Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
H.Kohut Katalin: My Fair Lady (1964) - Filmajánló
  2018-09-26 16:35:12, szerda
 
   
  H.Kohut Katalin: My Fair Lady (1964) - Filmajánló

Magyarul beszélő amerikai musical - 164 perces

Rendező: George Cukor
Író: George Bernath Shaw
Forgatókönyvíró: Alan Jay Lerner
Zeneszerző: Frederick Loewe, André Previn
Operatőr: Harry Strandling Sr.
Díszlettervező: Gene Allen
Jelmeztervező: Cecil Beaton
Producer: Jack L. Warner
Vágó: William H. Ziegler

Szereplők:

Elisa Doolittle: Audrey Hepburn
Higgins professzor: Rex Harrison
Pickering ezredes: Wilfrid Wide-White
Alfred Doolittle: Stanley Holloway
Kárpáthy Zoltán: Theodore Bikel


George Bernard Shaw klasszikus darabja, a Pygmalion előbb színpadi musical formájában varázsolta el fülbemászó dallamaival a közönséget, majd a George Cukor rendezte filmváltozat indult máig tartó világhódító útjára.

Higgins professzor, a nyelvészprofesszor, aki mindenki kiejtéséről tudja, honnan, melyik tartományból, városból származik, az egyik színházi előadás után összetalálkozik az Indiában élő Pickering ezredessel, aki éppen tájszólásokat gyűjt, amivel szívesen foglalkoznak mindketten. Higgins jegyzeteli az egyik virágáruslány beszédét, így elegyednek szóba egymással. Elisával közli, hogy félév alatt tökéletessé formálja a beszédjét, kiműveli őt, Sába királynőjévé is teheti.
Elisa megjegyzi, mit mondott a professzor, éppen kedvenc dalával ringatja magát, hogy nem kell más, csak egy albérlet, egy kis luk, ahol elférhet, szép ruhák, meleg, fűtött szoba, hű szerelmes, akivel együtt nézi a tavaszi napfelkeltét. Felkeresi a lány ezért Higginst, aki éppen az indiai nyelvészt fogadja vendégségben, a két zseni megállapodik Elisaval a fonetikus nyelvi, emberi etikettet megtanító, társasági életbe való vezetéséig történő formálásában, az úri viselkedés szabályainak elsajátításában, de Elisanak le kell szoknia a belérögzültekről, el kell felejtenie, honnan származik, mivel foglalkozott, hogyan élt és beszélt.

Elisa kimosása a mocsokból alaposan próbára teszi Higgins házvezetőnőjét, Pilsnét. Elisa apja hamarosan megtudja, hol van a lánya, elmegy megzsarolni Higgins professzort. A barátok moralistának tüntetik fel a szemetes apát levelezés útján, távolabbi cél, hogy politikussá művelik ki pár hónap alatt. Elisa apja, mint szemetes tört orral került beállításra.

Elisa apja öt fontot ad Higgins professzornak a lánya sorsának megváltoztatásáért, ezért a nyelvész saját tulajdonának tekinti kicsit a játékbabaként kezelt nehéz esetet, amelyik állandóan ellene fordul, természete, mint kiderül kiművelése ellenére mit sem változott. Az is kiderül, hogy a kezdete a világ-problémáknak a már régen sejtett egykori törvény képviselőinek elmélete volt, mely szerint minden ember jó és nem tudja magáról, még a legrútabban is van csodálnivaló. Eszerint régen nem nagyon voltak csúfak, torzak, rosszak, ha akadtak is, ezeket elnézte a törvény, nem lépett fel ellenük, így történhetett meg, hogy ezek a gyakorlatban a törvény ellen fordultak.
. A bűnben köttetett szerződés bűnt vonz maga után. Ha a két nyelvész előtte tanulmányozza az igazi szív-törvénnyel rendelkező hölgyek benső világát, ami a férfiak előtt mindig titok volt, bár a kihívás folyamatosan megtörtént a lányok részéről, mikor mézédesen csábítják őket magukhoz, de ők elsősorban a férfiak szívét akarják hódítani, míg a férfiembert általában először a külső fogja meg, a látvány eltakarja sokszor a valóságot. Így történik ez a film folytatásában Elisanál is. A két nyelvész maga is megszédül a finomnak látszó saját teremtményétől, amelyik elvarázsolja őket nemiségével.

Nehéz munka, sőt egyenesen lehetetlen egy akusztika nélküli lény nyelvi és zenei művelése, de az élet nagyon sokszor rácáfol erre, így nem véletlen, hogy Elisa egyik dalához bemutatták az angol királyi család testőrségét, mely engem egy régi meséskönyv ólomkatonáira emlékeztetnek. Az angol királyság származása ezek szerint ugyanúgy történt etikettben, akusztikai, viselkedési szabályok bevezetésével, mint Elisa formálása, egy az eredetük.
Az akusztikával rendelkező ember a füleivel és minden testrészével együtt hallja a szavakat, a zenét, a ritmust, mely meghatározza a nyelvi kiejtését is, ezért beszél időmértékesen, hangsúlyozza a hosszú magánhangzókat, mássalhangzókat, akadálynak látszó zöngés hangzókat, melyeket örömmel használ és hangsúlyozza kiejtésüket. Az akadályokra szükség van a nyelvi tehetségeknek, mert ha simán siklanának a szavak, nem lelne benne gyönyörűséget a használója. Ilyen lehet a T betű, a K betű, vagy a basszusra emlékeztető B betűje az egykori Vízi táncsor Medúza zeneszerzőjének. Az akadályként fékezőn kimondott hangzók fontosak, mert ezek is az időmérték részesei, ezek nélkül nem lenne élvezetes a magyar nyelv.

,,Odalenn délen meseszép éjen édes édent remélsz" egyik kedvenc dalunk, de az 1964-es film helyszínét e dal szövege szerint Alföldnek énekelve Spanyolországba helyezik, tehát ez lehetett egykor Dél, ahol élt egyszer Sába királynője.
Mikor az hosszú É betűt kimondja Elisa, arra gondol a két nyelvész, hogy ideje bemutatni a lányt társasági életben egy szolid, egyszerű, elegáns ruhában. A lányt megszédíti saját sikerélménye, megváltozik a szíve, finomodik, mely által egy általa ismeretlen szabadságot élvez. Elisa bevezetése úri társalgásba nem sikeres, megmarad nála a zsargonként feldolgozott börtönnyelv.

Felhívom a figyelmet a filmben mutatott finomságokra, süteményekre, az ital ismerettel együtt Kárpáthy Zoltán Jókai Mór filmjének főhőse jelentkezése Higginsnél, azzal, hogy ő mívelte ki, ő adta neki a nyelvi fonetikai tehetséget, az ország történelmét írja felül. Kárpáthy pár szó után megmutatkozó jellemtelensége mindent elárul.
Ennyi bevezető után bátran ajánlom mindenkinek értő szemmel történő élvezésére a filmnek, csodálatos betétdalaival, ritmusaival, azzal az örömmel, hogy még mindig vannak olyan nyelvészek, akik tudják a tájszólásokból, ki honnan ered, hiába minden törekvés, hogy kitermelik a falvakból, tanyákból, minden rétegből értelmiségnek, művésznek sikerélményt előlegezve meg az alacsonyabb rétegnek, mely szárnyakat ad neki, mert ezek a szárnyak megbénítják a valódi tehetségeket, irigység, viszály, kárörvendés, akadálypálya, minden eszköz megmarad kezükben, mellyel gátolják az embereket. Az önmagát kiművelő, vagy mások játéka folytán nyelvi tehetséggé és finom külsejűvé váló lányok és asszonyok csalókák, mivel a lelkük mélyén megmaradnak faragatlan börtön képviselőnek, amik bármikor képesek a mélyben szunnyadó régi tettük ismétlésére, végrehajtására. A tiszta lény örökös szabadságban szárnyal, játszik a szavakkal, a ritmussal, a zenével, mert a bűntelenség jelenti az igazi szabadságot. Aki bűnöző, fogságban van elméletben, a bűn lehúzza a mélybe, ahol élnie kell mindaddig, míg vissza nem kapja mindazt, amit elkövetett. Ez a kulcsa a jövő bűnbocsánatának.




A filmet itt is megnézhetik:

http://port.hu/adatlap/film/tv/my-fair-lady-my-fair-lady/movie-6534
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Címkék: belérögzültekről, jellemtelensége, mássalhangzókat, forgatókönyvíró, elsajátításában, összetalálkozik, spanyolországba, bűnbocsánatának, zeneszerzőjének, házvezetőnőjét, díszlettervező, magánhangzókat, teremtményétől, tájszólásokból, végrehajtására, játékbabaként, tájszólásokat, emlékeztetnek, képviselőinek, betétdalaival, jelmeztervező, folytatásában, időmértékesen, tehetségeknek, értelmiségnek, professzornak, gyönyörűséget, virágáruslány, bevezetésével, tanulmányozza, ólomkatonáira, napfelkeltét, királynőjévé, gyakorlatban, formálásában, történhetett, egyik színházi, egyik virágáruslány, tavaszi napfelkeltét, lány ezért, indiai nyelvészt, fonetikus nyelvi, mocsokból alaposan, barátok moralistának, szemetes apát, lánya sorsának, nyelvész saját, játékbabaként kezelt, törvény ellen, bűnben köttetett, igazi szív-törvénnyel, férfiak előtt, Kohut Katalin, Fair Lady, George Cukor, George Bernath Shaw, Alan Jay Lerner, Frederick Loewe, André Previn, Harry Strandling Sr, Gene Allen, Cecil Beaton, Jack, William, Elisa Doolittle, Audrey Hepburn, Wilfrid Wide-White, Alfred Doolittle, Stanley Holloway, Kárpáthy Zoltán, Theodore Bikel, George Bernard Shaw, Kárpáthy Zoltán Jókai Mór,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A szeretetről  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam Krisztinától  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kisfiú  Inkább ad  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Minden kedves látogatómnak sze...  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Alvó kisfiú  Öröknek hinni . . .  A nagy természet  Humor is meg nem is szerinted?  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Levél lány  Úgy sajog ez a vad tavasz,  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Március 26  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Nem hazudnak  J. Donald Walters  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Szép estét  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  A szeretetről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Sir Andrew Lloyd Webber  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Szép álmokat!  Humor is meg nem is szerinted?  Alvó kisfiú  Szívet megérintő . . .  A szeretetről  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Odaadja  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Alvó cica  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Képes idézet !  Maci az északi fény alatt  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Sadhguru idézet  képre írva  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Esti képek  Sárkány 
Bejegyzés Címkék
egyik színházi, egyik virágáruslány, tavaszi napfelkeltét, lány ezért, indiai nyelvészt, fonetikus nyelvi, mocsokból alaposan, barátok moralistának, szemetes apát, lánya sorsának, nyelvész saját, játékbabaként kezelt, törvény ellen, bűnben köttetett, igazi szív-törvénnyel, férfiak előtt, kihívás folyamatosan, lányok részéről, férfiak szívét, férfiembert általában, külső fogja, látvány eltakarja, film folytatásában, finomnak látszó, akusztika nélküli, élet nagyon, angol királyi, régi meséskönyv, angol királyság, akusztikával rendelkező, nyelvi kiejtését, hosszú magánhangzókat, akadályokra szükség, nyelvi tehetségeknek, basszusra emlékeztető, egykori Vízi, akadályként fékezőn, időmérték részesei, magyar nyelv, 1964-es film, lányt társasági, lányt megszédíti, általa ismeretlen, zsargonként feldolgozott, filmben mutatott, ital ismerettel, nyelvi fonetikai, ország történelmét, alacsonyabb rétegnek, szárnyak megbénítják, valódi tehetségeket, önmagát kiművelő, lelkük mélyén, mélyben szunnyadó, tiszta lény, bűntelenség jelenti, igazi szabadságot, jövő bűnbocsánatának, belérögzültekről, jellemtelensége, mássalhangzókat, forgatókönyvíró, elsajátításában, összetalálkozik, spanyolországba, bűnbocsánatának, zeneszerzőjének, házvezetőnőjét, díszlettervező, magánhangzókat, teremtményétől, tájszólásokból, végrehajtására, játékbabaként, tájszólásokat, emlékeztetnek, képviselőinek, betétdalaival, jelmeztervező, folytatásában, időmértékesen, tehetségeknek, értelmiségnek, professzornak, gyönyörűséget, virágáruslány, bevezetésével, tanulmányozza, ólomkatonáira, napfelkeltét, királynőjévé, gyakorlatban, formálásában, történhetett, megmutatkozó, finomságokra, süteményekre, jelentkezése, elvarázsolja, csodálnivaló, feldolgozott, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 233
  • e Hét: 995
  • e Hónap: 12700
  • e Év: 51701
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.