Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Több mint 800-an a hullámsírban
  2014-09-28 17:03:45, vasárnap
 
  Forrás: Hír24
...... .........


Húsz éve történt a 20. századi nem katonai célú hajózás történetének egyik legnagyobb szerencsétlensége, az Estonia katasztrófája. A Tallinnból Stockholmba tartó komp az éjszakai viharban süllyedt el, 852 halálos áldozatot követelve.
Az 1979-ben épített hajó - a később baljóslatúvá vált napon, szeptember 11-én szentelték fel - a Balti-tengeren közlekedett, az észt és a svéd főváros közötti szakaszon pedig 1993-tól teljesített szolgálatot. Amikor 1994. szeptember 28-án bekövetkezett a katasztrófa, a 2000 személyes és 460 autó befogadására képes hajó messze nem volt tele: fedélzetén a legénységgel együtt 989-en tartózkodtak, a hajó gyomrában 42 teherautó és 34 személygépkocsi állt.
A tragédia éjszakája
- A Balti-tengeren az ősznek ebben a szakaszában már megjelennek az erős, 100 km/h-s sebességet közelítő széllel járó viharok. A tenger ilyenkor 10 méternél is magasabb hullámokat vethet. Így volt ez az Estonia utolsó útján is. A komp helyi idő szerint 0 óra 55 perckor észlelte, hogy az orrkapu felől két fémtárgy csattanására hasonlító zaj hallatszik. Mivel a parancsnoki híd öt szinttel az orrkapu felett volt, a kapitány és a legénység nem láthatta, mi történt: a komp viszonylag gyors, 26 km/h-s haladása és a szemből érkező hullámok találkozásakor a hajó nyitható orra leszakadt. A bajt azért érzékelték, a kapitány vissza is vett a sebességből, és megpróbálta balra fordítani a hajót, hogy a beömlő víztömeg ellensúlyozására egyenesbe álljon a megbillent hajó.
- Nem sokkal később riadóztatták a személyzetet, majd az utasokat. Aztán a komp erősen jobbra dőlt, és innentől kezdve váltak végzetessé az események. Leálltak a motorok, a ferdén álló hajótest miatt nem lehetett közlekedni a folyosókon, az ajtók, lépcsők áthatolhatatlanná, járhatatlanná váltak. Eluralkodott a pánik: a hajó belsejéből csak azok jutottak ki, akik fel tudtak kapaszkodni a fedélzetre. Állítólag az utasok közül sokan ittasak voltak, mások kabinjaikban rekedtek.
- Az Estonia 1:20-kor adta le az első vészjelzést, de pozícióját csak percekkel később tudta ismertetni. Ekkor már erősen megborult és süllyedt; az áram elment, a komp belsejében még mindig sokan voltak, de a sötétség miatt számukra lehetetlenség volt a menekülés. A hajót 1 óra 48 perckor elnyelték a Balti-tenger hullámai.
- A komp ugyan csak 50 kilométerre volt a turkui szigetvilágtól, de a viharos időjárás miatt igen nehezen indult meg a mentés. Ebben hajók és vízi mentők mellett helikopterek vettek részt. A tengerből 138 túlélőt sikerült kimenteni, az utolsót reggel 9 órakor. Egy ember később a kórházban halt meg, így a tragédiának 137 túlélője maradt.
...... ......


- A hivatalos jelentés és egy tudományos vizsgálat
A balesetről készült jelentés csak három évvel később látott napvilágot. Víz alatti kamerák felvételeire hivatkozva azt írták benne, hogy az Estonia orrkapujának zárjai meghibásodtak, a hajóorr levált, így áramolhatott be a víz a hajótestbe. Az első és a hátsó kapu mögött nem volt úgynevezett vízelválasztó zsilip. A legénység azért nem tudhatta pontosan, mi történt, mert a beömlő víz hatására egy csomó szerkezet kiszakadt a falakból, de az érzékelők a helyükön maradtak. Ha azok jelezték volna a bajt, és a kapitány előbb meg tudta volna fordítani a hajót, csökkenteni lehetett volna a beáramló víz mennyiségét.
Tizennégy évvel később német kutatók számítógépes szimulációval megállapították, hogy az Estonia egyrészt túl gyorsan haladt - a hajó késve indult Tallinból, a kapitány ezt akarta behozni -, másrészt a balra fordulási manőver alapvetően jó próbálkozás volt, de a hatalmas mennyiségű bezúduló vizet a centrifugális erő nem a hajófenék bal, hanem annak jobb oldalába nyomta. Ezáltal fölegyenesedés helyett az Estonia még inkább jobbra dőlt, majd 25 perccel később teljesen felfordult és elsüllyedt.

Nem úgy volt, hanem úgy, hogy...
Ha lehet valami még inkább elszomorító egy katasztrófához kapcsolódva, az az, amikor mindenféle találgatások és elméletek jelennek meg a tragédiáról. A komp elsüllyedését egyesek egy, a fedélzeten történt robbanással hozták összefüggésbe, mások szerint az orosz titkosszolgálat állt az Estonia tragédiája mögött, mert megtudták, hogy a hajó hadi eszközöket csempészett Nyugatra. Ezt az észt államügyész még megfejelte annyival, hogy a komp a baleset előtti napokban katonai eszközöket szállított a svéd titkosszolgálat számára. Egyesek azt is tudni vélték, hogy az Estonia a brit hírszerzésnek vitte a berendezéseket.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Címkék: ellensúlyozására, személygépkocsi, titkosszolgálat, megállapították, katasztrófához, fölegyenesedés, szigetvilágtól, találkozásakor, berendezéseket, centrifugális, járhatatlanná, lehetetlenség, vízelválasztó, szimulációval, elsüllyedését, bekövetkezett, meghibásodtak, összefüggésbe, hírszerzésnek, katasztrófája, orrkapujának, baljóslatúvá, riadóztatták, kabinjaikban, csattanására, eluralkodott, történetének, számítógépes, áramolhatott, személyzetet, felvételeire, legénységgel, helikopterek, tartózkodtak, találgatások, befogadására, éjszakai viharban, 1979-ben épített, később baljóslatúvá, svéd főváros, 2000 személyes, legénységgel együtt, hajó gyomrában, tragédia éjszakája, ősznek ebben, tenger ilyenkor, komp helyi, orrkapu felől, orrkapu felett, komp viszonylag, szemből érkező, hajó nyitható, Tallinnból Stockholmba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Vannak emberek  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Tanmese  ajándék, mellyel meglepem  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Reményik Sándor: Pierrot &...  Vannak emberek  Szeretem ujjad karcsuságait,  Paul David Tripp Április 13  Az ember  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jó nap volt  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Spenót fasírttal  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Emlékezz  Andrássy Réka - A bolond Böske  Magamnak  Facebookon kaptam  Tanmese  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Jó nap volt  Zilahy Lajos mondta  Pitypang szökőkút  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Isten hűségének mértéke  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Márai Sándor tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Jó éjszakát  József Attila - Kopogtatás nél...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Paul David Tripp Április 14  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  A Magyar Költészet napja alkal...  Jan Twardowski - Siessünk 
Bejegyzés Címkék
éjszakai viharban, 1979-ben épített, később baljóslatúvá, svéd főváros, 2000 személyes, legénységgel együtt, hajó gyomrában, tragédia éjszakája, ősznek ebben, tenger ilyenkor, komp helyi, orrkapu felől, orrkapu felett, komp viszonylag, szemből érkező, hajó nyitható, bajt azért, kapitány vissza, beömlő víztömeg, megbillent hajó, komp erősen, ferdén álló, hajó belsejéből, utasok közül, első vészjelzést, áram elment, komp belsejében, sötétség miatt, komp ugyan, turkui szigetvilágtól, viharos időjárás, utolsót reggel, ember később, kórházban halt, hivatalos jelentés, tudományos vizsgálat, balesetről készült, hajóorr levált, hátsó kapu, legénység azért, csomó szerkezet, helyükön maradtak, kapitány előbb, hajó késve, balra fordulási, hatalmas mennyiségű, katasztrófához kapcsolódva, komp elsüllyedését, fedélzeten történt, orosz titkosszolgálat, hajó hadi, észt államügyész, baleset előtti, svéd titkosszolgálat, brit hírszerzésnek, ellensúlyozására, személygépkocsi, titkosszolgálat, megállapították, katasztrófához, fölegyenesedés, szigetvilágtól, találkozásakor, berendezéseket, centrifugális, járhatatlanná, lehetetlenség, vízelválasztó, szimulációval, elsüllyedését, bekövetkezett, meghibásodtak, összefüggésbe, hírszerzésnek, katasztrófája, orrkapujának, baljóslatúvá, riadóztatták, kabinjaikban, csattanására, eluralkodott, történetének, számítógépes, áramolhatott, személyzetet, felvételeire, legénységgel, helikopterek, tartózkodtak, találgatások, befogadására, szolgálatot, teljesített, úgynevezett, stockholmba, szakaszában, kilométerre, tragédiának, államügyész, csempészett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3935
  • e Hét: 14997
  • e Hónap: 27673
  • e Év: 261420
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.