Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mandula
  2011-11-28 23:07:37, hétfő
 
   
  Mandula, a legédesebb csonthéjas

Marcipán, édes sütemények, sós ropogtatnivaló... Mandulás bundába burkolhatjuk a camembert-t vagy a csirkemellet, de feldobja a rizst és a párolt brokkolit is. Rengeteg ételhez illik ezen túl is, ráadásul szinte gyógyszernek minősül számtalan jó tulajdonsága miatt. Okosságok és receptek cikkünkben!


A mandulafa Ázsiából származik, ahol természetes ligeterdőket alkot. A legvalószínűbb, hogy a rómaiak hozták a Kárpát-medence melegebb, száraz, meszes domboldalaira. Az eredeti mandorla szó is latin eredetű. Janus Pannonius (1434−1472) allegorikus költeményben zeng dalt a mandulafáról, ezzel is bizonyítható, hogy az ő korában már biztosan ültették hazánkban. Magyarországon a nagybani mandulatermesztés mégis csak a múlt század végén kezdődött: a filoxéravészben elpusztult szőlők helyére ültették a fákat. A második nagy telepítési hullámban (az 1930-40-es években) terjedtek el a budatétényi és a tétényi fajták.





A mandula nem olcsó... De gondoljunk bele, mennyi munka felszedni, lehántani a zöld burkát, megtörni...


Édes és keserű:

A hazánkban termő mandulafajták önmeddőek, ami azt jelenti, hogy egy másik fajtájú fára van szükség a virágok megtermékenyüléséhez. A megérett termés külső és középső terméshéja felreped, és a csontár kihullik − forró nyáron augusztusra, hűvösebb időben októberre. A mandula magja édes vagy keserű, és fajtától függően a magok nagyon változatos formájúak, keménységűek és héjúak lehetnek. A mandulabél olaját értékes anyagokat tartalmazó, vékony, barna maghéj védi az oxigéntől és a megavasodástól.

A mandula héjában cianogén glükozid van − amiből a gyomorsav és az emésztőenzimek ciánsavat készítenek −, ezért mindenképpen meg kell tisztítani. A keserűmandula pedig nem ehető, hét-tíz szem elfogyasztása gyermeknek már halálos lehet. Főzve, sütve a veszélyes összetevő lebomlik.

A tisztított mandula átveszi a környezeti szagokat, ezért frissességét az orrunkkal is ellenőrizhetjük. Fagypont és viszonylag magas páratartalom az ideális tárolási környezete, máskülönben könnyen megavasodhat, de egy évnél tovább semmiképpen se tároljuk!




Mandulából készül a marcipán is


Gyógyszer is...

Száz gramm mandulában 570−630 kalória van. Viszonylag sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen zsírsavakban. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz jut a szervezetünk. Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, erősíti a csontot, a fogakat. Megelőzi az izomgörcsöt, és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra jó, különösen az idegvégződések miatti érzésre, mint a fogfájás. A menstruációs fájdalmat is enyhíti. Kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit.

A benne található fehérje és tápanyag nagyon hasonlít az anyatejéhez. Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májukkal vagy a hasnyálmirigyükkel. Gyakori emésztési zavar esetén is próbálkozhatunk mandulával, mert pozitívan hat a belek működésére. Az E-vitamin megakadályozza a véredényekben a lerakódást, a testet megszabadítja a szabad gyököktől. Még a meghűléses betegségekre is jó!




Finomra őrölve lisztérzékenyek liszt helyett használhatják

A keserűmandula olaját a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban használják fel. E-vitaminjának köszönhetően rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz: fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni. Használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére.


Finomságok mandulából:

A nyers mandulabél a belső, barna héjával együtt nyersen fogyasztható, ugyancsak finom ropogtatnivaló a sózott, pirított mandula. A konyhában a mandulát főként édességek készítéséhez használjuk fel, pedig húsételeket, mandulás pulykát, halat is készíthetünk vele. Tésztákban tökéletesen helyettesítheti a lisztet, ami a lisztérzékenyeknek jó hír. Mandulából készül a marcipán, amelybe az aroma kedvéért egy kevés keserűmandulát is kevernek. Az éretlen, még átszúrható, zöld mandulából befőttet és cukrozott gyümölcsöt készíthetünk. Az éretlen és érett mandula egyaránt likőralapanyag is lehet.




A népszerű olasz kekszféle, a cantuccini is mandulával készül, bár már léteznek diós, pisztáciás változatok is


Mandulás-juhsajtos rizs:

Hozzávalók: 40 dkg rizs, 10 dkg sűrített paradicsom, 6 dkg juhsajt, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, só

Elkészítés: Apróra vágjuk a fokhagymát, a mandulát, a bazsalikomot, és jól elkeverjük az olajjal. A sajtot lereszeljük. A sűrített paradicsomhoz 9 dl vizet adunk, megsózzuk, és ebben a lében puhára főzzük a rizst. Végül a forró rizshez hozzákeverjük a vajat, az olajos-fűszeres mandulát és a reszelt sajtot.


Mandulában forgatott csirke:

Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 10 dkg tisztított mandula, 2 db egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehérbors

Elkészítés: A csirkemelleket félbevágjuk, megsózzuk. A mandula felét durvára daráljuk, és a zsemlemorzsához keverjük, a másik felét szálkásra vágjuk. A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a fehérborsot, és megsózzuk. A húsdarabokat először lisztben, majd a fűszeres tojásban, aztán a mandulás morzsában megforgatjuk, majd újból a tojásba mártjuk, végül a szálkás mandulában meghempergetjük. Forró olajon 6-8 perc alatt pirosas barnára sütjük. Párolt vajas zöldséggel tálaljuk.


Mandulatorta:

Hozzávalók: 14 dkg mandula, 14 dkg porcukor, 6 tojás, 4 dkg grízes liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg vaníliás cukor, reszelt citromhéj, a krémhez: 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 10 dkg hámozott, darált mandula, 1 tojás sárgája

Elkészítés: A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a porcukorral elkeverjük, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a hámozott, darált mandulát, a grízes lisztet, egy kis reszelt citromhéjat és az olvasztott vajat. Papírral bélelt, vajazott tortaformában középmeleg sütőben kisütjük. A krémhez a porcukrot 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük. A tojássárgáját egy tálban elkeverjük, ráöntjük a sűrű szirupot, majd a vajjal habosra keverjük, betesszük a hűtőbe, kihűlés után újrakeverjük. A második keverésnél beletesszük a hámozott, darált mandulát. A tortát összeállítás után hűtőbe tesszük. A végén csokival bevonhatjuk.




A szeletelt mandula pirítva megbolondítja a desszerteket, de sós ételekhez is finom

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: gyógyszeriparban, szervezetünknek, meghempergetjük, filoxéravészben, helyettesítheti, lisztérzékenyek, ellenőrizhetjük, tojásfehérjéket, zsemlemorzsához, próbálkozhatunk, csirkemellfilé, magyarországon, legvalószínűbb, megavasodástól, ingerlékenység, ropogtatnivaló, megakadályozza, türelmetlenség, emésztőenzimek, likőralapanyag, keserűmandulát, idegvégződések, csirkemelleket, elfogyasztása, véredényekben, keserűmandula, paradicsomhoz, megszabadítja, használhatják, domboldalaira, hozzákeverjük, tortaformában, használatával, tojássárgáját, megbolondítja, mandulafajták, legédesebb csonthéjas, camembert-t vagy, párolt brokkolit, mandulafa Ázsiából, rómaiak hozták, eredeti mandorla, nagybani mandulatermesztés, múlt század, filoxéravészben elpusztult, második nagy, 1930-40-es években, tétényi fajták, zöld burkát, hazánkban termő, másik fajtájú, megérett termés, Janus Pannonius,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Erdőn  Reménység és erő Krisztustól e...  Tanuld meg ezt a versemet  képre írva  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Egy maradéktalanul uralt világ  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Png nő  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Nagyi telefonál  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  A jó emberek mindig szépek mar...  Reggel van  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Erdőn  Tavaszi kép  Gonosz démon-álarc  Reggel van  Egy hatékony szolga  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png telefon  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 19  Fekete-erdő desszert  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Albert Einstein gondolata  Bounty krémes  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Esti kép  Adakozás  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Radikális szeretet  Őrizkednünk kell...  A boldog családok mind hasonló...  Nagyon különös  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Hiányzik  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A jó emberek mindig szépek mar...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legédesebb csonthéjas, camembert-t vagy, párolt brokkolit, mandulafa Ázsiából, rómaiak hozták, eredeti mandorla, nagybani mandulatermesztés, múlt század, filoxéravészben elpusztult, második nagy, 1930-40-es években, tétényi fajták, zöld burkát, hazánkban termő, másik fajtájú, megérett termés, csontár kihullik, mandula magja, magok nagyon, mandulabél olaját, mandula héjában, emésztőenzimek ciánsavat, keserűmandula pedig, veszélyes összetevő, tisztított mandula, környezeti szagokat, ideális tárolási, évnél tovább, ásványi anyagok, nyomelemek közül, cink említendő, mandula olyan, hiányuk bajt, idegvégződések miatti, menstruációs fájdalmat, szellemi fáradtság, benne található, folyamatos mandulafogyasztás, májukkal vagy, belek működésére, testet megszabadítja, szabad gyököktől, meghűléses betegségekre, keserűmandula olaját, kozmetikai iparban, napégés megelőzésére, enyhén napégette, nyers mandulabél, mandulát főként, aroma kedvéért, kevés keserűmandulát, népszerű olasz, sajtot lereszeljük, sűrített paradicsomhoz, lében puhára, forró rizshez, olajos-fűszeres mandulát, reszelt sajtot, csirkemelleket félbevágjuk, mandula felét, zsemlemorzsához keverjük, másik felét, tojásokat habosra, összezúzott fokhagymát, húsdarabokat először, fűszeres tojásban, mandulás morzsában, tojásba mártjuk, szálkás mandulában, tojásfehérjéket kemény, porcukorral elkeverjük, vaníliás cukrot, tojások sárgáját, grízes lisztet, olvasztott vajat, tálban elkeverjük, sűrű szirupot, vajjal habosra, második keverésnél, tortát összeállítás, végén csokival, szeletelt mandula, gyógyszeriparban, szervezetünknek, meghempergetjük, filoxéravészben, helyettesítheti, lisztérzékenyek, ellenőrizhetjük, tojásfehérjéket, zsemlemorzsához, próbálkozhatunk, csirkemellfilé, magyarországon, legvalószínűbb, megavasodástól, ingerlékenység, ropogtatnivaló, megakadályozza, türelmetlenség, emésztőenzimek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 714
  • e Hét: 2928
  • e Hónap: 16833
  • e Év: 146540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.