2018-10-14 18:34:35, vasárnap
|
|
|
|
|
|
A dió jótékony hatása a bőrre, hajra és egészségre 15 pontban
A dió nagyon jó hatással van a bőrre és a szervezetre, ezért sok smink- és bőrápoló termék hozzávalója is. Számos sampon tartalmaz diókivonatot és dióolajat, mivel ezektől egészségesebb és fényesebb lesz a haj.
A dió egészségre gyakorolt jótékony hatása
1. A szív:
Ha eltávolítja a dió héját, akkor a dió hűtőben akár 6 hónapig is eláll. A diót akár le is fagyaszthatja egy légmentes tartóban, és egy éven belül bármikor felhasználhatja. A dió általában elég könnyen elnyeli más élelmiszerek ízét, ezért fagyasztáskor és a hűtőben tároláskor mindig bizonyosodjon meg róla, hogy nem érintkezik hagymával, káposztával vagy hallal.
A dióban lévő magas omega-3 zsírsav szint miatt a dió jó hatással van a szív- és érrendszerre. A tanulmányok bizonyítják, hogy napi néhány szem dió csökkenti a vérnyomást. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben található ,,rossz" koleszterin mennyiségét és serkentik a ,,jó" koleszterin termelését.
Az immunrendszer:
A dió az immunrendszerre is jó hatással van, mivel a bennük található magas antioxidáns szinttől egészséges marad az immunrendszer, valamint az antioxidánsok megelőzik a betegségek kialakulását is. Naponta fogyasszon néhány szem diót, hogy egészséges maradjon.
2. Egészséges agy:
A dióban lévő omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak az agyra, mivel a segítségükkel az idegrendszer szabályosabban működik, illetve a memória is fejlődik.
3. Mellrák:
Egy 2009-es tanulmány szerint napi néhány szem dió elfogyasztása csökkenti a nagyon gyakran kialakuló mellrák esélyét.
Gyulladással járó betegségek:
Az olyan gyulladással járó betegségekre, mint az asztma, az ízületgyulladás és ekcéma, jó hatással van a dióban található zsírsav.
4. Egészséges csontok:
A dió olyan fontos zsírsavat tartalmaz, amit alfa-linolénsavnak neveznek. Ez az alfa-linolénsav és a hozzá tartozó vegyületek erősebbé és egészségesebbé teszik a csontokat. A dióval együtt azonban omega-3 zsírsav is kerül a szervezetbe, ami csökkenti a gyulladást, és hozzájárul az erős csontok kialakulásához is.
5. Jobb alvás és a stressz:
A dió melatonint tartalmaz, ami a jobb alvással áll összefüggésben. Az omega-3 zsírsav pedig csökkenti a vérnyomást, így segít a stresszoldásban.
6. Terhesség:
Azok, akik várandósak, sokat profitálhatnak a dió rendszeres fogyasztásából. A dió B-vitamin complex vegyületeket tartalmaz, amelyekben folsav, riboflavin és tiaminban. Ezek nem csak a várandós nők számára létfontosságúak, hanem a magzat számára is.
7. Székrekedés és emésztőrendszer:
A dió gazdag rostokban, ezért az emésztőrendszer jobban funkcionál tőle. Minden emberi szervezetnek szüksége van a napi rost-bevitelre, hogy a belek megfelelően működjenek. Általában a proteinben gazdag élelmiszerek, mint például a hús és a tejtermékek, rostban szegények. Viszont a dió fogyasztásával távol tarthatók az emésztési problémák és a belek is megfelelően működnek tőle.
Dió az egészséges és gyönyörű bőrért:
8. Késlelteti a bőr öregedését:
A dió jó hatással van a bőrre, mivel gazdag B-vitaminban. A B-vitamin kitűnő stresszoldó és hangulatjavító. Ha pedig alacsony a stressz szint, akkor a bőr is szebb. A megnövekedett stressz-szinttől korábban jelennek meg a ráncok és felgyorsul az öregedés. A B-vitamin az E-vitaminnal együtt, ami egy természetes antioxidáns, felveszi a harcot a szabadgyökökkel, így késlelteti az öregedési folyamatot.
9. Hidratált bőr:
A száraz bőrűeknek ki kéne próbálniuk a rendszeres dióolaj használatát, mivel a dióolaj hidratálja és belülről táplálja a bőrt, így a bőr egészségesebb és ragyogóbb lesz.
10. Szem alatti sötét karikák:
A meleg dióolaj rendszeres használata kivilágosítja a szem alatti sötét karikákat és nyugtatja is a bőrt. A dióolaj ezenkívül csökkenti a szemek puffadtságát, és ellazítja a szem körüli izmokat.
A dióolaj használata a ragyogó bőrért:
A dióból készített egyszerű, otthon elkészíthető arcpakolásnak kiváló hatásai vannak.
Tegyen a turmixgépbe 4 szem diót, 2 teáskanál zabot, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál tejszínt és 4 csepp olívaolajat.
Turmixolja össze a hozzávalókat és készítsen belőlük finom krémet.
Vigye fel az arcára és hagyja teljesen megszáradni.
Mossa le meleg vízzel, miközben körkörös mozdulatokkal masszírozza az arcát.
Ez az arcpakolás hidratálja az arcbőrt és késlelteti a ráncok megjelenését.
Fogyasszon diót az egészségesebb hajért:
Mostanában a szennyezés, a felgyorsult életmód és a rossz étkezési szokások miatt a hajunk még fakóbb és sérültebb, mint valaha. De a napi hajápolásban a dió használatával a haj egészséges és ragyogó lesz - akár elfogyasztja, akár külsőleg használja fel dióolaj képében.
11. Hosszabb, erősebb haj:
A dió jó kálium, omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsav forrás. Ezek a vegyületek mind erősítik a hajgyökereket, ezért a dióolaj rendszeres hajon való használatától hosszabb, erősebb, egészségesebb és ragyogóbb lesz a haj.
12. Megelőzi a kopaszodást:
A tanulmányok kimutatták, hogy a dióolaj rendszeres használata megakadályozza a kopaszodás kialakulását.
13. Természetes módon szünteti meg a korpát:
A dióolajat széles körben használják a különböző hajra használt olajak részeként, mivel gazdag hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért széles körben ajánlják, mint olyan anyagot, amely természetes módon szünteti meg a korpát.
14. Egészségesebb fejbőr:
A dióolaj rendszeres használatától a fejbőr hidratált marad, és így az olyan bőrproblémák kialakulása is elkerülhető, mint a bőrgyulladás. A dióolaj gombaölő hatása pedig az olyan fertőzéseket tartja távol, mint a sömör. Így a dióolaj biztosítja az egészséges és tiszta fejbőrt, az egészséges fejbőr pedig egyben egészséges hajat is jelent.
15. Élénkítse a hajszínét dióval:
A dióhéj természetes színező anyag, amely kihangsúlyozza a haj természetes fényét és színét. A dióolaj gazdag proteinekben, amelyek javítják a haj színét és egészségesebb ragyogást is adnak neki.
A dió használata az egészségesebb hajért:
A diót, jótékony hatásai miatt, érdemes olaj formában hetente legalább háromszor felvinni a hajra. A legjobb eredmény elérése érdekében használhatja magában, esetleg kókusz- vagy olívaolajjal. Habár az olaj használata előtt először tanácsos konzultálni a háziorvossal, így biztosan kizárhat bármiféle allergiát.
A dió barna héját mindig egye meg, mert telis tele van jóddal (attól barna). A jódhiányos hazánkban a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának kiváló ellenszere.
A dió kiválasztása
A diót háromféle méretben lehet kapni - kicsi, közepes és nagy. Figyelmesen vizsgálja át a dió héját, és ne válasszon olyan szemeket, amelyeken lyukak vannak vagy töröttek. Ha mégis törött szemeket választ, bizonyosodjon meg róla, hogy a dióbél nagy és ropogós.
A dió tárolása
A diót légmentes tartóban, száraz, hűvös helyen tárolja, és ne tegye ki közvetlen napfénynek. Így a megpucolatlan dió akár 3 hónapig is eláll.
Ajánlott fogyasztás:
Naponta nyugodtan elfogyaszthat három deciliternek megfelelő diómennyiséget.
3 deci = negyed csésze = 12-14 diófél, mérettől függően.
A dió felhasználása:
A diót rágcsálhatja nassolnivalóként, de beépítheti az étrendjébe is. Alább azonban talál néhány ötletet, hogyan használhatja fel a diót:
Készítsen egészséges turmixot 2-3 szem dióból, banánból és joghurtból.
Pirítsa meg a diót és darálja le. keverje össze fokhagymával, sóval, citromlével, olívaolajjal és egy kis borssal, majd kenje kenyérre.
Készítsen ízletes salátát dió, szeletelt alma, piros és sárga kaliforniai paprika és újhagyma keverékéből. Öntetként locsoljon rá egy kis alacsony zsírtartalmú fokhagymás vinaigrette francia öntetet.
Egy proteinben gazdag fogásért keverjen össze tonhal konzervet, avokádót, zellert és almát. Szórja meg pirított dióval és ízesítse egy kis friss zöldcitromlével.
A vajas-mandulás keksz elkészítésekor szórjon a tésztába egy kis összetört, pirított diót.
A dió nagyon finom karamellel, márványsajttal, gombával, vörösborral, válogatott salátákkal, pennével, cukkinivel, mazsolával és spanyol borral.
A diót csak az előtt törje fel, mielőtt megenné vagy felhasználná, így a dió megőrzi a frissességét.
|
|
|
0 komment
, kategória: Dr.TIHANYI LÁSZLÓ |
|
Címkék: nassolnivalóként, tulajdonságokkal, felhasználhatja, ízületgyulladás, immunrendszerre, zöldcitromlével, stresszoldásban, létfontosságúak, emésztőrendszer, szabadgyökökkel, elkészítésekor, megakadályozza, összefüggésben, fogyasztásából, profitálhatnak, diómennyiséget, kialakulásához, egészségesebbé, fogyasztásával, szabályosabban, kialakulásának, kihangsúlyozza, hangulatjavító, márványsajttal, elfogyasztása, egészségesebb, immunrendszer, mozdulatokkal, fagyaszthatja, segítségükkel, fagyasztáskor, antioxidánsok, arcpakolásnak, bizonyosodjon, linolénsavnak, használatától, diót akár, légmentes tartóban, éven belül, hűtőben tároláskor, dióban lévő, tanulmányok bizonyítják, omega-3 zsírsavak, szervezetben található, bennük található, antioxidánsok megelőzik, betegségek kialakulását, idegrendszer szabályosabban, 2009-es tanulmány, nagyon gyakran, olyan gyulladással, dióban található,
|
|