|
2018-08-23 10:39:02, csütörtök
|
|
|
|
|
|
A petrezselyem és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.
A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt vöröshagymát teszünk.
Ha a szárazbabhoz főzésközben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét. Legyen az főzelék vagy leves.
Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.
5. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, jégkocka készítőben lefagyasztom, így bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.
12. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Hirdetés
13. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
14. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
15. A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, mielőtt behelyezzük, húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
16. Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe. Azért vegyük figyelembe, hogy a hagyma illó olaja gyógyítja a szemet.
17. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
18. Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss zöldségeket (akár több kilót), majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a az ételhez adott sómennyiségre!
19. Ne táróljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
20. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni. Például, amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet. Azon felül nem szaporodik fel a mosatlan sem.
21. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel pedig, még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,sokkal több palacsinta süthető belőle.
22. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.
23. A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
24. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
25. A citrom héját nem kell kidobni, míg nem lesz rá szükség, mélyhűtőbe vele! Fagyottan könnyen reszelhető.
26. Hogy a hússzeletek ne fagyjanak össze a mélyhűtőbe, a hússzeletek közé folpackot kell tenni, így nem fagy össze. Felhasználáskor annyi szeletet vesz ki az ember, amennyire éppen szükség van.
27. Tészta, leves, stb. úgy is fagyasztható, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágjuk, zacskóval kibéleljük, s ebbe beletesszük a fagyasztani valót. Ha megfagy, ki lehet venni a dobozból, és a téglaalap formájával jól pakolható a fagyasztóban. |
|
|
0 komment
, kategória: konyhai tudnivalók |
|
Címkék: kifertőtlenített, felhasználáskor, hűtőszekrényben, újramelegíteni, krumplifőzelék, befőttesüveget, felhasználható, üresjáratokat, sómennyiségre, megszurkáljuk, zellerlevelet, legkönnyebben, zsemlyegombóc, előmelegített, megmelegítjük, süteményekhez, szárazbabhoz, zöldpaprikát, konyharuhába, eltávolítani, fagyasztható, panírozásnál, ízesítéséhez, készítéséhez, készítésekor, vágódeszkára, lefagyasztom, készíthetünk, ételízesítőt, vöröshagymát, összekeverve, ásványvízzel, utolsósorban, petrezselyem, mosogatással, fagyasztóban, keveréket minden, zsemlyegombóc galuskájába, krumplifőzelék akkor, rántásba reszelt, szárazbabhoz főzésközben, főzelék vagy, csirkemájat sütés, levét kifacsarom, masszához tegyünk, evőkanál étolajat, edény aljához, sovány húsokat, füstölt kolbászról, legkönnyebben eltávolítani, tojás sárgája, bablevest rántás,
|
|
|
|
keveréket minden, zsemlyegombóc galuskájába, krumplifőzelék akkor, rántásba reszelt, szárazbabhoz főzésközben, főzelék vagy, csirkemájat sütés, levét kifacsarom, masszához tegyünk, evőkanál étolajat, edény aljához, sovány húsokat, füstölt kolbászról, legkönnyebben eltávolítani, tojás sárgája, bablevest rántás, benne főtt, szárított zeller-, másnapos kenyeret, sűrű szövésű, kellemetlen szagokat, mikróban újramelegíteni, felezett hagymát, hagyma illó, fedele nélkül, legmagasabb fokozatra, piacon friss, hűtőszekrényben lehet, tésztája gyorsabban, üresjáratokat mosogatással, palacsintatésztát szénsavas, főtt tészta, pohár hideg, citrom héját, hússzeletek közé, fagyasztani valót, téglaalap formájával, kifertőtlenített, felhasználáskor, hűtőszekrényben, újramelegíteni, krumplifőzelék, befőttesüveget, felhasználható, üresjáratokat, sómennyiségre, megszurkáljuk, zellerlevelet, legkönnyebben, zsemlyegombóc, előmelegített, megmelegítjük, süteményekhez, szárazbabhoz, zöldpaprikát, konyharuhába, eltávolítani, fagyasztható, panírozásnál, ízesítéséhez, készítéséhez, készítésekor, vágódeszkára, lefagyasztom, készíthetünk, ételízesítőt, vöröshagymát, összekeverve, ásványvízzel, utolsósorban, petrezselyem, mosogatással, fagyasztóban, kirobbantani, összekeverem, legmagasabb, rántottához, tartósítani, hússzeletek, galuskájába, bevásárolok, keverőtálat, behelyezzük, szódavízzel, előállítása, csirkemájat, elmoshatjuk, zöldségeket, szolgálatot, kellemetlen, beletesszük, fagyasztani, főzésközben, garantáltan, vöröshagyma, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
37 db bejegyzés |
Összes: |
8763 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (93)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 58
- e Hét: 610
- e Hónap: 11997
- e Év: 49745
|
|
|