciókat?
A testünk legfejlettebb szerve az agy. Az agyunk képes befogadni és feldolgozni különféle információkat, és irányítani a napi testfunkciókat és mozgásokat anélkül, hogy ezeken egy kicsit is gondolkodna. Emellett a nap eseményeit, a velünk történt dolgokat emlékekként is tárolni tudja. Egy agy sokkal bonyolultabb felépítésű és sokkal bonyolultabb tevékenységeket képes összehangolni, mint akár egy számítógép.

Léteznek olyan kiegészítők (nootropikumok), amelyek képesek növelni az agyi teljesítményt. Az agy egészsége a koncentráció, az emlékezés, a tanulás, a játék fenntartásának képességére utal.

Tehát ezek a kiegészítők támogatják az egészséges kognitív funkciókat, a memóriát, a kreativitást és a motivációt is.

A halolaj fő egészségügyi előnyei közé tartoznak az omega-3 zsírsavak, például az EPA és a DHA. Az omega-3 zsírsavak segítik az agy normális növekedését és fejlődését, működését, és minimalizálni tudják a fizikai feszültséget. Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt is, amely az agysejteket is negatívan befolyásolja, így az agy működését és egészségét is.

A rezveratrol a polifenolok egyik fajtája, amely megtalálható például a szőlőben és a vörösborban. Erős antioxidáns tulajdonságokkal és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, például megvédi a növényeket a kémiai stresszoroktól és a mikrobiális fertőzésektől. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a rezveratrol gátolja a szervezet gyulladásos kaszkádjában lévő útvonalakat, éppen ezért rendszeres fogyasztása segíthet a kognitív hanyatlás megelőzésében.

A Ginkgo biloba nevű gyógynövényt már több mint 5000 éve használják a hagyományos kínai orvoslásban. Rendszeres fogyasztása segíthet a munkamemória és a feladatvégzés képességének javításában. Ez a gyógynövény tehát segít a memória javításában, hiszen nemcsak antioxidáns, hanem neuroprotektív hatással is rendelkezik. A gyógynövény segít fokozni az agyban lévő neurotranszmitterek felszabadulását, amelyek információt és jelet küldenek az agy különböző részeire. A gyógynövény megvédi az agyi idegsejteket az oxidatív stressztől, és csökkenti az agysejtek károsodását.

A kreatin nagy népszerűségre tett szert a sportolók körében, ugyanis növeli a teljesítményt, és serkenti az izmok energiaellátását. Ezen kívül a kreatin segít az agysejtek megnövekedett energiaigényében is, mivel feltölti a sejtek energiaforrását, azaz az adenozin-trifoszfátot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Egészséges zöldségek
  2025-06-03 21:27:55, kedd
 
  Gyökérzöldségek, citrusfélék, fokhagyma, zöld tea, zöld leveles zöldségek - támaszaink lehetnek az egészségünk megóvásában

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az életmódunk, az ételválasztásunk milyen hatással is van az életünkre, egész pontosan az egészségünkre. Az egészséges táplálkozás egyéni döntés kérdése, az viszont kétségtelen tény, hogy az egészséges táplálékok jelentősen hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, a szervezet optimális egészségének fenntartásához. Nézzük milyen táplálékok, vitaminok és gyógynövények járulhatnak hozzá az egészségünk megőrzéséhez.

Az egészséges táplálékok sorába sorolhatjuk a teljes kiőrlésű gabonákat. Ezek a táplálékok csökkentik a cukorbetegség, a szívbetegségek esélyeit, illetve sokféle tápanyaggal is ellátják a szervezetünket. A teljes kiőrlésű gabonák többek között tele vannak B-vitaminokkal, például tiaminnal, niacinnal, riboflavinnal. Ezek a tápanyagok segítik a szervezetet a zsír, a fehérje és a szénhidrátok anyagcseréjében, illetve az energiatermelésben. Nem mellesleg az egészséges idegrendszer fenntartásához is B-vitaminokra van szüksége az emberi szervezetnek.

A vasnak kulcsszerepe van az oxigén szállításában. A teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák ezt a tápanyagot, amely a vérszegénység megelőzésében is a támaszunk lehet.

A teljes kiőrlésű gabonák gazdag forrásai a magnéziumnak és a szelénnek is. A magnézium segít a csontok felépítésében és megerősítésében, illetve energiát szállít az izmokhoz. Ezért van az, hogy ha nincs elegendő magnézium a szervezetünkben, akkor izomgörcsök alakulnak ki. A szelén pedig többek között a sejtek oxidációjában játszik kulcsszerepet.

Fehérjére és zsírokra is szüksége van a szervezetünknek. A telített zsírok csökkentése mindenképpen ajánlatos, mivel nagyon megemelik a koleszterinszintet. A magas koleszterinszint növeli a szívroham, a stroke és a szívkoszorúér-betegség kockázatait. Mindenképpen az alacsonyabb zsírtartalmú fehérjék fogyasztására szükséges törekedni.

Természetesen a szervezetnek szüksége van zsírokra, hiszen a zsír létfontosságú energiával, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. Ha nem fogyasztunk elegendő zsírt, az is káros lehet a szervezetre, hiszen a vér nem lesz képes megalvadni, az izmaink sem működnek megfelelően, illetve gyulladás is kialakulhat a szervezetben. Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok fogyasztását javasolják a szakértők: avokádó, magvak, diófélék, olívaolaj.

A zöld leveles zöldségek sokféle tápanyagban bővelkednek: A-, B-, E-, C- és K-vitaminban. Ezek a vitaminok segíthetnek a csontritkulás megelőzésében, a cukorbetegség kezelésében és a szívbetegségek kockázatainak minimalizálásában. A zöld leveles zöldségek táborát erősíti többek között a spenót, a kelkáposzta, a mustárzöld, a brokkoli.

A citrusfélék is tele vannak alapvető tápanyagokkal, mint például C-vitamin, flavonoidok és rostok. Ezek a táplálékok jó hatással vannak a gyomor- és bélrendszerre, csökkentik a szívbetegségek és a gyulladás kockázatait. A citrusfélék csoportjába tartozik többek között a narancs, a mandarin, a citrom és a grépfrút.

A gyökérzöldségek táborát erősíti a burgonya, a zellergyökér, a hagyma, az édeskömény, a sárgarépa, a cékla, az édesburgonya. Ezek a zöldségek csak alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, ellenben tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek sokat tehetnek a betegségek megelőzéséért, ilyen például a kalcium, a kálium, az A-, C- és K-vitamin.

A zöld tea többek között védelmet nyújthat a rákos betegségekkel, szívbetegségekkel és más betegségekkel szemben csakúgy, mint a probiotikumok. Az emberi szervezetben vannak jó és rossz baktériumok. A probiotikumokat a jó baktériumoknak tekinthetjük. A probiotikumokban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása segít a fertőzések elleni küzdelemben, illetve az emésztési folyamatok támogatásában.

A fokhagyma vírusellenes vegyületeket is tartalmaz, és támogatja az immunrendszer működését és egészségét. Mivel csökkenti a szervezetben a stresszhormonokat, ily módon is segíti az immunrendszer működését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Piros, finom és egészséges: cseresznyelé
  2025-06-03 21:02:19, kedd
 
 



A cseresznyelé nagyon egészséges, hiszen különféle tápanyagokban gazdag. Van benne A-, C- és K-vitamin, mangán, kálium, réz, de tartalmaz még B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, omega- 3 és omega-6 zsírsavakat, antioxidánsokat és más hasznos vegyületeket.

A fizikailag aktív személyeknek különösen hasznos lehet a cseresznyelé rendszeres fogyasztása, mivel hatással van az izom erejére és az izomfájdalmat is hatékonyan csillapítja. Kutatók megállapították, hogy például azok, akik maratoni futás előtt cseresznyelevet fogyasztanak, kevésbé jellemző lesz rájuk az izomkárosodás, illetve ezek a személyek a fájdalmat és a gyulladást is elkerülhetik. A hosszabb edzés előtti cseresznyelé fogyasztása elősegítheti a gyorsabb regenerálódást is.

A cseresznye gyümölcslé biztonságos és hatékony módja lehet az álmatlanság kezelésének, illetve az alvás időtartama is meghosszabbodhat, ha valaki elalvás előtt ilyen gyümölcslevet fogyaszt. Ez azért lehetséges, mivel a cseresznye gazdag természetes melatoninban, amely az alvásért, álmosságért felelős hormon.

A cseresznye sok antociánt és triptofánt is tartalmaz. Ez a két vegyület szintén segíthet a melatonin termelésében és annak hatásainak meghosszabbításában.

A cseresznyelé csökkenti az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit, például az ízületi fájdalmat és a gyulladást. Tanulmányok azt is igazolták, hogy a köszvényben szenvedők tüneteit is csökkentheti a cseresznyelé. Nemcsak az intenzív fájdalom, hanem a duzzanatok is csökkenhetnek. A gyümölcslé ugyanis csökkenti a húgysavszintet, egy olyan vegyi anyag szintjét, amely köszvényes betegek esetében túl nagy koncentrációban van jelen.

Az olyan degeneratív agyi rendellenességeket, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór az oxidatív stressz okozza. Mivel a cseresznye nagy koncentrációban tartalmaz antioxidáns vegyületeket, ezért ezek védő hatással lehetnek az agysejtekre. A cseresznyelé rendszeres fogyasztása elősegítheti a rövid és a hosszú távú memória javulását.

Mivel a cseresznyelé számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, bizonyítottan kedvezően hat az immunrendszer működésére. Magas antioxidáns-tartalma segíthet megelőzni a fertőzéseket.

A cseresznyelé csökkentheti a perifériás neuropátia, azaz az idegkárosodás okozta fájdalmakat. A fogyókúrát is megtámogathatja, hiszen csökkenti a hasi zsírt és a vér koleszterinszintjét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cseresznye az antociánok gazdag forrása
  2025-06-03 20:56:25, kedd
 
 



A cseresznye ugyan tartalmaz cukrot, azonban sokan abban a tévhitben élnek, hogy a cseresznye megemeli a vércukorszintet. Egyes hozzáértők szerint ez nincs így, illetve a gyümölcsnek nagyon sok olyan jótékony hatása és tulajdonsága ismeretes, ami nagyon is hasznos a cukorbetegség szövődményeinek kivédésére. Mutatjuk is, hogy miért!

A cseresznye javítani tudja az alvás minőségét, ugyanis triptofánban, egy aminosavban gazdag. Melatonint is tartalmaz. Ezek a vegyületek együttesen szabályozni tudják a cirkadián ritmust, így ezzel az alvás mennyisége és minősége is javulni fog.

A cseresznye olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek fokozzák az agy működését: pozitív hatással vannak a kognitív funkciókra, megakadályozzák a memóriavesztést, így nagyon hasznos lehet azok számára, akik Alzheimer-kórban szenvednek, vagy szeretnék megelőzni ezt a betegséget.

A gyümölcs alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet. De ezt a gyümölcsöt is csak mértékkel fogyasszuk, azaz egyszerre csak annyit együnk, amennyit a dietetikusunk előírt számunkra.

A cseresznye antioxidánsokban is bővelkedik, legfőképpen antocián nevű vegyületekben, amelyek segítenek az inzulintermelést szabályozni azoknál a személyeknél, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Az antioxidánsok ezen kívül segítenek a 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek a kivédésében, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megelőzésében is.

A cseresznye rendkívül gazdag rostokban, amelyek nagyon pozitívan hatnak az emésztési folyamatokra, illetve megakadályozza, hogy a glükóz túl gyorsan metabolizálódjon a szervezetben, azaz a vércukorszint nem ugrik majd meg drasztikusan.

A cseresznye remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ezt a hatását a gyümölcsben található polifenoloknak és a C-vitaminnak köszönhetjük. Ezek a tápanyagok, ahogy bekerülnek az emberi testbe, inaktívvá tudják tenni azokat az anyagokat, amelyek gyulladást keltenek a szervezetben. Ennek hatására a gyulladást jelző biomarkerek száma is jelentősen csökkenni fog.

A cseresznye gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek sokféle betegség ellen jelenthetnek védelmet, ilyen például a metabolikus szindróma, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a zsírmájbetegség.

Széles körben elterjedt meggyőződés, hogy a cukorbetegeknek kerülniük kell az édes gyümölcsöket, mint amilyen a cseresznye is, mivel ezek a vércukorszint megugrását okozhatják. A kutatások ellenben azt mutatják, hogy a cseresznyében található polifenolos vegyületek, például az antociánok csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait, és javítják az inzulinrezisztenciát is.

A cseresznye alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy az adott táplálék mennyire befolyásolja a vércukorszintet. Az alacsony és közepes GI-értékkel bíró termékeket cukorbetegek is fogyaszthatják, mert ezek nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet.

A cseresznye antioxidánsokban is bővelkedik, ilyenek az antociánok, amelyek segítenek az inzulintermelés fokozásában és a vércukorszint szabályozásában azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Az antioxidánsok a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében is segítenek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A jóga bármely életkorban jót tesz
  2025-06-03 20:53:38, kedd
 
  A jóga bármely életkorban jót tesz velünk és az egészségünkkel

A jógát sokan nem tartják sportnak, pedig elmondható, hogy minden egyes életkorban és életszakaszban nagy hasznunkra lehet. Minden korosztály megtalálhatja azokat a jógagyakorlatokat, amelyek a lehető legjobbak lehetnek az adott életszakaszban. Nem kell megijedni a jógagyakorlatoktól, hiszen minden olyan gyakorlatot ki lehet hagyni, amely számunkra megterhelő, és minden olyan gyakorlat áldás lehet a testnek és a léleknek, amelyeket el tudunk végezni, és amelyeket szeretjük is gyakorolni.
Bemutatjuk, hogy az egyes korosztályok pontosan miért is élvezhetik a jógát, és miért is válasszuk ezt a mozgásformát, ha szeretnénk fittek és egészségesek maradni.

Tanulmányok szerint a jógagyakorlatok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a pulzusszámot, enyhítik a stresszt, mégpedig oly módon, hogy elősegítik a jó közérzetet biztosító vegyi anyagok kibocsátását és felszabadulását az agyban. A jóga oldja a szorongást, mégpedig a gyulladás minimalizálásával. Ezen kívül a mobilitást is fokozza, mégpedig a rugalmasság növelésével.

A jóga a gyerekekre, az ő testi és lelki egészségükre is pozitívan hat. Már a gyerekek is szoronghatnak, márpedig a jóga nagyon hatékony a szorongás oldásában. Már néhány mély lélegzetvétel is segíthet megnyugtatni az elmét és a testet. Ezen kívül a jógagyakorlatok fejlesztik az erőt, és fokozzák az ellenálló képességet. Sok gyerek szenved figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban. A jóga ennek az állapotnak a tüneteit is csökkenteni tudja. A jóga arra is megtanítja a gyerekeket, hogy az elme és a test hogyan és mi módon kapcsolódik össze, és ez jelentősen fejleszt, például az önbecsülésüket.

Fiatalkorban, azaz a 20-as és a 30-as években is nagyon hasznos lehet a rendszeres jógázás, ugyanis a jógagyakorlatok csökkentik a stresszhormonok, azaz a kortizolhormonok szintjét, ami pedig az alvás mennyiségét és minőségét tudja javítani. A jógagyakorlatok nem mellesleg fejlesztik az erőt, az ellenálló képességet és a rugalmasságot is.

A középkorú személyek is megtalálhatják a jóga szépségeit. Igaz, ebben az életkorban lehetnek olyan gyakorlatok, amelyek kicsit nehezebben mennek vagy nem sikerülnek, de az a jó a jógában, hogy ezerféle gyakorlatsorral büszkélkedhet. A jóga egy nagyon jó sport és módszer lehet a betegségek elhárítására. A súlyzós testmozgás például nagyon hatékonyan fejleszti az izmokat, és a csontok egészségét is védelmezi. A jógagyakorlatok ezen kívül csökkentik a vérnyomást, javítják a keringést, és a tüdőfunkcióra is pozitív hatást gyakorolnak.

A jóga idősebb korban is segít fokozni a rugalmasságot és az egyensúlyt, ezen kívül pozitívan hat a mozgástartományra. A jóga nemcsak a csontok megerősítésében és ezzel együtt az elesések kockázatainak csökkentésében segít, hanem az idősebb személyek hosszabb ideig is megőrizhetik a függetlenségüket. Ha nem megy minden jógagyakorlat, helyezzük előtérbe azokat a gyakorlatokat, amelyeket széken ülve is el tudunk végezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2025.05 2025. Június 2025.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 2273 db bejegyzés
Összes: 53772 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3914
  • e Hét: 3914
  • e Hónap: 76135
  • e Év: 520345
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2025 TVN.HU Kft.