Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ünnepeljünk igazi sonkával!
  2012-03-28 22:08:39, szerda
 
   
  Ünnepeljünk igazi sonkával!


Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.


Milyen sonkát vegyünk?

A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.

A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, drágább háztáji sonka vagy a még drágább, vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, melyet akciós áron dobnak az ember után.




Sonkaáruda valahol Európában

Készül a húsvéti főtt sonka:

A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.

Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.

Mire használjuk az igazi sonkát?

Bablevesbe főzzük, természetesen, de nagyon jó szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik, a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.




Dinnyével fenséges előétel

Sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de salátákat is feldob. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a ,,hemendegz". Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.

És persze együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával húsvéti reggelire.




Sonkaszeletek

Híres külföldi sonkafajták
Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto) (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).
A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.




Pármai sonka

SB

Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét
 
 
1 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: tésztaételekhez, gyorsérleléssel, gyorspácolással, kihagyhatatlan, bolondíthatjuk, disznóvágáskor, sárgadinnyével, mezopotámiában, levesbetétként, időszámításunk, gyümölcsfákra, sonkaszeletek, paradicsommal, természetesen, készíthetünk, parasztsonka, specialitása, megszentelni, felhasználni, fantasztikus, véleményünk, újhagymával, tartósítják, feltétlenül, félbevágott, szárítással, bedörzsölve, horvátoknál, ünnepeljünk, füstöléssel, szendvicsbe, feketeerdei, készítettek, folytatható, sonkafajták, mindmegette, sonka tehát, magyar parasztsonka, híres mediterrán, éghajlati adottságok, húsvéti sonka, legjobb minőségű, sonkának nevezett, ember után, húsvéti főtt, falusi disznóvágáskor, combot sóban, megfüstölt sonkát, első forrás, főzőlevét leöntik, többi húsvéti, sonka csontját,
1vargaildyko (#1)   2012-03-29 10:30:43






Szia Drága Gabika! Nagyon kellemes és szépséges napot kívánok! Puszillak: Ildykó
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ott van  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Töröld le  Szívek  Szép estét kedves látogatóimn...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szép estét kedves látogatóimn...  Márai Sándor tollából  ajándék, mellyel meglepem  képre írva  Esterházy Péter: Harmonia c...  A hagyma antibakteriális hatás...  Nagy és kis csodák  Magyar költészet napja  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Mindent de mindent visszakap  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Magamnak  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul David Tripp Április 14  Tavaszi este  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Ott van  Anyámról való emlékek  Anyámról való emlékek  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  különleges  A sorsod  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Hogyan válunk hűségesekké?  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  A hagyma antibakteriális hatás...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Jó nap volt  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  A hagyma antibakteriális hatás...  A Magyar Költészet napja alkal...  Jázmin  Paul David Tripp Április 13  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Paul David Tripp Április 14  Borzasztó  Alvó cicák  Vannak emberek  Ma van a magyar költészet napj...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Paul David Tripp Április 14  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Spenót fasírttal 
Bejegyzés Címkék
sonka tehát, magyar parasztsonka, híres mediterrán, éghajlati adottságok, húsvéti sonka, legjobb minőségű, sonkának nevezett, ember után, húsvéti főtt, falusi disznóvágáskor, combot sóban, megfüstölt sonkát, első forrás, főzőlevét leöntik, többi húsvéti, sonka csontját, gyümölcsfákra kötik, igazi sonkát, spanyolok eszik, kenyeret félbevágott, sonkás tojás, spanyol sonkák, prosciutto crudo, prosciutto cotto, franciák Bayonne-i, német feketeerdei, maga specialitása, yorki sonka, igazi prsut, tésztaételekhez, gyorsérleléssel, gyorspácolással, kihagyhatatlan, bolondíthatjuk, disznóvágáskor, sárgadinnyével, mezopotámiában, levesbetétként, időszámításunk, gyümölcsfákra, sonkaszeletek, paradicsommal, természetesen, készíthetünk, parasztsonka, specialitása, megszentelni, felhasználni, fantasztikus, véleményünk, újhagymával, tartósítják, feltétlenül, félbevágott, szárítással, bedörzsölve, horvátoknál, ünnepeljünk, füstöléssel, szendvicsbe, feketeerdei, készítettek, folytatható, sonkafajták, mindmegette, reményében, egyszerűen, isztriáról, bablevesbe, használjuk, prosciutto, átlátszóra, böjtöljünk, gyöngyözve, előételhez, megfüstölt, sonkaáruda, angoloknak, mediterrán, adottságok, pácolással, eledelünk, készülnek, reggelire, szeletelt, dinnyével, nagyszerű, szárított, húsárunak, felteszik, salátákat, országnak, főzőlevét, hemendegz, elkerülni, európában, rukolával, spanyolok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1968
  • e Hét: 6482
  • e Hónap: 11520
  • e Év: 141227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.