|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2025-06-04 21:20:04, szerda
|
|
|
3 gyógytea, amely bizonyítottan segít az elalvásban
Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor szeretnénk elaludni, de egész egyszerűen nem megy. Csak forgolódunk az ágyban álmatlanul, többször is kimegyünk a mosdóba, azonban mégsem tudunk elaludni. Pedig a jó alvás kulcsfontosságú a jó testi, lelki és szellemi egészség megőrzéséhez. Amikor éjszaka pihenünk, a testünk és az agyunk is regenerálódik, illetve ilyenkor raktározza el az agy azokat az emlékeket, információkat, amelyek napközben történtek velünk. Ez pedig nagyon lényeges a jó memória megőrzéséhez.
Mit tegyünk, ha mégsem sikerül elaludni? Semmiképpen se folyamodjunk altatóhoz, több ok miatt sem. Egyrészt tele van olyan káros anyagokkal, amelyek rombolják az egészséget, másrészt addikciót okoz, azaz nagyon könnyen hozzá lehet szokni, így mindig nagyobb dózisra lesz szükségünk, hogy el tudjunk aludni. Altató helyett mutatunk is 3 olyan gyógyteát, amely van olyan hatékony, mint egyes altatók.
Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a macskagyökér. A gyógynövény a valeriana nevet is viseli, Ázsiában és Európában is őshonos. Már a XVI. században is alkalmazták fejfájásra és heves szívdobogásra. A gyógynövény segít megnövelni a gamma-amino-vajsav szintjét, azaz a GABA-szintet. Amennyiben a GABA szintje magasabb, úgy fokozott álmosságot tapasztalhatunk meg. A macskagyökér pedig nyugtató vegyületeket is tartalmaz, amelyek remek alvássegítőként is működnek.
A másik álmosságot hozó gyógynövény a kamilla. A gyógynövény terpenoidokat és flavonoidokat is tartalmaz, amelyeknek kiemelkedő az egészségvédő hatásuk. A kamilla egy ősi gyógynövény, amelyet már több száz évvel ezelőtt is alkalmaztak szorongás csillapítására és az idegesség enyhítésére. Apigenint is tartalmaz, amely enyhe nyugtató hatással is rendelkezik.
A levendula őshazája a Földközi-tenger partvidékén található, de ma már világszerte termesztik. Már az ókori rómaiak is alkalmazták. Nemcsak halottakat mumifikáltak a segítségével, de parfümkészítésre is használták. Sok kultúrában levegőt és ruhát illatosítottak ezzel a gyógynövénnyel, de alkalmazták fertőzések és sebek kezelésére is. A levendula lecsendesíti az elmét és elősegíti a pihenést. Szintén segít megemelni a GABA-szintet a szervezetben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2025-06-04 21:16:58, szerda
|
|
|

A szegfűbors nem csupán a konyhában tesz jó szolgálatot, hiszen már évszázadokkal ezelőtt felismerték gyógyító és jótékony hatásait. A fűszernövény először Európában hódított teret körülbelül a 17. században, majd elterjedt, és az egész világon megkedvelték az emberek.
Amikor valamilyen fájdalmat érzünk, akkor elképzelhető, hogy gyulladás van a háttérben. A szegfűborsra ilyenkor is számíthatunk, hiszen nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében és így a fájdalom csillapításában is. A fűszernövény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek egyes betegségek tüneteinek csökkentésében, például ilyen az ízületi gyulladás, az aranyér, az izomfájdalom és a köszvény.
A szegfűbors nyugtató hatásai is kiemelkedőek, így az emésztőrendszer nyugtatására is alkalmazhatjuk, fogyaszthatjuk, azaz nagyon hatékonyan képes csökkenteni az emésztőrendszeri panaszokat. A szegfűbors kitűnő forrása az eugenolnak is, amely olyan emésztőrendszeri problémákat tud enyhíteni, mint a hasmenés, székrekedés, hányinger és hányás. Ez a fűszer azért is olyan csodálatos, mivel elősegíti a rendszeres székletürítést, és még a puffadási problémákat is sikeresen leküzdi. A szegfűbors nemcsak a gyomor- és bélrendszeri panaszokat enyhíti nagyon hatékonyan, hanem az emésztés teljes folyamatát megkönnyíti.
A szegfűbors segítségével egy remek emésztésfokozó, illetve gyomor- és bélrendszert nyugtató gyógyteát is készíthetünk. Hogyan készül a tea? Forraljunk fel vizet, majd adjunk hozzá tetszőleges mennyiségű fűszert. Hagyjuk állni legalább 10 percig, majd szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.
Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a szegfűborsnak kiemelkedőek az antibakteriális és gombaellenes hatásai is. Nemcsak a gyomor- és bélrendszer problémamentes működését segíti elő, hanem a megfelelő immunválaszok kialakításában is a segítségünkre lehet, ami azt jelenti, hogy így megmenekülhetünk a különféle fertőzésektől, amelyek betegségeket okozhatnak.
A szegfűborsnak nagy szerepe lehet a vérkeringés fokozásában, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz rezet és vasat. A megnövekedett véráramlás magasabb oxigénellátást biztosít a végtagokban. A vas ezen kívül olyan enzimek termelődését is elősegíti, amelyek elengedhetetlenek az optimális anyagcseréhez.
Mivel káliumban is bővelkedik, így nemcsak az érrendszer, hanem a szív egészségét is védi, mivel a kálium értágító hatásokkal rendelkezik, és csökkenti a szív terhelését, ezzel pedig minimalizálja a szívinfarktus, a stroke és a szívbetegségek kialakulásának esélye
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2025-06-04 21:09:17, szerda
|
|
|
Az elfogyasztott táplálékok különösen nagy hatással vannak az egészségünkre. Bizonyára megtapasztaltuk már, hogy ha zsírosabb, nehezebb ételt ettünk, akkor nemcsak az emésztésünkkel voltak gondok, de még a gondolkodásunkkal is. Ha azonban zöldséget eszünk, akkor olyan könnyűnek, egészségesnek érezzük magunkat, és még az agyműködésünk is sokkal jobb lesz. A táplálékoknak ugyanis nemcsak a testünkre van hatásuk, hanem az agyra, annak egészségére és működésére is. Egyes táplálékok ugyanis új agysejtek létrehozását segítik, élesítik az elmét, pozitívan hatnak a gondolkodásra és a memóriára.
Szakértők elsősorban a mediterrán étrend és a DASH-étrend kombinációját javasolják, hiszen ezek olyan agyserkentő táplálékokat tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű gabonák, halak, bogyós gyümölcsök vagy éppen a diófélék.
Ezek a táplálékok segítik az agyban lévő neuronok termelődését. Az új neuronok létrejötte pedig segíti az agysejtek közötti kommunikációt, illetve pozitívan hat a gondolkodásra, a memóriára, és még a kognitív funkciókat is javítani tudja.
A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a két étrend, azaz a DASH-étrend és a mediterrán étrend kombinációja mintegy 49%-kal csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatait.
Mindkét étrendben szerepel a hal, annak rendszeres fogyasztása. A halak tartalmaznak fehérjét, olyan fontos ásványi anyagokat, mint a cink és a vas, illetve omega-3 zsírsavakban is bővelkednek, amelyek pozitívan hatnak mind a szív, mind az agy egészségére. Az egészséges zsírok csökkentik a szervezetben a gyulladást, emellett növelik az agy véráramlását és segítenek az új agysejtek létrehozásában.
Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakban bővelkedik. Nagy szerepe van az agysejtek aktivitásának fokozásában, illetve lassítja, késlelteti az agyban zajló öregedési folyamatokat is. Ezen kívül az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik az artériákban a plakk felhalmozódását, így az agy hozzájut az oxigénben dús vérhez, amelyre szüksége van a jobb teljesítményhez.
A dió szintén gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak, de E-vitamint is tartalmaz. Ez a vitamin antioxidáns hatással rendelkezik, ami szintén pozitívan hat az agyra, annak egészségére, működésére és teljesítményére.
A bogyós gyümölcsök is lassítani tudják az agyban az öregedési folyamatokat. Tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek jó hatással vannak az agy egészségére és annak működésére. A bogyós gyümölcsök közül a fekete áfonya tartalmazza a legtöbb antioxidáns vegyületet. Ez a gyümölcs lassítani tudja az öregedéssel együtt járó memóriavesztést.
A zöld leveles zöldségek is gazdag forrásai az antioxidánsoknak és az olyan tápanyagoknak, amelyek nemcsak az agy egészségét védik, de még a mentális betegségektől is megvédenek bennünket.
A teljes kiőrlésű gabonák gazdag forrásai a B-vitaminoknak. Ezek a vitaminok segítenek csökkenteni az agyban kialakult gyulladást, és javítják a kognitív funkciókat.
A bab rostokkal és fehérjével van tele. Mindkettő energiát biztosít a szervezet számára, illetve szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzetet és javítja a mentális fókuszt is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-06-04 21:05:56, szerda
|
|
|
Az emberi testben sokféle hormon termelődik. Igazából ezekről a hormonokról nem is nagyon veszünk tudomást addig, amíg minden rendben és olajozottan működik. Azonban ezeknek a hormonoknak le is csökkenhet a szintjük, amit bizony megérzünk, mivel ilyenkor alakulnak ki különféle tünetek, betegségek, de még szomorúak és depressziósak is lehetünk, hiszen egyes hormonok azt a célt szolgálják, hogy jobb kedvre derítsenek bennünket. Talán ezért is kapták azt a nevet, hogy boldogsághormonok. Mutatjuk is, hogy melyek ezek a hormonok és azt is, hogy milyen szerepük és funkciójuk van az emberi testben.
A hormonok a szervezet kémiai hírvivői, amelyek számos alapvető folyamatban vesznek részt, például szerepük van a jó pulzusszám és a jó emésztés fenntartásában, de egyesek közreműködnek a jó hangulat megőrzésében is. Az agy ugyanis képes olyan hormonok felszabadítására, amelyek hatására boldogok vagy éppen szomorúak lehetünk.
A hormonok egyik csoportját tehát boldogsághormonoknak nevezzük, hiszen hatásukra képesek vagyunk örömet érezni. Ezek a hormonok a következők: dopamin, szerotonin, oxitocin és endorfin. A hormonok az emberi testben jelen lévő különböző mirigyek által termelt vegyi anyagok, amelyek fő funkciója a két mirigy vagy egy mirigy és egy szerv közötti kommunikáció. Egyes hormonok részt vesznek a hangulat, a kötődés és a fájdalomcsillapítás szabályozásában is. Ezeket a hormonokat neurotranszmittereknek is nevezik.
Tehát négy nagyon fontos boldogságnövelő hormon létezik: szerotonin, dopamin, endorfin és oxitocin. A szerotonin egyfajta hangulatstabilizátor, amely a jóllétért és a boldogságért felel. A dopaminnak öröm és motivációs szerepe van az agy jutalomközpontjában. Az oxitocin felel a bizalomért, a kötődésért és a szeretetért, míg az endorfinok szerepe a fájdalomcsillapítás, az energiafokozás és a relaxáció.
Ezek a boldogsághormonok nagyon sok mindent tükröznek, például a környezetet, az étrendet, a testmozgást, a kapcsolatokat és bizonyos esetekben még a bélmikrobiomot is. Nekünk is van némi beleszólásunk, hogy mikor termelődjenek ezek a hormonok, például a rendszeres testmozgás vagy egy jóízű nevetés segít ezeknek a boldogsághormonoknak a felszabadításában.
A szerotonin nem más, mint a jó közérzet hormonja a bélrendszerben. A szerotonin elengedhetetlen a jó hangulathoz, a jó emésztéshez, az alváshoz, az agyműködéshez és a cirkadián ritmushoz. A szervezet szerotoninjának mintegy 90%-a a bélrendszerben termelődik, és az idegrendszeren vagy a véráramon keresztül tud kommunikálni, ahol hormonként működik a test szöveteiben. A szerotonintermelést a triptofán is befolyásolja. A triptofán egy esszenciális aminosav, amelyet egyes ételeken keresztül kell magunkhoz venni, ugyanis a szervezet nem termeli.
A másik hormon a dopamin, amelyet motivációs hormonnak is neveznek. A dopamin számos tevékenységben vesz részt: motoros kontroll, kognitív funkciók, döntéshozatal, memória, figyelem. Ez a vegyi anyag része az agy jutalmazási rendszerének, amely kellemes érzésekkel tölt el bennünket. A dopaminnak kb. 50%-a a bélben termelődik. Ez is azt mutatja, hogy ha rendben van a bélmikrobiom, akkor ez hozzájárul a mentális jólléthez és a hosszú élettartamhoz.
Az oxitocin egy olyan hormon, amely elősegíti a kötődést. Neurotranszmitterként az a célja, hogy szabályozza a stresszválaszt, és megnyugtassa az idegrendszert. A bélmikrobiom stimulálhatja az oxitocintermelést, ezzel is elősegítve a sebgyógyulást, az izmok egészségét és természetesen a hosszabb élettartamot is.
Az endorfinhormonok fájdalomcsillapítóként működnek. Blokkolják a fájdalomjelek továbbítását a központi idegrendszerben. Ennek a hormonnak a termelődése főleg akkor indul be, amikor eszünk, sportolunk, de a szexuális együttlét is megnöveli a szintjét.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Belső kör |
|
|
|
|
|
2025-06-04 21:01:59, szerda
|
|
|
Az oxidatív stresszt fokozzák a fertőzések - antioxidánsokkal ellensúlyozhatjuk a negatív hatásait
Oxidatív stressz akkor alakul ki, ha valami miatt szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Ilyenkor károsodnak a sejtek, a szövetek és a szervek, és olyan betegségek jöhetnek létre, mint szívbetegség, cukorbetegség vagy éppen rákos megbetegedések.
Az enyhe oxidatív stresszel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy akár még védelmet is jelenthet a fertőzésekkel és egyes betegségekkel szemben, a gond akkor alakul ki, hogyha az oxidatív stressznek túl magas a szintje a szervezetben. Ez viszont akkor következhet be, ha valaki krónikus gyulladásban szenved, illetve valamilyen neurodegeneratív betegsége van.
Az oxidatív stressz keltette gyulladás olyan betegségekhez vezethet, mint cukorbetegség, ízületi gyulladás, szív- és érrendszeri betegségek. Az elszaporodó szabad gyökök ugyanis károsítják az egészséges sejteket, és nagyfokú károsodás alakul ki a szervezetben. Ilyenkor jönnek létre a fertőzések és a különféle krónikus betegségek.
A szabad gyökök felhalmozódásában és képződésében sok minden szerepet játszik. Többek között az egészségtelen táplálkozásnak is nagy szerepe van az oxidatív stressz kialakulásában. Főleg a zsírban, cukorban gazdag, illetve a feldolgozott élelmiszerek segítik elő a káros hatású szabad gyökök elszaporodását. Ha túl sok cukrot fogyasztunk, akkor csökken a szervezetben az antioxidáns-szint, ami pedig az oxidatív stressz mértékét növeli meg. Ennek elkerülése érdekében érdemes odafigyelni az étrendünkre, és korlátozni a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztását.
Az oxidatív stresszt általában a szervezetben elszaporodó szabad gyökök okozzák. Az oxidatív stresszt fokozza az inaktív életmód, az alkohol, a gyulladás, a stressz, az alváshiány és az elhízás is.
Mivel az oxidációból származó szabad gyökök károsítják a sejteket, a fehérjénket és a génjeinket, így a testünkben keletkezett kár is jelentős lesz. Az oxidatív stressz felgyorsítja az öregedési folyamatokat, az őszülést, az ízületi gyulladást, a látásromlást, és rákos betegségeket is okozhat. Több jele és tünete is lehet az oxidatív stressznek: fejfájás, zajérzékenység, fáradtság, memóriavesztés, csökkent látás, ízületi gyulladás, fertőzésekre való hajlam.
Az oxidáció növekszik a szervezetben, ha stressznek, toxinoknak és fertőzéseknek vagyunk kitéve. Az oxidatív stressz csökkenését mi magunk is segíthetjük, mégpedig többféle módon. Nagyon lényeges, hogy az étrendünk gazdag legyen gyümölcsökben és zöldségekben. Fontos, hogy tartsuk fenn az ideális testsúlyunkat, szokjunk le a dohányzásról, és csak mértékkel fogyasszunk alkoholt. Korlátozzuk a cukros ételek fogyasztását, mozogjunk rendszeresen, és csökkentsük a magas stressz-szintet is valamilyen módon. Ha nagy mennyiségben fogyasztunk magas cukortartalmú táplálékokat, az jelentősen fokozza az oxidatív stressz kialakulását. De a sok cukros étel egyéb anyagcsere-rendellenességet is okozhat.
Mindenképpen erősítsük az immunrendszerünket, hogy ne kapjunk el fertőzéseket és ne legyünk betegek, ugyanis amikor az immunrendszer valamilyen fertőzéssel küzd, akkor is egyfajta oxidáció jön létre a szervezetben.
Az egyik legfontosabb dolog, hogy növeljük az antioxidáns-bevitelt. Az egyik legerősebb antioxidáns a glutation, amelyet a szervezet termel. Glutationban gazdag a spárga, az őszibarack, a spenót, a dió, a paradicsom. Olyan táplálékokat is fogyaszthatunk, amelyek serkentik a glutationtermelést, ilyen például a fokhagyma, a hagyma, a keresztesvirágú zöldségek, az avokádó.
Sok antioxidánst tartalmaznak a következő tápanyagok: E-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, magnézium. Magas antioxidáns-tatalmú táplálékok: cékla, kelkáposzta, bogyós gyümölcsök, paradicsom, diófélék, magvak. Gyógynövények, amelyek magas antioxidáns-tartalommal bírnak: zöld tea, fekete tea, fahéj, gyömbér, kurkuma, kvercetint és rezveratrolt tartalmazó gyógynövények és táplálékok.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-06-04 20:32:00, szerda
|
|
|
Gyömbér, szamóca, lime, uborka - kitisztítják a szervezetet
Minden évszakban vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek segíthetnek a testünk méregtelenítésében, és ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk, sokkal jobb lelkiállapotba kerülhetünk. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei vannak a testünk méregtelenítésének, tisztításának, és milyen zöldségeket és gyümölcsöket használhatunk, hogy a szervezetünket megszabadítsuk az úgynevezett toxikus anyagoktól.
Amennyiben túl sok méreganyag halmozódik fel a szervezetünkben, úgy sokféle mellékhatással és egészségi problémával kell számolnunk, mint amilyen a székrekedés, a hangulatváltozások, a rossz lehelet, a bőrproblémák, a hasi zsír, a hányinger, a puffadás, a fáradtság, a fejfájás és a fokozott bélgázképződés.
Amikor szennyezőanyagok, környezeti toxinok kerülnek a szervezetünkbe, azt a sejtjeink tárolják, és betegségeket okoznak. Ennek hatására az immunrendszer sem fog megfelelően, azaz jól működni. Ez negatív hatással lesz az anyagcserénkre, a hangulatunkra, és ezzel csökken a szervezetünk kórokozókkal és betegségekkel szembeni védekezőképessége.
Amikor a testünket méregtelenítjük, akkor kímélő ételeket és italokat fogyasztunk, amivel az emésztésünknek teszünk jót, hiszen nem terheljük az emésztőrendszert nehéz, zsíros és fűszeres ételekkel. Ez pedig csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, amivel megint csak sok betegséget kerülhetünk el. A méregtelenítő italunk sokféle hasznos tápanyagból készülhet, azonban egyes táplálékok, zöldségek és gyümölcsök, rendkívül hatékonyak tudnak lenni a testünk megtisztításában, mint például az uborka, a görögdinnye, a gyömbér vagy éppen a szamóca. A gyömbér például nagyon pozitívan hat az emésztőrendszer működésére, és még gyulladást is csökkent.
A méregtelenítés nagyon pozitívan hat az anyagcsere működésére, mindemellett az energiaszintet is fokozza. Ebben lehet a segítségünkre például a grépfrút, amely felpörgeti az anyagcserét, és még a fogyást is megtámogatja.
A méreganyagok kiürülése a szervezetből tehát csökkenti a gyulladást, így a bőr gyulladását is, nem mellesleg fokozza a bőr egészségét, és minimalizálja a bőröregedés jeleit.
Amikor méregtelenítjük a szervezetünket, akkor voltaképpen a májunkat tehermentesítjük. Ez nemcsak a testet fiatalítja meg, hanem a mentális egészségnek is jót tesz, mindemellett sokkal frissebbnek és éberebbnek érezhetjük magunkat.
A gyömbérre is számíthatunk, ha méregtelenítésről van szó, hiszen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Csökkenti a gyomor- és bélrendszeri problémákat, segít a test felmelegítésében, és szintén elősegíti, hogy ne halmozódjon fel túl sok méreganyag a szervezetünkben.
A szamóca tele van értékes antioxidánsokkal, és így segíti a test méregtelenítését, illetve lassítja a szervezetben zajló öregedési folyamatokat is.
A lime sok C-vitamint és egyéb antioxidánst tartalmaz. Úgy segíti a test méregtelenítését, hogy fokozza egy olyan enzim aktivitását a májban, amely a máj méregtelenítéséhez járul aktívan hozzá.
Az uborka megakadályozza a vízvisszatartást, hiszen méregtelenítő hatással rendelkezik, mindemellett segít a szervezetből kiüríteni a méreganyagokat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2025-06-04 20:29:54, szerda
|
|
|
Dolgok, amelyeket senki nem mond el az öregedéssel kapcsolatban
Sok esetben saját magunk tapasztalataira kell hagyatkoznunk, amikor megöregszünk. Például ilyen az étkezés és az emésztés. Senki nem mondja - vagy csak nagyon kevesen beszélnek arról -, hogy idősebb korban megváltozik az emésztés, ezért sok ételt egészen másként kell elkészíteni, mert akár súlyos emésztési problémákat is okozhat. Kevesen beszélnek a tápanyagokról és arról, hogy mennyire nagy esélyük van a felszívódási zavaroknak, és ez mennyi egészségi problémát okozhat.
Arról is keveset lehet hallani, hogy egyes gyógyszerek milyen súlyos mellékhatásokat okozhatnak, hogy egyes gyógynövények és gyógyszerek együtt nem szedhetők, vagy nagy odafigyelést igényelnek. Egyszóval nagyon sok mindenről nem esik szó, pedig az öregedés jó dolog, feltéve, ha változtatunk az életmódunkon, és igazodunk a megváltozott körülményekhez és helyzetekhez. Mutatunk is néhány dolgot, amit senki sem mond el az öregedéssel kapcsolatban!
Az öregedésnek megvannak a maga előnyei. Ilyenkor sokkal jobban tudjuk már hasznosítani a tapasztalatainkat, és sokkal bölcsebb döntéseket hozunk. Ezt nevezik egyébként kristályosított intelligenciának.
Idősebb korunkban sokkal jobban tudjuk kontrollálni az érzelmeinket, pontosabban próbáljuk elkerülni a negatív helyzeteket és érzelmeket. Kevesebbet dühöngünk, és próbáljuk az élet napos oldalát meglátni, hiszen nem akarjuk a saját hangulatunkat elrontani, próbálunk mindig az élet apró örömeire összpontosítani. Ezt sem mondja el senki, amikor még huszon- vagy harmincévesen sokat idegeskedünk és rágódunk dolgokon.
Ahogy közeledünk az ötvenedik életévünkhöz, sokkal jobban kijövünk másokkal, mert sokkal jobban rá tudunk hangolódni mások érzelmeire. Empatikusabbak leszünk, és más szemmel látunk bizonyos dolgokat. Tanácsainkkal próbálunk a lehető legtöbb emberen, embernek segíteni. Ezek a pozitívumok azt eredményezik, hogy sokkal harmonikusabb lesz a kapcsolatunk a családunkkal, a barátainkkal és még a munkatársainkkal is.
Mindenki mindig azzal jön, hogy a nőknek, ahogy belépnek a menopauza szakaszába, csökken a libidójuk, és egyre kevésbé kívánják a házastársukkal a szexet. Sok esetben ez nem így van. Nagyon sokan utánajárnak, hogy mivel is lehet megoldani a menopauza kellemetlen tüneteit, és sokan egyáltalán nem zárkóznak el az együttlétektől, sőt sokkal felszabadultabbak, és sok idősebb korú nő számol be arról, hogy jóval hamarabb és intenzívebben képes az orgazmust átélni, mint fiatalabb éveiben.
Az viszont tény, hogy idősebb korban megváltozik a szaglás és az ízlelés. Ennek sok oka lehet: gyógyszerek, betegségek, életkor, fogínyproblémák; és ez viszont befolyásolhatja a táplálkozást is.
Az is sokak számára meglepő, hogy nincsenek ugyan hormonális problémáik, mégis egyre több hajszálat veszítenek el, míg más helyeken - áll, bajuszvonal - új szőrszálak jelennek meg. Nők esetében ezek a változások a megemelkedett tesztoszteronszintnek köszönhetők.
Az sem mindig igaz, hogy az idősek csak keveset alszanak. Folyton csak ezt halljuk. Pedig ez nem mindig van így, sőt el lehet mondani, hogy az idősebbek jelentős hányada igenis jól aszik, még akkor is, ha korábban fekszenek le este, és a megszokottnál korábban ébrednek fel reggel.
Azok, akik egész életükben migréntől szenvedtek, fellélegezhetnek, mivel számos tanulmány számolt be arról, hogy az életkor előrehaladtával egyre kisebb az esélye a migrén kialakulásának. Ha mégis migrénje lesz valakinek, akkor ez csak vizuális és érzékszervi zavarként jelentkezik, fájdalom nélkül.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Belső kör |
|
|
|
|
|
2025-06-04 20:01:08, szerda
|
|
|
A szorongás nem csak a lélekre hat, fizikai tüneteket is okozhat - levendulás-citromfüves-gyömbéres tearecepttel
A stressz a mindennapi életünk része. A rendszeresen átélt stresszhelyzetek azonban szorongáshoz vezetnek, amelynek nem csak lelki tünetei lehetnek. Nemcsak lehangoltak és mélabúsak lehetünk, hanem sok testi tünettel is számolnunk kell. Mutatunk is néhány olyan testi, fizikai tünetet, amelyet az állandóan fennálló szorongás eredményezhet!
Stressz hatására stresszhormonok - kortizol, noradrenalin, adrenalin - szabadulnak fel a szervezetben, ez pedig fokozott szívdobogással jár. Közben megemelkedik a pulzus, a vérnyomás, a koleszterinszint, károsodnak az artériák, ami pedig szívinfarktushoz és stroke-hoz is vezethet.
Ha a szívünk hevesebben ver, akkor a légzésünk is felgyorsul. Azok, akik szoronganak, gyakran érzik úgy, hogy nem vagy csak nehezen kapnak levegőt. A helyzet sokkal rosszabb, ha valakinek már van meglévő tüdőbetegsége, például COPD-je vagy asztmája.
A szorongás nemcsak stresszhormonokat, hanem más hormonokat is felszabadíthat a szervezetben. Ilyenkor nagyobb mennyiségű glükóz is kerülhet a véráramba. Ennek hatására a légzés és a pulzus is felgyorsul, illetve izzadás és remegés is kialakulhat.
Szorongás hatására a test izmai megfeszülnek. Ha ez gyakran előfordul, akkor a váll és a nyak izmainak feszülése fejfájáshoz és migrénhez is vezethet. Ilyenkor sokat segíthetnek az olyan relaxációs technikák, mint a mélylégzés-technika vagy a jóga.
A stresszhormonok felszabadulását követően a szervezet összegyűjti és tárolni kezdi az extra glükózt, illetve maga a szorongás túl hosszú ideig tarthatja magas szinten a vércukorszintet. Ez pedig cukorbetegséghez, szívbetegséghez, vesebetegséghez, de akár még stroke-hoz is vezethet.
A szorongás álmatlanságot is okozhat, illetve a rossz alvás is felerősítheti a szorongást. A szorongás ellen nagyon jó taktika, ha nem agyalunk annyit a napi gondjainkon, illetve minden napra készítünk egy teendőlistát. Annyi teendőt írjunk le egy napra, amennyit el is tudunk végezni, így nem idegeskedünk még azon is, hogy sok mindent nem sikerült a nap folyamán elvégeznünk.
Amikor szorongunk, a szervezet képtelen eredményesen megküzdeni a kórokozókkal és a fertőzésekkel. Szorongás során az immunrendszer ,,figyelme is lanyhul", ugyanis ilyenkor a stresszel birkózik meg, és képtelen más dolgokra, feladatokra koncentrálni. Minél hosszabb ideig tart a szorongó állapot, annál nagyobb az esély az olyan betegségek kialakulására, mint a herpesz, az övsömör, az influenza vagy az autoimmun betegségek.
A stressz és a szorongás hányingert is okozhat. Emésztési problémák is kialakulhatnak, illetve a szorongó emberek gyakran szenvednek gyomorfekélytől is.
A szorongás kiválthat székrekedést és hasmenést is. Hasmenés során a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően, illetve a bélrendszerünk különösen érzékeny a stresszre.
Ha szorongunk, készítsünk egy remek teát, amely garantáltan elmulasztja, de legalábbis csökkenti a tüneteinket.
Levendulás-citromfüves-gyömbéres tea hozzávalói:
egy teáskanál levendulavirágzat,
egy teáskanál citromfű,
egy ujjnyi gyömbér lereszelve,
egy lime.
Elkészítése:
Forraljunk fel 2-3 dl vizet, adjunk hozzá egy-egy teáskanál levendulavirágot és citromfüvet. Ha kicsit hűlt a teánk, szűrjük le, reszeljünk bele gyömbért, és facsarjunk bele egy kevés lime-ot.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-06-04 19:56:43, szerda
|
|
|

Hazánkban az egyik legismertebb gyógynövény a kamilla. Ez a gyógynövény nagyon szép, és valóban olyan sokféle betegséget gyógyít, hogy egyetlen cikkbe bele sem fér az a rengeteg jótékony hatás, amivel rendelkezik.
A kamillatea rendszeres fogyasztása nagyszerű az immunrendszer számára, mivel antibakteriális hatásokkal rendelkezik. Olyan vegyületeket tartalmaz a gyógynövény, amelyek hatékonyan küzdenek a szervezetet támadó kórokozókkal szemben, és emellett még az immunrendszert is megerősítik. A kamillateának még akkor is érzékelhető a pozitív hatása, ha abbahagyjuk a fogyasztását, de ez a hatás csupán két hétig tart ki.
A kamillatea pozitív hatással van a vércukorszintre is. Egy vizsgálatba magas vércukorszinttel rendelkező személyeket vontak be. A vizsgálati alanyok naponta minden főétkezés után egy csésze kamillateát ittak nyolc héten keresztül. Kivétel nélkül mindenkinek csökkent a magas vércukorszintje. A kamilla ugyanis gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és megakadályozhatja a hasnyálmirigy-károsodást is, illetve hatékonyan kezeli a vércukorszintet, ugyanis segít a felesleges glükózt a véráramból eltávolítani.
A kamillateát évszázadok óta használják a gyomorproblémák orvoslására, hiszen számos pozitív hatással van az emésztőrendszerre: csökkenti a hasi gázt és a puffadást, segít a gyomorgyulladás enyhítésében. Ellazítja a gyomor izmait, és gyomorfekély ellen is védőhatást fejt ki ez a gyógynövény.
A kamillatea rendszeres fogyasztása növeli a szervezetben a glicin nevű aminosav mennyiségét. A glicin enyhe nyugtató hatásokkal rendelkezik, segít a mély alvás kialakításában és a gyors elalvásban. Egy apigenin nevű vegyületet is tartalmaz, amely az agy bizonyos receptoraihoz kapcsolódik, és enyhe nyugtató hatást fejt ki.
A kamillatea egyik legfontosabb előnye a nyugtató hatása. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kamilla hosszútávú fogyasztása csökkentheti a generalizált szorongásos rendellenesség tüneteit. Igaz, hogy a gyógynövény nem szabadít meg a szorongástól, de jó néhány tünetét enyhíteni tudja.
A kamilla segít csökkenteni a gyulladást is. Segíthet megelőzni vagy enyhíteni olyan állapotokat és azok tüneteit, mint a korai bőröregedés, a szívbetegség, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és az Alzheimer-kór.
Már az ókori Egyiptomban is használták a gyógynövényt, mégpedig bőrproblémák kezelésére, ugyanis a kamilla antioxidánsokat, azaz flavonoidokat és polifenol vegyületeket tartalmaz. Ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrt a levegőszennyezés és a napsugárzás okozta környezeti károktól. Mind a napsugárzás, mind a levegő szennyezettsége oka lehet a bőr korai öregedésének.
A kamillában található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, ily módon pedig a gyógynövény csökkentheti a szívbetegségek kockázatait. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai még a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulását is megakadályozhatja.
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2025-06-04 11:59:42, szerda
|
|
|
Léteznek természetes gyógymódok is az allergia és az asztma kezelésére
Nagyon sok olyan ember él ezen a bolygón, aki szezonális allergiában és asztmában szenved. Tavasszal különösen sok a por és a pollen, de az asztmás és az allergiás emberek sok minden másra is érzékenyek lehetnek. Szerencsére azonban nagyon sok természetes gyógymód áll rendelkezésre a tünetek kezelésére.
Az allergia nem más, mint egy betegség, amely az immunrendszer válaszát követi egy olyan antigénre, amely sok esetben teljesen ártalmatlan. Ilyenkor ha a test kapcsolatba lép egy allergénnel, úgy reagál, mintha az veszélyt jelentene az immunrendszerre, és nem megfelelő immunválaszok jönnek létre. Ezek a káros immunválaszok pedig szöveti sérülést okoznak, és akár súlyos betegségeket is előidézhetnek.
Ilyenkor az immunrendszer antitesteket termel, hogy le tudja küzdeni az azonosított veszélyt. Az asztma és az allergia voltaképpen ugyanazokat a mechanizmusokat foglalja magába. Az allergiás emberek sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak meg asztmát, hasonlóan pedig az asztmás emberek is gyakran lesznek allergiásak egy vagy több dologra.
Amennyiben a pollen vagy más allergének kiváltják az immunológiai diszfunkciót, azaz az allergiát vagy az asztmát, akkor az az egyik legjobb természetes gyógymód, ha csökkentjük az allergének számát.
Fontos, hogy az otthonunkban csökkentsük a port és a polleneket. Mossuk ki rendszeresen a függönyöket és az ágyneműt, hiszen a poratkák is kiválthatják a tüneteket. Ha van kis kedvencünk, akkor keféljük ki rendszeresen a szőrét, és éjszakára ne engedjük be őt a hálószobánkba.
Egyes kiegészítők is javíthatnak az allergiás és az asztmás állapotokon. Az egyik ilyen kiegészítő nem más, mint a kvercetin, amely egy polifenolos flavonoid, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kvercetin növelheti a mitokondriumok számát az izmokban, és ez csökkentheti az oxidatív stresszt, és javíthatja a véráramlást. A kvercetin stabilizálhatja a hízósejteket, és csökkentheti a szervezetünk által az allergénekre válaszul termelt hisztamin mennyiségét. A kvercetin a zöldségekben és a gyümölcsökben fordul elő.
Az omega-3 zsírsavak segíthetnek megnyugtatni az asztmát súlyosbító gyulladásos folyamatokat. Az omega-3 zsírsavak két típusa az EPA és a DHA, amelyek szintén erős gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. Sok EPA-t és DHA- t tartalmaz a halolaj és a krillolaj.
A csalán gyulladáscsökkentő és antihisztamin tulajdonságokkal rendelkezik, ily módon nagyszerűen enyhíti az allergiás és asztmás tüneteket. Fogyaszthatjuk tea és tinktúra formájában.
A C-vitamin nagyszerű lehetőség az allergiás tünetek leküzdésére. Ez a vitamin egy erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2025. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
93 db bejegyzés |
e év: |
2273 db bejegyzés |
Összes: |
53772 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3914
- e Hét: 3914
- e Hónap: 76135
- e Év: 520345
|
|
|