Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A romantikus lelkek növénye
  2018-07-05 16:07:39, csütörtök
 
   
 




A romantikus lelkek növénye


Orvosi levendula - Lavandula angustifolia (Lavandula officinalis)

Az árvacsalánfélék családjába tartozó orvosi levendula, latinul Lavandula angustifolia vagy Lavandula officinalis széles körben ismert évelő, illatos félcserje. Szereti a laza, homokos talajt és a sok napsütést, ezért nem csoda, hogy eredetileg a Földközi-tenger napfényes hegyi területein honos.

Napjainkban azonban a Levendulát szinte mindenhol szívesen termesztik, ahol jól érzi magát, hiszen gyönyörű szép, csodálatosan illatozó sziklakerti nővény. A híres francia levendula-ültetvények (ahol a gyógyszeripar és elsősorban a kozmetikai ipar számára termesztik a levendulát) azt az érzést keltik az emberben, hogy nincs is annál jobb dolog a világon, mint beszívni a levendula bódító illatát, gyönyörködni a szürkészöld és lila virágok kavalkádjában, és közben minden gondunkat elfelejteni. A levendula valóban a lélek balzsama.

A levendula nem igényel különleges gondozást, éppen ezért kezdő kertészek is sikeresen termeszthetik. Elég csupán annyit tudni, hogy a levendulát érdemes minden ősszel megmetszeni, hogy minél terebélyesebb legyen, és hogy gyönyörű “pufók" bokorrá nőjön. Megfelelő gondozás mellett akár háromnegyed méteres magasságig is megnőhet. Virágait és leveleit júniustól októberig lehet begyűjteni, száraz időben, közvetlenül virágzás előtt, ami azt jelenti, hogy inkább a délelőtt folyamán, és semmiképpen sem a déli hőség idején. Az erős napsütésben leszedett már kinyílt virágok ugyanis nagyon gyorsan elveszítik illatukat. Ennek az az oka, hogy ebben az esetben az illóolajok rendkívül gyorsan elillannak a virágból, és a levendula egyik legértékesebb tulajdonsága pont az illata. Most ne is beszéljünk a levendula felhasználásáról a parfümiparban, hiszen sokkal fontosabb, hogy illatanyagának bizonyítottan gyógyító ereje van. Már a XIII. és XIV. században megfigyelték, hogy akiknek a kesztyűje nagy mennyiségű levendula olajat szívott magába, azok szervezete ellenállóbb volt a pestissel szemben. Akkoriban terjedt el a levendula-parfümök használata. Ma már tudjuk, hogy a levendulának erős fertőtlenítő hatása van, felveszi a harcot a vírusokkal, baktériumokkal, illetve bőrgombákkal szemben, és segíti a sebgyógyulást. Távol tartja továbbá a kellemetlen rovarokat (nem csak a molyokat a szekrényben), aminek a dohos és szeméttel elárasztott középkorban megvolt a maga célja.

A levendula szó a latin “lavare" szóból ered - amelynek jelentése “fürdeni". Ez pedig arról árulkodik, hogy a levendulát gyakran használták (és használják ma is) fürdőolajként. Az ókori Görögországból, Rómából és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az emberek a korabeli fürdőkben rendkívül gyakran mártóztak meg levendulában. A levendulafürdőnek ugyanis erősítő, frissítő és nyugtató hatása van. Kimerültség esetén javítja a fizikai és pszichikai kondíciót, megszünteti a stresszt, nyugtalanságot, szorongást, csillapítja a depressziót és a fejfájást. Jótékonyan hat az alacsony vérnyomásban szenvedők, az állapotos nők, valamint a szédülő emberek szervezetére. A levendulafürdőnek azonban nem szabad túlságosan melegnek lennie.

A levendula használata (bármilyen formában történjék is) segíti az elalvást, pozitívan hat álmatlanság ellen, és nyugodt alvást biztosít. A levendula-párnácskák éppen ezért nem csak a gyerekágyakban nyújthatnak hatékony segítséget.

A levendulát természetesen belsőleg is lehet alkalmazni főzet vagy gyógynövényes tinktúra formájában. Azon kívül, hogy nyugtatja az idegeket, segítő kezet nyújt emésztési zavarok, rosszullét, felfújódás és gyomor- vagy bélkólika esetében. Kiválóan használható megfázás, hörghurut, influenza és dagadt mandula esetén. A levendula képes csillapítani a lázat is.

A levendulát külsőleg krém, pakolás vagy a legkülönbözőbb kilúgozott kence formájában lehet alkalmazni. Használható bőrtonizálásra, sebkezelésre, szájvízként ínygyulladásra vagy fogfájásra, vagy akár mozgásszervi fájdalom csillapítására.

Levendulaolajjal, ecettel vagy szeszes kivonattal kiválóan kezelhetők a fájó izmok, a reumás vagy köszvényes ízületek, a becsípődött idegek, a görcsös végtagok, valamint a gyermekbénulásos vagy parézises végtagok. A levendula előtt a nyári napforduló idején tisztelegnek az emberek.

A hagyomány szerint a levendula belső békét, örömöt és egészséget hoz. Meditáció közben is használható, hiszen megvilágosítja és tisztítja az elmét, valamint támogatja az intellektust és a logikus gondolkodást.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a levendula illata vonzza a férfiakat - tehát hölgyeim, ha szeretnék, hogy körbezsongják önöket, tegyenek levendula gallyakat a fehérneműs fiókjukba, szerezzenek egy kis levendulaolajat az aromalámpába, és fürödjenek levendulában. Ettől vidámak, érzékiek és gyönyörűek lesznek, és éppen ezzel tudják kivívni férjük csodálatát és szerelmét.




 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYNÖVÉNYEK  
Címkék: gyermekbénulásos, felhasználásáról, levendulaolajjal, levendulaolajat, árvacsalánfélék, csillapítására, gyerekágyakban, nyugtalanságot, görögországból, legkülönbözőbb, baktériumokkal, illatanyagának, megvilágosítja, elhanyagolható, ínygyulladásra, bőrtonizálásra, terebélyesebb, természetesen, legértékesebb, sebgyógyulást, parfümiparban, fürdőolajként, bizonyítottan, gyógyszeripar, gyógynövényes, termeszthetik, körbezsongják, kavalkádjában, angustifolia, gondolkodást, intellektust, gyönyörködni, tulajdonsága, bőrgombákkal, levendulában, megfigyelték, romantikus lelkek, árvacsalánfélék családjába, híres francia, kozmetikai ipar, érzést keltik, levendula bódító, levendula valóban, lélek balzsama, levendulát érdemes, délelőtt folyamán, déli hőség, erős napsütésben, illóolajok rendkívül, levendula egyik, levendula felhasználásáról, kesztyűje nagy,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Próbálj meg ...  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Annuska bar...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png férfi  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png kutya  Szívem tiéd  Neked tudnod kell  Adakozás  Png csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Rátalálsz  Alázat  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden harmadik...  Reggel van  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Szívem  Fekete-erdő desszert  Szívem  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png csokor  Fekete István - Akác  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Fehér virág  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  s immár én is felragyogva, ért...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A televizió nem a kultúrát kép...  Png férfi  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fehér virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A boldog családok mind hasonló...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Png lepke  Bertolt Brecht -től idézet  Tanuld meg ezt a versemet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Elköszönt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
romantikus lelkek, árvacsalánfélék családjába, híres francia, kozmetikai ipar, érzést keltik, levendula bódító, levendula valóban, lélek balzsama, levendulát érdemes, délelőtt folyamán, déli hőség, erős napsütésben, illóolajok rendkívül, levendula egyik, levendula felhasználásáról, kesztyűje nagy, pestissel szemben, levendulának erős, kellemetlen rovarokat, maga célja, latin &#8220, levendulát gyakran, ókori Görögországból, korabeli fürdőkben, levendulafürdőnek ugyanis, alacsony vérnyomásban, szédülő emberek, levendulafürdőnek azonban, levendula használata, gyerekágyakban nyújthatnak, levendulát természetesen, levendula képes, levendulát külsőleg, legkülönbözőbb kilúgozott, fájó izmok, reumás vagy, becsípődött idegek, görcsös végtagok, gyermekbénulásos vagy, levendula előtt, nyári napforduló, hagyomány szerint, levendula belső, logikus gondolkodást, levendula illata, férfiakat &#8211, fehérneműs fiókjukba, gyermekbénulásos, felhasználásáról, levendulaolajjal, levendulaolajat, árvacsalánfélék, csillapítására, gyerekágyakban, nyugtalanságot, görögországból, legkülönbözőbb, baktériumokkal, illatanyagának, megvilágosítja, elhanyagolható, ínygyulladásra, bőrtonizálásra, terebélyesebb, természetesen, legértékesebb, sebgyógyulást, parfümiparban, fürdőolajként, bizonyítottan, gyógyszeripar, gyógynövényes, termeszthetik, körbezsongják, kavalkádjában, angustifolia, gondolkodást, intellektust, gyönyörködni, tulajdonsága, bőrgombákkal, levendulában, megfigyelték, levendulának, fertőtlenítő, aromalámpába, tisztelegnek, szervezetére, mozgásszervi, csodálatosan, csillapítani, sebkezelésre, vérnyomásban, elfelejteni, háromnegyed, közvetlenül, szürkészöld, megmetszeni, semmiképpen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 155
  • e Hét: 808
  • e Hónap: 11161
  • e Év: 70414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.