Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését
  2012-04-01 20:09:35, vasárnap
 
   
  Virágvasárnapi beszéd Ravasz Lászlótól

A vallásos nevelés

A vallásos nevelésről 1936 Virágvasárnapján rendezett nagygyűlésen tartott beszédet. A rendezőség a vallásos nevelés három fő probléma-ágazatát: egyház, iskola, család akarta felsorakoztatni. Ravasz Lászlónak jutott - utolsó felszólalóként - az összefoglalás feladata.

Virágvasárnapját a gyermek és a nevelés nagy gondolatának szenteljük.." Ekkor "érezzük meg azt a nagy hitvallást, hogy a gyermek mekkora kincs és felelősség. Megvalljuk tehát azt, hogy a gyermek Istennek legnagyobb ajándéka." "...felülről jövő és ingyen kapott ajándék, minden titokzatosságával és minden értékével egyetemben."
"A legnagyobb ajándék, mert életem célja telik meg benne.
Nem apám és anyám az életem célja, hanem a gyermekem.
A hitvesem csak társam; a gyermekem: rendeltetésem."
A gyermek titokzatos lény, mindegyik más, mindegyik egy egész világ. "A gyermek a legnagyobb felelősség." "...a gyermek révén ítéltetem meg." Az Élet Fejedelme a közvádló hatalmát a gyermekre bízta, a történelem és az élet ítélőszéke előtt ő vádol minket." "...sokszor saját magának bűnével, romlásával és kárhoztatásával."
"Virágvasárnapján érezzük meg, milyen kincs bízatott ránk a gyermekben." Mi magunk sápadt gyermekként segítségért kiáltunk, hogy a drága kincset, a törékeny, titokzatos kristálykelyhet, amelyből a jövendő áldomását issza egy boldogabb nemzedék, ki ne ejtsük a kezünkből, mert egy egész világ omlik össze. "És e segítő kiáltásra Jézus áll mellénk, a leghatalmasabb és a legerősebb nevelő. Ő segítheti a gyermeket, nála van jó helyen a gyermek." Arra kérdésre, hogy: "Milyen legyen a gyermek?" csak azt mondhatjuk: "Legyen a gyermek krisztusi, legyen a gyermek Krisztusé." Ezért van az, hogy a keresztyén anyaszentegyház kezdettől fogva gyermekpárti volt. Mi egy 12 éves ifjúról tanítunk, akit álmélkodva hallgattak a bölcsek és gyermekként meggyógyította, ifjúvá tette a világot. "Azért a legnagyobb nevelő, az egyetlen nevelő, Krisztus." Az előző felszólalások tanúsága szerint a vallásos nevelés, azaz a gyermekeknek Krisztushoz vitele olyan ügy, amelyet csak mindnyájan végezhetünk el: nemzet, család, iskola, egyén és egyház együtt. Balgatag dolog arról beszélni, hogy a vallás és a keresztyénség magánügy. Egyéni ügy, mert a lelkiismeret szentségében dől el, de a legfontosabb közügy is az, hogy: ezen a földön minél több hívő ember, minél több krisztusi ember legyen. Fontosabb az ipari termelésnél, a technika vívmányainál. Nagyobb dolog Széchenyi gondolata: a kiművelt emberfő csak akkor lesz az egész nemzet értékét meghatározó igazi kincs, ha azt a krisztusi lélek és a krisztusi erkölcs jellemzi. Ezért nem lehet magánügy, nem mondhatja a család, hogy ezt végezze el helyette az iskola., mert ezt csak együtt végezheti el. "Nemzetnek, községnek, társadalomnak minden áldozatot meg kell hoznia," "...nem nézheti tétlenül a család, hogy miként kínlódik ezzel a feladattal egyház és iskola. Tudja meg a család, tudja meg minden szülő, hogy ha maga otthon nem segíti életével, áhítatával és példájával a gyermek vallásos nevelését, legdrágább javaiban károsítja meg a gyermeket..." "...mert a gyermek lelkében erősebb lesz a rossz példa, mint a jó tanítás." Ezért, "álljon oda segítőnek a gyermek mellé és a hitoktató mellé, hogy együtt építsék fel az új világot. Sorakozzunk azok közé az emberek közé, akik küzdenek az ellen, hogy utcákon, sajtóban, nyilvánosságban, társaságokban, összejövetelekben olyan beszéd, olyan gondolkozásmód, olyan lelki megnyilatkozások folyjanak amelyek megrontják a gyermek lelkét és elnyomorítják a jövendőt." Sugározzuk széjjel, hogy: "Jaj a megbotránkoztatónak! Jobb annak, ha egy malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe dobnák!"
Virágvasárnapján a mi egyházunk üzen a többi egyháznak is: "a vallásos nevelésnek felekezetinek kell lennie, de keresztyénnek és vallásosnak." A felekezet a forma, a keresztyénség a lényeg. A forma nélküli lényeg szétfolyik, a lényeg nélküli forma üres, "amelyből a halál halk harangozása hallatszik."
"Folyik a harc a gyermek hovatartozandóságáért, az egész társadalomban és magában az iskolában is."
"Emlékszünk-e Salamon megrázó ítéletére?" ... "Hol van az a bátor imperium, amelyik..." "...annak tudjon igazat adni, aki inkább áldoz fel jogot gyermekért, mint gyermeket jogért?"
A Virágvasárnapja azt üzeni a vallásos nevelőknek, hogy "hívővé csak hívő ember nevelhet", "mert csak belőle sugárzik ki az az erő, amely a nevelésben egyedül győzedelmeskedik.". "Hazafiságra nem taníthat olyan ember, aki lelke mélyén nemzetietlen és internacionális." "Jézus a személyiségével nevelt, ma is azért nevel, mert most is az, aki egykor volt."

"Végül, üzenünk a most szintén ülésező Soli Deo Glorianak: ...mindennél jobban szeretjük őket, és mindennél többet várunk tőlük. Nekik különbnek és hívőbbnek kell lenniök, mint amilyenek mi voltunk, hogy jobbak és boldogabbak lehessenek."
"...Üzenjük nekik azt, hogy ma, 1936-ban egy szétzülleni látszó, lázbeteg, irtózatos konvulziók között reszkető világban, amelynek egy mozdulása elsöpörheti a földről mindazt, ami nekünk drága és magyar: mi mégis bízunk, mi mégis hiszünk és üzenjük a római levéllel a magyar ifjúságnak az örök ifjúság evangéliomát: "A teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését."

Szerkesztette: BMI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megnyilatkozások, virágvasárnapját, virágvasárnapján, győzedelmeskedik, kárhoztatásával, kristálykelyhet, anyaszentegyház, internacionális, virágvasárnapja, nyilvánosságban, felsorakoztatni, személyiségével, meggyógyította, gondolkozásmód, leghatalmasabb, virágvasárnapi, felszólalóként, felekezetinek, keresztyénség, elnyomorítják, összefoglalás, rendeltetésem, felszólalások, keresztyénnek, társadalomban, társadalomnak, szerkesztette, társaságokban, szentségében, evangéliomát, megjelenését, gondolatának, vívmányainál, gyermekpárti, lelkiismeret, nemzetietlen, vallásos nevelés, összefoglalás feladata, nevelés nagy, nagy hitvallást, gyermek mekkora, gyermek Istennek, legnagyobb ajándék, életem célja, hitvesem csak, gyermek titokzatos, egész világ, legnagyobb felelősség, gyermek révén, közvádló hatalmát, gyermekre bízta, élet ítélőszéke, Ravasz Lászlótól, Ravasz Lászlónak, Élet Fejedelme, Emlékszünk-e Salamon, Soli Deo Glorianak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akik bántanak téged  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png nő  Tanuld meg ezt a versemet  Irgalom és ítélet  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Még csak most kezdődik a nap  Erdőn  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  Png kislány  Png fotel  Png virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 20  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png nő  Boldog születésnapot a ma ünne...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png telefon  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png rózsa csokor  210 éve született a SZÓZAT meg...  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép napot kívánok  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szívem  Egy bizonyos határt  Makszim Gorkij gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Rátalálsz  Png fotel  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Akarat  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  képre írva  Mi lenne ha  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Nagyi telefonál  Elköszönt  A nemzeti hovatartozás kulturá... 
Bejegyzés Címkék
vallásos nevelés, összefoglalás feladata, nevelés nagy, nagy hitvallást, gyermek mekkora, gyermek Istennek, legnagyobb ajándék, életem célja, hitvesem csak, gyermek titokzatos, egész világ, legnagyobb felelősség, gyermek révén, közvádló hatalmát, gyermekre bízta, élet ítélőszéke, drága kincset, jövendő áldomását, boldogabb nemzedék, legerősebb nevelő, gyermek krisztusi, gyermek Krisztusé, keresztyén anyaszentegyház, legnagyobb nevelő, egyetlen nevelő, előző felszólalások, gyermekeknek Krisztushoz, keresztyénség magánügy, lelkiismeret szentségében, legfontosabb közügy, földön minél, ipari termelésnél, technika vívmányainál, kiművelt emberfő, egész nemzet, krisztusi lélek, krisztusi erkölcs, feladattal egyház, gyermek vallásos, gyermek lelkében, rossz példa, gyermek mellé, hitoktató mellé, emberek közé, gyermek lelkét, malomkövet kötnének, tengerbe dobnák, többi egyháznak, vallásos nevelésnek, forma nélküli, lényeg nélküli, halál halk, egész társadalomban, vallásos nevelőknek, nevelésben egyedül, személyiségével nevelt, most szintén, szétzülleni látszó, mozdulása elsöpörheti, földről mindazt, római levéllel, magyar ifjúságnak, örök ifjúság, teremtett világ, megnyilatkozások, virágvasárnapját, virágvasárnapján, győzedelmeskedik, kárhoztatásával, kristálykelyhet, anyaszentegyház, internacionális, virágvasárnapja, nyilvánosságban, felsorakoztatni, személyiségével, meggyógyította, gondolkozásmód, leghatalmasabb, virágvasárnapi, felszólalóként, felekezetinek, keresztyénség, elnyomorítják, összefoglalás, rendeltetésem, felszólalások, keresztyénnek, társadalomban, társadalomnak, szerkesztette, társaságokban, szentségében, evangéliomát, megjelenését, gondolatának, vívmányainál, gyermekpárti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 715
  • e Hét: 2425
  • e Hónap: 11029
  • e Év: 46970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.