Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orsovai Mária : A kis viráglányka
  2018-09-20 09:42:38, csütörtök
 
   
 




Orsovai Mária : A kis viráglányka


Szomorúan tengette életét kis házában a hófehér hajú nénike.
Mióta meghalt a párja, azóta egyedül, magányosan teltek a napjai. Gyermeke nem volt. Kertjében szebbnél-szebb virágok nyíltak. Egyedüli örömét abban lelte, ha gyönyörködött ragyogó színben pompázó virágaiban.


Gondozta is őket nagy szeretettel. A környéken senkinek nem volt ilyen gyönyörű virágos kertje, mint neki. Színes pillangók, méhek szálldogáltak egyik virágról, a másikra.


Egyszer egy csodálatos napsütötte reggelen az egyik kék harangvirág nyújtózott jó nagyot, s abban a pillanatban fekete hajú, piros arcú csöpp leánnyá változott. Két öklével megdörzsölte szemeit és mint aki mély álomból ébredt, körülnézett. Meglátta a cseresznyefa ágán ülő kék mellényű cinke madár és így üdvözölte:
-- Jó reggelt viráglányka!


Kedvesen, mosolyogva nézet fel a kislány a cinkére, hunyorított szemével a fénylő nap miatt.
-- Jó reggelt kis cinke, neked is. -- azzal elindult a baromfiudvar felé, s ügyesen magot szórt a tyúkok elé. -- Egyetek sokat. Jó étvágyat! -- biztatta a szárnyasokat. -- Friss vizet is hozok. -- s térült-fordult a kis vödörrel, hozta is a kútról a vizet.
-- Ki ez a jó tündér, aki helyettem ellátja a baromfiakat? -- lépett ki csodálkozva az udvarra a nénike. Meglátta a csöpp lánykát. -- Ki vagy te? -- kérdezte tőle barátságosan.


-- A nevem, Virág. -- mondta csendesen a kislány.
Ölébe vette a gyermeket a nénike, megsimogatta a fénylő haját.
-- Olyan is vagy, mint egy gyönyörű, harmatos virág. Honnan jöttél? Kié vagy?
A virág leányka a nénike füléhez hajolt és halkan súgta:
-- Innen jöttem a kertből és a tiéd vagyok. Akarod?
Az öreg nénike szíve hevesen kezdett dobogni a boldogságtól, szemei könnyben úsztak.


-- Hogy akarom-e? -- rebegte elcsukló hangon. -- Egész életemben erre vágytam a legjobban. Egy gyönge, édes kis leánykára.
Kéz a kézben mentek be a házba. Együtt reggeliztek finom kalácsot, gőzölgő kakaóval. A nénike le nem vette volna a szemét a kislányról, attól félt, hogy ahogy jött, úgy el is tűnik.
Mintha megérezte volna. Mert bizony csak a déli harangszóig voltak együtt. Amikor felcsendült a harang első ütése a leányka kiszaladt a kertbe,s visszaváltozott virággá.


Csoszogott utána rémülten a nénike. Szólongatta síró hangon.
-- Kis Virág, hová tűntél? Kicsi Virág, merre vagy?
De nem látta, nem találta sehol. A kertben csak a virágok hajladoztak gyenge szárukon, ahogy a szellő ringatta őket.
Szívében végtelen nagy ürességet érzett a nénike. Leült a padra. Aznap nem volt kedve semmit sem csinálni. Csak üldögélt és szomorúan gondolt a csöpp leányra.
Éjjel a szemére nem jött álom. Ide-oda forgolódott ágyában, míg végül hajnal felé fáradt szemei lecsukódtak és elszenderedett.
A kislány bársonyos, csicsergő hangjára ébredt.


-- Egyétek tyúkocskák az aranyló kukoricát. Itt a friss, tiszta víz is.
Fürgén ugrott ki a takaró alól a nénike, s egyenesen az udvarra sietett.
-- Hát itt vagy újra kicsi lelkem? Úgy megijesztettél, azt hittem, soha többé nem látlak. Ugye többé nem hagysz el?
Kis Virág odabújt öreganyóhoz.
-- Minden nap eljövök, de ha szólítanak, mennem kell. De eljön az idő hamarosan, hogy soha többé nem megyek el.


A leányka nagyon szorgalmas volt. Söprögetett, mosott, mosogatott. Fürgén futott a boltba bevásárolni. Munka közben dalolt, mint egy kedves énekesmadár. Azonban a déli harangszó első kondulásakor úgy eltűnt, mintha a föld nyelte volna el.
Anyóka sehogy sem értette a dolgot. Délután bánatosan sétálgatott a kertben. Nézegette, öntözgette, gyomlálgatta csodálatos virágait.
Hát ahogy így szorgoskodott a virágok között, úgy érezte, mintha az egyik üde, illatos kék harangvirág megsimogatta volna a kezét. Mintha csókot lehelt volna ráncos kezére. Szeretettel nézett a virágra, s nem tudta mire vélni, de érdekes módon a kicsi leányka jutott eszébe.


Nehezen teltek egyedül az órák. Alig várta, hogy a nap előtűnjön a domb mögül, és jöjjön a kis Virág.
Jött is a kislány az első napsugárral. Vidám kacagása betöltötte a pici házikó minden zegét-zugát.
-- Újra elhagysz? -- kérdezte a nénike tőle szorongó szívvel.
-- El. -- válaszolta Virág. -- Ma utoljára.
-- Nem engedlek el! -- kiáltott az öreg néni. -- Erősen szorítom a kezed! Nem engedlek el, mert félek, hogy nem jössz vissza soha többé.
Ijedten ugrott hátra a kislány:


-- Jaj anyókám, ne tégy ilyet! Most, amikor már oly közel vagyok a szabadsághoz!?
De a nénike utána kapott és szorosan rákulcsolta vékony ujjait kis Virág csuklójára.
Ebben a pillanatban megszólalt az öreg templom bim-bam harangja.
A kislány kétségbe esve ráncigálta a kezét, hogy kiszabaduljon a szorításból.
-- Eressz! Eressz el kérlek! -- és olyan erővel rántott egyet magán, hogy sikerült kirántania kezét a nénike erőtlen ujjai közül. Villám sebesen perdült ki az ajtón.
-- Holnap mindent elmondok! -- kiáltott vissza.


Anyókának meg soha ilyen hosszú délutánja és éjszakája nem volt. Üldögélt összekulcsolt kézzel az udvaron. Odarepült a kiscinke.
-- Miért szomorkodsz anyókám? Miért folydogál a könny a szemeidből?
A hófehér hajú, sápadt arcú nénike elmesélte bánatát a madárkának, aki vigasztalni kezdte.
-- Hiszen megígérte, hogy visszajön és soha többé nem hagy el. Úgy is lesz, majd meglátod.
És amikor a harmatos reggel eljött, vele együtt megjelent kis Virág is. Két karját a nénike nyaka köré fonta.


-- Megjöttem és most már itt is maradok. -- mondta tiszta, csengő hangon.
Olyan volt ez a hang az öregasszony fülének, mint a legszebb muzsika. A szíve közepéig hatott.
-- Mesélj Virágom, mesélj nekem. -- kérte.
A kislány mesélni kezdett.
-- Egyszer játszottam a pajtásaimmal. Elgurult a labda és én utána futottam. Amikor utolértem, fel akartam emelni, ott termett egy csúf, ráncos képű törpe. Elkapta a lábam és így szólt hozzám:
-- Neked nincs se anyád, se apád. Gyere velem! Nagyon megrémültem, s tiltakoztam, hogy nem megyek. Erre ő így válaszolt:


-- Ha nem jössz velem, megátkozlak! Változz virággá! Csak akkor szabadulhatsz, ha egy ősz hajú öregasszony megszeret. Addig is minden nap reggelén a déli harangszóig visszaváltozhatsz leánnyá. De jaj neked, ha az első harangszóra nem leszel a kertben, hogy virággá változz újra! Ha ez egyszer is előfordul, átkom örökké fogva tart ... Így történt. -- fejezte be az elbeszélését a csöpp lányka.
-- És én majdnem elrontottam mindent. -- sóhajtott bűnbánóan a néni. -- De most már örökké együtt maradunk.
-- Örökké! -- súgta kis Virág.


Így is volt.
 
 
0 komment , kategória:  MEGHATÓ és SZÉP TÖRTÉNETEK  
Címkék: visszaváltozott, megijesztettél, elszenderedett, szabadulhatsz, szorgoskodott, összekulcsolt, kiszabaduljon, szálldogáltak, gyönyörködött, pajtásaimmal, cseresznyefa, szárnyasokat, gyomlálgatta, boldogságtól, baromfiudvar, szabadsághoz, kondulásakor, megsimogatta, elbeszélését, barátságosan, megdörzsölte, szeretettel, harangvirág, napsugárral, pillanatban, reggeliztek, szomorkodsz, körülnézett, szorításból, hunyorított, viráglányka, harangszóig, öregasszony, rákulcsolta, söprögetett, csodálkozva, hófehér hajú, környéken senkinek, csodálatos napsütötte, pillanatban fekete, cseresznyefa ágán, baromfiudvar felé, csöpp lánykát, fénylő haját, virág leányka, nénike füléhez, tiéd vagyok, öreg nénike, kézben mentek, déli harangszóig, harang első, leányka kiszaladt, Orsovai Mária, Kicsi Virág, Mesélj Virágom,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Virágvasárnap a húsvét előtti  Paul David Tripp Március 27  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Kövesd a vezetőt  Amikor még kicsi voltál...  Szép estét  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  2004-es kivégzés után  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép álmokat!  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  Alvó cica  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Az idegen országok éghajlata  Nagy Feró megmondta?  képre írva  Húsvéti üdvözlet !  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Odaadja  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Vérnyomáscsökkentés  Az izmaink nem csak testmozgás...  Alvó kutya  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Szép estét  Boldogság  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hófehér hajú, környéken senkinek, csodálatos napsütötte, pillanatban fekete, cseresznyefa ágán, baromfiudvar felé, csöpp lánykát, fénylő haját, virág leányka, nénike füléhez, tiéd vagyok, öreg nénike, kézben mentek, déli harangszóig, harang első, leányka kiszaladt, kertben csak, virágok hajladoztak, szellő ringatta, csöpp leányra, kislány bársonyos, aranyló kukoricát, takaró alól, udvarra sietett, leányka nagyon, boltba bevásárolni, kedves énekesmadár, déli harangszó, föld nyelte, virágok között, kicsi leányka, domb mögül, első napsugárral, pici házikó, nénike tőle, öreg néni, nénike utána, pillanatban megszólalt, öreg templom, kislány kétségbe, nénike erőtlen, harmatos reggel, nénike nyaka, öregasszony fülének, legszebb muzsika, szíve közepéig, kislány mesélni, első harangszóra, csöpp lányka, visszaváltozott, megijesztettél, elszenderedett, szabadulhatsz, szorgoskodott, összekulcsolt, kiszabaduljon, szálldogáltak, gyönyörködött, pajtásaimmal, cseresznyefa, szárnyasokat, gyomlálgatta, boldogságtól, baromfiudvar, szabadsághoz, kondulásakor, megsimogatta, elbeszélését, barátságosan, megdörzsölte, szeretettel, harangvirág, napsugárral, pillanatban, reggeliztek, szomorkodsz, körülnézett, szorításból, hunyorított, viráglányka, harangszóig, öregasszony, rákulcsolta, söprögetett, csodálkozva, felcsendült, lecsukódtak, szólongatta, elrontottam, harangszóra, öreganyóhoz, forgolódott, hajladoztak, megrémültem, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 348
  • e Hét: 2212
  • e Hónap: 8486
  • e Év: 58144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.