Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kalács minden mennyiségben
  2012-03-28 22:00:30, szerda
 
   
  Kalács minden mennyiségben


Húsvét közeledtével a sonka, a torma- és mustárkészletek beszerzése mellett felmerül a kérdés: mi kerüljön még az asztalra? Kenyér vagy kalács? S ha kalács, akkor bolti vagy házi? A mi válaszunk egyértelmű: házi kalácsot minden asztalra!


Mi is az a kalács?

Vajban és tojásban gazdag kenyérféle. Általában több cukrot tartalmaz, mint a kenyér, így ízre édeskés.

Az édes péksütemény már a római korban is ismert volt, de a mai kalácsnak - feltételezések szerint - a normandiai eredetű, helyi minőségi vajjal gazdagított tészta, illetve a zsidó háztartások ünnepi kenyere, a challah, más néven barchesz lehetett az őse. Ez utóbbi olyan hatással volt a környező nem zsidó lakosságra, hogy egész Európát meghódította a kalács. Manapság leginkább a franciáknál, a lengyeleknél, a magyaroknál és a kelet-európai országokban lehet a pékségekben kalácsra bukkanni.




Egész mákkal megszórva

A felsorolásból talán annyira nem látszik, de Magyarország élenjáró a kalácsfogyasztásban. Kalácsot leggyakrabban reggelihez, tízóraira vagy vacsorára eszünk. Egy jó kalács magában is tökéletes, de az élmény fokozható egy kis vajjal vagy házi lekvárral.

Olaszországban a karácsonyi panettone után húsvétkor is kalács kerül az asztalra. Ilyenkor a Colomba Pasquale (húsvéti galamb) nevű tejes, tojásban gazdag kalácsszerűséget sütik, amit általában citrushéjjal gazdagítanak, és jégcukorral, valamint mandulával szórnak meg.

Mit teszünk a kalácsba?




Fahéjjal, mazsolával is isteni

A tésztát magát sokszor kakaóporral szoktuk gazdagítani. Ilyenkor vagy az egész tésztát színezzük, vagy félbeszedjük, csak a feléhez adunk kakaóport, és a kétféle tésztacsíkokat fonjuk össze.

Bizonyos alapanyagokat akár magukban a tésztába is gyúrhatunk, de töltelékként is tökéletesen megállják a helyüket, ilyen a dió, a mák és a túró.

Ízesíthetjük citromhéjjal, narancshéjjal a tésztát, mehet bele egy rúd vanília kikapart belseje, mazsola, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg.

Ha gazdagabb tésztájú kalácsot szeretnénk, akkor a receptben szereplő tej mennyiségének a felét le lehet cserélni tejszínre, így kicsit tartalmasabb lesz a kalács.

Hogyan készítsük?
A kalácshoz a lisztet minden esetben érdemes átszitálni, egyrészt hátha lakik benne valaki... másrészt így sokkal több levegő kerül a lisztszemcsék közé, ezáltal a tésztánk is sokkal könnyedebb, légiesebb lesz. Ennek érdekében még egy kevés sikérrel (2 dkg/50 dkg liszt) is gazdagíthatjuk a lisztet. A foszlósság érdekében a fonás közben magukat a fonni kívánt szálakat is meg-meg kell csavarni. Így lesznek a tésztában azok a szép, hosszú levegőcsíkok.

S ami a legfontosabb: tegyünk egy csipet sót a tésztába, hogy kiemeljük az ízeket. S mivel ez fordítva is működik, így talán érthető, hogy miért olyan népszerű a kalács-sonka párosítás.




Szezámmaggal is finom a kalács

Milyen formában süssük?
Fonhatjuk, hajthatjuk, tekerhetjük, csigavonalban feltekerhetjük. Süthetjük sütőlapon, vagy akár kuglóf- vagy bármilyen más formában is. Lehet klasszikus kalács, készülhet belőle kontyos briós, de kiflinek - vagy bármilyen fantáziánk szülte formára - alakíthatjuk.

A kalácstésztából készülhet bukta, mákos vagy diós rúd, lepény és béles, mákos fityisz, sőt sok helyen - tévedésből - pacsnit is készítenek belőle. De lehet belőle kakaós csiga vagy mákos guba is...

Mivel kenjük le a kalácsot?
Elhabart tojással, csak tojássárgájával, tejjel vagy tejjel elkevert tojássárgájával, esetleg tejszínnel lehet lekenni a megkelt kalácsot. Ezután a sütőbe készülő tésztát érdemes megszórni darálatlan mákkal, szezámmaggal, esetleg jégcukorral.




A húsvét elmaradhatatlan étele a kalács

Létezik egészséges kalács?
Ellentmondásnak tűnik, de egy kis ügyességgel készíthetünk egészséges kalácsot. Lehet készíteni tojásmenteset, de akár a lisztet is lecserélhetjük tönkölylisztre, sőt a tejre érzékenyek nyugodtan készíthetik margarinnal is.

Diós csavart kalács
Hozzávalók:
38 dkg finomliszt
8 dkg vaj
1,25 dl langyos tej
5 dkg porcukor
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
csipet só
1 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítés: A cukrot a tejhez adom, majd ebbe belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. A lisztet és a vajat kimérem, hozzáöntöm a felfutott élesztőt, a tojást, picit sózom, és vaníliás cukorral ízesítem. A tésztát alaposan átdolgozom vagy kézzel, vagy gépi segítség igénybevételével. Amikor már jó, akkor lisztezett tálba teszem, konyharuhával letakarom, és jó fél órát hagyom kelni. Ezután vékonyan lisztezett deszkára borítom, és téglalap alakúra kinyújtom. Fél üvegnyi (10 dkg) diólekvárral megkenem. Többet is kibír, de már ettől a mennyiségtől is kellemes íze és árnyalt belseje lesz.
Szorosan feltekerem, majd a tésztakígyómat félbevágom, és a két felet összecsavarom. Sütőpapíros tepsire fektetem, és hagyom 20 percet kelni, lehetőleg meleg helyen. Ezután tejjel lekenem, és 190 fokon megsütöm.
Ízletes, napokig friss tészta.

Csigás kalácsmuffin
Hozzávalók:
1 dl tejföl
0,5 dl joghurt
1 tojás
2 dkg friss élesztő
30 dkg finomliszt
1 evőkanál sikér
1 csipet só
7 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál holland kakaópor

Elkészítés: A kalácstésztát a szokott módon (lásd előző recept) elkészítem, ám a pihentetés előtt a homogén tésztát kettészedem, és az egyik adaghoz hozzáadom a kis vízzel elkevert kakaóport. A tésztákat ezután pihenni hagyom.

A pihentetés után a natúr tésztát hosszúkás téglalapra nyújtom, így járok el a szerecsen verzióval is. A kettőt egymásra fektetem, felsodrom, és 2-3 ujjnyi széles karikákra metélem. A kikent muffinforma kelyheibe elfektetem a csigákat, picit hagyom őket kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütöm.

WM

Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: igénybevételével, kalácsszerűséget, tojássárgájával, kalácstésztából, mustárkészletek, elmaradhatatlan, ellentmondásnak, lecserélhetjük, tésztakígyómat, gazdagíthatjuk, feltételezések, olaszországban, tésztacsíkokat, feltekerhetjük, tönkölylisztre, mennyiségének, narancshéjjal, kalácstésztát, felsorolásból, alapanyagokat, összecsavarom, leggyakrabban, előmelegített, csigavonalban, belemorzsolom, tojásmenteset, konyharuhával, lisztszemcsék, lengyeleknél, meghódította, alakíthatjuk, szezámmaggal, magyarország, készíthetünk, citrushéjjal, kalácsmuffin, édes péksütemény, római korban, normandiai eredetű, zsidó háztartások, kelet-európai országokban, pékségekben kalácsra, felsorolásból talán, élmény fokozható, karácsonyi panettone, tésztát magát, egész tésztát, feléhez adunk, kétféle tésztacsíkokat, receptben szereplő, lisztet minden, lisztszemcsék közé, Colomba Pasquale,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kedvenc felismerésem az imádsá...  Robin Wight pitypang szobra  Latinovits Zoltán tollából  Robert Merle tollából  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  A pitypang legendája  Dóró Sándor: Embernek maradni  Robin Wight pitypang szobra  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Zilahy Lajos mondta  Paul David Tripp Április 12  Robert Merle tollából  Van néhány kérdés, amin gondol...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  jó reggelt  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Gebhardt Nóra versei II.  Mindig lesz olyan  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét  Walter Chrysler mondta  Martin Buber, A haszidim meséi  Minden tavaszból őrizz..  Nem kell hozzá fürdőruhás  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  James Allen  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  James Allen  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  József Attila – Keresek ...  Alvó kislány  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szép estét kedves látogatóimna...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Önmaga ellenére  A sorsod  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Somlyó Zoltán - Orgonával  Azért kaptad  Ott van  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Egy párkányon 
Bejegyzés Címkék
édes péksütemény, római korban, normandiai eredetű, zsidó háztartások, kelet-európai országokban, pékségekben kalácsra, felsorolásból talán, élmény fokozható, karácsonyi panettone, tésztát magát, egész tésztát, feléhez adunk, kétféle tésztacsíkokat, receptben szereplő, lisztet minden, lisztszemcsék közé, kevés sikérrel, foszlósság érdekében, fonás közben, fonni kívánt, tésztában azok, kalács-sonka párosítás, kalácstésztából készülhet, megkelt kalácsot, sütőbe készülő, húsvét elmaradhatatlan, tejre érzékenyek, tejhez adom, vajat kimérem, felfutott élesztőt, tésztát alaposan, tésztakígyómat félbevágom, szokott módon, pihentetés előtt, homogén tésztát, egyik adaghoz, tésztákat ezután, pihentetés után, natúr tésztát, szerecsen verzióval, kettőt egymásra, kikent muffinforma, igénybevételével, kalácsszerűséget, tojássárgájával, kalácstésztából, mustárkészletek, elmaradhatatlan, ellentmondásnak, lecserélhetjük, tésztakígyómat, gazdagíthatjuk, feltételezések, olaszországban, tésztacsíkokat, feltekerhetjük, tönkölylisztre, mennyiségének, narancshéjjal, kalácstésztát, felsorolásból, alapanyagokat, összecsavarom, leggyakrabban, előmelegített, csigavonalban, belemorzsolom, tojásmenteset, konyharuhával, lisztszemcsék, lengyeleknél, meghódította, alakíthatjuk, szezámmaggal, magyarország, készíthetünk, citrushéjjal, kalácsmuffin, levegőcsíkok, citromhéjjal, diólekvárral, mennyiségtől, töltelékként, legfontosabb, tartalmasabb, félbeszedjük, gazdagítanak, ízesíthetjük, mennyiségben, közeledtével, franciáknál, jégcukorral, háztartások, készíthetik, margarinnal, gazdagított, kettészedem, magyaroknál, sütőpapíros, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 846
  • e Hét: 3718
  • e Hónap: 8756
  • e Év: 138463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.