Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kányádi Sándor : Néma tulipán
  2018-06-22 15:37:42, péntek
 
   
  Kányádi Sándor : Néma tulipán


Mondanom se kell, mert mindenki tudja, hogy a virágok az illatukkal beszélgetnek. Amelyik virágnak nincs illata, az néma.

Ilyen a tulipán is. Néma. Még suttogásnyi illata is alig van egyik-másiknak.

De nem volt ez mindig így, nem bizony. Valamikor, a kezdet kezdetén, úgy illatozott s olyan különb s különb illattal minden virág, hogy a méhek már jó hajításnyiról megérezhették, "meghallhatták", merre van a rezeda, a jácint vagy éppen a tulipán.

De volt egy kertész, egy nagyon sürgő-forgó emberke. Szakálla térdét verte a fejében fészkelő nagy bölcsességtől. Volt ennek a fura kertésznek egy csodálatosan szép virágoskertje, telides-teli mindenféle-fajta, szebbnél szebb, illatosabbnál illatosabb virággal. Örült a kertész a kertjének, művelte is tőle telhetően. Öntözte, kapálta, karózta, nyeste. Csak azzal nem volt kibékülve, hogy ahány virág, annyi illat. Bántotta az orrát az illatok sokasága. Egyedül a bazsalikom illatát szenvedhette. S elhatározta, hogy bazsalikomillatúvá varázsolja az egész kertet. Bazsalikomillatúvá minden virágot.

Megszeppentek a virágok, amikor kertészük szándékát megneszelték. Tudták, hogy amit a fejébe vesz, abból nem enged. Tűzön-vízen keresztülviszi.





De maguk a bazsalikomvirágok sem örültek.
Hogy jöhet ahhoz például holmi kis, kavicsok közt kapaszkodó puskaporvirág - vagy rágondolni is rossz - a szagos müge, hogy egyszerre csak bazsalikomillatú legyen?

Féltékenyek lettek az illatukra.

Szomorúság szállott a kertre, amikor megjelent a kertész egy hatalmas szívókával meg egy ennél is hatalmasabb illatpumpával.
Legelőször a tulipán illatát szívta ki. Majd vette a pumpát. De a tulipán ökölbe zárta a szirmait, s megrázta magát. Hiába mesterkedett a kertész, a bazsalikomillat nem fogott a tulipánon.

Dühbe jött, toporzékolt a kertész. Ollóval, késsel, sarlóval, kaszával fenyegetőzött. De hiába.
A tulipán inkább néma maradt. De nem vette föl a bazsalikom illatát.

Hanem elkezdett csodálatosabbnál csodálatosabb színekben pompázni. Illat helyett most gyönyörű színekkel mutatta az utat az elbizonytalanodó méheknek, pillangóknak és más röpdöső szorgoskodóknak.

Meghökkent a kertész. Elámult, még a száját is tátva felejtette a nagy álmélkodástól. A megmaradt illatú virágok pedig valóságos illatzivatart zúdítottak rá. Tikogni sem volt ideje a kertésznek. Úgy maradt, ahogy volt, ámultában. Most is ott áll, kertitörpévé zsugorodva. A tulipánok gyönyörűbbnél gyönyörűbb színekben pompázva némán mosolyognak össze a feje fölött.
 
 
0 komment , kategória:  MESÉK ,TÖRTÉNETEK NÖVÉNYEKRŐL  
Címkék: csodálatosabbnál, elbizonytalanodó, bazsalikomillatú, szorgoskodóknak, bazsalikomillat, keresztülviszi, megszeppentek, illatzivatart, megérezhették, hajításnyiról, meghallhatták, bölcsességtől, illatosabbnál, gyönyörűbbnél, virágoskertje, puskaporvirág, csodálatosabb, illatpumpával, fenyegetőzött, álmélkodástól, beszélgetnek, mesterkedett, csodálatosan, szenvedhette, megneszelték, kertitörpévé, pillangóknak, toporzékolt, suttogásnyi, hatalmasabb, mosolyognak, elhatározta, féltékenyek, mindenféle, kertésznek, illatosabb, illatukkal beszélgetnek, kezdet kezdetén, jácint vagy, nagyon sürgő-forgó, fejében fészkelő, fura kertésznek, csodálatosan szép, illatok sokasága, bazsalikom illatát, egész kertet, fejébe vesz, szagos müge, hatalmas szívókával, tulipán illatát, tulipán ökölbe, tulipán inkább, Kányádi Sándor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Ami embereknek lehetetlen, az...  Örülök, hogy látlak!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png kutya  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Csak a fogyatkozás látható  Mindig jusson idő nevetni  Reggel van  Adakozás  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png férfi  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Png kislány  A jó emberek mindig szépek mar...  Szívem  A másik dolog,  Png telefon  Radikális szeretet  Albert Einstein gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ami embereknek lehetetlen, az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png nő  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png telefon  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Paul David Tripp Április 20  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Akarat  Sose bánj semmit  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png lepke  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Akarat  Szívem  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png rózsa csokor  Erdőn  Adakozás  Hiányzik  Bertolt Brecht -től idézet  Az igazi szeretetért rendszeri...  Popper Péter szavai  Zilahy Lajos gondolata  Szívem  Fekete István - Akác  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Albert Einstein gondolata  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
illatukkal beszélgetnek, kezdet kezdetén, jácint vagy, nagyon sürgő-forgó, fejében fészkelő, fura kertésznek, csodálatosan szép, illatok sokasága, bazsalikom illatát, egész kertet, fejébe vesz, szagos müge, hatalmas szívókával, tulipán illatát, tulipán ökölbe, tulipán inkább, elbizonytalanodó méheknek, nagy álmélkodástól, megmaradt illatú, tulipánok gyönyörűbbnél, feje fölött, csodálatosabbnál, elbizonytalanodó, bazsalikomillatú, szorgoskodóknak, bazsalikomillat, keresztülviszi, megszeppentek, illatzivatart, megérezhették, hajításnyiról, meghallhatták, bölcsességtől, illatosabbnál, gyönyörűbbnél, virágoskertje, puskaporvirág, csodálatosabb, illatpumpával, fenyegetőzött, álmélkodástól, beszélgetnek, mesterkedett, csodálatosan, szenvedhette, megneszelték, kertitörpévé, pillangóknak, toporzékolt, suttogásnyi, hatalmasabb, mosolyognak, elhatározta, féltékenyek, mindenféle, kertésznek, illatosabb, bazsalikom, varázsolja, szívókával, kapaszkodó, rágondolni, felejtette, zúdítottak, meghökkent, legelőször, szomorúság, gyönyörűbb, zsugorodva, illatukkal, illatozott, ámultában, színekben, kertészük, valóságos, tulipánon, valamikor, tulipánok, kertjének, telhetően, kibékülve, elkezdett, szándékát, megjelent, megmaradt, illatukra, egyszerre, színekkel, hatalmas, sarlóval, kaszával, méheknek, virágnak, virággal, szebbnél, bántotta, kezdetén, kavicsok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2946
  • e Hét: 6254
  • e Hónap: 16607
  • e Év: 75860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.